Více než /64 IPv6 adres u O2

Re:Více než /64 IPv6 adres u O2
« Odpověď #15 kdy: 18. 02. 2025, 10:35:37 »
Ano, T-Mobile na ADSL poskytuje zatim verejnou IPv4 (statickou, nemennost neni nikde garanrovana) a delegovany prefix /56.
Jento tak od prakticky od zacatku resellingovych sluzeb nad ifrastrukturou CETINu.

Díky moc za potvrzení! Už jsem to taky našel někde trochu zahrabané ve FAQ části na T-Mobile stránkách.
To je dobrá zpráva a v podstatě odpověď, pokud o to někdo stojí a je zároveň na CETIN drátech (DSL, GPON).

"Chápu, že třeba na mobilní data (vyloženě na smartphone) nedává moc smysl víc než /64"
Takhle opravdu ne. IPv6 byla navržena s tím, že se má adresami "plýtvat". Když se dá každému /48, je to dost na to, aby se to dalo rozšiřovat a nikoho neubyde. Nějaké lepení tím, že se kdyžtak přidá další rozsah když to někdo potřebuje bude jen plevelit routingové tabulky, což nikdo nechce. Adres je jednou pro vždy dost, tak to pojďme přestat ohýbat.

Nevím, díval jsem se na to hlavně z hlediska praktického využití, kdy mi prostě přijde, že obyč. telefon nebo nějaký IoT gadget se SIMkou a minimálním tarifem nepotřebuje dál segmentovat ten prefix, protože je to prostě jediné aktivní zařízení. U domácích a malých firemních připojení samozřejmě to /56 dává smysl.
Tu /60 jsem vystřelil, jen jako minimum, co by mi bohatě vystačilo z hlediska segmentování malých LAN sítí.. bez domýšlení dalších konsekvencí u ISP.

A to co potvrzoval Aleš Rygl výše by vám nepomohlo? Nemáte teď O2 přípojku na drátech od CETINu, že byste to přehodil na T-Mobile a měl rovnou IPv4 bez CGNATu a ten /56 prefix bez doplatku?

« Odpověď #16 kdy: 18. 02. 2025, 11:11:19 »
Ještě si myslíš, že je problém, aby zákazník dostal na přípojku bez jakéhokoliv dotazování, doprošování a extra placení automaticky rozsah /56?

Už ne, díky :) Fakt jsem na to koukal spíš z hlediska aktuálních praktických potřeb, proto jsem psal o té délce /60.

A na RIPE NCC jsem se pak taky díval, protože mě zajímalo jestli je tam nějaký přímý vztah mezi nějakou cenou členství, poplatkem a velikostí přiděleného prefixu.
https://www.ripe.net/manage-ips-and-asns/ipv6/request-ipv6/how-to-request-an-ipv6-allocation/
Jestli to chápu správně, tak od /32 do /29 dostaneš jako člen rovnou. Pak jsou ještě prefixy od /48 délky, které si může další nezávislá organizace (PI) vyžádat přes existujícího člena a platí pak samostatně menší poplatek přes něj.

Tady jsem pak ještě dohledal hezkou statistiku ISP a PI v ČR přepočítanou na /32 bloky.
https://www-public.telecom-sudparis.eu/~maigron/rir-stats/ripe-allocations/ipv6/by-number/cz-ipv6-by-number.html

Jinak pak staťák za r. 2023, asi 4 miliony pevných přípojek a 11 milionů SIMek s daty.
https://csu.gov.cz/digitalni-infrastruktura?pocet=10&start=0&podskupiny=401&razeni=-datumVydani

« Odpověď #17 kdy: 18. 02. 2025, 11:17:30 »
Díky za ty statistiky!

« Odpověď #18 kdy: 18. 02. 2025, 11:34:11 »
Pokud jde o ty mobilni sluzby, tam je /64 kazdemu pripojenemu zarizeni "by design". Horsi je, ze prakticky nikdo na mobilnich sitich neprovozuje prefix delegation, i kdyz to technicky jde. Takze pokud pouzivate LTE/5G jako nahradu pevneho kabeloveho/wifi pripojeni, nedostanete rozumne velky blok. V lepsim pripade vyuzijete ten jeden /64, ktery se "prenese" do LAN.

