Notebook na VŠ

Re:Notebook na VŠ
« Odpověď #60 kdy: 23. 03. 2024, 22:20:58 »
Ps: jestli uvažuješ o kompu z druhý ruky, tak ti silně doporučuju zajít někam, kde je mají vystavený a nehledět na to jestli je to o 1000kč levnější nebo dražší. Kontroluj jestli se nevaklá obrazovka, jestli jsou usb nevyvaklaný, nabíječka tam drží, jestli fachá dokyna, klávesnice není ulepená, tlačítka na touchpadu chodí jak mají a obecně jestli je to v dobrým stavu. jo a ještě doporučuju si vzít nějakou svítilničku na klíče, neboť v těch showroomech mají většinou speciální osvětlení, kde moc není vidět, jak ten komp je ošmatanej nebo odřenej.....Ušetří ti to plno času s případným vracením....

« Odpověď #61 kdy: 23. 03. 2024, 23:23:52 »
2) kvalitní mechanický zpracování-> HP, DELL, Fujitsu Siemens

Moje práce poslední tři notebooky byly delly a ten třetí byl asi na delší dobu poslední. S každou generací zrovna to mechanické zpracování bylo horší a horší. A u toho posledního jsem třeba zdroj měnil (v záruce) snad třikrát a šasi taky nic moc. HP na tom bylo jednu dobu trochu podobně ale poslední roky nemám přehled. Měl jsem je rád, ale Dell nahradilo Lenovo, které se naopak, přijde mi, velice zlepšilo.

Fujitsu mají robustní konstrukci, to je pravda, měli jsme je ve firmě, ale minimálně ty, co jsme měli byly tragické hardwarově a to to byly stroje za tehdy sedmdesát osmdesát tisíc. Nakonec skončily vyřazené už asi za tři roky protože se to fakt nedalo.

« Odpověď #62 kdy: 24. 03. 2024, 01:55:52 »
2) kvalitní mechanický zpracování-> HP, DELL, Fujitsu Siemens

Moje práce poslední tři notebooky byly delly a ten třetí byl asi na delší dobu poslední. S každou generací zrovna to mechanické zpracování bylo horší a horší. A u toho posledního jsem třeba zdroj měnil (v záruce) snad třikrát a šasi taky nic moc. HP na tom bylo jednu dobu trochu podobně ale poslední roky nemám přehled. Měl jsem je rád, ale Dell nahradilo Lenovo, které se naopak, přijde mi, velice zlepšilo.

Fujitsu mají robustní konstrukci, to je pravda, měli jsme je ve firmě, ale minimálně ty, co jsme měli byly tragické hardwarově a to to byly stroje za tehdy sedmdesát osmdesát tisíc. Nakonec skončily vyřazené už asi za tři roky protože se to fakt nedalo.
Tak když srovnám tyto tři značky (DELL, HP, Fujitsu), které jsem používal, tak za mně vede Dell co mám teď, neboť se mi líbí design. Všechno je snadno přístupný, panty jdou vyčistit pouze po povolení dvou šroubků, když se mi jednou za rok povolí, tak stačí dotáhnout 4 šroubky.
HP jsem měl před DELLEm, total lowend nový za 7tisíc a musím říct, že mi z těch tří po stránce displaye vyhovoval nejvíc. Vydržím na něm dělat, aniž bych měl unavené oči což se u dvou dalších říct nedá(je to ale silně subjektivní dojem). Po mechanické stránce je fakt dobře vyřešený- panty se nezadíraj, šasi je odolné, nedrží se tam prach, i když ho mám v dílně na písničky a schémata.
 Třetí co používám, je můj služebák, typ si nepamatuju, ale je cca 3roky starej, cena 40k+. Líbí se mi, že je pevnej a lehkej, ale tělo mi přijde ze všech nejměkčí, jinak ale bez problémů. S Lenovem mám zkušenosti minimální, má ho moje přítelkyně, ale ta se k němu chová až moc předpisově, takže odolnost nemohu posoudit. Je to také lowend(stál nový asi 9k) asi 2roky starý. Na baterku vydrží 7h, obrazovku má příjemnou, klávesnice skvělá a hlavně je lehký a tenký.
Když to srovnám, tak za těch 15let co jsem měl první noťas tak se to všechno posunulo k lepšímu. Moje první MSI sice bylo dobře nadupaný, ale po mechanické stránce tragedie. Panty špatný, po roce to prasklo, vrzalo to, šasi bylo špatně lícující, kroutilo se to. Sice jsem ho měl asi 7let (celkově to dotáhl na 10let, než byl recyklován), ale bylo to spíš pro ostudu: lepil jsem prasklé víko v pantech, rámeček displaye praskl, takže jsem to zpevňoval drátem atd, atd...O acerech a asusech je škoda mluvit, ty jsou tragedie už půl roku po zakoupení(neteř podědila asuse po tátovi a hrůza, vrže to, panty povolený, jde to ztuha atd).

