Rozšířenost *BSD systémů

x

Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #420 kdy: 23. 09. 2011, 18:08:46 »
No to asi chvili potrva nez to nahradi apache, ale vice se toho pripravuje http://marc.info/?l=openbsd-cvs&m=131558192325145&w=2 , Gnome 3.2 (i kdyz to zrovna teda mne nejak zily netrha :-)) a mnohe dalsi

Ja ted zkoumam jak ktere systemy implementuji slabs/mbufs. Skoro vsichni to maji v podstate ze Solarisu.

BSD

« Odpověď #421 kdy: 29. 09. 2011, 21:22:41 »
Chtel bych se jeste zeptat. Trochu se mi trha system - napriklad, kdyz mam pustenou hudbu (dela to i bez hudby, ale na hudbe je to hodne poznat, kdyz se prerusuje) a prepinam plochy ... ale nejcasteji se to projevuje v prohlizeci (FF6). Kdyz se podivam na top po chvili intenzivnejsiho pouzivani, na prvnich dvou mistech jsou:
Kód: [Vybrat]
  PID USERNAME PRI NICE  SIZE   RES STATE     WAIT      TIME    CPU COMMAND
25734 user      45    0  198M  215M onproc/1  -         9:34 44.87% firefox-bin
25732 user       2    0   38M   24M sleep/0   select    4:39 19.14% Xorg
24741 root       2    0 4308K   15M sleep/0   poll      0:07  0.00% xfce4-terminal
...
Kdyz nastavim rychlejsi refresh a zacnu preklikavat s taby, nacitat stranky ... tak se mi nekdy obe jadra dostanou i na 100% (CPU0 states:  xxx% user). Kdyz jsem mel na OpenBSD (ale 64bit, ted mam i386) FF3.6 tak mi to nedelalo. Dival jsem i na interupty a ty vytezuji minimalne... Maximalne jich bylo neco kolem 1200.

Netusite v cem by mohl byt problem a jak patrat dale? Ja bych tipoval Xorg, ale ten zadne chyby ani warningy nehazi... Xorg jsem zkousel "defaultni", pak jsem zkousel aktivovat MIT-SHM, ale opet zadna zmena. Rovnez pochybuji, ze je chyba ve FF6.

x

« Odpověď #422 kdy: 30. 09. 2011, 07:46:20 »
no ve ff tech chyb je az, az heh

co mas za grafiku? dmesg | grep -i vga
co mas za zvukovku? dmesg | grep -i audio
system mas predpokladam aktualni kdyz mas tuhle verzi ff, nicmene obecne to nejak casteji kulha v tom ff6 i treba takove html5 kde nepodporuji vse. Vzhledem k tomu, ze na OpenBSD muze ke zvukovce pristupovat jen jeden proces, tak je tady pro to server aucat, ten predpokladam nemas pusteny, tak ho zprovozni a treba i v debug modu jestli tam neco uvidis.

Videt audioctl a mixerctl by taky neskodilo. Kdyz poustis audio at jiz pres mplayer, vlc nebo jinou aplikaci mimo ff tak to jede? Zkousel jsi jestli to dela i v jinem prohlizeci?

BSD

« Odpověď #423 kdy: 02. 10. 2011, 11:57:32 »
Ten predchozi problem odkladam na pozdeji... Mam pocit, ze v OpenBSD amd64 mi to nedelalo... (ale byl tam FF 3.6).

Je mi to blbe, ale nevim jak mam nainstalovat SUN javaplugin do FF. Nainstaloval (nekompiloval) jsem si JDK-1.7, pak JRE-1.7 (plugin by mel byt soucasti JRE), ale ve FF v pluginech javaplugin stale nevidim. V navodu pisou o symlinku, atd... ale kdyz jsem instaloval JDK i JRE, tak jsem zadne instrukce nedostal, jen informaci o zacleneni man.
Ve slozce /usr/local/lib/mozilla/plugins/ je jen VLC plugin, ktery jsem v minulosti instaloval...

anonym

« Odpověď #424 kdy: 02. 10. 2011, 14:36:33 »
[mimotema] Co takhle založit jedno velké česko/slovenské *BSD fórum? Když je tady pár ohnivých diskuzí a jak je vidět, na BSD přechází stále více a více lidí (i já se chystám, tak to třeba pomůže migrantům z Linuxu)[/minotema]

x

« Odpověď #425 kdy: 02. 10. 2011, 17:19:09 »
Ten predchozi problem odkladam na pozdeji... Mam pocit, ze v OpenBSD amd64 mi to nedelalo... (ale byl tam FF 3.6).

