Alternativní systém na starý iPhone

Alternativní systém na starý iPhone
« kdy: 11. 04. 2025, 09:11:41 »
Ahojte, viem, ze sanca je miziva, ale chcem sa spytat ci je mozne nainstalovat nejaky alternativny a zaroven supportovany OS na prvu generaciu iPhone SE. Ide sice o stary model, ale vyhovuje hlavne po stranke malych rozmerov, v tomto smere uz bohuzial nema na trhu konkurenciu. Samozrejme od Apple uz ma status end  of support, je mozne do neho dostat alternativny a prakticky pouzitelny OS?

r223

• 139
    • Zobrazit profil
Re:Alternativní systém na starý iPhone
« Odpověď #1 kdy: 11. 04. 2025, 09:28:42 »
Ahojte, viem, ze sanca je miziva, ale chcem sa spytat ci je mozne nainstalovat nejaky alternativny a zaroven supportovany OS na prvu generaciu iPhone SE. Ide sice o stary model, ale vyhovuje hlavne po stranke malych rozmerov, v tomto smere uz bohuzial nema na trhu konkurenciu. Samozrejme od Apple uz ma status end  of support, je mozne do neho dostat alternativny a prakticky pouzitelny OS?

Realisticky ne. Sem tam se objeví něco typu nabootovali jsme jádro, ale použitelný port čehokoliv na iHardware jsem neviděl.

« Odpověď #2 kdy: 11. 04. 2025, 10:21:17 »
Myslel som si. Ak teda nie je dostupny alternativny OS, vedel by niekto o nejakom HW s podobne malymi rozmermi a zaroven dobrou podporou SW?

mark42

• 145
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 11. 04. 2025, 10:53:21 »
skus hladat po bazaroch samsung s10e, ma to rozumny vykon a podporuje LineageOS ako alternativu k original Androidu (ten je max. 12 teda este bezne podporovany, len uz bez security patchov)

« Odpověď #4 kdy: 11. 04. 2025, 10:55:07 »
Myslel som si. Ak teda nie je dostupny alternativny OS, vedel by niekto o nejakom HW s podobne malymi rozmermi a zaroven dobrou podporou SW?

Co iPhone SE 2022? To je jen o trošku větší a SW podporu to má.

« Odpověď #5 kdy: 11. 04. 2025, 11:06:50 »
Pane jablickar, co to je za otazku? Jak alternativni system, ten iPhone co jsi koupil neni totiz tvuj a nikdy nebyl. Vysvetlim.

Kdyz totiz koupis jakykoliv iPhone, ve skutecnosti si ho jenom pronajimas za jednorazovou cenu.
iPhone je zlata klec, ktera nedovoluje s telefonem delat nic jineho nez Pan Buh Apple dovoli.

« Odpověď #6 kdy: 11. 04. 2025, 11:16:51 »
Kdyz totiz koupis jakykoliv iPhone, ve skutecnosti si ho jenom pronajimas za jednorazovou cenu.

Nevím, jak ve zbytku světa, ale v Evropě to rozhodně takhle nefunguje. Máme tu velmi silné Právo na vlastnictví, které mi dovoluje s vlastním zakoupeným zařízením provádět, cokoliv uznám za vhodné. Samozřejmě tím nesmím porušit zákon, například autorská práva, ale to nahráním svobodného software do svého zařízení neporušuji.

« Odpověď #7 kdy: 11. 04. 2025, 11:32:34 »
V případě např. auta by bylo dost divné, kdyby se vám, HW naprosto funkční a dostačující stroj odmítnul rozjet, protože už jej výrobce nechce podporovat. V případě mobilů / tabletů některých firem je to bohužel běžné.

Mám tu cca 30 iPadů, které by bez problému mohly fungovat a dělat užitečnou práci, ale Apple se rozhodl, že poslední aktualizaci budou mít iOS 12, a nic ho nenutí, aby na tom umožnil provozovat třeba Linux.

PS: Rozhodnutí je koupit, nebylo na mě :-(

Jenkings

• 146
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #8 kdy: 11. 04. 2025, 11:51:40 »
Mám tu cca 30 iPadů, které by bez problému mohly fungovat a dělat užitečnou práci, ale Apple se rozhodl, že poslední aktualizaci budou mít iOS 12, a nic ho nenutí, aby na tom umožnil provozovat třeba Linux.

To je třeba hrozně škoda i z pohledu sběratelství. Vždy když se ke mně dostane Android nebo Apple, co je ještě v podpoře, tak to rychle nacpu softwarem a hrama, abych to tak pak mohl konzervovat a používat, ale když se ke mně dostane něco co už je po podpoře, tak to právě do těch Apple věcí už není moc jak dostat.

Android je ještě dá naštěstí přesvědčit k sideloadingu, nedávno jsem objevil metodu jak dostávat SW do sbírkových Windows Phone, ale u apple je to prostě bohužel past.

