Max.com na Linuxu nejede ve Full HD

Max.com na Linuxu nejede ve Full HD
« kdy: 11. 02. 2025, 21:49:30 »
Zdravím,

před časem jsem z důvodu přesunu Eurosportu pod dotyčnou platformu byl nucen tento "pokrok" také následovat.

Bohužel tam ale při sledování pod Linuxem streamy odmítají přepnout do FullHD rozlišení - jedou tak odhadem max. v 720p/30fps. Na stejném stroji ve Windows to jede bez problémů.

V původním Eurosport Playeru to dříve i pod tím Linuxem taky fungovalo.

Řešil jsem s podporou a bylo mi potvrzeno, že Linux není oficiálně podporovaná platforma, a že to opravdu má něco společného s tím. Že prý bude snada to řešit, ale zatím se jaksi nezadařilo (už je to cca. půl roku).

Stejně tak to mimochodem nefunguje i na jednom mém starším telefonu (Asus Zenfone 6), kde to dříve taky bez problémů v tom FullHD jelo. Funguje to OK jen na mé cca. dva roky staré Sony Xperia.

Čistě náhodou s tímhle tady někdo nemá nějakou zkušenost, nebo povědomost v čem by tady mohl být problém? Zkoušel jsem nějaké čachry s User Agent, ale celkem dle očekávání nic nezabralo. Je snad ve Windows nějaká video akcelerační technologie, kterou Linux nedisponuje? Jediné, co mě tak asi napadá...

Díky!

VM

ja.

• 364
    • Zobrazit profil
Re:max.com na Linuxu nejede ve FullHD
« Odpověď #1 kdy: 11. 02. 2025, 22:01:05 »
Nemá zmysel toto riešiť, nejde ti to viac ako 720p, lebo na druhej strane ti viacej nepustia.

Tá zázračná akceleračná technológia vo Windows sa nazýva obchodná dohoda, keď sa Microsoft dohodol s poskytovateľmi obsahu, že to takto bude. Ani Chrome nepustia viac ako 1080p, 4K, nebodaj HDR obsah na počítači býva len pre Edge + Windows DRM.

Ja fakt nechápem, prečo za toto platíte. Keď vám vendor povie, že Linux je nepodporovaná platforma pre ich streaming, treba mu povedať naspäť, že ich služba je teda nepodporovaná vašou peňaženkou. Keď sa vás nájde dostatočný počet, vtedy pochopia a začne to fungovať. Keď nie a potrebujete latest shiny, tak nie.

Re:max.com na Linuxu nejede ve FullHD
« Odpověď #2 kdy: 11. 02. 2025, 22:05:41 »
Pozri si https://forum.root.cz/index.php?topic=29884.0 - kľúčové slovo je Widewine Widevine.
« Poslední změna: 11. 02. 2025, 22:08:31 od Ignotus »

Re:Max.com na Linuxu nejede ve Full HD
« Odpověď #3 kdy: 12. 02. 2025, 09:13:21 »
Čuju tady problém s HDCP a Verified Media Path, nejsem si vědom že by to někdo na Linuxu plnohodnotně zprovoznil..

« Odpověď #4 kdy: 12. 02. 2025, 09:27:01 »
Neurobíš s tým nič. Na linuxe je k dispozícii len widevine level 3 certifikácia. Vyššie rozlíšenie povoľujú len pre widevine level 1. Našťastie nevyžadujú verified media path ako skylink, inak by to nefungovalo vôbec.

« Odpověď #5 kdy: 12. 02. 2025, 11:21:37 »
Ano s HBO MAX to tak bohužel je. Nemám sice ty sportovní balíčky z Eurosportu, ale nepočítám, že by to něco měnilo. Ten stav je stejný už roky, ještě když se to jmenovalo HBO Go.

Není to ani specifikum Linuxu, ale spíš webových prohlížečů obecně. Do žádného prohlížeče mimo Safari na Macu, kde je Apple FairPlay DRM, mi to nikdy nepustilo víc než 720p.
V ostatních prohlížečích nezávisle na platformě to používá L3 Widevine DRM bez VMP (to jak tu zaznělo by pak nehrálo na Linuxu vůbec).

Jediný další způsob jak tam mít spolehlivě 1080 (případně UHD u některých pořadů v případě Premium předplatného) je pak podporované zařízení:
https://help.max.com/sk-cs/answer/detail/000002523#devices
Tzn. např. Apple TV, Samsung Tizen, Android/Google TV (i ve formě krabičky a HDCP 2 kompatibilního monitoru), PS5 atp.
Což víceméně platí pro většinu těch VOD služeb.