Je mi to blbe, ale nevim jak mam nainstalovat SUN javaplugin do FF. Nainstaloval (nekompiloval) jsem si JDK-1.7, pak JRE-1.7 (plugin by mel byt soucasti JRE), ale ve FF v pluginech javaplugin stale nevidim. V navodu pisou o symlinku, atd... ale kdyz jsem instaloval JDK i JRE, tak jsem zadne instrukce nedostal, jen informaci o zacleneni man.
Ve slozce /usr/local/lib/mozilla/plugins/ je jen VLC plugin, ktery jsem v minulosti instaloval...

jdk-1.7 je pouze JDK. jdk-1.5 a jdk-1.6 obsahuji JRE, ale jejich licence neumoznuje binarni distribuci, takze se musi kompilovat. Jedno nebo druhe nebo oboje. Taky neni Java jako Java, tohle je OpenJDK a to nefungujes novejsima prohlizecema a tak je treba mit ff3.5, ktery je z toho duvodu porad v repozitarich. Je to nekde i v oficialnich release od Mozilly, ze to tak je.

MESSAGE-jre
Use and distribution of this technology is subject to the Java Research
License included herein.

To use the Java plugin with Seamonkey or Firefox (FF3.5 only at present)
you must create a symbolic link (do not copy or hard link) from

${PREFIX}/${JREHOME}/plugin/${MACHINE_ARCH}/ns7/libjavaplugin_oji.so

to your local Mozilla plugins directory, which is found at

~/.mozilla/plugins/

or to the shared Mozilla plugins directory, which is found at

${PREFIX}/lib/mozilla-plugins/

x

« Odpověď #426 kdy: 02. 10. 2011, 17:20:19 »
[mimotema] Co takhle založit jedno velké česko/slovenské *BSD fórum? Když je tady pár ohnivých diskuzí a jak je vidět, na BSD přechází stále více a více lidí (i já se chystám, tak to třeba pomůže migrantům z Linuxu)[/minotema]

No nevim o ceskem webu specializovanem na BSD. Ale to, ze prechazi posledni rok az dva dost lidi pravda je no.

kouzer

« Odpověď #427 kdy: 02. 10. 2011, 17:43:21 »
Už jsem psal x na abclinuxu jestli nebude podnikat něco (např. forum) na podporu uživatelů kolem BSD/OpenBSD. Taky bych něco takového uvítal... :-)

anonym

« Odpověď #428 kdy: 02. 10. 2011, 18:18:53 »
Právě bych se taky přidal a nějakým způsobem pomohl... stačilo by sehnat nějaký slušný webhosting s doménou (nejhorší je na tom to, kdo to bude platit :D) + vbulletin forum a bylo by vymalováno. Nebo použít zdrojáky portálu abclinuxu (a nějak upravit, hlavně logo atd..).
ps: doména abcbsd.cz je stále dostupná :)

pepazdepa

« Odpověď #429 kdy: 03. 10. 2011, 00:21:30 »
forum je k nicemu. pouzivej mozek, whatis, apropos a grep. pokud neumite anglicky tak zustante u nejakyho Blbuntu. misc@, tech@, ports@ jsou jediny diskuse, ktery maji smysl.

pepazdepa

« Odpověď #430 kdy: 03. 10. 2011, 00:26:23 »
Právě bych se taky přidal a nějakým způsobem pomohl... stačilo by sehnat nějaký slušný webhosting s doménou (nejhorší je na tom to, kdo to bude platit :D) + vbulletin forum a bylo by vymalováno. Nebo použít zdrojáky portálu abclinuxu (a nějak upravit, hlavně logo atd..).
ps: doména abcbsd.cz je stále dostupná :)

bez mezi lidi, uz ti kape na majak. me je linuxova komunita uplne ukradena a vetsine openbsd userum tez, takze abcbsd.cz jsou zas napady nejakych migrujicich rychlokvasek. at si pouzivaji linux, kdyz je to bavi, vetsina openbsd uzivatelu ma nejaky "porazeni" linuxu a windows na haku, to je domena linuxovych "krestanu", kterym tlaci na mozek prilis dlouhe uchovavani sveho genetickeho materialu v pytliku :-)

x

« Odpověď #431 kdy: 03. 10. 2011, 08:44:30 »
Je treba se na to podivat realisticky a s odstupem. Duvod proc ja nebo dalsi pred lety Linux vzdali je to, kterym smerem se vydal a vzdy to bude vadit podobnym uzivatelum a proto se rozhoduji jit pryc. Ale ty same duvody muzou mit i u Win/Solaris nebo kdoviceho. Neni to nic o BSD vs Linux

Podivej se na stav ceskych stranek o BSD (tech par co je) jako www.bsd.cz a podobne. Jednim slovem katastrofa. Nesmyslne veci, neaktualni nebo uplne pomichane. To je presne stav v jakem jsou Linux magaziny a fora (cest vyjimkam). Misto aby tak vyvojari Linux systemu delali poradnou dokumentaci, tak se to nechava na lidech, kteri tomu vetsinou vubec nerozumi aby si psali sve blogisky a jine veci kde uvadeji lidi v omyl a o aktualnosti nebo hloubce informaci si muze clovek nechat zdat.

