Průmyslový tablet: odemykání obrazovky RFID čipem

vfko

Průmyslový tablet: odemykání obrazovky RFID čipem
« kdy: 13. 03. 2024, 17:07:53 »
Zdravím, mám požadavek na nákup průmyslových tabletů a zákazník si přeje odemykat obrazovky pomocí RFID chipu zaměstnanců. Řešil jste toto někdo? Nenašel jsem kolem toho nic. Jen chat GPT prozradil, že na to jsou údajně aplikace třetích stran a že je potřeba připojit čtečku přes USB, ale těžko říct, jestli si to nevymyslel. Prozradil mi jednu aplikaci, která neexistuje.

Kvůli ceně by byl ideální android, pokud by to bylo potřeba, zvolil by se Windows.

Pokud by to nešlo, je nějaká alternativa? Biometrika mi nepřijde vhodná kvůli omezenému množství otisků a když tam přijde někdo s prstem od oleje, tak stejně musí zadat pin.

V tabletu se bude v podstatě používat jen RDP klient na server s ERP.

Re:Průmyslový tablet: odemykání obrazovky RFID čipem
« Odpověď #1 kdy: 13. 03. 2024, 17:34:58 »

« Odpověď #2 kdy: 13. 03. 2024, 22:13:45 »
Podle mého budete muset začít tím, co je zač RFID čtečka v průmyslovém tabletu. Patrně budete hledat tablet se zabudovanou čtečkou - přece nebude plandat na kabelu z tabletu, který nějaký pracant tahá všude ssebou.

Pod Androidem nevím. Pod Windowsama se vyskytují čtečky všelijakých druhů: třeba na COM portu přímo posílají string (vlastně ID tagu), nebo je třeba ke čtečce vlídně hovořit nějakým protokolem, nebo se chová jako USB HID keyboard, nebo je vidět na USB sice jako HID, ale nikolik jako klávesnice: RFID čtečky mají svou vlastní třídu USB zařízení zvanou CCID. Související buzzword je zřejmě PCSC (PC/SC). Na to navazuje pod Windows "serviska pro smart karty" a tuším i související API. Taky jsem zaslechl buzzword MS/Windows Security Key - nejsem si jist, zda to znamená konkrétní model RFID tagu, nebo nějaký obecnější microsoftí terminus technicus...
https://learn.microsoft.com/en-us/windows/security/identity-protection/smart-cards/smart-card-windows-smart-card-technical-reference

Jinak je taky větší počet druhů tagů, ve dvou pásmech: 125 kHz a 13 MHz.
Tagy na 125 kHz jsou prakticky "rádiový čárový kód".
Tagy na 13 MHz (některé modely) jsou chytřejší, dá se do nich zapisovat (pokud to čtečka umí) apod. Obecně tagy umí mnohem víc věcí, než jenom "řekni svoje ID".
« Poslední změna: 13. 03. 2024, 22:19:11 od František Ryšánek »

« Odpověď #3 kdy: 13. 03. 2024, 23:41:57 »
prodávají se již hotové, pokud ti nevadí čína (nikoliv alík), tak tihle mají za přijatelnou cenu https://www.senter-e.net/rugged-tablet-pc/8-inch-rugged-tablet-pc/rugged-biometric-tablet.html

V provozu jsem pak viděl tablety od společnosti controltek, víc k tomu ale nevím. Tipuji, že toho bude více jen se to moc neprodává na eshopech, ale musíš poptávat firmy.