FIT VUT vs. FI MUNI

vyvojar

Re:FIT VUT vs. FI MUNI
« Odpověď #75 kdy: 28. 12. 2011, 15:18:11 »
Jsem v prváku na FIT VUT a musím říct, že jsem zatím spokojený. Naučil jsem se dobře v assembleru a zdokonalil v C (hlavně začal používat věci jako valgrind, make,..). Softwarové inženýrství je taky zajímavý předmět a naučí člověka jak přemýšlet o projektech mimo vlastní programování. Diskrétní matematiku snad udělám, na to se teď začínám učit. Bojím se teorie obvodů, protože elektronika mi moc nejde, řekl bych, že mi tam unikají nějaké základní principy a asi bych potřeboval nějaké doučování nebo dobrou učebnici. Jinak co jsem viděl otázky na státnice, tak je to vesměs samá elektronika, což mě celkem vadí, ale co se dá dělat. Jinak jak tu píše většina lidí, člověk může zapomenout na nějakou vlastní realizaci, protože času je dost málo a o to méně, pokud s programováním student začne až na fakultě.

mmmmmm

« Odpověď #76 kdy: 31. 12. 2011, 12:23:24 »
jen bych rad zminil, ze v prvaku FIT VUT jsem byl take jeste nadseny, zklamani se dostavilo na konci druhaku.. ono clovek ze zacatku si moc nevsima tech gest a reci garantu, napriklad vam s klidem rekne, ze budete delat zkousku, i kdyz nevite jestli mate zapocet, a kdyztak kdyby az zapocet opravi se ukazalo ze nemate na zapocet ale ze jste dali zkousku, tak ze se proste ta zkouska hodi do kose a nic se prece nedeje..

psdx

« Odpověď #77 kdy: 17. 01. 2012, 05:22:26 »
Osobne studuji na FI a pravda je imho takova, ze FI je "lepsi" jenom pokud clovek chce a vi co chce. Rekl bych, ze po absolvovani bc studia na FITu jsi pouzitelny minimalne jako cvicena opicka na bouchani kodu = prakticky jsi schopen neco naprogramovat. A to diky praktictejsimu zamereni FIT. Kdezto FI se da dostudovat a po bc studiu nerozumnet nicemu. Teoreticke predmety jsou fajn, bohuzel se leckdy daji "nasprtat" a od zkousky odejit s peknym pismenkem aniz by o tom clovek neco vedel.

Nevim, jak to mate na FIT, ale u nas si osobne cenim hlavne toho, ze kdyz clovek ma zajem, tak "praktickych" predmetu ma na vyber hafec. Je tu kotel predmetu okolo C a C++, C# a .NET celkove, Java (hlavne prednasky Peti Adamka za navstevu stoji). Byl tu seminar vyvoje mobilnich aplikaci, seminar ruby, externi kurz pythonu. Dale funkcionalni programovani  (jak teoreticky, tak prakticky), predmety na 3D modelovani, datove modelovani, databaze... Ona ta Fi zas az tak teoreticka neni, kdyz clovek chce... snad jen ten assembler tu chybi. Dobre je taky vedet, ze na sposutu teoretickych predmetu navazuji praktictejsi seminare

Mato

« Odpověď #78 kdy: 17. 12. 2012, 21:17:03 »
Tiež uvažujem o týchto dvoch školách. Vidím že téma je staršia a zaujímal by ma názor študentov ktorý sú teraz na týchto dvoch školách. Vopred Ďakujem za odpoveď  ;)

smajdak

« Odpověď #79 kdy: 18. 12. 2012, 11:15:23 »
... snad jen ten assembler tu chybi.

Nechybí. A laby pro hardwaráře zabírají skoro celé patro :)

« Odpověď #80 kdy: 18. 12. 2012, 15:12:59 »
... snad jen ten assembler tu chybi.

Nechybí. A laby pro hardwaráře zabírají skoro celé patro :)

A můžu se zeptat, které? Za těch pár měsíců studia na FI jsem z HW laboratoří narazil jen na B202 kde je cca 10 míst.

smajdak

« Odpověď #81 kdy: 18. 12. 2012, 18:09:51 »
... Za těch pár měsíců studia na FI...
Přesně.

« Odpověď #82 kdy: 18. 12. 2012, 19:17:44 »
Já tu otázku myslel vážně. Studuju první semestr magistra na FI (bakalář na FIT) a čekal jsem nějaký tip na předměty / laboratoře se zaměřením na HW.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #83 kdy: 19. 12. 2012, 12:54:37 »
Tiež uvažujem o týchto dvoch školách. Vidím že téma je staršia a zaujímal by ma názor študentov ktorý sú teraz na týchto dvoch školách. Vopred Ďakujem za odpoveď  ;)

FIT:
https://twitter.com/monnef/status/273443783859900416
http://www.twitlonger.com/show/k5fspc

