Domácí FTTP/optika: co na ní provozujete?

Jigdo

• 505
    • Zobrazit profil
Domácí FTTP/optika: co na ní provozujete?
« kdy: 04. 11. 2023, 17:02:05 »
Zdravim,

Neni skoda nevyuzit vasi FTTP rychlost na provoz domaciho serveru?

Samo ze chapu, ze ne vsechny FTTP jsou synchronni a spousta nabizi asynchronni
rychlosti s polovicnim/ctvrtecnim uploadem, ale pokud se ma clovek rozhodnout
mezi nejakym hostingem/cloud sluzbou s podobnymi rychlostmi a nebo treba
vyuzit tu nabizenou rychlost FTTP, tak mne osobne dava smysl to provzovat
doma.

Misto do cloudu uploaduji data na domaci server a doma jsou potom data pristupne
bez zbytecneho cekani na opetovne stahnuti z cloudu.

Zajimalo by mne jake mate zkusenosti s provozem ruznych domacich serveru
na FTTP/Optice od sveho ISP?

Vetsina zdejsich FTTP ISPs nabizi verejnou IPv4 za poplatek plus nejakou
velikost prefixu v IPv6 a nebo nekteri vubec.

Napadlo mne, ze se to treba da resit s L2TP tunelem pokud clovek ma treba ISP
ktere nenabizi verejnou IPv4.

Osobne provozuji na domaci VDSL2 pripojce uz par let MIAB, ktery funguje
v pohode ale je to na testovaci domene a starem hardwaru OptiPlex 9020M z 500GB HDD,
nedavny clanek na root pise o tom ze SSD zlevnuji, a tak jsem myslel ze bych k tomu dokoupil
SSD a upgradoval interni HDD at na neho muzu zalohovat z SSD a nebo rovnou vyuzit
tu USB porty co to ma a pripojit externi HDD a az nam nainstaluji FTTP tak treba
prejit na hostovani doma u vsech ostatnich sluzeb, za ktere clovek ted plati protoze
nabieji vyssi rychlosti.

Provoz treba TVHeadEndu v domaci siti i mimo dava smysl taky, specialne v
sitich ktere streamovani omezuji a nebo pokud clocek cestuje a provozovatele
omezuji pristup kvuli pravum atd. a konfiguraci zvladne i uplny zcatecnik,
to same i pro MIAB.
« Poslední změna: 04. 11. 2023, 17:53:55 od Petr Krčmář »

alex6bbc

• 1 635
    • Zobrazit profil
Re:Domaci FTTP/Optika (co na ni provozujete)?
« Odpověď #1 kdy: 04. 11. 2023, 17:13:45 »
jak jsem mel metaliku u pody i verejnou ipv4 tak jsem si doma poustel ruzne servery.

ted mam gpon a ani nevim zda muzu mit verejnou ipv4 nebo treba i ipv6, nezjistoval jsem to.

skoro mi pripada jednodussi nejaky vps, nez zivit doma hardware. a to jsem puvodne mel uplne opacny nazor a doma jsem sudlil minecraft servery.

Re:Domácí FTTP/optika: co na ní provozujete?
« Odpověď #2 kdy: 04. 11. 2023, 19:19:38 »
Mám 1Gbe dovnitř ven s veřejnou Ip a mám na ni Odroid h3+ na kterém mi běží cups, pihole, samba a jellyfin server + občas v dockeru pouštním nextcloud a pyload. Ale nemám odvahu to otevřít do světa protože mě IT neživí a sítě už vůbec, tak se na to připojuju přes OpenVPN co mi běží na routeru

f-k-r

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 04. 11. 2023, 20:50:29 »
rychlosti s polovicnim/ctvrtecnim uploadem, ale pokud se ma clovek
...

Nepletete si pojmy synchroní/asynchronní a symetrický/asymetrický?
Obvykle se předpokládá, že a/synchronní provoz je záležitostí fyzické vrstvy.

Jigdo

• 505
    • Zobrazit profil
Re:Domaci FTTP/Optika (co na ni provozujete)?
« Odpověď #4 kdy: 04. 11. 2023, 23:55:03 »
jak jsem mel metaliku u pody i verejnou ipv4 tak jsem si doma poustel ruzne servery.

ted mam gpon a ani nevim zda muzu mit verejnou ipv4 nebo treba i ipv6, nezjistoval jsem to.

skoro mi pripada jednodussi nejaky vps, nez zivit doma hardware. a to jsem puvodne mel uplne opacny nazor a doma jsem sudlil minecraft servery.

