Platforma pro domácí alarm/chytrou domácnost schopná odesílat SMS

Re:Platforma pro domácí alarm/chytrou domácnost schopná odesílat SMS
« Odpověď #15 kdy: 10. 01. 2024, 16:40:33 »
No dobre, uz som si myslel ze toho nechame, ale budiz.

Priklad #1
Uzivatel je niekde v zadeki a pride mu SMS "HORI!!!". Ma v podstate dve moznosti
 - ignorovat to (vsak mozno je niekto doma a poriesi to)
 - riesit to. A "appka" typu "zahas poziar" je nedostupna. (OK, mohol by mat doma sprinklery, ale k tomu nepotrebuje SMS)
Takze zavola hasicov. A teraz su opet dve moznosti:
 - doma naozaj hori. Hasici pridu (s omeskanim podla toho ako bude meskat SMS a kolko casu zaberie majitelovi, kym na nu zareaguje). Happy end - uhasia co sa da.
 - doma nehori - falosny poplach. Majitel ma pruser. Jednak zaplati vyjazd (hasicom bude u zadeke ze sa bude vyhovarat na svoj home-made bazmek). Za druhe: hasici zvonku uvidia, ze nehori. To ale neznamena, ze mozu odist - co ked naozaj hori vnutri! Takze mu vyrazia dvere a prelezu cely byt. A budu srat na to, ze pritom nieco rozbiju a podobne. Ked hori, tak rozhoduju sekundy.

Priklad #2
Uzivatel je v blizsej zadeki (v dojazdovej vzdialenosti od domova). Pride mu SMS "HORI!!!". Moznost ignorovat to vynechame (postup ako v bode #1)
 - majitel zahaji akciu: vysere sa na vseko co robi, sadne do auta a uhana plnou rychlostou domov. Tam sa zariadi podla toho ci naozaj hori (zavola hasicov aby dohasili tie zbytky baraku, ktore este horia).
Ak nehori potom zacne riesit vedlajsie skody.
 - jeho zamestnavatel urcite vysoko oceni to, ze sa vysral na dolezite jednanie a zdrhol.
 - policajti vysoko ocenia to, ze uhanal cez mesto 150km rychlostou
A obidvom bude u zadeke jeho vyhovorka na alarm od home-made bazmeku.

Jediny, kto bude vysmiaty je poistovna. Ked zisti, ze borec ma iba home-made zabezpecenie, tak mu ukaze jeho poistnu zmluv, strana 87 miniaturnym pismom vpravo dole - a odmietne plnenie pre neadekvatne zabezpecenie majetku.

A teraz skusme aspon na chvilu uvazovat rozumne:
Borec si uvedomi prosty fakt, ze hlasenie poziarov a podobne aktivity su bezpecnostne relevantna zalezitost a zariadi sa podla toho. Kupi si profesionalne zabezpecovacie zariadenie s napojenim na miestny centralny pult (ziadny cinsky bazmek zo servermi v cine).

A ked mu pride SMS, tak to bude nieco ako "sprava od centralneho pultu: Vas alarm ohlasil poziar, hasici su uz na ceste"
A aj ked to bude falosny poplach tak to nebude jeho pruser ale pruser vyrobcu alarmu + pruser firmy prevadzkujucej centralny pult.

Fakt v tom nevidis ziadny podstatny rozdiel?

Mě by zájímalo, jestli máte vůbec nějaké reálné zkušenosti se systémy typu Home Assistant a nebo jsou to jenom výkřiky do tmy. Tazatel může mít po bytě x čidel. Teoreticky tedy řekněmě, že mu příjde SMS hoří v pokoji x. Tazatel se v ten moment může podívat na hodnoty z kouřového čidla v pokoji x a zjistit hodnoty naměřené senzorem v daném pokoji. Dále může mít v pokoji nezávislý teplotní senzor a když zjistí že teplota v pokoji je vyšší než v ostatních (což by v případě požáru pravděpodobně bylo) tak poté bych se asi klidně nebál volat hasiče i z práce. Pokud má tazatel kamerový systém, tak SMS hoří ho může jenom upozornit na to, že by se možná mohl podívat na kamerový systém a podle toho vyhodnotit situaci.

Každopádně odpověd tazateli. Rozhodně bych vám doporučil se podívat na Home Assistant (https://www.home-assistant.io/) V závislosti na vašem čase, znalostech a ochotě se v tom učit se v tom dá udělat skoro cokoliv. Je kolem toho obrovská komunita a prodávají i oficiální hardware.

Zopper

• 766
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 11. 01. 2024, 07:59:42 »
A teraz skusme aspon na chvilu uvazovat rozumne:
Borec si uvedomi prosty fakt, ze hlasenie poziarov a podobne aktivity su bezpecnostne relevantna zalezitost a zariadi sa podla toho. ... A ked mu pride SMS, tak to bude nieco ako "sprava od centralneho pultu: Vas alarm ohlasil poziar, hasici su uz na ceste"
A aj ked to bude falosny poplach tak to nebude jeho pruser ale pruser vyrobcu alarmu + pruser firmy prevadzkujucej centralny pult.

