Stavba CoreXY 3d tiskárny

Re:Stavba CoreXY 3d tiskárny
« Odpověď #15 kdy: 12. 12. 2023, 11:45:41 »
Děkuji všem za rady.
Nakonec jsem se rozhodl pro phaetus dragon WHF (vodník). Budu tisknout i nylon, kde se doporučuje teplota komory přes 70°C. Proto jsem se rozhodl pro vodní chlazení, bojím se když bych jel na 80˚C komoru, že by se HE přehříval a filament by v tom dělal neplechu.
Mám v plánu si ho zbastlit z OEM chladiče, který se prodává za 9usd na ebay a ponorného čerpadýlka do akvárka a nějakýho tichýho větráku na CPU. Aby to dobře chladilo, tak stačí průtok cca 100l/h, tudíž postačují ty nejmenší čerpadýlka. Hodlám tam zabudovat PWM regulák, abych si mohl hrát s průtokem a hlučností.

kate

« Odpověď #16 kdy: 12. 12. 2023, 13:44:37 »
Stavím variaci na vorona, vlastní design (akorát budu hejbat v Z bedem, zatím paralelně šrouby, časem plánuju mít tři šrouby na Z, bed letmo uložený na magnetických kloubech)

Z toho "Akorát budu hejbat v Z bedem" to vyznívá že si bereš jako základ Voron 2.4 - proč místo toho nevzít Voron Trident? Tam by stačilo změnit jen uložení bedu.

« Odpověď #17 kdy: 12. 12. 2023, 14:05:40 »
Odpověď je jednoduchá, stavím tiskárnu s bedem 400x400x355 a když už se v tom vrtám, tak chci mít jistotu, že tam všechno sedne(to lineární vedení není zrovna levné) a fakt potřebuji takhle velkou tiskárnu...

navíc to stavím na co nejmenší hmotu, která se hýbe a plánuji do budoucna jednu vychytávku vlastní konstrukce, aby tam šel upnout laser na gravírování nebo řezák do plotru....

navíc teď mám po večerech čas, tak mě baví to kreslit :-) ...

kate

« Odpověď #18 kdy: 13. 12. 2023, 13:07:42 »
Btw, k tomu uložení bedu, tohle https://www.youtube.com/watch?v=4kQZnSzZHD0 znáš?

« Odpověď #19 kdy: 13. 12. 2023, 14:26:18 »
Btw, k tomu uložení bedu, tohle https://www.youtube.com/watch?v=4kQZnSzZHD0 znáš?
Ty jo neznám a dík za poslání, nad něčím podobným jsem přemýšlel. Ale tohle z videa mi přijde až moc (hlavně vedení šroubu uložený na kuličkách si myslím, že je totální overkill pro 3D tiskárnu :-) , ale třeba časem změním názor :-)) ...
https://docs.ratrig.com/product-details/v-core3-1

Karmelos

• 1 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 13. 12. 2023, 15:49:15 »
Tak ono je to těžký, klasická závitová tyč je zase úplně na nic. Já jsem vylepšoval náhradou tyčí s trapézovým závitem. Je to lepší, ale ten wobble a nesouosost tam prostě je. Tohle uložení matice se mi poměrně líbí, ale nevím jak budou ty magnety držet. Mám v ose z posuvný pojezd hotendu -klasika reprap.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #21 kdy: 13. 12. 2023, 17:12:44 »
Tak ono je to těžký, klasická závitová tyč je zase úplně na nic. Já jsem vylepšoval náhradou tyčí s trapézovým závitem. Je to lepší, ale ten wobble a nesouosost tam prostě je. Tohle uložení matice se mi poměrně líbí, ale nevím jak budou ty magnety držet. Mám v ose z posuvný pojezd hotendu -klasika reprap.
No já bych tam chtěl zatím dát klasika matice s předpětím a hlavně, aby tyče byly namáhaný na tah(motory nahoře, tyče dole bez uložení, taky pak pružný hřídelový spojky lecos odpustí), to si myslím, že mi prozatím bude stačit...

kate

« Odpověď #22 kdy: 13. 12. 2023, 20:43:37 »
Ratrig je hezká tiskárna, ale z tříšroubových se mi fakt líbí o něco víc Voron Trident.

Příští rok budu nejspíš taky stavět, ono není jinak moc z čeho vybírat, a jediné v čem nemám úplně jasno je Trident vs 2.4 :)
Na tom že se váha Z nemění s velikostí tisku něco je, ale zas ta možnost tříbodového levelingu u Tridentu...

« Odpověď #23 kdy: 13. 12. 2023, 21:10:04 »
Ratrig je hezká tiskárna, ale z tříšroubových se mi fakt líbí o něco víc Voron Trident.