Pokud by kazdy mobil mel /56, stacila by /32 na 16,7M pripojenych zarizeni. Setrit adresami tedy opravdu neni potreba.
« Poslední změna: 18. 02. 2025, 11:37:01 od Radek Zajíc »

« Odpověď #19 kdy: 18. 02. 2025, 11:50:23 »
A na RIPE NCC jsem se pak taky díval, protože mě zajímalo jestli je tam nějaký přímý vztah mezi nějakou cenou členství, poplatkem a velikostí přiděleného prefixu.
https://www.ripe.net/manage-ips-and-asns/ipv6/request-ipv6/how-to-request-an-ipv6-allocation/
Jestli to chápu správně, tak od /32 do /29 dostaneš jako člen rovnou. Pak jsou ještě prefixy od /48 délky, které si může další nezávislá organizace (PI) vyžádat přes existujícího člena a platí pak samostatně menší poplatek přes něj.
Je to přesně tak. Jen upřesním, že ony nezávislé adresy (PI) jsou určeny pouze pro potřebu jejich držitele, je zakázáno je dále přidělovat třetím stranám (tedy například provozovat na nich ISP).

Celý systém je navržený tak, aby bylo možné celkem bez problému nabídnout každému uživateli prefix o délce /48 i v případě, že má v plánu připojit třeba jen několik jednotek zařízení do jedné podsítě. Prodloužení prefixu na /56 pro rezidentní zákazníky je akceptovatelný kompromis pro sítě s vícestupňovou hierarchií, který je ale nejčastěji stejně jen obchodním rozhodnutím. Cokoli delšího než /56 je už extrémní a zbytečná spořivost, která jen zadělává na problémy v budoucnu.

« Odpověď #20 kdy: 18. 02. 2025, 11:59:15 »
Cokoli delšího než /56 je už extrémní a zbytečná spořivost, která jen zadělává na problémy v budoucnu.

Kdyby to tak ještě chtěli pochopit poskytovatelé připojení...

« Odpověď #21 kdy: 18. 02. 2025, 12:13:23 »
Já používám na některých místech UVT, dávají /48... Tam si můžete postavit nekolik stávajících internetů... Ale teda hlavně nachápu proč se tady ano zrovna tady někdo prá na IPv6 po té čočce z minulého týdne, že IPv6 nikdo nepotřebuje.

Protože přeci podle Poljaka nepotřebují IPv6 jen běžní lidé. Začínám si připadat jako bůh ;). Sice by mě zajímala "definice" bězného člověka podle Poljaka -- jestli třeba musí mít vidle a IQ tykve, ale snad to raději nechci vědět.

Jestli si připadáte jako bůh, asi bych to raději konzultoval s odborníky, nikoliv tady. A až budete mít dobrou náladu a dost odvahy, zkuste se někdy podívat ven z té vaší sociální bubliny.

Ale chápu, trh chce koberce, vozy s 5-ti litrovými motory bez pásů, airbagů a asistentů a hlavně IPv4... Žádné novoty!  ;D

Tomu trhu je nějaké IPv6 hlavně ve velké míře úplně jedno. To je to, co celou dobu píšu jakkoliv samozřejmě chápu, že schopnost chápat psaný text je nepřímo úměrná míře ignorance některých čtenářů. Ale nečekám, že by zdejší nerdové pochopili, že nejsou střed světa. Radši budou dál nadávat a nechápat věc, která je zcela zřejmá. Případně se navzájem poplácávat po zádech, jak jsou všichni divní, jen oni jsou letadlo ::)
« Poslední změna: 18. 02. 2025, 12:15:02 od Martin Poljak »

« Odpověď #22 kdy: 18. 02. 2025, 12:18:09 »

Pánové díky moc.
Mám sice trochu nějaké povědomí o té technické stránce, ale neznal jsem další kontext.
Takže ty "ofuky" s /56 vlastně nedávají z hlediska návrhu toho protokolu a přidělování ISP (LIR) vlastně moc smysl.

A pokud si to trochu sumarizuju, tak v podstatě pár relevantních technických obtíží spočívá v podpoře DHCPv6-PD a to jak u ISP, kde by to museli na mobilních sítích implementovat (to by pravděpodobně neslo i určité další náklady včetně souběhu s bezstavovým SLAAC pro hromady "legacy" zařízení), tak na straně některých platforem (jestli se nepletu, tak třeba Android tohle pořád neumí).

ja.

• 364
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 18. 02. 2025, 13:36:55 »
A pokud si to trochu sumarizuju, tak v podstatě pár relevantních technických obtíží spočívá v podpoře DHCPv6-PD a to jak u ISP, kde by to museli na mobilních sítích implementovat (to by pravděpodobně neslo i určité další náklady včetně souběhu s bezstavovým SLAAC pro hromady "legacy" zařízení), tak na straně některých platforem (jestli se nepletu, tak třeba Android tohle pořád neumí).