Vážně to takhle funguje? Podle mě ani ten dozor nebude volat hasiče jen podle poplachu jednoho čidla. Ve firmách se to typicky řeší tak, že to jedno pískající čidlo jde někdo (recepční, noční hlídač...) zkontrolovat. A nebo je tam těch čidel víc, kamery, požár se ohlašuje až jak to detekuje víc čidel... a to už si pak může udělat člověk zase i doma.

jjrsk

• 517
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 11. 01. 2024, 16:38:47 »
Vážně to takhle funguje? Podle mě ...
Funguje to presne tak, jak pises. Pokud si platis nejakou firmu, tak je to ta firma, kdo ti prijede na misto poplachu (pokud tam nikdo neni) a overi, co se deje a teprve pak pripadne vola dal.

bmn

• 169
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 11. 01. 2024, 17:41:34 »
Za mě je nejjednodušší řešení zigbee2mqtt a k tomu skriptík, ktery poslouchá na MQTT a v případě problému přes SIP Odoriku začne prozvánět mobilní telefony. Není třeba platit za simku pokud je internet a ani se trápit s home assistantem. Ale samozřejmě pokud to někdo má jako koníčka, tak proč ne.

« Odpověď #19 kdy: 11. 01. 2024, 17:54:34 »
Což takhle použít standardní VoIP GSM bránu.
Ty umí kromě telefonování přijímat i odesílat SMS zprávy a je k nim dokumentace SMS rozhraní.
Například jednoduchá brána Yeastar NeoGate TG100, IP GSM brána, 1xGSM, 1xLAN. Stojí sice cca 4500, ale je to řešení se kterým by bylo možno naskriptovat komunikaci s HA, popřípadě jinou automatizací...
  Popis API:
https://www.joyce.cz/files/produkty/ip-brany/ovladace-prirucky/how-to-use-neogate-tg-api.pdf

« Odpověď #20 kdy: 11. 01. 2024, 18:19:00 »
Za mě je nejjednodušší řešení zigbee2mqtt a k tomu skriptík, ktery poslouchá na MQTT a v případě problému přes SIP Odoriku začne prozvánět mobilní telefony. Není třeba platit za simku pokud je internet a ani se trápit s home assistantem. Ale samozřejmě pokud to někdo má jako koníčka, tak proč ne.
Ta SIMka může mít i své opodstatnění - nezávislost na dostupnosti internetu, což se může třeba při tom požáru klidně stát, ať už přehořením kabelu v síťové infrastruktuře, nebo třeba poškození silového vodiče, který způsobí zkrat a shodí jistič. Ale samozřejmě jde o to si říct, co od toho očekávám a vůči čemu mě to má chránit, zvážit rizika a podle toho se rozhodnout.

Zopper

• 766
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 12. 01. 2024, 20:18:53 »
 Pokud to ma zareagovat na nejaka cidla, tak tam musi stejne jet hromada elektroniky i pri vypadku jistice. A pak na te UPS muze byt i sitova infrastruktura, a internet pojede, i kdyz vyleti jistic a zacne horet vanocni stromecek. ale jinak souhlas, clovek si musi rict, co chce a co je ochotny za to dat.

« Odpověď #22 kdy: 13. 01. 2024, 23:48:00 »
Doporučuju Home assistant a čidla třeba zigbee. Trápení v tom nevidím, naopak rozjet to je velmi jednoduchý a člověk si pak oblíbí tu možnost automatizování i bez ohledu na "zabezpečkovačku".
Osobně si nějak nedokážu představit mít barák bez automatizace...jakože fakt vůbec, otevřelo to naprosto úžasný možnosti a ušetřilo i nějaký ty koruny na řízení třeba ohřevu vody a cirkulačním čerpadle (jinak ta cirkulace má neskutečný ztráty tepla v potrubí). Plus si tím člověk pospojuje všechny možný IOT věci, který se dají oficiálně ovládat jen aplikací od výrobce. Ale to je na jiný téma žejo...

Mělo by to umět posílat notifikace i přes SMS pomocí USB modemu co se do toho zapojí (to jsem nedělal, mám jen notifikace po netu). Dobrý jsou i čidla zatopení - nějaká prasklá hadička, případně hlídání nějakého místa kde třeba občas zateče při velké bouřce a podobně. Trochu nevýhoda v zigbee je v tom, že síť se rozrůstá pomocí dalších zigbee věcí v zásuvkách a při výpadku napájení (= těch routerů v cestě) se ta zpráva může ztratit, ikdyž máš ten server zálohovaný. Ale to by se dalo pořešit a mít jen routery co jsou taky zálohované (nebo v případě malýho baráku nemít routery vůbec).

Mimochodem dost často požár nevznikne jen tak, ale doutná si tam zásuvka třeba půl hodiny než se to nějak vůbec rozhoří, nebo se to vůbec dál už nerozhoří a skončíš s vyhořelou zásuvkou nebo prodlužkou a jedním přímotopem...takže tady ty posměšky jako že pojede přes celý město a dojede už k dohořívajícímu baráku jsou naprostá blbost.

