Vlastní řešení videovrátného

Vlastní řešení videovrátného
« kdy: 02. 10. 2023, 21:57:24 »
Zdravím,vím že je to můj první příspěvek, ale doufám že poradíte.
Bohužel jsem vlastníkem |nainstalovaného| videovrátného EMOS H2014. Po poslední aktualizaci android appky VDP(china), která mi umožňovala když jsme nebyli doma přijmout hovor/zvonění přes telefon.
  Tak se chci zeptat:
1: Máte někdo zkušenost s instalací nějakého custom firmware, který by umožnil nějak jinak komunikovat s telefonem?
2: Mám v domě homeassistant (nevím o integraci Emosu), jediné co vím je že z kamery jde onvif, takže ji můžu nahrávat na NVR. S tím bude souviset otázka další.
3: Máte někdo tip na onvif videovrátého, minimálně 1080, lépe 4k když už to budu měnit? Hlavně musí být propojení kabelem, ne žádná baterka. Nepotřebuji žádné motion detection, prostě jen aby to fungovalo na všech (mobilních) zařízeních - ideálně bez výrazného zpoždění.
5: Bohužel nemám zkušenosti s programováním Android aplikací abych si mohl něco sepsat sám.
6: Mám veřejnou IP i několik VPS, kde by mohlo "něco běžet".

Když to shrnu - jak to řešíte vy? A dokáže někdo poradit?
Ps: Potřebuji i tu "základnu s displayem" v domě.
« Poslední změna: 02. 10. 2023, 22:03:35 od Petr Krčmář »

Re:Vlastní řešení videovrátného
« Odpověď #1 kdy: 03. 10. 2023, 09:32:47 »
Co zkusit omrknout řešení od Hikvision nebo Dahua? Dahuu mám, ale ještě leží v krabici a čeká na instalaci, pro mě bylo zásadní, aby bylo vše PoE a nemuselo se tahat nikam dráty navíc, ty vnitřní jednotky pak mají i wifi, takže místo ethernetu lze připojit napájení a zapojit přes wifi. Venkovní část pak má i výstup na otevření (to bych bral jako samozřejmost). Oba výrobci mají i možnost mobilní a PC aplikace. Ta Dahua se nabízí ve variantě jednoho, dvou a čtyř zvonků, já jsem potřeboval dva.
HA bych do toho z bezpečnostních důvodů raději netahal, u těch čínských krámů člověk nikdy neví, kdy to někdo prolomí.

« Odpověď #2 kdy: 03. 10. 2023, 10:25:45 »
Díky za značky, podívám se.
Já u toho nepoužívám otevírání, protože k tomu nemám důvěru. Používám jen zvonění a záznam videa (kontinuální). Pro mě bylo výhodou, že když jsem vyjel mimo dům a někdo přijel, tak jsem teoreticky s ním navázal spojení. Teoreticky proto, že ten čínský cloud měl šílené zpoždění, přidával echo apod.

« Odpověď #3 kdy: 03. 10. 2023, 10:52:57 »
Si delas jen srandu, ze jo.

Tak Home assitent ne, protoze neverime cinanum.

takze radsi Dahua nebo Hkvision.

jen tak btw, -5 mesicu:\
Australia removes Chinese-made cameras manufactured by Dahua, Hikvision | World News

Co zkusit omrknout řešení od Hikvision nebo Dahua? Dahuu mám, ale ještě leží v krabici a čeká na instalaci, pro mě bylo zásadní, aby bylo vše PoE a nemuselo se tahat nikam dráty navíc, ty vnitřní jednotky pak mají i wifi, takže místo ethernetu lze připojit napájení a zapojit přes wifi. Venkovní část pak má i výstup na otevření (to bych bral jako samozřejmost). Oba výrobci mají i možnost mobilní a PC aplikace. Ta Dahua se nabízí ve variantě jednoho, dvou a čtyř zvonků, já jsem potřeboval dva.
HA bych do toho z bezpečnostních důvodů raději netahal, u těch čínských krámů člověk nikdy neví, kdy to někdo prolomí.

« Odpověď #4 kdy: 03. 10. 2023, 11:09:13 »
Ono asi dnes nepůjde koupit nic co by nebylo z Číny. Proto by bylo nejlepší něco, co by šlo přímo integrovat do HA a nemusela by se používat žádná aplikace od výrobce.

« Odpověď #5 kdy: 03. 10. 2023, 12:40:17 »
treba unifi o onvif neslyselo, nastesti muzu pouzit RTSPS z kazde kamery.

Ono asi dnes nepůjde koupit nic co by nebylo z Číny. Proto by bylo nejlepší něco, co by šlo přímo integrovat do HA a nemusela by se používat žádná aplikace od výrobce.

« Odpověď #6 kdy: 03. 10. 2023, 12:49:28 »
Ono ani nejde o RTSP/ONVIF, ale když jsem pryč, abych věděl že někdo zvoní a mohl s ním komunikovat. Ono by to šlo udělat ESP32/nějaká kamera+mikrofon a napsat si nějakou automatizaci, potom to protlačit přes VPN. Nicméně by to bylo kvůli času daleko dražší než to koupit hotové.
Dočasně jsem to vyřešil stažením předchozí verze app VDP, s tím že jsem zakázal automatické aktualizace. Zpoždění je sice otřesné a vlastně když jedu po dálnici tak se nedá s nikým téměř domluvit, ale když je to někdo známý tak ho uvidím a můžu volat na telefon.
Jinak jsem se díval na Dahua a Hikvision a pokud budu něco kupovat, tak asi Hikvision.

bmn

• 169
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 10. 2023, 13:03:30 »
Když máte veřejnou IP adresu, tak stačí akorat rozjet VPNku a můžete se připojovat přímo na web rozhraní té kamery. Uložíte URL do bookmarku v prohlížeči a je to. Není třeba instalovat žádné pochybné aplikace.