Skřetík

« Odpověď #84 kdy: 19. 12. 2012, 13:23:59 »
"Teď k problémům - jako největší slabinu vnímám opravdu slabou angličtinu a nerozvíjení soft-skills. Co se týče angličtiny, tak jsou kurzy BAN1 - BAN4 podle náročnosti a student musí za dobu bakalářského studia úspěšně zvládnout BAN4. Není ale problém si zapsat hned BAN4 (který je svou náročností pod úrovní angličtiny na gymnáziu) a tím jakákoliv angličtina na FIT končí. "

Není nad to vidět vysokoškoláky z Brna, jak ve věku 23+ let, tzn. zhruba po 4 + 5 + 5ti letech studia angličtiny často nezvládnou ani pozdravit. Ještě větší tragédie jsou zahraniční konference, tam absolventi brněnských fakult skutečně excelují. A všichni krom přednášejícího uvažují nad tím, zda by nebylo lepší se rovnou podřezat...

Pánové, proberte se. Nikdo vám to do hlavy nenalije, být 14 let studií pasivní a neudělat ani ň nad nutný rámec vás prostě jazyk nenaučí nikdy. Na škole máte možnost dělat to prakticky zadarmo. Vybodnete se na to? Vaše volba, ale pokud tu angličtinu budete jednou potřebovat (tím myslím i mluvenou), bude vás to stát pěkně krvavé peníze.

davkol

« Odpověď #85 kdy: 20. 12. 2012, 15:18:06 »
Nechápu. Pokud škola výuku cizího jazyka nenabízí/nepodporuje, je to rozhodně důvod k výtce. Má zkušenost je, že kvalitních jazykovek za snesitelnou cenu je málo a na předměty filosofické fakultě není snadné se dostat kvůli kapacitě. V takovém kontextu se mi líbilo, že na matfyzu je možnost (ba dokonce povinnost) zapsat se na angličtinu, která pasuje do rozvrhu, vyučuje se poblíž kolejí a úrovní obtížnosti je několik, a to od základů až po konverzaci s rodilým mluvčím.

« Odpověď #86 kdy: 20. 12. 2012, 18:06:25 »
Ja a kazdy dobre hovoriaci anglicky clovek ktoreho poznam hral World of Warcraft (na medzinarodnom servere) alebo studoval v zahranici. Ziadna jazykova skola ani klasicka skola nepomoze. Treba prax, hovorit, pisat, citat... kazdy den a nie blbosti z ucebnice.

davkol

« Odpověď #87 kdy: 20. 12. 2012, 19:51:04 »
Ja a kazdy dobre hovoriaci anglicky clovek ktoreho poznam hral World of Warcraft (na medzinarodnom servere) alebo studoval v zahranici. Ziadna jazykova skola ani klasicka skola nepomoze. Treba prax, hovorit, pisat, citat... kazdy den a nie blbosti z ucebnice.
Co myslíš, že je konverzace s rodilým mluvčím? O.o

Zdenek Henek

« Odpověď #88 kdy: 21. 12. 2012, 11:39:47 »
To si vazne myslite, ze 1 - 2 hodiny placene konverzace tydne vam nahradi 24/7 vyhradne komunikace anglicky?

VS by mela zajistovat vyuku odbornou a to i v cizim jazyce, pokud se vam nepodarilo se naucit jazyk/jazyky na stredni skole tak se vam to na VS stejne nepodari a musite si projit pobytem v zahranici, jinak se ten jazyk proste nenaucite.

Urcite jsou lide, kteri se jsou schopni naucit perfektne cizi jazyk doma, ale tito lide ten jazyk umi uz ze stredni skoly!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jako motivacni knihu bych doporucoval Jak se efektivně učit cizí jazyk  od Davida Grubera

Jazykovou skolu Nepustilovu jazykovou skolu v Brne - tesne pred odjezdem, misto rozlucek s kamaradama v hospode.

Co myslíš, že je konverzace s rodilým mluvčím? O.o

Zdenek Henek

« Odpověď #89 kdy: 21. 12. 2012, 11:47:11 »
Jetli to bylo mysleno vtipem, tak dobry, jestli ne, tak snad jen ze zivot neni hotel, ale behem zivota se muzete v hotelu ubytovat, kdyz do toho ty penize chcete narvat.

Obecna vyuka jazyku na VS by mela byt plne hrazena studentem.

Pravdepodobne se mnou nebudete souhlasit. Taky bych s timto nazorem pred cca 10 lety nesouhlasil. Obecna vyuka jazyku na VS mi NIC neprinesla, jen stala fakultu penize.

Na stredni jsem to zase flakal ja ....
Nechápu. Pokud škola výuku cizího jazyka nenabízí/nepodporuje, je to rozhodně důvod k výtce. Má zkušenost je, že kvalitních jazykovek za snesitelnou cenu je málo a na předměty filosofické fakultě není snadné se dostat kvůli kapacitě. V takovém kontextu se mi líbilo, že na matfyzu je možnost (ba dokonce povinnost) zapsat se na angličtinu, která pasuje do rozvrhu, vyučuje se poblíž kolejí a úrovní obtížnosti je několik, a to od základů až po konverzaci s rodilým mluvčím.