« Odpověď #63 kdy: 24. 03. 2024, 18:01:38 »
Když bys sis ho trochu potunil, tak šel bych do tohoto. Mám prakticky ten samej a kvalita dobrá...
https://pc.bazos.cz/inzerat/183160192/dell-latitude-5490-14-i5-8250u-fhd-256gb-zaruka-12m.php
« Poslední změna: 24. 03. 2024, 18:04:52 od kopevi2 »

« Odpověď #64 kdy: 25. 03. 2024, 08:01:59 »
Napíšu vlastní zkušenost z oboru podobnýho FELu (budova hned vedle). Tehdá (2010) mi stačil cca do třeťaku notas MSI (...)
Kompa na studium bych si kupoval podle pro mě klíčových parametrů:
1) musí být lehký a vydržet na baterku - budeš ho tahat všude
(...)
5) stejně až budeš dělat něco, na co ti výkon běžnýho kompa nestačí, tak buď budeš mít přístup na nějaký fakultní (...)

Chybí ti tam jeden IMO zcela klíčový aspekt, tím důležitější, čím víc času u toho stroje strávíš.
MUSÍ ti vyhovovat displej, klávesnice, a touchpad / trackpoint. Protože pokud ti něco z toho sedět nebude, buď se celou dobu budeš mučit a vztekat, nebo budeš potřebovat stolní monitor, klávesnici a myš. Což doma a v kanclu problém není, ale na cestách nebo v posluchárně jo. A velice rychle pak dojdeš k závěru, že bys na tom byl líp, kdyby sis pracovní / školní veci dal do výkonného stroje doma / v kanclu, a na cesty si koupil klidně levnou, ale ergonomicky vyhovující jebku, a pracoval přes VPN+RDP. Ke katastrofě úplně stačí, pokud ti o zlomek milimetru nevyhovuje rozteč kláves nebo jejich zdvih, nebo má touchpad nefunkční detekci položené ruky.
BTW HPčka s nVidií mívala pod W10/11 extrémně nepříjemný problém, že měla máznuté kontury písem, zatímco pod W7/8 to bylo ostré jako břitva. Dělala to kombinace vykreslování pod 10kami po změně architektury grafických ovladačů (tuším WDDM se to jmenuje) a firmwaru grafiky, a bez jeho updatu se na tom v podstatě nedalo dělat jinak než na externím monitoru.
Moje doporučení je, že ať vybereš cokoli, nekupuj nic dokud si to na showroomu neosaháš a nezkusíš si na tom napsat aspoň stránku textu a 10 minut šmrdlat kurzorem.

« Odpověď #65 kdy: 25. 03. 2024, 08:53:20 »
Klávesnice a displej souhlas, ale touchpad je třeba pro mě nouzovka vždycky, takže i na cesty si raději beru k notebooku myš.

Karmelos

• 1 077
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 25. 03. 2024, 09:19:44 »
Když bys sis ho trochu potunil, tak šel bych do tohoto. Mám prakticky ten samej a kvalita dobrá...
https://pc.bazos.cz/inzerat/183160192/dell-latitude-5490-14-i5-8250u-fhd-256gb-zaruka-12m.php