Čínská kamera klidně, ono žádné s důvěryhodným firmwarem asi stejně nejsou. U všech je potřeba zakázat přístup do internetu, ideálně strčit do vlastní VLAN.

« Odpověď #8 kdy: 03. 10. 2023, 13:15:39 »
Když máte veřejnou IP adresu, tak stačí akorat rozjet VPNku a můžete se připojovat přímo na web rozhraní té kamery. Uložíte URL do bookmarku v prohlížeči a je to. Není třeba instalovat žádné pochybné aplikace.

Čínská kamera klidně, ono žádné s důvěryhodným firmwarem asi stejně nejsou. U všech je potřeba zakázat přístup do internetu, ideálně strčit do vlastní VLAN.

Jak jsem psal, ono nejde ani tak o tu kameru, ale o celé řešení - aby mi v mobilu když někdo zazvoní vyskočilo upozornění/začal vyzvánět a mohl jsem navázat obousměrné spojení.

bmn

• 169
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03. 10. 2023, 16:15:08 »
Pokud to zvonění si nechcete bastlit sám, třeba přes esphome a HA, tak by možná bylo nejjednodušší koupit nějaky videotelefon co umí SIP a na telefonu mít SIP softphone.

« Odpověď #10 kdy: 03. 10. 2023, 16:29:18 »
Pokud to zvonění si nechcete bastlit sám, třeba přes esphome a HA, tak by možná bylo nejjednodušší koupit nějaky videotelefon co umí SIP a na telefonu mít SIP softphone.

To mi bohužel připadá jako takový rovnák na ohejbák. Pořád hledám nějaké zařízení, které by mé požadavky splňovali a zatím to vypadá na Hikvision, u kterého neočekávám že by úplně zařízli podporu. Každopádně je smutné, jak se kvůli SW může celé zařízení vyhodit do koše. Zlaté doby kdy byly ke každé TV přiloženy schémata zapojení s popisem součástek.

« Odpověď #11 kdy: 03. 10. 2023, 20:01:10 »
Něco podobného sem taky řešil, ale když sem nechtěl čínu (a k Hikvision po zkušenostech s kamerama fakt důvěru nemám), tak to bylo šíleně drahý. Nějakou dobu sem přemýšlel, jestli na to nepoužít překrytovaný starý telefon a talčíátko které by spustilo volání pře Signal. Nakonec sem došel k tomu, že to vlastně nepotřebuju :-D. Pošťák stejně volá na telefon a sousedi si přijdou jindy:-D.
Ale bez té číny buď telefon, nebo malina a jedno tlačítko které spustí předdefinovanou akci.

« Odpověď #12 kdy: 03. 10. 2023, 23:01:09 »
Něco podobného sem taky řešil, ale když sem nechtěl čínu (a k Hikvision po zkušenostech s kamerama fakt důvěru nemám), tak to bylo šíleně drahý. Nějakou dobu sem přemýšlel, jestli na to nepoužít překrytovaný starý telefon a talčíátko které by spustilo volání pře Signal. Nakonec sem došel k tomu, že to vlastně nepotřebuju :-D. Pošťák stejně volá na telefon a sousedi si přijdou jindy:-D.
Ale bez té číny buď telefon, nebo malina a jedno tlačítko které spustí předdefinovanou akci.
Ono jde vlastně nakonec téměř vždy jen o pošťáka. DPD, PPL apod. předem informují a řidiči volají (navíc se za tu dobu už známe). Ale věci z Ali doručuje bohužel ČP ve většině případů bez trackingu. Když mi videovrátný fungoval, tak mi to zachránilo minimálně 3 cesty na poštu.

« Odpověď #13 kdy: 04. 10. 2023, 13:23:00 »
Si delas jen srandu, ze jo.

Tak Home assitent ne, protoze neverime cinanum.

takze radsi Dahua nebo Hkvision.

jen tak btw, -5 mesicu:\
Australia removes Chinese-made cameras manufactured by Dahua, Hikvision | World News

A proč bych si měl dělat srandu? Jako že nejde oddělit tu část sítě, kde ten vrátník je? Stejně tak není problém mu zakázat komunikaci ven a příchozí komunikaci povolit například jenom z jedné IP z VPN nebo například z rozsahu československých IP.
Naopak zcela vážně je nesmysl jakýkoliv podobný zařízení a je naprosto jedno, kde bylo vyrobeno, propojit s čímkoliv dalším v rámci domácnosti.

by_cx

• 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04. 10. 2023, 13:35:14 »
A proč bych si měl dělat srandu? Jako že nejde oddělit tu část sítě, kde ten vrátník je? Stejně tak není problém mu zakázat komunikaci ven a příchozí komunikaci povolit například jenom z jedné IP z VPN nebo například z rozsahu československých IP.
Naopak zcela vážně je nesmysl jakýkoliv podobný zařízení a je naprosto jedno, kde bylo vyrobeno, propojit s čímkoliv dalším v rámci domácnosti.

Nepotřebuje zvonek od Dahua nebo Hkvision vlastní appku s vlastním cloudem?

K tématu. Já to se zvonky vzdal a stavím si vlastní postavený na RPi Zero. Nepotřebuju komunikovat, ale chci jen fotku toho kdo tam stojí a přehrát mu nějakou hezkou melodii.