Snažím se sdělit, že vaše domněnka o používání podpisu je mylná, v obyčejných korporátech a firmách (nebankovních) se el. podepisování emailů nepoužívá a ani nevyžaduje, proto se o tom neškolí, tudíž poznámka o tom že nějaký podpis pomůže nějaké hypotetické účetní rozpoznat fake email je mimo.
Dobře, pokusím se vám to vysvětlit ještě jednou, třeba to napodruhé pochopíte.
Jediný způsob, jak bezpečně ověřit, že e-mail je skutečně od toho, od koho se tváří, že je, je elektronicky podepsaný e-mail. Ostatně stejně to platí i pro papírové dokumenty (u nich se ještě může používat razítko). Ostatní možnosti, jako DKIM, umožňují ověřit, že e-mail odešel přes „správný“ server, ale je věc toho serveru, jaké e-maily přijme k odeslání.
To, jak často se elektronicky podepsané e-maily používají, nemění nic na tom, že je to jediná možnost.
Stejně jako vaše představa, že když účetní přijde email od vrchního šéfa s fakturou, tak si sedne na zadek a hned posílá miliony na kajmany.
Jak jsem psal, útočníci dovedou být přesvědčiví. Vůbec to nemusí být na Kajmany, klidně to může být účet u české banky. Takovéhle útoky se dějí, občas se to objeví i v médiích. Tu falešná faktura; tu někdo vybral statisíce z účtu a ládoval je do bitcoinmatu; tu se někdo domněle přihlašoval ke státnímu webu a při tom potvrdil převod peněz z účtu; tu někdo prodává na bazaru a údajnému kupujícímu pošle údaje o své platební kartě… Vy tvrdíte, že se to neděje, ale opak je pravdou.
V normální firmě jsou na platby procesy a musí se dodržovat. Jednak musí k té faktuře najít příslušnou objednávku a druhak musí najít potvrzení, že byla plněna, a třeťak takovýto podezřelý email zcela jistě ověří minimálně telefonátem. Krom toho ověří dodavatele v databázi, kde je také uvedený dohodnutý účet kam se posílá. Z toho všeho musí i imbecil poznat, že je něco v nepořádku. A el. podepsání emailu v tom procesu nehraje žádnou roli.
Útočníci dovedou být přesvědčiví. Oni se „živí“ tím, aby dotyčného přesvědčili, že to je opravdu urgentní a na standardní procesy se má dotyčný vykašlat, protože tohle fakt spěchá a je důležité, aby se to udělalo co nejdřív.
A neotravujte mne telefonováním, protože jsem teď na důležitém jednání, telefon nevezmu a očekávám, že až to jednání skončí, peníze už budou převedené.Obávám se, že ti, kteří popírají existenci takových útoků, patří k těm náchylnějším, kteří tomu snáz podlehnou.