Tohle je přesně ten případ s nečeskou klávesnicí. Pokud nepíše všemi deseti bez koukání, raději se podívat jinde. Jinak česká klávesnice obvykle stojí kolem pár stovek možná do tisícovky + práce výměna...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #67 kdy: 25. 03. 2024, 10:04:29 »
Jsem už sice pár let z vysoké (VUT), ale zkusím doplnit pár relevantních postřehů:
- Velikost ntb - 15,6" v posluchárnách a na lavici spíš překáží, klidně běž do 14 nebo 13,3 jestli nemáš ruce velké jako medvědí tlapy.
- Nauč se používat anglickou klávesnici, na české se stejně nedá programovat a odpadne ti potřeba numerické klávesnice pro psaní čísel, což stejně většina 14" ntb nemá.
- Pro školní projekty je jakýkoli dnešní notebook dostatečně výkoný, simulace obvodů s pár součástkami nebo kompilace školních projektů s jednotkami tisíc řádků zvládá dostatečně rychle i 10 let stará i5.

Důležité pro rozhodnutí je.
- Rozmysli si jestli kupuješ notebook na 2-3 roky a pak elektroodpad nebo na 5 let. Pokud chceš notebook který pár let vydrží vyhni se značkám jako acer, asus, msi. takové notebooky se po pár letech pravidelného přenášení rozpadnou. Vybírej radeji hp/dell/lenovo pokud možno business řady s kovovým šasi, klidně rok staré, udělají lepší službu než nový plastový acer.
- Rozmysli jak moc vážně to budeš mít s hraním her nebo AI workload. Pokud by jsi chtěl nějakou rozumnou práci s AI tak je dedikovaná grafika s CUDA je zatím nezbytnost, sw podpora AI akcelerátorů v poslední generaci cpu je zatím tragická. méně naročné hraní zvládne i moderní iGPU. Naopak pokud nepotřebuješ dedikovanou grafiku bude mít nejspíše stejně těžký notebook větší baterii. Pozor u moderních ntb je velký rozdíl mezi spotřebou v klidu a v zátěži, mám teď na práci hp firefly G10A, Baterie dá 10 hodin psaní poznámek, 4h vývojářské práce, 1h hraní her, tak si pohlídej aby notebook měl podporu nabíjení přes usb-c z powerbanky.
Zvážil bych framework laptop, základní konfigurace se ti do rozpočtu vleze, upgradovat můžeš později podle potřeb.

« Odpověď #68 kdy: 25. 03. 2024, 10:27:46 »
Lidi co tu radíte macy - stroje s "M" procesorem jsou fajn a jako kancelářské stroje v základní verzi jsou i cenově docela odpovídající, za rozumný peníz velmi slušný stroj. Na kancelář. Na profi práci jako je development potřebujete RAM a disk [...]

OS X má oproti Linuxu i Windows skvěle vyladěnou práci s pamětí. To, čím by třeba žena zabila můj linuxový systém s dvojnásobkem paměti třikrát, to OS X na Airu kupodivu dává tak, že jde celý systém jakž takž používat. Paměti tam díky tomu reálně potřebujete tak polovinu. Pravidelně nad tím žasnu.

A storage na vývoj fakt potřeba není. Pokud neděláte s velkými daty a to, při vší úctě, většina lidí nedělá, stačí desítky giga i pro veliké projekty s hodně velkou rezervou.

Nikomu to nevymlouvám. "Vývoj" je velmi široký pojem. :) Já zcela jistě potřebuju 32 GB RAM (ideálně víc), co se týká strorage, pravda, na firmním noťasu, kde mám jen firemní projekty a nic jiného, jsem na nějakých 170 GB. Stejně by mi ale základní disk byl trochu těsný.

8/256 je lehce nedůstojné v dnešní době.

Horší je, že u applu platí "nerozšíříš". To může a nemusí být argument proti, ale je potřeba to zmínit.

« Odpověď #69 kdy: 25. 03. 2024, 10:55:53 »
Doporucuju Lenovo, napr repasovanou profi radu.

Fakt nedej na kecy svedku jablkovych, ti s Macem rovnou fasujou tvrde drogy a jsou z tech keplu nadseni. Znam jednoho, ktery pouziva Mac v modu, ze ma na nem virtualni wokna, ty virtualni wokna se prihlasuji na specifickou VPN u zakaznika, tam se spousi RDP session. Dusledek je, ze mu v tyhle konstelaci nejdou psat uvozovky a znak pipe, takze ma otevreny notepad s temito znaky a v pripade potreby je vklada cut'n'paste. A je nadseny.

