Panecku, tohle je moc zjaimave vlakno. Ja to prochazim a koukam ze to co chci neexistuje.
- strecha, nebo sloup 50m od baraku == antena
- dlouhej koax nebno neco podobnyho do **sklepeni** , kde je bridge/modem a routert+switch, bez PoI (afaik neni potreba, kamery jsou zvlast), nejaky specialni switch s PoI se da kdyztak dopripojit)
- ze switche to jde do jednotlivych pater ktere ma kazde nekolik rj45 a jeden malej wifi router
Moje původní představa byla dost blízká Vašemu zadání: anténa na vhodném místě (měl jsem vyhlédnutý strom kousek od domu), exteriérový
modem s PoE a ethernetový kabel do routeru... (Nakonec jsem se od tohoto modelu začal odchylovat ve chvíli, kdy jsem našel místo s lepším signálem na půdě. ;-D )
Nicméně možná zkuste ještě jednou zvážit využití nějakého
exteriérovějšího LTE "routeru", byť zřejmě bude mít v sobě i wi-fi a podobné věci. Tyhle věcičky totiž mívají slušnou citlivost, rozumnou spotřebu, a možnost externí antény - což může zase zlepšit příjem.
Aktuálně to je (s výhledem do blízké budoucnosti) v podobě:
- externí anténa (něco jako Poynting XPOL-2-5G - tohle je právě ten výhled),
- LTE "router", jehož hlavní funkčnost spočívá v převodu internetu
z LTE na ethernet,
- cca 30 m kabelu,
- router, kde WANem je ten LTE, LAN je poslaná dále.
Hlavním problémem, který mne trápil (trápí), je napájení onoho LTE přijímače, protože to znamená buď ho umístit v dosahu zásuvky (s přiměřenou prodlužovačkou) nebo naopak vést dlouhý napájecí kabel od zdroje. (Zrovna ta Teltonika má napájení, které se úplně běžně po ethernetu poslat nedá... ;o( Ale asi by to šlo jednoduše dobastlit. )
Takže soudím, že umístit modem pod sloup, do nějaké krabice, vyvést jeden kabel nahoru k anténě, a dva (ethernet + napájení) nějakou "hadicí" odvést do sklepa, by nemusel být moc velký problém. Dál už je to na Vás. ;o)
Teoreticky by asi šlo i vytáhnout ze sklepa přímo jen ten kabel k anténě, ale to bych na víc než několik málo metrů asi nedělal: mohlo by to celkem efektivně sežrat vše, co tou anténou získáte "navíc".)
vetsinou narazi na omezeni ze to neumi napr externi antenu, nebo to nema rj45 nebo narazim na to ze to toho umi moc, napr wifi, nebo spravu pomoci cloudu/telefoni aplikace). Krom toho ze nenam tzv-chytry telefon, a cloudu se chci na mile vypnout, tak ty funcke taky nechci platit
Ale zaver zde v dizkusi je celkem zrejmy - levne kousky nemaji vykon:(
Opět zmíním tu Teltoniku: za cca 4 tisíce máte LTE s možností externí antény, RJ45*, správu napřímo "z LAN", vypnutelnou wi-fi. Žádný cloud, žádná nutnost mobilního telefonu.
*)
Ty RJ45 tam mohou být dva, ale klidně je přepnete na LAN režim do jedné sítě - nebo jeden prohlásíte za WAN, s tím, že router sám přepne na zdroj - LTE/WAN - který je právě připojený. Nevyužívám, ale je to velmi šikovné.Krom toho ze nenam tzv-chytry telefon, a cloudu se chci na mile vypnout, tak ty funcke taky nechci platit
Tady by byla navíc asi jen ta wi-fi.
Nicméně: pokud tu wi-fi nahodíte a nastavíte, můžete mít
technickou bezdrátovou sít. Takže pokud je běžně v objektu elektřina jen pro modem + meteostanici či webkameru... Jen takový tip. ;oD