Co keby sa firmy snazili aby im ludia neodchadzali? Z mojej skusenosti sa o cloveka firma realne zaujma dva dni pocas trvania pracovneho pomeru - pri nabore, a v den ked polozis na stol vypoved. Dovtedy to je z ich strany casto krat akurat tak vata ktora sa pekne pocuva, ale nema ziadny efekt. Najme ked po nich nieco chces, napr taka trivialna vec ako je zmena projektu, pretoze ten aktualny ta uz proste nebavi, pridat na plate, pretoze si preukazatelne "naskileny", plus si velmi podstatny pre projekt - vedia s tym pohnut az vtedy ked zastrngas klucami ze bud sa veci pohnu alebo sa pohnes ty, alebo rovno polozis na stol vypoved.
Vidíš to moc technicky, pro firmu není klíčový člověk, co zná každý šroubek v serverovně, ale člověk co chodí s každým na pivo, každého zná, s každým si tyká, a tak, to je prostě fakt. Musíš mít kontakty, já tomu roky nevěřil, ale je to tak, mnohem víc ti dá mít kontakty než být einstein.
A s těma prachama, to je prostě strategie. Taky jsem uvažoval, proč to ty firmy dělají, ale když se podívám na státní správu, kde hlavním měřítkem jsou roky praxe, a jak to tam funguje, tak snad i ty komerční firmy chápu, že tento systém opustili.
A k těm projektům, když chceš na jiný projekt, tak to je prostě opravdu o kontaktech. Většinou ani nemusíš řešit tolik svého šéfa, když tě chce někdo z jiného týmu, tak ve větších firmách se to dá udělat i proti vůli tvého šéfa, když na to přijde.
skupinovym meetingom raz za dva tyzdne
Strašně málo komunikace chlape, skupinový meeting jednou za dva týdny, kde jsi ještě vlastně pasivní posluchač.
K tomu takhle, mýval jsem to podobně, změnili mě k tomu motivační knížky, udělal jsem si větší vizi o životě, fakt větší představy, a najednou jsem fakt zjistil, že to nedokážu realizovat sám. Když si trošku nafoukneš to co chceš dokázat a ty představy zvětšíš, a zvětšíš i časový horizont, tak najednou vidíš, že to není zdaleka jen o tobě.
Myslíš si, že nějaký miliardář je sám? Nebo vem si třeba prezidenta ČR, myslíš si, že si zalévá sám trávník, mění tašky na střeše, a sám odpovídá na dopisy co mu chodí? Jakmile trošku nafoukneš svoje představy, zjistíš že sám to prostě nedáš, to pro mě bylo dost procitnutí.
A přesně takhle ve firmě myslí ti nad tebou, vyjímka je asi Elon Musk, který si myslel, že si postaví továrnu na Teslu a bude v ní sám, a roboti mu ty auta automaticky vyrobí, ale proto taky málem zkrachoval, a jak on přiznává, byl to jeho chybný odhad, a to přesně ukazuje, jak moc technik je, když takhle uvažuje.