Rozdil je predevsim v tom, ze platici klient se nevyhazuje a presne tomu odpovida i osazenstvo. Mam ve sve bubline jednu kamaradku ktera na soukrome skole ucila. Jeji zaci meli lepsi auta nez ona, ale jejich schopnosti byly na urovni orangutanu (opickam se omlouvam, ve skutecnostu jsou chytrejsi).
A o tom jsem přesně psal (neuměl jsem to takhle srozumitelně vyjádřit v prvním příspěvku). Státní jsou
často tragické, mnohé soukromé taky, takže pro vyřešení problému je na něj potřeba naházet úplně nesmyslně peněz

Pokud něco podobného myslel tazatel (bohužel už nereagoval a v diskuzi svůj možná zajímavý názor neupřesnil), tak přesně takhle s 60k nevyjdeš.
Podle sreality je k dispozici 28 bytu 4+ do 30tis mesicne.
No tak to jsem rád že jsme se dopočítali. To máme:
- 30k za byt, předpokládám že bez energií které velmi optimisticky odhadnu na 5k, i když takový byt asi nebude v moderním zatepleném domě.
- 20k za jídlo (2x5k dospělí + 3x3k dítě) Tohle vám možná přijde moc, ale i tak vám tu mnozí budou tvrdit jak je to málo, a upozorňuju že v posledním roce se brutálně zdražilo, takže pokud to jdete počítat, tak vemte data ze svých expense trackerů jen za letošek. Vida, to by mě taky zajímalo kolik tak lidi utratí. Data za mě (Kč/měsíc): 2020: 4339, 2021: 3581, 2022: 4670, 2023: 6372 (částečně inflace a částečně jsem začal chodit do koule a jíst podle jejich doporučení).
- 3x12k školné a kroužky (můžete si to představit jako 10k školné + 2k nenákladné kroužky, nebo třeba 7k školné + 5k nákladnější kroužek), a to ještě viz výše fakt nevím jestli taková částka na vyřešení problému s českým školstvím stačí, možná by šlo za 30k najít tutora na 2-3 dny v týdnu…
…no a právě jsme utratili 60k hrubého muž + 50k žena což vychází na 50+40k čistého. Výhoda je, že dítě má na začátku života období, kdy nepotřebuje školné a má nižší náklady na jídlo, takže by šlo naspořit, na druhou stranu pokud máte třeba hned po sobě tři děti tak žena asi bude doma a nebude dělat na fulltime, a navíc do seznamu výše musíme nějak rozpustit v čem děti vozit, čím je oblíkat a tak.
Disclaimer: děti nemám, trackuju si ze zvědavosti veškeré výdaje,
kdysi mě tu strašně vyhejtili když jsem napsal že v roce 2021 jsem žil v Praze za 18233 Kč/měsíc, od té doby se mi výdaje zvedly (Koule, kolo - koupil jsem si nejlevnější gravel za 30k místo předchozích trekových za 8k a bike fitting a konzultaci s jedním tělocvikářem, jídlo viz výše, zvýšení nájmu o inflaci) na trochu přes 30k/měsíc.