Tak pokud treba finance nejsou problem, tak samozrejmne neni o come mluvit a vsechno se to da outsorcovat u firem.

Ale pokud treba clovek pouziva TVHeadEnd s tunery, tak naposledy snad firma "Aero" zaplakala nad jejich tiny antenami ..
to same treba u RasPBX s GSM branou, kde clovek provozuje svoji SIMku a treba Jellyfin server, kde pocitam ze
uploadovat 40TB bude vopruz a ani nevim jestli v takovyh objemech nekdo nabizi cloud/storage (ale nezkoumal jsem to).
To same treba s ADSB serverem, kde je treba SDR donge a venkovni antena ......

Ale samozrejmne ze chapu ze je to hodne individualni. Pokud je to vetsi rodina a proste nezijete konzumnim stylem zivota
a nepredplacite tu necetnou skalu sluzeb co uz je v nabidce, ale staci Vam jen to specificke, co zajima Vas tak mne
dava smysl provozovat to doma a to nemluve o tech datech co ty firmy sbiraji o lidech co sleduji/poslouchaji/ctou on-line ...

Jigdo

• 505
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05. 11. 2023, 00:08:51 »
Mám 1Gbe dovnitř ven s veřejnou Ip a mám na ni Odroid h3+ na kterém mi běží cups, pihole, samba a jellyfin server + občas v dockeru pouštním nextcloud a pyload. Ale nemám odvahu to otevřít do světa protože mě IT neživí a sítě už vůbec, tak se na to připojuju přes OpenVPN co mi běží na routeru

Tak to Vam zavidim :) Jasne, ja se tim taky nezivim, je to jen hobby :)

To vsechno Vam bezi na jednom https://www.odroid.co.uk/H3-Plus ?   

Ta VPNka (WG) je neco co jsem prave kvuli TVHeadEnd musel zavest taky na routeru a je to asi to nejlepsi reseni pokud v te siti je vicero zarizeni a clovek ten router udrzuje v akualni verzi. Ja pouzivam sitove produkty jednoho nejmenovaneho evropskeho producenta a samozrejmne ze sem tam neco nefunguje jak ma, ale oni jsou snazivi a opravi to :)

RDa

• 2 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 05. 11. 2023, 00:52:29 »
Taky mam server doma - od 2019 co mam verejnou a statickou IPv4, do te doby (2012-2019) byl v housingu.

Nepocituji rozdil na takovy SOHO use.. kdy 90% trafficu tvorim sam na sve sluzby. Ted mam nejaky 280/60 bezdratovej 60G uplink a nemuzu si stezovat - na rozdil od kamaradu co si musi provozovat dalsi hop nekde ve VPS - ta latence je poznat na specifickych operacich - treba protokoly co maj handshake, nebo RDP. To je celkem pain, kdyz se vam pak pricte 50-100ms trip nekam na treti stranu, namisto k vam.

« Odpověď #7 kdy: 05. 11. 2023, 07:28:57 »

Tak to Vam zavidim :) Jasne, ja se tim taky nezivim, je to jen hobby :)

To vsechno Vam bezi na jednom https://www.odroid.co.uk/H3-Plus ?   

Ta VPNka (WG) je neco co jsem prave kvuli TVHeadEnd musel zavest taky na routeru a je to asi to nejlepsi reseni pokud v te siti je vicero zarizeni a clovek ten router udrzuje v akualni verzi. Ja pouzivam sitove produkty jednoho nejmenovaneho evropskeho producenta a samozrejmne ze sem tam neco nefunguje jak ma, ale oni jsou snazivi a opravi to :)

jj - běží mi to na H3+, 16 GB RAM, 2TBSSD + 4TB wd red a bez zátěže jsem na necelých 4w - když začně jellyfin kodovat 5,3K video co leze z gopro, tak jsem na nějakých 18w, když jede plotna tak jsem kolem 8-9w

Jigdo

• 505
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 05. 11. 2023, 07:50:46 »
rychlosti s polovicnim/ctvrtecnim uploadem, ale pokud se ma clovek
...

