Load je přesně 1.00 bez vytížení CPU a I/O

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Load je přesně 1.00 bez vytížení CPU a I/O
« kdy: 20. 12. 2023, 21:00:31 »
Ahoj,

nainstaloval jsem čerstvě Gentoo Linux na Gigabyte C1037UN-EU (deska s CPU z notebooku, x64) a sotva jsem nabootoval do systému, zjistil jsem, že mi trvale jede na load average přesně 1.00.

• ze služeb běží jen cron, syslog, networkmanager, ssh a acpi (udev atd. nepočítám)
  • CPU má vytížení 0%
  • RAM je skoro prázdná, 1 modul
  • grafický výstup neobsazen (headless, bez připojeného monitoru)
  • připojené SSD MX500 (provozuju ve více počítačích bez problémů), iotop říká, že se s ním nic nedělá (žádné vstupy/výstupy, sporadicky pár kilobajtů, nejspíš logy)
  • PCI karta nepřítomna
  • USB wifi Realtek 2188EUS (zkompilován modul v jádře, firmware z balíku linux-firmware) připojená k síti
  • bootuju v režimu EFI

Load average mám spojený se zátěží systému. Znám jen spojistost s vytížením CPU nebo disku nebo naplnění RAM a swapování nebo plný swap. Viděl jsem load v desítkách, jsem ale zvyklý, že "server", který jen běží a nic nedělá, natož bez služeb, má load téměř 0.00. Tohle vidím prvně. Počítač reaguje normálně, ale je to vcelku slušné dvoujádro load 1.00 na něm nebude poznat i kdyby byl skutečný.

Nemáte nápad, jak zjistit, co mi zvedá load, když pominu CPU a I/O?

Nabízí se jednoduchá odpověď - Gentoo. Ale zdá se mi to podivné, protože jsem na tomhle HW Gentoo provozoval (dokonce jsem vyšel z předchozího jádra OS při kompilaci nového) a tohle se nedělo. Gentoo jsem instaloval nesčetněkrát, tohle se mi nestalo nikdy.

Co je na tomhle PC pro mě nového - EFI (sice mám jiný PC na Gentoo s EFI, ale tam problém není) a provoz téhle konkrétní USB wifi karty. Skoro bych si tipl, že ten load dělá firmware wifi karty, ale nemůžu to připojit momentálně kabelem, tak se to těžko testuje, když se nemůžu připojit.
« Poslední změna: 21. 12. 2023, 08:03:25 od Petr Krčmář »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Nedalo mi to a při psaní původního příspěvku jsem si vlastně sám odpověděl... Připojil jsem monitor, vyhrabal klávesnici a odpojil wifi a hle! Load average 0.00. Připojil jsem wifi a za minutu 1.00. Tedy záhada vyřešena.

Ale moje otázka je pořád stejná - jak na takovou věc přijít jinak, než odpojováním HW a tím pádem očesáváním konfigurace až do bodu, než se to zklidní? Je normální u USB wifi (nebo něčeho jiného), že to stačí mít připojené a load je prostě o 1 vyšší než by byl bez toho?

RDa

• 2 892
    • Zobrazit profil
ps auxf a hledej neco co trvale spi - nejaky wait/poll/sleep.

Takovej proces se zapcita do loadu. Me typicky vystreli load kdyz klekne nejaky sitovy/storage device a procesy na nej cekaj.

Re:Load je přesně 1.00 bez vytížení CPU a I/O
« Odpověď #3 kdy: 21. 12. 2023, 16:18:58 »
A dmesg při zapnuté wifině neříká nic?

jjrsk

• 691
    • Zobrazit profil
Re:Load je přesně 1.00 bez vytížení CPU a I/O
« Odpověď #4 kdy: 21. 12. 2023, 18:41:28 »
Load average mám spojený se zátěží systému.

Hele ale to bych si dovolil tvrdit, je naprosty nepochopeni toho udaje. Load je nejaky prumerny pocet zaroven bezicich tasku. Ale ty nemusi nic delat = nemusi zatezovat CPU. Typicky se za zcela OK povazuje load do N kde N je pocet jader, ale to neznamena ze dvoj nebo trojnasobek musi zakonite byt problem.

A jinak bych rek, ze i prosty htop ti vypise co chces vedet. Mas tam stav ve kterym ten task je. Co si pamatuju tak cesky se tomu rika trebas "aktivni cekani" ;D.