Alternativní systém na starý iPhone

Re:Alternativní systém na starý iPhone
« Odpověď #15 kdy: 11. 04. 2025, 17:15:49 »
RE: Tak zrovna browser (respektive jeho obsah) patří k tomu náročnějšímu...

S browsery je to podobná kapitola našich slepých uliček.

Živě si vybavuji co všechno zvládaly před 25 roky např. Pentia II s jednojádrovým CPU na 166 MHz a 32 MB RAM (kromě tehdejších webů, fullscreen videí, například Counter strike, Half-Life, Diablo II, Baldurs Gate, Need for Speed III), tak mám problém skousnout, jak nenažrané prostředky dnešní browsery dokážou sežrat při zobrazení pár řádků textů, několika obrázků a zpracování několika JavaScriptů, které vám umožní "úžasnou" interakci s pár komponentami. Někde dokonce třeba i drag&drop. WoW!

Dnešní počítače jsou cca 4000x výkonnější než ty kolem r. 2000. Takže těch věcí k zamyšlení je tu víc.

« Odpověď #16 kdy: 11. 04. 2025, 19:38:23 »
Starý dobrý SE jsem odložil teprve tak zpátky jen kvůli aplikaci KBminus. Rozměry ještě sel nahradit 13mini. Co bude za tech cca 6 let az skončí podpora to nevim :-(

Tady nejde jen o HW, chápu ze nemá smysl supportovat 10 let starý spotřební zboží, nedělá to nikdo.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #17 kdy: 11. 04. 2025, 20:50:10 »
Tady nejde jen o HW, chápu ze nemá smysl supportovat 10 let starý spotřební zboží, nedělá to nikdo.

Tomu samozrejme rozumiem aj ja, ale cakal by som, ze ako vo svete PC/NTB (debian/ubuntu...), tak aj vo svete smartphonov (minimalne pre otvorenejsi android) je dostupny nejaky dlhodobejsie podporovany open source OS. To, ze to nie je tak jednoduche u iPhonov, to som cakal lebo apple je odzaciatku znamy "exkluzivitou".

« Odpověď #18 kdy: 11. 04. 2025, 22:24:48 »
Samozrejme od Apple uz ma status end  of support, je mozne do neho dostat alternativny a prakticky pouzitelny OS?
Co to je end of support? Moje SE jeste minulej tyden dostalo nejakej security update :-)

Jinak ano, adekvatni nahradu rovnez nevidim... novejsi iPhony proste nemaji jack, zato vsak maji temer nepouzitelne vibrace (strasne slabe... asi pocitaji, ze kazdej uz ma BT hodinky, nebo nevim). Dve naprosto zasadni veci... :/

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 12. 04. 2025, 00:25:06 »
[...] cakal by som, ze ako vo svete PC/NTB (debian/ubuntu...), tak aj vo svete smartphonov (minimalne pre otvorenejsi android) je dostupny nejaky dlhodobejsie podporovany open source OS. To, ze to nie je tak jednoduche u iPhonov, to som cakal lebo apple je odzaciatku znamy "exkluzivitou".
Vzdyt je, ale musis mit podporovany telefon/tablet/chromebook:
- Android: https://wiki.lineageos.org/devices
- Linux: https://wiki.postmarketos.org/wiki/Devices

« Odpověď #20 kdy: 12. 04. 2025, 08:30:37 »

Kromě toho že se pletete, protože někteří mají i >10 podporu, tak chápu, že Apple nechce podporovat stará zařízení. Ale mohl by aspoň přestat bránit jiným, aby je podporovali.

Celý ten ekosystém kolem, včetně Apple Store, je nastaven v duchu vendor-lock, aby se jim lépe ždímalo.
Pak se není co divit, že tu budou nespokojení lidi.
Osobně bych si Apple zařízení nepořídil, ale když mám v rámci práce taková zařízení správcovat a vidím, jak tam nefungují některé základní věci, které mi fungovaly už na začátku 90 s PC XT, tak se mi to fakt nelíbí.

Jen taková hloupost a je s tím problém.
Zkuste si nastavit, aby se vaše iPady (možná i iPhony) v konkrétní čas vypnuly (nikoliv uspaly), bez potřeby další interakce s uživatelem.

« Odpověď #21 kdy: 12. 04. 2025, 12:37:33 »

Kromě toho že se pletete, protože někteří mají i >10 podporu

Ktory OS alebo vyrobca ma podporu viac ako 10 rokov?