Nepletete si pojmy synchroní/asynchronní a symetrický/asymetrický?
Obvykle se předpokládá, že a/synchronní provoz je záležitostí fyzické vrstvy.

Omlouvam se, samozrejmne mate pravdu :) doslo k chybicce v mojem prekladu
do cestiny (jak uz je clove zvykly ji pouzivat mene) ... rychlosti downloadu/uploadu
jsou u kvalitnich ISP symetricke a u tech co setri asymetricke.

Nasel jsem na to tema jeden zajimavy clanek (ale urcite jich je vice):
https://www.eff.org/deeplinks/2021/07/future-symmetrical-high-speed-internet-speeds

Jigdo

• 505
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 05. 11. 2023, 08:01:33 »
Taky mam server doma - od 2019 co mam verejnou a statickou IPv4, do te doby (2012-2019) byl v housingu.

Nepocituji rozdil na takovy SOHO use.. kdy 90% trafficu tvorim sam na sve sluzby. Ted mam nejaky 280/60 bezdratovej 60G uplink a nemuzu si stezovat - na rozdil od kamaradu co si musi provozovat dalsi hop nekde ve VPS - ta latence je poznat na specifickych operacich - treba protokoly co maj handshake, nebo RDP. To je celkem pain, kdyz se vam pak pricte 50-100ms trip nekam na treti stranu, namisto k vam.

Na jakem zeleze to provozujete?

Taky pekna rychlost :) bezdratovy spoj na 280/60G je zajimave reseni, jestli se muzu zeptat od koho to mate a co je to za technologii/hardware?

Jigdo

• 505
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 05. 11. 2023, 08:25:18 »
jj - běží mi to na H3+, 16 GB RAM, 2TBSSD + 4TB wd red a bez zátěže jsem na necelých 4w - když začně jellyfin kodovat 5,3K video co leze z gopro, tak jsem na nějakých 18w, když jede plotna tak jsem kolem 8-9w

Velmi zajimavy hardware :)

Jedine co mne momentalne napada jako znacna nevyhoda provozu domaciho serveru oproti VPS je zalohovani dat.
U moji VPS se o to stara poskytovatel a o data jeste neprisli.

Ale chapu, ze je to neco co by clovek nemnel podcenovat.

Je nejaky duvod proc jen jeden WD Red (predpokladam ze na zalohu)?

« Odpověď #11 kdy: 05. 11. 2023, 08:43:21 »

Velmi zajimavy hardware :)

Jedine co mne momentalne napada jako znacna nevyhoda provozu domaciho serveru oproti VPS je zalohovani dat.
U moji VPS se o to stara poskytovatel a o data jeste neprisli.

Ale chapu, ze je to neco co by clovek nemnel podcenovat.

Je nejaky duvod proc jen jeden WD Red (predpokladam ze na zalohu)?

ten Red je tam na zálohy a na filmy, ale pujde místo něj nějaké 8TB SSD a Red se posune do šuplíku s USB a budu na něj už jen zálohovat.

RDa

• 2 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 05. 11. 2023, 11:57:50 »

Na jakem zeleze to provozujete?

Taky pekna rychlost :) bezdratovy spoj na 280/60G je zajimave reseni, jestli se muzu zeptat od koho to mate a co je to za technologii/hardware?

HW je vicemene co se naslo po bazaru/aukcich za vyhodnou cenu. Tedy jako hranicni krabicka je 1U server v nehotswapove 1U krabici Supermicro CSE-510-200B, zde je hlavni pointa mit zdroj s Gold 80 ratingem. Vetraky jsou vymeneny za 40mm Noctua - tri na celnim panelu maj 3D tisknuty adapter (at to lze zasadit do puvodniho vetrakoveho ramecku) a ctvrty je ve zdroji. V tom je momentalne 4C/4T* 7-th gen intel (E3-1220 v6 @ 3.00GHz, 72W) a 64GB ecc udimm. Disky 1T ssd a 1T hdd v mirroru, s preferenci cteni ze ssd, nad tim LVM. Jak mam vse v Gentoo, tak je zde muj mirror repozitaru a uloziste stazenych souboru.

*ne-HT cpu nebyl zamer (s HT by to melo vyssi vykon za stejnou spotrebu), ale s bezpecnostnima hrozbama je mensi snaha hledat upgrade (mam uz ale nachystany 9-th gen cpu a vhodnou X11 desku.. nasazeno bude pokud me bude trapit 64G ram limit).

