Zdroj pro MINI-ITX PSU 200W NAS

Zdroj pro MINI-ITX PSU 200W NAS
« kdy: 20. 12. 2023, 12:47:00 »
Má někdo nápad, jaký 12 V zdroj pro "PSU" viz níže? Dle výrobce je připojení jack 5,5 x 2,5mm. Chtěl bych ho vyzkoušet pro domácí NAS. Díky

MINI-ITX PSU 200W NAS
« Poslední změna: 20. 12. 2023, 12:55:53 od Petr Krčmář »

krpet

Re:Zdroj pro MINI-ITX PSU 200W NAS
« Odpověď #1 kdy: 20. 12. 2023, 14:46:09 »

« Odpověď #2 kdy: 20. 12. 2023, 16:02:09 »
Bacha na ty disky, má to 6 konektorů a když se zapojí 3.5 disky, tak při roztočení počítej radši 6*20W.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20. 12. 2023, 16:46:06 »
No ja bych zatim jednoznacne sel do "cinskeho prumysloveho zdroje 12V", v takove te derovane skatuli. Mam jich asi 10, pouzivam je poddimenzovane, a zatim maji nejvetsi vydrz.

Ale zalibily se mi USB-PD nabijecky, na nejake jednodussi pouziti (ne 200W !!). Na domluvu ohledne napeti s PD nabijeckou se pouzivaji "trigger boardy", co jsem koukal, tak to asi nejdriv pripoji +5V a pak dohodne vyssi napeti (napr. 12V), coz asi neni uplne idealni.

Kazdopadne ted budu delat nejake zarizeni, ktere bude USB PD vyuzivat prave na tohle a bude mit na vystupu rele, takze by to mohlo byt uz pouzitelne, ze to nejprve dohodne +12V@maxAmp, zmeri vystup nez nabehne na 12V a pak cvakne relatkem (a bude tam i step-down na +5V, takze mi z toho poleze +12 i +5V). Zajimaji mne proto zkusenosti ostatnich.

« Odpověď #4 kdy: 20. 12. 2023, 19:22:21 »
Pokud nechceš čínu, podíval bych se po zdrojích od MeanWell. Oproti čínskému noname výrazně kvalitnější a přitom ne extra drahé. Vybereš si tam podle požadavků. Jak zavřené přímo s Jack, tak otevřené konstrikce

« Odpověď #5 kdy: 21. 12. 2023, 11:54:46 »
No ja bych zatim jednoznacne sel do "cinskeho prumysloveho zdroje 12V", v takove te derovane skatuli. Mam jich asi 10, pouzivam je poddimenzovane, a zatim maji nejvetsi vydrz.

Ale zalibily se mi USB-PD nabijecky, na nejake jednodussi pouziti (ne 200W !!). Na domluvu ohledne napeti s PD nabijeckou se pouzivaji "trigger boardy", co jsem koukal, tak to asi nejdriv pripoji +5V a pak dohodne vyssi napeti (napr. 12V), coz asi neni uplne idealni.

Kazdopadne ted budu delat nejake zarizeni, ktere bude USB PD vyuzivat prave na tohle a bude mit na vystupu rele, takze by to mohlo byt uz pouzitelne, ze to nejprve dohodne +12V@maxAmp, zmeri vystup nez nabehne na 12V a pak cvakne relatkem (a bude tam i step-down na +5V, takze mi z toho poleze +12 i +5V). Zajimaji mne proto zkusenosti ostatnich.
Za mě bacha na jednu věc: při spínání nabitých a vybitých kondíků natvrdo proti sobě vznikají ohavné proudové špičky. To je k tomu relátku. Pokud je šance, zvažte P-MOSFET s pomalým sepnutím.

@TomaMal souhlas se značkou MeanWell. A souhlas taky s @mhi, že než plastový kvádřík, důstojnější chlazení na vyšších výkonech mají vestavbové moduly v plechovém děrovaném krytu. (Hint: do filtru "výstupní napětí" zadejte 12 a Enter. Ono to všechny kompatibilní varianty zaškrtá samo.) Pochopitelně ten děrovaný kryt je rizikový, pokud se kolem potulují zvědavci s hřebíkem / šroubovákem / kancelářskou sponkou, hrozí vniknutí náhodně rozlité tekutiny apod.

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21. 12. 2023, 13:05:21 »
Diky za tip, k tomu P-MOSFETu mate nejake konkretni zapojeni s konkretnimi soucastkami?

