Zdravím, vím, že se tu vyskytuje spousta borců se zkušenostmi s ECC paměťmi a doufám, že narazím na někoho, kdo ví, o čem mluví. Dostal se mi do rukou server s deskou ASUS P10S-M a Xeonem E3-1220 v5. Bylo v tom 8 GB RAM, což je na nic, tak jsem se rozhodl, že to nacpu po okraj. Sloty pro DDR4 RAMky, s podporou ECC (ostatně i těch 8 GB bylo ECC), tak jsem si řekl, že tam dám 64 GB ECC.
Pořídil jsem Mushkin Proline 16GB ECC unregistered - dvakrát jako nové, dvakrát jako rozbalené. Každý ten pár vypadá úplně jinak (jedny mají čipy z jedné strany, druhé z obou), mají ale naprosto identické označení, liší se fakticky jen sériovým číslem.
No, jal jsem se osadit desku a po čase zjišťuju, že ty paměti vykazují chybovost. Chápu, že ECC je tam od toho, aby chyby detekovalo a případně opravovalo, nicméně pokud už k tomu opravování dochází, nastává, alespoň podle toho, co jsem vypozoroval, rapidní propad výkonu. Postupným zkoušením jednotlivých modulů i párů jsem zjistil, že ten pár, kde jsou čipy jen z jedné strany, vykazuje vysokou chybovost.
A teď se dostávám k jádru otázky: pustil jsem na to poslední MemTest86 Free (bez plus), takový ten UEFI. A ten za celou dobu nenapíše jedinou chybu, přitom jsem žil v přesvědčení, že ECC by vypisovat měl. Log SMBiosu v setupu je plný ECC chyb (mažu ho ručně, abych věděl, kdy ty chyby zase nastanou). Chyby jsou i v Event logu Windows (WHEA cosi), nicméně po čase Windows zahlásily už při bootu, že je to špatný a nenajely.
Problémy s pamětí se dají v tomto případě vypozorovat už na rychlosti běhu prvních testů MemTestu, kdy si to ty paměti jen osahává (address testy). Bezchybné paměti to prolítne rychlostí blesku, na vadných to drhne, že test trvá i minutu, ale dojede a chybu nezahlásí. Stačí vidět, že se test zasekl, během chvilky ho ukončit, najet do setupu a v SMBios logu je vidět kombajnmilion chyb (Multi-Bit error) na konkrétních slotech.
A já se ptám, jak je to s tím MemTestem, proč ty chyby nevypisuje, když se to (soudě dle logů ve Windows) do softwaru dostat dokáže? Nemám třeba něco blbě v Setupu? Jaké nastavení bych tam měl hledat, aby to i MemTest pobral? Jde mi o to, že když ty paměti budu reklamovat, tak potřebuju mít nějaký podklad, že jsou fakt nemocné. Jako jo, můžu si vyfotit ten log SMBiosu, ale taky mi může aktivní technik říct "nám memtest projel, reklamaci neuznáváme, máte to nekompatibilní". Já mám aspoň tu kliku, že jeden pár jede zcela bez problémů (projedou všechny 4 PASSy (pane redaktore, víte, co je to PASSy?

) a v SMBios logu je jen zmínka o tom, že jsem ho smazal - o pamětech ani chybička. A i když jsou to konstrukčně jiné kusy, modelově jsou identické. Ale ten druhý pár blbne jak v páru, tak po jednom kusu (čili už vím, proč je někdo vrátil a proč byly v nabídce jako rozbalené, tohle je bohužel častý nešvar řady e-shopů a asi hlavní negativum práva bez udání důvodu vrátit něco ve 14denní lhůtě - eshop takto vrácené věci posílá bez rozmyslu dál do oběhu - i když vlastně upřímně netuším, jestl ten vadný pár byl rozbalený, nebo nový, nemám to moc podle čeho poznat, jen hádám

.
Já bych ten server docela rád používal na hraní si s virtualizací, protože za cenu těch pamětí mi to přijde cajk, ale musí být jaksi OK

(server jsem získal zadarmo jako vyřazený vč. dvou SSD v mirroru za hranicí životnosti, ale stále chodí, tak na hraní stačit budou).