A můžu se zeptat těch, co přes to svítí, topí a všechno, jak byste vyřešili závadu?
....
Poruchy a možné selhání jednoho i více prvků jsem ošetřil již v projektovém návrhu a také situaci, kdy k poruše dojde v nepřítomnosti. Tedy tak, aby si s tím poradila i lepší polovička.
Aniž by musela cokoliv otevírat, pročítat schéma a pochopit ho, na dveřích skříně jsou vyražená signalizační světla s popisky a také přepínač Automatika – Vypnuto – Manuální režim s indikací, ve kterém režimu se topení nachází. Pokud by nastalo selhání oběhového čerpadla, rozsvítí se červená signalizační dioda s popisem Porucha – Oběhové čerpadlo. Řídící jednotka posílá dál informaci o stavu spínací cívky čerpadla a jeho otáček. Technicky vzato, nemusí vůbec nikam chodit, protože to uvidí v chodbě na panelu a také na telefonu, kam přijde notifikace s poruchou. Nové oběhové čerpadlo a kotel doma nemám, ale to asi nikdo v domácnosti, stejně jako nemá dvě čerpadla a dva kotle.
Selhání segmentu – každý segment má k dispozici vlastní řídící jednotku, termostat a také hlavice na radiátorech, jejichž stav je indikován na řídící jednotce (zelená – OK, červená – Porucha … jak je vidět z 2. fotografie). Jednak mohu nastavit každou místnost individuálně, ale také v případě selhání jednoho či více prvků, včetně celého segmentu zkrátka odstavit, aniž by poruchou byl ovlivněn další segment. Vadnou hlavici, termostat, nebo řídící jednotku vyměním velice snadno a zbytek domu to neovlivní.
Selhání centrální řídící jednotky s HA – v případě selhání se na dveřích rozsvítí červená signalizace poruchy a jediné co musí v tu chvíli udělat je přepnout přepínač do režimu manuální ovládání, které odstaví veškeré řízené okruhy. Ke slovu se dostane záložní termostat (napojený přes rozepínací kontakty relé – pro případ poruchy cívky), který ovládá přímo kotel s připojeným oběhovým čerpadlem. Stačí přijít ke skříni, přepnout do polohy Manuální režim a nikdo u nás nezmrzne. Diagnostiku a opravu udělám v okamžiku, kdy se dostanu domů.
Plus tam mám udělané takové vychytávky, jako požár, nebo únik vody, jejich okruhy jsou zálohované bateriemi a fungují i v případě výpadku elektrické sítě. Dojde-li k aktivaci protipožárního senzoru, okamžitě se uzavírá hlavní uzávěr plynu (elektromechanické přepnutí kohoutu ventilu), rozsvítí se nouzové 12 V osvětlení a vyrážecí cívka jističe v hlavní rozvaděči FA-KOT, která utne přívod elektřiny do kotelny. Stejný scénář nastává i s únikem vody. Plus se o tom dozvím z notifikace a ovládacího panelu v chodbě. Na dveřích skříně se rozsvítí bílá signalizace – přívod odpojen (elektřina) a oranžová – HUP uzavřen.
Náhradní hlavice, termostat, cívky doma mám, případně si pro ně dojedu a jsem za pár minut zpět. Když mi odejde řídící jednotka, tak holt musím počkat, ale pořád dům funguje v manuálním režimu. Tedy takto to mám ošetřené já, samozřejmě mě to stálo více peněz a je to celé „průmyslové“, ovšem robustní a ošetřené i v případě poruchy. Samozřejmě plně modulární, stačí přidávat dokud nedojde místo ve skříni.
Útok nehrozí, protože přístup z venčí - ovládání odkudkoliv, nepoužívám. Možná si ho časem udělám s VPN a YubiKey, ale zatím to nepotřebuji.