Alternativní systém na starý iPhone

Re:Alternativní systém na starý iPhone
« Odpověď #30 kdy: 15. 04. 2025, 16:44:34 »
Ak sa nemylim iPhone ma oficialnu (plnu) podporu 5 rokov od vydania modelu, potom vydava len bezpecnostne updaty. Konkretne u mna to znamena, ze pre iPhone SE (2016) ukoncili plnu podporu v 21 resp. 22 a teda iOS sa "zasekol" na 15 a posledny update na 15.8.4 mi tiez prisiel este nedavno, ale v kazdom pripade 8/9 rokov je uz dost na to, aby si apple povedal "stacilo" lebo nikde nie je konkretizovane kedy prestane uplne podporovat SE. Ak by aj apple vydaval updaty, tak developeri appiek uz postupne odpadavaju a preto hladam alternativu SW alebo HW v podobe podobne malych rozmerov.

Tymto prispevkom v podstate len reagujem na prispevok nad tymto, v ktorom niekto pisal, ze donedavna bola pre SE este plna podpora - nie, nebolo to nedavno, ale pred 4 rokmi cca.
« Poslední změna: 15. 04. 2025, 16:46:31 od googler2 »

« Odpověď #31 kdy: 03. 09. 2025, 20:28:01 »
Citace
Ak sa nemylim iPhone ma oficialnu (plnu) podporu 5 rokov od vydania modelu, potom vydava len bezpecnostne updaty. Konkretne u mna to znamena, ze pre iPhone SE (2016) ukoncili plnu podporu v 21 resp. 22 a teda iOS sa "zasekol" na 15 a posledny update na 15.8.4 mi tiez prisiel este nedavno, ale v kazdom pripade 8/9 rokov je uz dost na to, aby si apple povedal "stacilo" lebo nikde nie je konkretizovane kedy prestane uplne podporovat SE. Ak by aj apple vydaval updaty, tak developeri appiek uz postupne odpadavaju a preto hladam alternativu SW alebo HW v podobe podobne malych rozmerov.

Tymto prispevkom v podstate len reagujem na prispevok nad tymto, v ktorom niekto pisal, ze donedavna bola pre SE este plna podpora - nie, nebolo to nedavno, ale pred 4 rokmi cca.
Původní iPhone SE byl legendou pro všechny, kdo milují malé telefony. Je škoda, že teď je kompaktních variant málo, ale uvidíme, třeba iPhone 17 Air nabídne něco zajímavého pro ty, kdo nechtějí "pádlo".

« Odpověď #32 kdy: 04. 09. 2025, 08:57:14 »
Já mám taky rád malé telefony. I když nemusí být tak malé jako Iphone SE. Pro jejich hledání používám gsmarena.com. Tady jsem vám nastavil filtra na zařízení stejné velikosti jako Iphone SE.

https://www.gsmarena.com/results.php3?nYearMin=2015&nWidthMin=54&nWidthMax=60&nRamMin=4000

A ten Cubot Pocket nemá úplně špatné recenze. Ale furt to asi bude mizerný telefon oproti Iphone SE.

« Odpověď #33 kdy: 04. 09. 2025, 12:03:52 »
Kdyz totiz koupis jakykoliv iPhone, ve skutecnosti si ho jenom pronajimas za jednorazovou cenu.

Nevím, jak ve zbytku světa, ale v Evropě to rozhodně takhle nefunguje. Máme tu velmi silné Právo na vlastnictví, které mi dovoluje s vlastním zakoupeným zařízením provádět, cokoliv uznám za vhodné. Samozřejmě tím nesmím porušit zákon, například autorská práva, ale to nahráním svobodného software do svého zařízení neporušuji.

Přesně tak. Dokonce ani Apple nikomu nebrání si telefon bricknout pokusem o nahrání čehokoli. Akorát spousta lidí si pořád kdovíproč myslí, že se s tím pojí nějaká povinnost výrobce hardwaru poskytnout klíče od všeho včetně SecureEnclave a zdrojáky systému a firmwaru komponent.

