Doporučte nástroj na synchronizaci NAS a mobilu

JurajP

• 370
    • Zobrazit profil
Doporučte nástroj na synchronizaci NAS a mobilu
« kdy: 05. 09. 2023, 09:29:37 »
Doma mam NAS Synology, s dvoma diskami, kde mam prevazne filmy a fotky. Chcel by som ale poriesit nejaku synchronizaciu fotiek z mobilu na NASko, ktora by sa automaticky vykonavala napr. v noci cez wifi. Momentalne mam 3 zalohy: NAS, desktop PC a este externy disk. Rozmyslal som aj o cloudovom ulozisku, ale platit mesacne za to sa mi moc nepozdava a lifetime licencia je diskutabilna. Dodam este, ze mam iphone.
« Poslední změna: 05. 09. 2023, 09:34:38 od Petr Krčmář »

Re:Doporučte nástroj na synchronizaci NAS a mobilu
« Odpověď #1 kdy: 05. 09. 2023, 09:38:04 »
Přesně k tomuhle slouží nástroj Syncthing, o kterém jsme několikrát psali na Rootu. Existuje i balíček pro Synology a aplikace pro Android.

« Odpověď #2 kdy: 05. 09. 2023, 09:51:05 »
Pokud používáš Synology, od verze 7 je tam k dispozici aplikace Photos, na mobilu Photos Mobile - synchronizace z více zdrojů s NAS Synology, funguje pěkně

RDa

• 2 896
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05. 09. 2023, 10:40:24 »
A umi nektere aplikace neco podobneho jako iPhone galerie pri napojeni na iCloud, tj:

- uploadovat full obrazky vzdy na NAS
- drzet lokalni lowres nahled (treba ruzne rozliseni podle stari obrazku)
- pri prohlizeni dostahovat (a cachovat) plne rozliseni

Jiste ma to sve nevyhody - ze stare obrazky nejsou dostupne offline i kdyby jste mel volnou kapacitu (problem konkretne u iphone, kde jsme se divili proc to odklizi prilis aktivne data, a uloziste zeje prazdnotou)

ja.

• 364
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 05. 09. 2023, 10:54:28 »
A umi nektere aplikace neco podobneho jako iPhone galerie pri napojeni na iCloud, tj:

- uploadovat full obrazky vzdy na NAS
- drzet lokalni lowres nahled (treba ruzne rozliseni podle stari obrazku)
- pri prohlizeni dostahovat (a cachovat) plne rozliseni

Jiste ma to sve nevyhody - ze stare obrazky nejsou dostupne offline i kdyby jste mel volnou kapacitu (problem konkretne u iphone, kde jsme se divili proc to odklizi prilis aktivne data, a uloziste zeje prazdnotou)

Synology Photos spomínaný vyššie. Akurát treba ísť do appky, systémová galéria neumožní náhľad staré obrázky, nedostupné offline.

by_cx

• 294
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 05. 09. 2023, 13:17:49 »
Syncthing není moc spokojený, pokud posílá jen jedním směrem. Je to spíš synchronizační nástroj, který drží stejná data na více strojích.

Na Androidu používám PhotoSync a posílám s ním nové fotky přes Sambu každý večer, abych měl originály. Používám zároveň i Google Photos, které mám primárně na sdílení. PhotoSync je i pro iOS.

Na zálohování a potažmo archivaci doporučuji cloudovou službu Backblaze B2. Vychází levně. Používám ji jak pro domáci data, tak tam lejeme i obsah našich serverů.

JurajP

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 05. 09. 2023, 13:30:26 »
a co taky nextcloud?

« Odpověď #7 kdy: 05. 09. 2023, 14:20:29 »
SMBSync2
umí kopie/mirror vybraných/všech s vyloučenými složek a souborů nejen do SMB... umí i pravidla kdy se spustí (wifi, určité SSID, nabíjení, ...)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sentaroh.android.SMBSync2&hl=cs&gl=US

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 05. 09. 2023, 15:02:33 »
FolderSync Pro (https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.tacit.android.foldersync.full&hl=en_US). Existuje i free verze, ale tam dost otravuje reklama.

« Odpověď #9 kdy: 06. 09. 2023, 18:52:52 »
Folder sync pro cez sftp nahrava fotky do photo share na nasko synology. Z tadial si ich nacitava aplikacia synology photo. Uplne top sa to da zkombinovat ze z telefonu nahrava fotky do personal space-u a z sd karty do share spaceu(rodinne foto). Porovnaval som aj rychlosti protokolov webdav, ftps, smb, sftp. Vyhral sftp. Zachovava aj modification date suborov.
Folder sync ma rules ako sa maju syncovat foldre. Da sa s tym pekne vyhrat. Ja to mam iba ze to nakopiruje na remote folder(nas) a nic sa nemaze, nic sa nekopiruje do telefonu... bezi mi to takto uz par rokov
« Poslední změna: 06. 09. 2023, 18:54:40 od peter peter »

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 08. 09. 2023, 09:03:35 »
SMBSync2
umí kopie/mirror vybraných/všech s vyloučenými složek a souborů nejen do SMB... umí i pravidla kdy se spustí (wifi, určité SSID, nabíjení, ...)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sentaroh.android.SMBSync2&hl=cs&gl=US
"SMBSync2 není pro váš Android (13) k dispozici" :(

« Odpověď #11 kdy: 10. 09. 2023, 15:08:17 »
Zkusil bych už výše navrženy nextcloud