Mimochodem sám jsem si jednou projel celý město asi 130kou (běžně teda jezdím dost z ostra, ale takhle zostra jsem ještě nejel :D ) a vzal jsem asi 4červený (tím nemyslím jakože oranžová, červená sekundu - takhle jezdím normálně, ale prostě regulárně kouknu nic nejede, předjedu 3 auta co stojí na červenou protisměrem a jedu) :D Nějací policajti mi byli v tu chvíli dost někde a rozhodně bych jim ani nezastavoval dokud bych nedojel na místo...
Na novostavbě jsem měl kamery asi druhej den (postupně jsme tam právě dodělával nějaký věci, včetně zprovozňování smarthome, ale čidlo na vratech ještě nebylo (měl jsem ho už ale koupený :D ) a najednou mi přišla notifikace že tam někdo byl před barákem - tak se dívám a někdo čumí na vrata a do garáže jak kdyby byly otevřený (kamera bohužel neviděla vyloženě NA ty vrata, ale ten člověk čučel fakt jak kdyby si prohlížel co je vevnitř v garáži), tak jsem hned sednul do auta a valil tam (nebyl jsem si jistej jestli je nějakej dežo co tam dělal nezapomněl otevřený, nebo se nějak neotevřely samy). Byly teda naštěstí zavřený, ale fakt nechápu na co ten vůl na kameře čučel...
Jinak jsem žádný falešný poplachy neměl.

Jinak s tou notifikací kdyby byl požár - ano, kouknout se na teploty v pokojích (v každém pokoji je teploměr), další věc by byla koncentrace PM2.5 z čističky vzduchu. Pokud by byla vysoká koncentrace toho kouře, tak je to jasný a někde hoří. Samozřejmě čističku nemám v každým pokoji a čidlo na požár teda taky ne, takže člověk by musel trochu zapojit mozek a říct si jak a co se mohlo stát. Ale ta čistička je dost citlivá - pokud by byly otevřený dveře, tak by asi zaregistrovala kouř kdekoliv v baráku dost brzo - jedna zápalka v místnosti a je vidět nárůst koncentrace toho PM2.5.

Mimochodem mít robotický vysavač s kamerou, tak si můžeš dojet podívat na místo požáru (teda pokud tam někdo nezavřel dveře).
« Poslední změna: 13. 01. 2024, 23:54:06 od czAtlantis »

« Odpověď #23 kdy: 14. 01. 2024, 12:37:32 »
s klasickyma PIR jsem mel tolik falesnych poplachu....
(a jednoho dne to falesny poplach nebyl)

bez kamer ani ranu, jedine opravdove overeni.

« Odpověď #24 kdy: 14. 01. 2024, 17:21:29 »

Co to bylo za PIRka / co vyvolavalo falesne poplachy? Dik

« Odpověď #25 kdy: 14. 01. 2024, 23:43:00 »
uz si nepamatuju, je to 7+ let a vyhodil jsem to po par mesicich.Montovala to tam bezpecnostni agentura.

on ten barak byl uprostred rekonstrukce, nektery povrchy schly atd., prej to delaly pohyby ruzne teplych mas vzduchu, blablabla, to by to delalo furt a ne jednou za 7-14 dni.

Co to bylo za PIRka / co vyvolavalo falesne poplachy? Dik

bmn

• 169
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 15. 01. 2024, 09:37:50 »
PIR čidlo pouze sleduje změnu průměrné teploty v zorném poli. Venkovní použití je problematické. Stačí třeba pohybující se listy stromu, které zakrývají zeď rozpečenou sluncem a falešné poplachy jsou hned. Lepší všude dát levné kamery, IR přísvit a identifikaci osob v obraze.

« Odpověď #27 kdy: 15. 01. 2024, 10:03:52 »
klasická zabezpečovačka s PIR čidlama (ale možná to je taková ta kombinace PIR + mikrovlny), ale je to přes 20let starý. Myslím že ani jednou planý poplach...

« Odpověď #28 kdy: 15. 01. 2024, 12:25:08 »
bylo to uvnitr.

PIR čidlo pouze sleduje změnu průměrné teploty v zorném poli. Venkovní použití je problematické. Stačí třeba pohybující se listy stromu, které zakrývají zeď rozpečenou sluncem a falešné poplachy jsou hned. Lepší všude dát levné kamery, IR přísvit a identifikaci osob v obraze.

« Odpověď #29 kdy: 15. 01. 2024, 21:33:47 »
Prozatím zvažuji nějaké drátové řešení nad GSM bránou od Flajzaru, případně bezdrátové na něčem od Evolvea. V obou případech by zařízení komunikovalo hovory/SMS.

Mikrotik umí třeba přes SSH, PowerShell a různé další implementace posílat SMS. Navíc teoreticky s nějakým datovým tarifem a správným nastavením může sloužit jako záloha internetu pro nějaké aplikace, aby sis třeba na dálku i při nefunkční elektřině a internetu zkontroloval kameru nebo čidla přes nějakou aplikaci co běží po internetu. K tomu dlouhá podpora a dobrá dokumentace.