« Odpověď #9 kdy: 11. 04. 2025, 12:21:25 »
I na ty staré iPady je šance dostat staré aplikace.
Např. přes starší iTunes a dohledání přes "dříve koupené aplikace" nebo sehnat image té aplikace. Ale je to opruz s nejistým výsledkem.

V tomhle případě by stačilo, aby tam mohli mít "aktualizovanější prohlížeč", protože některé webové aplikace, které by tam potřebovali provozovat odmítají na starších browserech běhat.

No ono tedy, už se zase vrací doby, kdy některé webové aplikace odmítají fungovat i s novými browsery, když to není ten "správný" browser.  To jsem myslel, že opakování téhle temné stránky historie webu už se nedožiju.

« Odpověď #10 kdy: 11. 04. 2025, 12:24:42 »
za prve nie som ziadny slepo veriaci v apple only politiku (mam dojem, ze niektori komentujuci to predpokladaju). Jasne som v prvom poste napisal, ze hlavnym dovodom pouzivania iPhone SE1. generacie su mne zname najmensie rozmery medzi ako tak pouzitelnymi smartfonmi. V druhom poste som napisal, ze som otvoreny aj inym zariadeniam (mimo apple) s malymi rozmermi - idealne rovnakymi ako spomenuty model a dobrou (co najdlhsou) SW podporou. Takze privitam tip na kazde zariadenie splnajuce poziadavky, ale kedze zatial o takom neviem, tak som sa v uvode zaujimal o moznost instalacie ineho os.

BTW: Uz som prisiel do styku s viacerymi starsimi appleami, ale neviem o tom co tu bolo spomenute, ze by uplne znemoznili funkcnost ich starsich verzii OS, proste len prestanu vydavat pre dane zariadenia nove verzie a po case aj bezpecnostne updaty. Potom sa k tomu pridaju aj developeri appiek, ktori prestanu podporovat starsie verzie OS novymi verziami svojich appiek, ale tie stare verzie os resp. appiek funguju na danom zariadeni dalej.
« Poslední změna: 11. 04. 2025, 12:28:58 od googler2 »

« Odpověď #11 kdy: 11. 04. 2025, 12:58:12 »
RE: "ale neviem o tom co tu bolo spomenute, ze by uplne znemoznili funkcnost ich starsich verzii OS"

Tak to máte pravdu, můžete nastarovat, vyjet z garáže, ale jet mimo vaši ulici (spustit aktuální browser a na něm závislé aplikace) už vám to nedovolí.
Tím víc vás to ale může štvát, protože víte, že ten HW je pořád dostačující a problém leží jinde.

« Odpověď #12 kdy: 11. 04. 2025, 13:23:25 »
Proto nemá cenu investovat velké peníze do spotřebního zboží, kde platím především za ekosystém, nikolo za HW.

I u blbého vysavače se vám může stát, že přestanou být dostupné náhradní filtry a sáčky.

« Odpověď #13 kdy: 11. 04. 2025, 14:18:57 »
Někdo to vidí jinak. A není to špatně, že máme jiný pohled.

Do mnoha vysavačů jsem si pytlíky upravil.
Většinou stačilo koupit pytlíky na podobný typ s větším kartonem pro nasazení. Obkreslit si na něj ten můj menší, vystřihnout a mohlo se vysávat dál.

« Odpověď #14 kdy: 11. 04. 2025, 15:06:16 »
RE: "ale neviem o tom co tu bolo spomenute, ze by uplne znemoznili funkcnost ich starsich verzii OS"

Tak to máte pravdu, můžete nastarovat, vyjet z garáže, ale jet mimo vaši ulici (spustit aktuální browser a na něm závislé aplikace) už vám to nedovolí.
Tím víc vás to ale může štvát, protože víte, že ten HW je pořád dostačující a problém leží jinde.
Tak zrovna browser (respektive jeho obsah) patří k tomu náročnějšímu, co můžete na telefonu pustit (někdy se podívejte, kolik těch pár záložek konzumuje operační paměti). A staré Safari na Iphone SE navíc zatím vesměs otevře všechno, co trochu dává smysl. Ale moc zábavná "projíždka" to není. A Apple za to často nemůže.
Poměrně dost aktuálních aplikací se nainstalovat také nechá. Já mám třeba Iphone 4S ve funkci přehrávače v mém oblíbené docku a výrobce příslušnou aplikaci zatím aktualizuje i na starém os. Ale používat jako telefon bych ho určitě nechtěl.
Jinak LineageOS také není úplně záchrana. Dal jsem ho asi na všechno, kam to šlo a ten hardware se prostě nakonec začne zadýchávat. I když zvolíte lehké aplikace...
Třeba za mě je dolní mez použitelnosti 3GB RAM. Dá se jít i na dvě, ale to už bez google aplikací. Ubports linux už také podporuje spíš modely se 4GB RAM a více. Iphone SE se 2GB RAM by tak asi narazil na více frontách.