Porid si neco, co se da upgradovat, minimalne 32GB RAM a 1TB disk, na to wokenice 11 PRO, skolni veci strkej do lokalnich HyperV masin. Tam si nacpi i svoje pokusne linuxy.

« Odpověď #70 kdy: 25. 03. 2024, 10:57:16 »

Tohle je přesně ten případ s nečeskou klávesnicí. Pokud nepíše všemi deseti bez koukání, raději se podívat jinde. Jinak česká klávesnice obvykle stojí kolem pár stovek možná do tisícovky + práce výměna...

Presne proto jsem si poridil mobilni klavesnici ( Nuphy 75)
Doma nejakej layout, v kanclu zase jinej, a aby se to nepletlo tak sluzebni ntb taky mel svuj layout, doma ntb na hrani zas jinej.

Takze to ve finale vyresila prenosna kalvesnivce, jasne taham  v batohu o kus navic (cca 600g vic) ale polozim to na klavesnici pres ntb, a nazdar. Mam porad vsude vse stejne (navic podsvetlene, coz ne vzdy v praci jsou ochotni dodat). A pokud se resilo neco na pohotovosti, cokoliv jineho nez prevzeti tiketu, tak ta prace odsipala ( a to na ruznych mistech jako na parazu, louce atp) a clovek nenadaval kde je zas ten a ten znak....

Stejne tak mys, prinejhorsim je to lepsi varinta si stim jezdit po stehne, nez se morit s touchpadem nebo klitorisem.

Jinak co se tyce ntb, sahl bych po necem co uz ma nabijeni pres C. Protoze i kdyz nebudes mit sebou adapter, tak to vefinale nakrmis cimkoliv co ma PD. A to uz ma dneska leckera powebanka, ci nabijecka na telefon. Popriapde nekdo pujci, a neresis ze on ma Del a ja Lenovo...

« Odpověď #71 kdy: 25. 03. 2024, 11:10:49 »
- Nauč se používat anglickou klávesnici, na české se stejně nedá programovat a odpadne ti potřeba numerické

Nesouhlasim alt gr resi vesmes vse. Jasne cisla se pak musi psat se shiftem. Ale anglickou kalvesnici to uplne nahrazuje.
Jestli se tak da fungovat na Macu nevim....

« Odpověď #72 kdy: 25. 03. 2024, 11:27:40 »
Fakt nedej na kecy svedku jablkovych, ti s Macem rovnou fasujou tvrde drogy a jsou z tech keplu nadseni.

To je nějakej další hloupej pokus o flame? Podotýkám, že já jsem dlouholetý uživatel FreeBSD a Linuxu. I když mě tedy momentální směřování desktopového Linuxu začíná docela štvát.

Znam jednoho, ktery pouziva Mac v modu, ze ma na nem virtualni wokna, ty virtualni wokna se prihlasuji na specifickou VPN u zakaznika, tam se spousi RDP session. Dusledek je, ze mu v tyhle konstelaci nejdou psat uvozovky a znak pipe, takze ma otevreny notepad s temito znaky a v pripade potreby je vklada cut'n'paste. A je nadseny.

Pokud to dělá třeba jednou za měsíc, fakt je to problém?

Porid si neco, co se da upgradovat, minimalne 32GB RAM a 1TB disk, na to wokenice 11 PRO, skolni veci strkej do lokalnich HyperV masin. Tam si nacpi i svoje pokusne linuxy.

On ty Windows nějak explicitně potřebuje? V úvodním příspěvku to nezmiňoval. Psal to někde dál? Nebo proč mu je vám podobní pořád vnucují? Neznáte nic jiného?

« Odpověď #73 kdy: 25. 03. 2024, 12:01:14 »
Jsem už sice pár let z vysoké (VUT), ale zkusím doplnit pár relevantních postřehů:
- Velikost ntb - 15,6" v posluchárnách a na lavici spíš překáží, klidně běž do 14 nebo 13,3 jestli nemáš ruce velké jako medvědí tlapy.
- Nauč se používat anglickou klávesnici, na české se stejně nedá programovat a odpadne ti potřeba numerické klávesnice pro psaní čísel, což stejně většina 14" ntb nemá.
- Pro školní projekty je jakýkoli dnešní notebook dostatečně výkoný, simulace obvodů s pár součástkami nebo kompilace školních projektů s jednotkami tisíc řádků zvládá dostatečně rychle i 10 let stará i5.