« Odpověď #34 kdy: 04. 09. 2025, 13:38:19 »
RE: Tak zrovna browser (respektive jeho obsah) patří k tomu náročnějšímu...

Ona to není chyba browserů, ale hlavně náročnost stránek. DOM mnoha stránek světe <div> se, je obrovský a skripty jsou nabobtnalé. Stejně tak podpora novinek v CSS a HTML browsery zvětšuje a často zpomaluje.

RDa

• 3 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 04. 09. 2025, 14:30:19 »
Kdyz totiz koupis jakykoliv iPhone, ve skutecnosti si ho jenom pronajimas za jednorazovou cenu.

Nevím, jak ve zbytku světa, ale v Evropě to rozhodně takhle nefunguje. Máme tu velmi silné Právo na vlastnictví, které mi dovoluje s vlastním zakoupeným zařízením provádět, cokoliv uznám za vhodné. Samozřejmě tím nesmím porušit zákon, například autorská práva, ale to nahráním svobodného software do svého zařízení neporušuji.

Přesně tak. Dokonce ani Apple nikomu nebrání si telefon bricknout pokusem o nahrání čehokoli. Akorát spousta lidí si pořád kdovíproč myslí, že se s tím pojí nějaká povinnost výrobce hardwaru poskytnout klíče od všeho včetně SecureEnclave a zdrojáky systému a firmwaru komponent.

Koupil jsem ale telefon - hardware. Chci ho tedy provozovat a delat si s nim co ja chci - protoze je o programovatelny, je to pocitac.

Ze si vyrobce o tomto samem obchodu mysli, ze mi prodal "sluzbu", je ponekud na pres-hubu.

Opravdu je treba zavest striktni separaci co je HW a co je SW.. a mit to na uctence zvlast. Protoze jinak z toho bundlovaneho a ZAMCENEHO reseni proste tezi jenom jedna strana. Bohuzel EU si vybrala tu nejhorsi cestu a skrze CRA nahrala tem korporatum jeste vice do kapes :(

« Odpověď #36 kdy: 04. 09. 2025, 19:25:17 »
Hlavne nevymyslej dalsi narizeni a regulace a nech to proste na trhu. Kdyby lidi chteli kupovat apple HW bez jeho SW tak se v tom asi neco samo udeje. Trh to nechce a kazdy zasah politiku do trhu je evidentne spatne.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

BoneFlute

• 2 044
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 04. 09. 2025, 20:00:09 »

Se obávám, že tak jednoduché to nebude.

Třeba velice rozšířený mýtus, že když si koupím nemovitost, tak že s ní mohu dělat co chci. Což z mnoha důvodů není pravda. Mnohem výstižnější je definice, že si kupujete výhradní právo na užívání nemovitosti... od státu. Viz důsledky, které by to mělo, když byste byl skutečný absolutní majitel.

Podobně legrační je to v případě, když si koupíte ten telefon. Tak se stáváte "majitelem" nejenom toho telefonu, ale i té krabice, ve které ten telefon byl zabalen. A vy se dle práva vlastnictví té krabice nemůžete vzdát. Takže nejde jen tak tu krabici "vyhodit".

V konečném důsledku jde o to, že firmy, například Apple, které vyrábějí to zařízení tak kalkulují s tím, co se s tím zařízením bude dělat - dle zákona, i dle zvyku A v případě, že by to pro ně bylo nevýhodné, tak by ho buď zdražili, nebo přestali vyrábět úplně - prostě trh. A je pochopitelné, že se budou nejdříve snažit lobovat za zákony, které by jim šli na ruku.

Neexistuje žádná samozřejmost, že by měla být jakási separace mezi HW a SW. Ve skutečném světě je to dokonce spíše naopak.