Síť pro hosty na Sagemcom 5670 AX

Síť pro hosty na Sagemcom 5670 AX
« kdy: 29. 10. 2023, 15:05:14 »
Zapajal som modem/router Sagemcom 5670 AX v malej kaviarnicke. Nie som si isty, ale majitelovi kaviarne telekom nastavil router, kde ma nastavenu staticku public IPv4 a taktiez PPPoE nastavenia. Cize resetovanim zariadenia netreba nic nastavovat a vsetko funguje.

Ja som dostal dalsie instrukcie aby som zmenil GW na 192.168.105.10 a DHCP pool nastavil od 31.

Dalsia poziadavka bola zapnut guest siet bez sifrovania (pre zakaznikov).

Skusil som najprv nastavit 2.4 GHz siet. Je tam len button zap/vyp, natavit sifrovanie a zmenit SSID. Aktivoval som siet, vypol sifrovane  a nastavil vlastne SSID.

Siet je viditelna, da sa na nu pripojit, ale je bez internetu. Skusil som zapnut sifrovnie WPA2/PSK, ale vysledok bol rovnaky. Skusil som to teda s 5GHz sietou, ale bohuzial.

Nemam tento router k dispozicii, ale ak si spominam, tak som tam zazrel (myslim, ze v nastaveni DHCP), ze nemam pouzivat subnet 192.168.150.0, lebo ho pouziva guest siet.
Ja som sice menil subnet, ale na 105 (NIE 150).
Sagemcom 5670 AX je sice velmi jednoduchy na nastavenie (zrejme riadne okliestenym FW od ISP), ale guest siet sa mi nepodarilo nastavit.
Robim nieco zle?
« Poslední změna: 29. 10. 2023, 15:41:59 od Petr Krčmář »

modnar

Re:Síť pro hosty na Sagemcom 5670 AX
« Odpověď #1 kdy: 31. 10. 2023, 08:58:39 »
Obrat se na telecom.sk at ti laskave navalej manual.

« Odpověď #2 kdy: 31. 10. 2023, 10:37:42 »
Takyto manual davaju k tomu.
Ked sa dostanem znova k tomu hnusnemu modemu, tak budem musiet zavolat na platenu technicku podporu

modnar

« Odpověď #3 kdy: 31. 10. 2023, 11:46:07 »
To neni manual to je instalacni prirucka. Zarizeni je na zakazku, hadam i firmware, tak snad jsou schopni dodat uzivatelsky manual. Pokud ho nemaji od vyrobce tak smula. Potom jedine reset do tovarniho nastaveni. Mimochodem brana VZDY konci na .1, ten pozadavek je nesmysl a majitele btcj pozadal at se neplete do neceho, cemu nerozumi..

« Odpověď #4 kdy: 31. 10. 2023, 15:15:09 »
Majitel kaviarne dostal instrukcie od spravcu, ze GW ma byt ... 105.10. Ja som sa tym nezapodieval a nastavil som to tak.
Neveim o tom aby GW musela koncit vzdy na 1. Nie je to pravidlom, ale ja tiez GW nastavujem, kde IPv4 je ukoncena cislom 1.
To ale moj problem neriesi.

modnar

« Odpověď #5 kdy: 31. 10. 2023, 15:36:38 »
Jakych spravcu?? To se pak nediv, ze to nefunguje. Co vubec znamena "nefunguje" nejde traceroute, nejde ping, nejde DNS? nejde HTTPS?

« Odpověď #6 kdy: 31. 10. 2023, 16:55:39 »
Z textu není jasné zda nejede pouze Guest wi-fi a normální ano nebo wi-fi nejde vůbec (normální i guest)?

Není jen problém v tom že jak jste měnil GW tak jste nezměnil rozsah DHCP a zůstalo původní 192.168.0.1-255?
Vím že některá zařízení (např. i mikrotik v quicksetu) pokud změníte GW routeru tak musíte přepsat i celý rozsah na požadovanou hodnotu. ZTE to dělá automaticky a Tp-link také.

Myslím tohle: GW máte 192.168.105.10 ale DHCP máte 192.168.0.31-192.168.0.255

Druhá možnost je, že máte vše správně nastaveno ale DHCP máte na "off" je to sice nepravděpodobné ale může se stát.
Jsou to prkotiny ale také jsem se takto už nachytal.

Pokud je to malá kavárna a nepůjde to vyřešit, doporučil bych k tomu udělat samostatný access point, na kterém nastavíte guest network a máte pokoj.
Za sebe doporučuju TP-link (prosím nekamenovat) protože je kompatibilní ze vším a je extrémně lehký na nastavení wi-fi. Model záleží kde bude umístěn (na očích či ne) ale AX 20 se mi osvědčil jako velmi univerzální zařízení bez nutnosti funkcí zamčených za předplatným. Hodně je chválený i asus ale nemám zkušenost tak nemohu doporučit.

To poslední co potřebujete aby si Vám nějaký zákazník stěžoval, že mu nejde wi-fi protože má iphone 15 pro a tím je automaticky závada vždy na VAŠÍ straně.