Chapu potrebu komunikovat ve vlastnim rodnem jazyce, ale at se to libi nebo ne, tak oficialnim/neoficialnim jazykem pri sprave IT systemu je anglictina. Pokud clovek neco chce udelat pro lokalni komunitu, tak je lepsi, kdyz se zapoji do prekladu stranek systemu co si vybere nez aby to bylo nekde mimo kde to malokdo najde. Pokud konkretni system nabizi lokalizovany mailing list nebo forum, tak je lepsi jit tam nez zakladat neco bokem. IRC taky neni problem.

Z pohledu Linuxu to plati taky, ale prakticky nikdo to nedela. Nevidim treba ceske navody tady http://www.tldp.org/ coz by bylo prinosnejsi nez ruzne fora a blogy.

Ve vysledku to pak ale zase narazi na lidi, protoze i kdyz Ubuntu ma super ceskou Wiki a forum a maji tam pravidla, tak drtiva vetsina beznych uzivatelu to stejne neprecte a milionkrat se bude ptat na to same coz uz bylo davno vyreseno. To je pro lidi, kteri jsou profesionalove, pracuji, maji rodiny atp. ztrata casu a to nehorazna. Dokud je clovek na skole, tak ma toho casu vice a klidne se timto muze zabyvat, ale jakmile skonci skola, tak je ten cas pryc a kdo to po nem bude resit? A tak vznikaji ty problemy s neaktualnosti a nesmyslama.

Ja tu do dvou for zareagoval, protoze jsem zrovna cas mel a bylo to potrebne pro osvetleni nekterych veci a predsudku. Tot cele, kdyz nemam cas, tak taky neodpovim a na blby dotaz uz taky davno neodpovidam, maximalne dam odkaz na dokumentaci kde to je.

Jine BSD jsou treba "privetivejsi" nez OpenBSD, z toho pohledu muzu jednoznacne doporucit DragonFlyBSD, ale s lokalnim jazykem bude asi problem vsude, i kdyz se pochopitelne najdou cesti/slovensti uzivatele, ale vetsinou nemaji cas.

Nakonec nejlepe receno je to asi tady (specialne posledni odstavec)

http://marc.info/?l=openbsd-misc&m=125312023423457&w=2

pepazdepa

« Odpověď #432 kdy: 03. 10. 2011, 08:59:15 »
Podivej se na stav ceskych stranek o BSD (tech par co je) jako www.bsd.cz a podobne. Jednim slovem katastrofa. Nesmyslne veci, neaktualni nebo uplne pomichane.

iirc tak to vedli lidi z #bsd.cz na IRCNetu a tak moc OpenBSD popularni nebylo :)

Citace
Ve vysledku to pak ale zase narazi na lidi, protoze i kdyz Ubuntu ma super ceskou Wiki a forum a maji tam pravidla, tak drtiva vetsina beznych uzivatelu to stejne neprecte a milionkrat se bude ptat na to same coz uz bylo davno vyreseno.

tak ubuntu wiki je fajn, ale _NENI_ to o ubuntu, ale o tech aplikacich na nem! V 90 % to nema s ubuntu temer nic spolecne, napr. kdyz jsem hledal jak je na tom OCR a unixy, sel jsem na wiki.ubuntu.com a prvne to hledal tam.

Tomy

« Odpověď #433 kdy: 03. 10. 2011, 09:12:32 »
Pekne a slušne vysvetlené :) V tomto threade som už aj ja polozil pár otázok,ktoré som nemusel.Pre mňa bolo dôležité to nasmerovanie.Sám zo skúsenosti viem "Na čo sám User nepríde,a ziska informáciu len podaním,takáto informácia nemá žiadnu hodnotu preňho samého pričom problém vyriešil" Na druhú stranu neuznávam ani opačné spectrum poľa "Nepýtaj sa,načo sa pýtaš,Vôbec neklať otázky a celkovo si len tucniakovy rychlokvas,ktorý to pri prvom probléme zabalí" Toto nezaváňa alibizmom ,ale priamo "Sektárstvom"

anonym

« Odpověď #434 kdy: 03. 10. 2011, 09:28:23 »
Ok, ok tak mě hlavně neukamenujte... na anglická fóra chodím, jen kdyby existovalo české, tak by to bylo mnohem přívětivější pro začátečníky, nebo migranty z Linuxu.. a hlavně by to symbolizovalo jedno, česká BSD komunita není mrtvá :-)