Příští rok budu nejspíš taky stavět, ono není jinak moc z čeho vybírat, a jediné v čem nemám úplně jasno je Trident vs 2.4 :)
Na tom že se váha Z nemění s velikostí tisku něco je, ale zas ta možnost tříbodového levelingu u Tridentu...
Hele já si myslím, že do budoucna nemá cenu stavět nic jinýho než 3 šrouby. Už někdy před rokem jsem viděl nějaký pokusy o 3D slicování a tam ta 3 bodová kinematika jednoznačně dává smysl. Osobně si myslím, že za nějakej čas to Průša taky začne dělat a pak bude jen otázkou času. než se to nativně dostane do různých slicerů...Jinak trident je taky dost pěkná, taky jsem uvažoval nad tím, ale mě se tolik nelíbí, že veškerá elektronika je pod tiskárnou (i když vím, že jde jen o pocit, přecejen mám raději k věcem přístup)...

kate

« Odpověď #24 kdy: 13. 12. 2023, 22:40:17 »
Jako, řešit pětiosý tisk náklonem bedu během tisku? Nějak mi nepřijde že to je cesta tbh. Až moc náročné výpočty během tisku, parametry se budou dramaticky měnit s osou Z, a možnost otočení bude hodně limitovaná.

To už bych spíš věřila možnosti náklonu flying gantry, případně kombinaci otáčejícího kruhového bedu a tiskové hlavy s náklonem v jednom směru.

Karmelos

• 1 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 13. 12. 2023, 23:25:57 »
No já bych tam chtěl zatím dát klasika matice s předpětím a hlavně, aby tyče byly namáhaný na tah(motory nahoře, tyče dole bez uložení, taky pak pružný hřídelový spojky lecos odpustí), to si myslím, že mi prozatím bude stačit...

Klasická závitová tyč s maticí je na nic. Pružné spojky, takový ty naříznutý válečky s červikama namáhané na tah jsou takhle podle mě taky na nic.  Celý ti to bude podle mě plápolat jak trenky na hradě. Já bych doporučil alespoň ten trapéz, jednochodnej. Kvalita závitu a tedy i tisku bude o dost lepší. Ty spojky by podle mě měli být stlačený a vyrovnávat nesouosost a né být jak péro. Protože pak to funguje jako kardan a tedy přenos není plynulý.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #26 kdy: 14. 12. 2023, 00:19:24 »

Klasická závitová tyč s maticí je na nic. Pružné spojky, takový ty naříznutý válečky s červikama namáhané na tah jsou takhle podle mě taky na nic.  Celý ti to bude podle mě plápolat jak trenky na hradě. Já bych doporučil alespoň ten trapéz, jednochodnej. Kvalita závitu a tedy i tisku bude o dost lepší. Ty spojky by podle mě měli být stlačený a vyrovnávat nesouosost a né být jak péro. Protože pak to funguje jako kardan a tedy přenos není plynulý.
Závitovku nee, trapéz s těma předepjatýma maticema jak vymezujou vůli v závitu jsem myslel. S těma spojkama popřemýšlím smysl to má, asi by chtělo to axiálně vymezit a asi vím jak. Ale nemyslím si, že by musely být stlačený, protože pak hrozí kontakt čel hřídelí a to už kmitat kvůli nesouososti a nezarovnání čela hřídele určitě bude. Zajímavé ovšem je, že to nikomu kdo má Průšu nevadí:-)

Karmelos

• 1 061
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 14. 12. 2023, 00:41:13 »
Závitovku nee, trapéz s těma předepjatýma maticema jak vymezujou vůli v závitu jsem myslel. S těma spojkama popřemýšlím smysl to má, asi by chtělo to axiálně vymezit a asi vím jak. Ale nemyslím si, že by musely být stlačený, protože pak hrozí kontakt čel hřídelí a to už kmitat kvůli nesouososti a nezarovnání čela hřídele určitě bude. Zajímavé ovšem je, že to nikomu kdo má Průšu nevadí:-)
Jasný... btw průša má ty tyče přímo navařený na ose krokáče, takže žádný spojky nepoužívá....
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #28 kdy: 14. 12. 2023, 10:25:41 »

Jasný... btw průša má ty tyče přímo navařený na ose krokáče, takže žádný spojky nepoužívá....
Aha, já ještě žiju v pravěku, kdy Průša dával místo spojky PVC hadičku stáhnutou drátem :-) Tak to Průšovi křivdím...

« Odpověď #29 kdy: 14. 12. 2023, 11:09:11 »
Jako, řešit pětiosý tisk náklonem bedu během tisku? Nějak mi nepřijde že to je cesta tbh. Až moc náročné výpočty během tisku, parametry se budou dramaticky měnit s osou Z, a možnost otočení bude hodně limitovaná.

To už bych spíš věřila možnosti náklonu flying gantry, případně kombinaci otáčejícího kruhového bedu a tiskové hlavy s náklonem v jednom směru.
Je to možné...Ale myslím si, že na určité aplikace to smysl má (třeba když bych chtěl vytisknout Y nastojato a aby byla normála průřezu co nejvíc rovnoběžná na osu trysky), hlavně mi přijde že je to zatím nejjednodušší to zatím vyrobit...