PS.: to že GW má končit x.x.x.1 není pravda. Sám mám u sebe .10 už 7 let, prapůvodní comtrend měl 10.0.0.138

« Odpověď #7 kdy: 31. 10. 2023, 20:02:45 »
Wifi funguje, ale je blbe pustat zakaznikov na beznu LAN, cize preto potrebujeme guest siet.
Samozrejme, ze pri zmene GW som zmenil tiez DHCP rozsah ( od ....10.31 do ...10.250). Ja neviem co tam vsetko budu mat na pevnych IP a ani ma to nezaujma. Mal som jasneinstrukcie a tak som to aj nastavil.

Nie som si teraz isty, ale myslim, ze pri guest sieti sa s DHCP neda nic robit. Snad sa  toho tyzdna dostanem k tomu routeru a budem zase laborovat.

robac

• 202
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 31. 10. 2023, 20:10:30 »
Skusil som najprv nastavit 2.4 GHz siet. Je tam len button zap/vyp, natavit sifrovanie a zmenit SSID. Aktivoval som siet, vypol sifrovane  a nastavil vlastne SSID.

Siet je viditelna, da sa na nu pripojit, ale je bez internetu. Skusil som zapnut sifrovnie WPA2/PSK, ale vysledok bol rovnaky. Skusil som to teda s 5GHz sietou, ale bohuzial.
Informace jak stehno. Dostane zařízení po připojení IP adresu? Pokud ano, da se pingnout brana? Jakou dostane adresu DNS? Resolvuje DNS?
Taktez nechapu, proc jste dle vlastnih vyjadreni, vypinal sifrovani nadvakrat.

« Odpověď #9 kdy: 01. 11. 2023, 06:42:17 »
Kde som vypinal sifrovanie na dva krat ? Je mozne sifrovanie vypnut na dva krat ?
Poziadavka bola sifrovanie vypnut, tak som ho vypol.
Pamatam si na starsie wifi routery na ktore bolo problem sa pripojit ak nepouzivali nejake sifrovanie. Preto som skusil sifrovanie znova zapnut, ale wifi na gueste stejne nefungovalo.
Bavime sa cisto o guest wifi.

« Odpověď #10 kdy: 02. 11. 2023, 19:58:12 »
Bohuzial  dovolat sa telekomu je problem. Ked sa mi to podarilo, tak ma nasmerovali ne technicku podporu. Na technickej podpore som vysvetlil problem. Napojili sa vzdialene na router a zistili, ze je to nastavene dobre (lebo inak sa to nastavit neda), ale preco nefungoval internet nevedeli povedat.
Inak guest siet pridelovala IP v rozsahu 192.168.2.x a GW bola 192.168.2.1.
Poradili mi este, aby som zavolal na akesy konfiguracne oddelenie. Asi po 10 minutach cakania na telefone som to vzdal a isiel som kupit tp link archer.

« Odpověď #11 kdy: 03. 11. 2023, 11:45:32 »
Hlavně si ten nový router (který jste zakoupil) pořádně vyzkoušejte zda Vám sedí obsažené funkce a zda to budete používat jako druhý router (velké množství nastavení) nebo jako striktní access point za 5670AX (který se bude starat o vše ostatní).

Vycházel jsem z toho že jste nepsal o omezení rychlosti pro jednotlivé klienty což může a nemusí být žádoucí, AX 20 má QoS ale na prioritu např. pravidelnému zákazníkovy dáte prioritu takže pokud bude narváno internet mu pojede v pohodě.
V režimu router můžete nastavit celkovou rychlost pásma vyhrazeného pro zařízení. Např. Reálná rychlost přípojky je 100Mbit, na AX 20 nastavíte 50Mbit, takže na guest síti mohou zákazníci stahovat ale nespolknou celé pásmo.

Pokud třeba chcete aby všichni klienti měli rychlost 3Mbit je potřeba vybrat takový model u kterého lze nastavit omezení rychlosti ale dejte pozor aby jste si nevybral model kde tyto funkce jsou ale pouze za předplatné. Bohužel rakovina předplatného se rozlezla na vše, dříve tato funkce byla standart i u nejlevnějších routerů.

Záleží na Vás jak to máte v plánu a zda chronické socky (nelze napsat jinak) co chodí stahovat na otevřenou wi-fi chcete omezit 3-5Mbit rychlost per klient nebo blocknout v blacklistu či to neřešit nebo to nehrozí (sklep, podzemí atd).

« Odpověď #12 kdy: 03. 11. 2023, 16:35:01 »
Ten TP-Link som zapojil na WAN, cize bude NATovat. Poziadavka bola nastavit siet pre hosti. Cize nastavenie je jednoduche.

Na WAN je pridelovanie IP dynamicke
Aktivovana WIFI/Guest

Zakaznik sa nedostane ani na admin rozhranie routera.
Tam sa zase vela ludi nepremelie (mozno 10-15) moze byt pripojenych max.

Sorry, fakt si  nepamatam, ale bol to  TP-Link archer (ale dalej uz neviem, zajtra zistim  :) ). Cena 40€ (mozno z tej ceny by sa dalo vydedukovat typ).

Ak to bude typ, do ktoreho bude jednoduche nahrat openwrt, tak to by bolo OK.