« Odpověď #22 kdy: 13. 04. 2025, 06:40:18 »

Kromě toho že se pletete, protože někteří mají i >10 podporu, tak chápu, že Apple nechce podporovat stará zařízení. Ale mohl by aspoň přestat bránit jiným, aby je podporovali.

Celý ten ekosystém kolem, včetně Apple Store, je nastaven v duchu vendor-lock, aby se jim lépe ždímalo.
Pak se není co divit, že tu budou nespokojení lidi.
Osobně bych si Apple zařízení nepořídil, ale když mám v rámci práce taková zařízení správcovat a vidím, jak tam nefungují některé základní věci, které mi fungovaly už na začátku 90 s PC XT, tak se mi to fakt nelíbí.

Jen taková hloupost a je s tím problém.
Zkuste si nastavit, aby se vaše iPady (možná i iPhony) v konkrétní čas vypnuly (nikoliv uspaly), bez potřeby další interakce s uživatelem.
Tak schvalne, ktery nejnovejsi android nebo cokoliv noveho mohu provozovat na samsung s3? Kazdy vetsi vyrobce cehokoliv bude podporovat jakekoliv zarizeni po dobu kterou mu to vyhovuje (financne, marketingovo). A vybrat marginalni use case ktery pouzijes ty a dalsich 5 lidi na planete je takova hezka demagogie. Vyrobce cehokoliv bude resit pozadavky vetsiny zakazniku, ze chces mit v aute rotoped aby jsi pocas rizeni dobijel telefon je kazdemu u zadele.

« Odpověď #23 kdy: 13. 04. 2025, 10:12:20 »

V různých odvětvích jsou to tisíce výrobců. Namátkou:
25 let mám sluchátka od Kosse s doživotní zárukou.
RedHat nabízí ELS.
Bosch, Siemens a mnoho dalších v průmyslových odvětvích.
IBM, Oracle - Lifetime Support Policy

Za Covidu jsme zprovoznili a rozdali desítky počítačů, starších 10 let.
Buď tam šly WinXP+offline výukové programy nebo na online výuku Linux (Lubuntu, Antix, ...) s aktuálním prohlížečem + MS Teams/Zoom.

Kdyby ty PCčka a notebooky byly od Apple a nešel tam dát jiný OS =smolík pacholík a putovaly by s velkou pravděpodobností do Agbogbloshie nebo na podobné místo.

Tak schvalne, ktery nejnovejsi android nebo cokoliv noveho mohu provozovat na samsung s3?

To jste se skoro strefil. Leží mi tu Samsung GT-S7580 z 2014.
Jak na něm rozjet, třeba Kali Linux můžete kouknout na YT.

Kazdy vetsi vyrobce cehokoliv bude podporovat jakekoliv zarizeni po dobu kterou mu to vyhovuje (financne, marketingovo).

Souhlasím, že Ti, kterým jde jen o zisk mají tuhle mentalitu. A když to přeženu, vždycky tu byli lidé, kteří, pokud by jim v tom nic nebránilo, by si přišli pro vaše peníze a majetky, a ani by se neobtěžovali vám něco dávat, nebo klepat na vaše dveře.   
Jenže pravidla, která si v našem prostoru stanovujeme právě mají nastavovat takové podmínky, které budou výhodné nejen pro výrobce, ale i pro spotřebitele. Když to nepokřiví silný lobbing.

A vybrat marginalni use case ktery pouzijes ty a dalsich 5 lidi na planete je takova hezka demagogie. Vyrobce cehokoliv bude resit pozadavky vetsiny zakazniku, ze chces mit v aute rotoped aby jsi pocas rizeni dobijel telefon je kazdemu u zadele.

A co když je těch lidí 6? Co když je jich 1 000 nebo 10 000 nebo 1 000 000.
Podpořit své tvrzení statistikou, která je očividně nesmyslná ukazuje vaše ostatní "názory" v nelichotivém světle.
« Poslední změna: 13. 04. 2025, 10:14:21 od Mintaka »

« Odpověď #24 kdy: 13. 04. 2025, 12:39:33 »

V různých odvětvích jsou to tisíce výrobců. Namátkou:
25 let mám sluchátka od Kosse s doživotní zárukou.
RedHat nabízí ELS.
Bosch, Siemens a mnoho dalších v průmyslových odvětvích.
IBM, Oracle - Lifetime Support Policy

A vsechny ty systemy maji stejnou cenu jako iPhone SE? Resil jsi nekdy tu dozivotni zaruku od Kosse? Dostanes jine sluchatka, v idealnim pripade stejny model, ale klidne neco novejsiho. Krom toho ty sluchatka nemaj OS...