Důležité pro rozhodnutí je.
- Rozmysli si jestli kupuješ notebook na 2-3 roky a pak elektroodpad nebo na 5 let. Pokud chceš notebook který pár let vydrží vyhni se značkám jako acer, asus, msi. takové notebooky se po pár letech pravidelného přenášení rozpadnou. Vybírej radeji hp/dell/lenovo pokud možno business řady s kovovým šasi, klidně rok staré, udělají lepší službu než nový plastový acer.
- Rozmysli jak moc vážně to budeš mít s hraním her nebo AI workload. Pokud by jsi chtěl nějakou rozumnou práci s AI tak je dedikovaná grafika s CUDA je zatím nezbytnost, sw podpora AI akcelerátorů v poslední generaci cpu je zatím tragická. méně naročné hraní zvládne i moderní iGPU. Naopak pokud nepotřebuješ dedikovanou grafiku bude mít nejspíše stejně těžký notebook větší baterii. Pozor u moderních ntb je velký rozdíl mezi spotřebou v klidu a v zátěži, mám teď na práci hp firefly G10A, Baterie dá 10 hodin psaní poznámek, 4h vývojářské práce, 1h hraní her, tak si pohlídej aby notebook měl podporu nabíjení přes usb-c z powerbanky.
Zvážil bych framework laptop, základní konfigurace se ti do rozpočtu vleze, upgradovat můžeš později podle potřeb.
Tak na přesně tyhle věci bych mu doporučil verzi ntb + desktop. Noťas ať už je jakejkoliv, tak je trápenej, když tam běží něco náročnějšího. Navíc noťas co tohle zvládne je za mě dost drahej nato, abych ho všude tahal s sebou. Na Vš by měl být noťas něco jako zápisník, případně abych byl na něm schopný něco provizorně spustit (úkol v matlabu-octave, upravit laborku před tiskem, zeditovat nějaký schéma atd.., klidně i něco programovat ve vlaku), když něco hoří, a nemám přístup na desktop(výpadek internetu apod...). Nedokážu si představit, že mi noťas hučí na plnej výkon pár hodin a bojím se jenom kýchnout, aby se něco nepodělalo. Cokoliv náročnějšího prostě dělat na desktopu.
Jak Karel psal v prvním příspěvku, má rozpočet cca 30k, tak bych koupil noťas z druhý ruky do 10k(jsem hračička, tak bych našel cca za 5 a upgrade- baterka, ramky, disk- má za cca 3k, pokud by bylo potřeba) a pak si postavil desktop za 15k a myslím, že chybu neudělá. Noťas bude jeho parťák, když je mimo domov, a desktop bude jeho dělňas, když bude něco simulovat nebo počítat.
Upřímně ale stejně pochybuju, že bude dělat něco složitějšího na co by mu nestačil noťas z druhý ruky, dřív než ve druháku. Na AI, ANSYS nebo cokoli dalšího člověk potřebuje vysoký teoretický znalosti, který začne mít až tak v druháku. Co si tak pamatuju, tak kluci z FELu používali ANSYS na simulaci magnetických polí, můj spolubydlící, to používal až při dizertaci. Většina stejně než výkonný komp, potřebovala pořádnou pájku a nepájivé kontaktní pole, multimetr a osciloskop :-) . Tehdá hodně frčela arduina, tak si nejvíc hráli s tím, dneska si myslím, že to bude podobný. Možná proto bych i spíš investoval do těhle hraček, než do "nabušenýho" noťasu.
Nebo, ať se poptá kluků z Strahova ve virtuální bastlírně. Ti mu, si myslím poradí nejlíp!

« Odpověď #74 kdy: 25. 03. 2024, 12:42:21 »

U FW pozor na problémy s reklamací. Firma argumentuje tím, že přeposláním zboží do "nepodporovaného státu" přicházíš o záruku. Sám jsem narazil...