Pozor, DHCP-v6 a DHCP-PD su dve rozlicne veci! Je uplne v poriadku mat v sieti SLAAC a DHCP-PD; PD je "prefix delegation", nim si zariadenie pyta dalsie prefixy pre siete, do ktorych routuje (to by sa Androidu potencioalne tykalo len pri tetheringu). DHCP-v6 resp SLAAC je pre priradenie adresy samotnemu zariadeniu.

Zaroven SLAAC nie je legacy a DHCP-v6 nie je new hotness. SLAAC je plne dostacujuci a DHCP-v6 je len pre tych, co nepochopili IPv6 a prenasaju svoje navyky z IPv4 ;-).

jjrsk

• 711
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 18. 02. 2025, 13:50:24 »
Zaroven SLAAC nie je legacy a DHCP-v6 nie je new hotness. SLAAC je plne dostacujuci a DHCP-v6 je len pre tych, co nepochopili IPv6 a prenasaju svoje navyky z IPv4 ;-).
Nejlepsi je, kdyz dhcpko na ipv6 provozuje tupec, co prece strasne nutne potrebuje rezervovat tu zcela konkretni adresu ... aby pak mel vsude zapnuty privacy ext.

BTW: Vodafoun(ex upc) prideluje pres pd /56.

« Odpověď #25 kdy: 18. 02. 2025, 14:20:14 »
Pozor, DHCP-v6 a DHCP-PD su dve rozlicne veci! Je uplne v poriadku mat v sieti SLAAC a DHCP-PD; PD je "prefix delegation", nim si zariadenie pyta dalsie prefixy pre siete, do ktorych routuje (to by sa Androidu potencioalne tykalo len pri tetheringu). DHCP-v6 resp SLAAC je pre priradenie adresy samotnemu zariadeniu.

Nechci do toho zavádět další terminologické zmatky, ale třeba tady o tom referují jako DHCPv6 Prefix Delegation
https://en.wikipedia.org/wiki/Prefix_delegation
Včetně té poznámky o typické absenci PD na mobilních sítích, jak zmiňoval R. Zajíc.
Ale to je jedno, mysleli jsme to samé.

Legacy v úvozovkách jsem mínil to, že i kdyby to nějaký poskytovatel mobilní sítě implementoval a i kapacitně počítal s tím, že každý klient může dostat třeba /56, tak ne všechna zařízení si o ten delší prefix zažádají (ať už proto že to neumí, nebo to někdo nenastaví), takže ve výsledku tam musí být funkčí ja SLAAC, tak PD.

« Odpověď #26 kdy: 18. 02. 2025, 14:46:04 »
U tech mobilnich siti je jeste dalsi specifikum, a to ze prefix prideleny "na WAN interface" (resp. na mobilnim linku) a vetsi prefix prideleny pomoci PD MUSI byt agregovatelny, existuje k tomu i option v DHCPv6 (PD je jen subset DHCPv6).
Takze mobil vzdycky dostane /64 na mobilnim linku a navic muze dostat treba /56 pomoci PD, ale ta /64 bude uvnitr one /56. Jen mobilni CPE musi vedet, ze tuhle jednu /64 sit nemuze pouzit nikde dal v infrastrukture.

Bez problemu vedle sebe v mobilni siti s nasazenym DHCPv6-PD mohou zit zarizeni, ktera DHCPv6-PD nepodporuji (ta vyuziji jen /64 z mobilniho linku, a to i pro hotspot) a zarizeni, ktera DHCPv6-PD podporuji.

Tedy, tolik teorie.  ;D

« Odpověď #27 kdy: 18. 02. 2025, 19:12:50 »
Hele, já u toho skončil doma, že mi sedí třetí a čtvrtý bajt IPv4 na poslední dvě části IPv6, abych prostě věděl z hlavy, co je co, není to sice ideální, ale na druhou stranu se hodí trochu tušit, co se v té síti děje.

Nejlepsi je, kdyz dhcpko na ipv6 provozuje tupec, co prece strasne nutne potrebuje rezervovat tu zcela konkretni adresu ... aby pak mel vsude zapnuty privacy ext.

BTW: Vodafoun(ex upc) prideluje pres pd /56.

jjrsk

• 711
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 18. 02. 2025, 19:27:33 »
Mno vidis ... ja na to abych vedel co se v siti deje mam dns, pripadne 802.1x.

« Odpověď #29 kdy: 18. 02. 2025, 19:52:30 »
Případně? Takže co z toho máš reálně nasazeno?

Mno vidis ... ja na to abych vedel co se v siti deje mam dns, pripadne 802.1x.