Uz se mi pri nevhodnych L/C zatezich povedlo zlikvidovat celkem dost FETu, pravda vetsinou v designech "od oka" (bez dostatecne rezervy a nevyhodnoceni nejakych meznich stavu, ktere asi v praxi nastavaly).

Rele je pro tu moji aplikaci v praxi overene jako plne funkcni reseni, tak jsem trosku opatrny se zmenami, staci ze ted tam bude nove USB PD misto 12V zdroje.

-----------

K tem plastovym spinanym zdrojum (bezpecnym pro laika) - zkousel jsem jich driv hromady, no a porad mi odchazely, mam trosku podezreni na nedostatecny odvod tepla pri 24/7. Ty "prumyslove derovane cinske" (Meanwell je dela taky) z nejakeho duvodu drzi, nevim jestli to je lepsi ventilaci (mam je treba roky na pude ve vetsi plechove krabici).

« Odpověď #7 kdy: 21. 12. 2023, 23:20:04 »

Za mě bacha na jednu věc: při spínání nabitých a vybitých kondíků natvrdo proti sobě vznikají ohavné proudové špičky. To je k tomu relátku. Pokud je šance, zvažte P-MOSFET s pomalým sepnutím.

@TomaMal souhlas se značkou MeanWell. A souhlas taky s @mhi, že než plastový kvádřík, důstojnější chlazení na vyšších výkonech mají vestavbové moduly v plechovém děrovaném krytu. (Hint: do filtru "výstupní napětí" zadejte 12 a Enter. Ono to všechny kompatibilní varianty zaškrtá samo.) Pochopitelně ten děrovaný kryt je rizikový, pokud se kolem potulují zvědavci s hřebíkem / šroubovákem / kancelářskou sponkou, hrozí vniknutí náhodně rozlité tekutiny apod.

Děkuji všem za rady. Bastlit nechci. Asi to nejspíše vymyslím, nějakou 300 až 350 W ATX, byť za roky řady dost prořídly a najít něco, co není vysloveně odpad asi nebude lehké.

Pokud nechceš čínu, podíval bych se po zdrojích od MeanWell. Oproti čínskému noname výrazně kvalitnější a přitom ne extra drahé. Vybereš si tam podle požadavků. Jak zavřené přímo s Jack, tak otevřené konstrikce
Díky za tip, ale pochopil jsem, že by se musela mezi silnějšími zdroji vymýšlet redukce, protože mají 4-pin. Otevřenou konstrukci rozhodně ne.

« Odpověď #8 kdy: 22. 12. 2023, 00:34:00 »

« Odpověď #9 kdy: 22. 12. 2023, 07:28:11 »
Tak mzoes este pzoriet na toto
https://hdplex.com/hdplex-fanless-250w-gan-aio-atx-psu.html

GaN je zajímavá technologie, přesto s pasivními hračkami opatrně (teplo).

V článku je hezký obrázek formátů, které jsou pro různé PC miniatury tradiční: TFX, SFX a FlexATX. Což jsou ta pravá klíčová slova pro OP, pokud hledá nějaký níže-wattový zdroj s ATX výstupem a nevadí mu "lehce divný" mechanický formát. Ledacos umí CZC/Alza.

Anebo pokud byste to chtěl vzít od konkrétního výrobce, tak bych začal třeba u pravého FSP. Pokud nenajdete u nás v e-shopech, zkuste distributora.

« Odpověď #10 kdy: 22. 12. 2023, 12:59:27 »
Tak mzoes este pzoriet na toto
https://hdplex.com/hdplex-fanless-250w-gan-aio-atx-psu.html

GaN je zajímavá technologie, přesto s pasivními hračkami opatrně (teplo).

V článku je hezký obrázek formátů, které jsou pro různé PC miniatury tradiční: TFX, SFX a FlexATX. Což jsou ta pravá klíčová slova pro OP, pokud hledá nějaký níže-wattový zdroj s ATX výstupem a nevadí mu "lehce divný" mechanický formát. Ledacos umí CZC/Alza.

Anebo pokud byste to chtěl vzít od konkrétního výrobce, tak bych začal třeba u pravého FSP. Pokud nenajdete u nás v e-shopech, zkuste distributora.

HDPLEX je pěkný, ale 145 € je mimo rozpočet. To už by se vyplatilo koupit nějaké novější jeté železo.

Od FSP jsem se díval na HEXA 85+ PRO 350W. S pokorou beru, že to není nic extra, ale jak jsem psal výše. V těchto výkonech moc výběr není.
https://www.fsplifestyle.com/en/product/hexa85pluspro350w.html