Takze este raz pre tych pomalsich:
1) Cena: na kolko si cenite bezpecnost svojho domu a svojej rodiny? Lebo toto je to, o co ide.
2) "vetsina lidi nema nic" - na toto sa hodi znamy bonmot: "Ked som zacinal, nemal som nic. A vecsinu z toho este stale mam". Je super, mat falosny pocit bezpecia. Cloveka to tak nejako zahreje u srdiecka (hlavne v pripade poziaru)...
3) Niesom ziadny dealer profi-rieseni, alebo nieco podobne. Takze neviem navrhnut "kup si toto, lebo je to zazracny system, ktory skoro zadarmo splni vsetky tvoje poziadavky". Len ma neustale prekvapuje ta ludska idiocia "sice o tom viem hovno, ale urcite to zvladnem lepsie ako profici" (Dunning-Krugerov efekt?)
4) Ak je system otvoreny, uz z principu nemoze byt bezpecny. Nie preto, lebo komunita, co ho vyvija su blbci. Prave naopak. Ale preto, lebo ten blbec co to doma aplikuje do toho moze lubovolne vrtat. A samozrejme ze to "vylepsi" tak, ze vsetko kompletne rozjebabre... (vid bod 3).
5) Takze komunitne riesenie ano, ale !!!KOMPLETNE UZAVRETE!!! tak, aby do toho konecny uzivatel nemohol nijako zasahovat(samozrejme vratane komplet zamknuteho hardveru). A cele to ma aspon nejake bezpecnostne certifikaty a zaruky. A interne testy proti tamperingu, trvala self-kontrola integrity celeho systemu vratane cidiel, napojenie na pult centralnej ochrany atd... A pozor, kontrolna otazka: poznate nejaky takyto system???
6) Truecrypt: Dovolil by ste si zobrat zdrojaky, nechat nejakeho iniciativneho blbca z ulice nech ich "vylepsi" a potom to skompilovat a nasadit? Ja teda nie... Lebo o tom to je. Vsetky tie Vase home-made riesenia padaju na tom "iniciativnom blbcovi" ktory si ich pozliepa dohromady a potom aplikuje.
V dnesnej spolocnosti uplne absentuje jednoducha ludska pokora. To je to, z coho som smutny. Lebo si dokazem domysliet ze ludia, ktori si takto bezhlavo dojebu vlastnu domacnost postupuju v svojej praci uplne rovnakym sposobom. A ja potom kupujem vyrobky o ktorych viem, ze su ovela horsie ako tie, ktore uz mam doma.
Prisaham, ze toto si nevymyslam ale skutocne sa mi to stalo:
Prisiel za nami majitel firmy (nie nejaky "menezer" ale majitel!!!) a povedal nam (vyvojarom):
- Chlapi, potrebujem aby ste pripravili novu verziu nasho produktu.
Na to sme mu povedal: ale sefe, ved to vyvijame uz roky, je to spolahlive, vykonne a uz na tom niet co zlacnovat!
A on nam na to povedal pametnu vetu, ktoru si budem pametat do smrti:
"Mne je jedno, ze to bude horsie. Hlavne to musi byt ine."
A opakujem: to bol majitel firmy, ktoremu by malo zalezat na tom, ze firma prosperuje. Nie nejaky manazer typu "zoberiem koncorocne premie a po mne potopa..."