V tom bezi tri VM - router, winxp a image z hostingu (mail, web, db), ze to jsou VM je spise z lenosti, protoze puvodni infrastruktura byla ze to vse melo sve vlastni zelezo.. a nyni je to konsolidovano. A nebudu to prece preinstalovavat, kdyz to jde s malou snahou (zmena ve fstab a prikompilace drivery pro vm disk a sit) dostat do sdileneho reseni. Vlastne pak dalsi duvody jsou ze nyni nemam jen jeden disk pro XP, ale je tam mirror a chybejici wear levelling resi vetsi kapacita uloziste nez v puvodnim notasu. Router byl predtim na dedikovanem hw (Jetway NF3E / i5-4300U).

A hlavni duvod stehovani do jednoho boxu byla spotreba - tento novy server v idle zral 9.9W kdyz jsem to stavel a testoval, s virtualkama a provozem jsem to nemeril - rekl bych ze to bude v 20-25W regionu, s maximem tech 70-75W kdyby se to necim vytizilo. A pak - je to jedina krabice na kterou se doma nesmi sahat, zbytek vybaveni lze vypinat a stehovat.

Zda je reseni v tomto slozeni VM bezpecne - buhvi, ale updatuji pravidelne a nemam verejne vystaveny 3rd party skripty/sluzby. Jo, kdybych mel provozovat WordPress nebo jiny hnuj, tak to rozhodne pujde na jinou diskretni krabicku. Jako libilo by se mi mit neco a la cloud na soubory nebo gitlab, ale neduveruji cizimu, takze jeste neprovozuji.

Ad uplink - koukam k ISP, tak mam 250M/80M tarif tedy (jsem chtel prave neco vice symetrickeho protoze server, ale nepotrebuji 1:1 protoze netlacim nikam velke objemy - nejsem treba video produkce, sluzba je individualne dohodnuta, ne standardni tarif), HW na propoj je v rezii ISP, osadili nam tu nRay60 bridge, na vzdalenost asi 500m - prima viditelnost nad strechama (Praha 3), s tim ze ten uplink ma max limit 1G/1G, kdyby se chteli pripojit i sousedi (zatim to vyuzivam jen ja). Vypadky dle pocasi jsem neregistroval zadne za 2 roky.. a sedim u toho furt.

Mlocik97

• 893
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 05. 11. 2023, 15:36:35 »
Mám FTTH 1/0.3Gbps, a mám tu NAS, virtuálne servery, torrent, IP kamery, atď. Inak ale stačila by mi aj polovičná rýchlosť, no cez tú optickú sieť ide aj televízia, a v balíčku spolu s TV bola plná rýchlosť len o 1€ [~24Č] cena vyššia, než u 500/150Mbps. Dokopy platím 32.90€ [~800KČ] za Internet + TV + Archív + VoD + HBO + Cinemax. Ešte si priplácam za verejnú IPv4 3.32€ [~80KČ].

« Odpověď #14 kdy: 05. 11. 2023, 17:20:07 »
Ja mam FTTH 800/160 a nikdy som neuvazoval nad VPS. Ja toho sice vela nemam a asi v 2008 som si kupil prvy desktop compaq Intel PIII 1GHz a 128 MB RAM. To som mal este ADSL 1.5/0.384 Mbps modem v bridge a na tom compaqu som mal m0n0wall. Vtedy sa samozrejme neriesila spotreba. Z casu na cas som obmenil HW a predosla zostava bola tiez Odroid H2 a dnes mam matx s core i 5 10400 a celkom spokojnost. Priorita u mna je vzdy aby mal HW aspon 2x NIC, pretoze tam chcem aj router.
Postavene je to na Proxmoxe a router/firewall je pfsense. Dalsie sluzby ako nextcloud, zabbix (mal som aj tvheadend), nejake webovky bezia skor v LXC.

Cize ja som tiez za to, mat to doma. Napr self-jost mam vaultwarden a som spokojnejsi ako ked som to mal na google pass (alebo ako sa to vola). Velmi som si chcel kupit Odroid H3+, pretoze to ma 2x 2.5 Gbps (sice realteky), ale ma to len 2x SATA.
Zo SATA rozsirenim mam zle skusenosti, preto som volil iny HW.