Za Covidu jsme zprovoznili a rozdali desítky počítačů, starších 10 let.
Buď tam šly WinXP+offline výukové programy nebo na online výuku Linux (Lubuntu, Antix, ...) s aktuálním prohlížečem + MS Teams/Zoom.

Kdyby ty PCčka a notebooky byly od Apple a nešel tam dát jiný OS =smolík pacholík a putovaly by s velkou pravděpodobností do Agbogbloshie nebo na podobné místo.
A za toho covidu jste rozjeli taky android na samsung s3?

Tak schvalne, ktery nejnovejsi android nebo cokoliv noveho mohu provozovat na samsung s3?

To jste se skoro strefil. Leží mi tu Samsung GT-S7580 z 2014.
Jak na něm rozjet, třeba Kali Linux můžete kouknout na YT.
ja se neptal na gt-s7580, ja se ptal na s3...

Kazdy vetsi vyrobce cehokoliv bude podporovat jakekoliv zarizeni po dobu kterou mu to vyhovuje (financne, marketingovo).
Souhlasím, že Ti, kterým jde jen o zisk mají tuhle mentalitu. A když to přeženu, vždycky tu byli lidé, kteří, pokud by jim v tom nic nebránilo, by si přišli pro vaše peníze a majetky, a ani by se neobtěžovali vám něco dávat, nebo klepat na vaše dveře.   
Jenže pravidla, která si v našem prostoru stanovujeme právě mají nastavovat takové podmínky, které budou výhodné nejen pro výrobce, ale i pro spotřebitele. Když to nepokřiví silný lobbing.
A jo, firmam primarne nejde o zisk... doporucuji se podivat na definici "podnikani"...

A vybrat marginalni use case ktery pouzijes ty a dalsich 5 lidi na planete je takova hezka demagogie. Vyrobce cehokoliv bude resit pozadavky vetsiny zakazniku, ze chces mit v aute rotoped aby jsi pocas rizeni dobijel telefon je kazdemu u zadele.

A co když je těch lidí 6? Co když je jich 1 000 nebo 10 000 nebo 1 000 000.
Podpořit své tvrzení statistikou, která je očividně nesmyslná ukazuje vaše ostatní "názory" v nelichotivém světle.
[/quote]
Zatimco ty jsi nam tady ukazal jak je linuxovy desktop vsude na desktopu, jak open source sw vydelava miliardy $ a jak je ten tvuj svet idealni... vsichni kolem tebe jsou hlupaci jenom ty jsi genius... tak jo, firmy prestanou generovat zisk a budou delat otevrene telefony s podporou 250+ let at ten telefon muze pouzivat i tvuj praprapravnuk...

« Odpověď #25 kdy: 14. 04. 2025, 13:15:16 »
Bohužel to nebude nejmenší telefon, ale co zkusit Pixel 6a/8a? Dá se tam nasadit alternativní firmware a to mnohem snadněji než u ostatních výrobců.

« Odpověď #26 kdy: 14. 04. 2025, 14:05:57 »
....
V jedné firmě (prodejce) se řešila doživotka na Kossy tak, že 1x se zákazníkovi dali nové. Podruhé už měl smůlu.

« Odpověď #27 kdy: 14. 04. 2025, 14:07:13 »

Kromě toho že se pletete, protože někteří mají i >10 podporu

Ubuntu Pro má myslím 10-12 let.
No a Windows 10 tu s námi bude také 10 let.

Ale jak tu už někdo výše napsal, je spousta věcí kde je to na desetiletí. V průmyslu třeba.

« Odpověď #28 kdy: 15. 04. 2025, 07:53:16 »
ale tema je o OS pre smartphone, nie o desktopovych OS resp. o SW podpore smartphonov, nie o podpore inych vyrobkov.

Diky za typ na ten pixel, pozriem sa na to

« Odpověď #29 kdy: 15. 04. 2025, 11:23:25 »
Ubuntu Pro má myslím 10-12 let.
No a Windows 10 tu s námi bude také 10 let.
Ale jak tu už někdo výše napsal, je spousta věcí kde je to na desetiletí. V průmyslu třeba.
1) iPhone SE je tady uz dele nez 8 let, jeste nedavno mel full support.
2) je sakra rozdil spotrebni elektronikou za par tisicovek vs tebou zmineny enterprise / critical / prumysl pouziti

Jeste nedavno jsem SE s radosti provozoval. Ten kdo me zarizl nebyl Apple nybrz moje "skvela" nedekuju KBminus appka.
Děkuji za možnost editace příspěvku.