Modem TP-Link Mr200 občas nevidí SIM kartu

Modem TP-Link Mr200 občas nevidí SIM kartu
« kdy: 14. 03. 2024, 16:34:33 »
Ahoj, o víkendu budu známému pomáhat znovurozchodit O2 internet na starším modemu TP-Link MR200 (od O2).
V modemu se dříve používala karta datamánie, cca celý minulý rok, bez problémů. Teď tam má jinou O2 datovou kartu a jsou s ní bohužel problémy - modem kartu po (re)startu nevidí. Jako by v něm nebyla.
Pokud provedu několik restartů a zapnout vypnout, podaří se kartu v modemu identifikovat a internet nějakou dobu běží. Bohužel poslední dobou se prý začal odpojovat i při běhu. 
Simka normálně v mobilu pracovala.

Vidím možné problémy a řešení asi takto:
- Nový typ simky (5G?) a modem ji neumí (ačkoliv vizuálně vypadá jako ta původní) - Nechat v O2 vyměnit sim?
- Simka je jinak velká/tlustá - Podlepit/nechat vyměnit?
- Simka je nějak vadná   - Nechat v O2 vyměnit - jak to dokázat?
- Modem je V1, bohužel update firmware nějak nedokážu provést - se správným souborem od O2 neproběhne.  - Mám zkusit nativní firmware?
- Modem jde do háje (ačkoliv s původní simkou pracuje a korektně ji pokaždé iniciuje) - Pořídit jiný modem?

Zapomněl jsem na něco? Případně, neřešil jste někdo něco podobného?

Re:Modem TP-Link Mr200 občas nevidí SIM kartu
« Odpověď #1 kdy: 14. 03. 2024, 18:06:06 »
Pokud nemáš v okolí nějakou starší SIM, se kterou by to šlo otestovat, tak osobně tipuju, že se TP-Link loučí.

« Odpověď #2 kdy: 14. 03. 2024, 20:46:41 »
https://openwrt.org/toh/tp-link/archer_mr200

Bych tam hlavně nalil OpenWRT

barma

« Odpověď #3 kdy: 14. 03. 2024, 22:02:12 »
MR200 jsem řešil v reklamačním řízení. Měl problém s přepínáním sítí LTE, 3G při nastavení na auto i volbu na jen LTE. Vždy zůstal někde ve snaze se připojit na LTE, ale nepřipojil se. Tak nějak se to opakovalo každý druhý den. Zkoušel jsem jinou SIM od stejného operátora - nepomohlo. V jiné lokaci ( části města) bez problému. Vyměnil jsem ho za  Huawei B890, který jde bez problémů.

« Odpověď #4 kdy: 15. 03. 2024, 07:53:09 »
Jen tak cvičně bych pro začátek zkusil jiný zdroj.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 15. 03. 2024, 12:46:37 »
Pokud tam původní SIM fungovala (a funguje, což lze vyzkoušet tím, že se Datamanie na cca měsíc vrátí zpátky), tak tomu TP-Linku nic není a spíš to může být tou novou SIM a její velikostí.

« Odpověď #6 kdy: 15. 03. 2024, 18:09:25 »
Můj postřeh. U tohoto routeru jsem měl chvilku OpenWRT, ale měl díky tomu velmi slabý wifi signál a vypadával. Dokonce jsem si musel koupit čtečku na paměť, abych přehrál přes flashrom původní firmware. Jinak bych do TP-Linku už nikdy nešel je tam seklá blokace sip, i když ho povolíte tak se blokuje příchozí hlas, stejné je to i v OpenWRT. Ideální sehnat router lépe podporovaný. Ten návod je pro verzi 1.0 tato je 1.1 upravená pro O2 a je v tom asi rozdíl proto se asi wifi chová prapodivně.

« Odpověď #7 kdy: 16. 03. 2024, 12:27:55 »
Děkuji všem za postřehy. Nakonec jsem problém snad vyřešil - vzhledem k tomu, že se starou simkou routr fungoval správně, hledal jsem problém v nové.
Zvětšení tloušťky podlepením samolepku zdá se způsobilo lepší kontakt a sim se zatím pokaždé podařilo načíst.
Tak snad to bude fungovat a řešení pomůže i někomu dalšímu...

krpet

« Odpověď #8 kdy: 16. 03. 2024, 12:43:28 »
To vi kazdej fachman. Neni problem, kterej by nevyresila ductape, WDcko nebo montazni pena...

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 16. 03. 2024, 14:12:17 »
... nebo kladivo :D

mhepp

• 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. 03. 2024, 00:07:48 »
Hele, trochu mimo tento problém... Ale všimli jste si, jak je tam implementovaný ten LTE modem? Je to samostatné zařízení s Androidem. Paradoxem nejspíš bude, že ten modem bude mít k dispozici více RAM a flash než ten řídící procesor...

Vizte tu linkovanou stránku na OpenWRT.