Ano, T-Mobile na ADSL poskytuje zatim verejnou IPv4 (statickou, nemennost neni nikde garanrovana) a delegovany prefix /56.
Jento tak od prakticky od zacatku resellingovych sluzeb nad ifrastrukturou CETINu.
Díky moc za potvrzení! Už jsem to taky našel někde trochu zahrabané ve FAQ části na T-Mobile stránkách.
To je dobrá zpráva a v podstatě odpověď, pokud o to někdo stojí a je zároveň na CETIN drátech (DSL, GPON).
"Chápu, že třeba na mobilní data (vyloženě na smartphone) nedává moc smysl víc než /64"
Takhle opravdu ne. IPv6 byla navržena s tím, že se má adresami "plýtvat". Když se dá každému /48, je to dost na to, aby se to dalo rozšiřovat a nikoho neubyde. Nějaké lepení tím, že se kdyžtak přidá další rozsah když to někdo potřebuje bude jen plevelit routingové tabulky, což nikdo nechce. Adres je jednou pro vždy dost, tak to pojďme přestat ohýbat.
Nevím, díval jsem se na to hlavně z hlediska praktického využití, kdy mi prostě přijde, že obyč. telefon nebo nějaký IoT gadget se SIMkou a minimálním tarifem nepotřebuje dál segmentovat ten prefix, protože je to prostě jediné aktivní zařízení. U domácích a malých firemních připojení samozřejmě to /56 dává smysl.
Tu /60 jsem vystřelil, jen jako minimum, co by mi bohatě vystačilo z hlediska segmentování malých LAN sítí.. bez domýšlení dalších konsekvencí u ISP.
A to co potvrzoval Aleš Rygl výše by vám nepomohlo? Nemáte teď O2 přípojku na drátech od CETINu, že byste to přehodil na T-Mobile a měl rovnou IPv4 bez CGNATu a ten /56 prefix bez doplatku?