To by mohlo byt celkem zajimave u funkcich stroju pouzivanych v produkcnim nasazeni. Myslim jako udelat porovnani aktualne nasazovanych masin a jejich vykon pripadne kompatibilita na jednotlivych OS, porovnani zaroven i jednotlivych filesystemu, propustnost site etc. Neni neco takoveho?
No nikde jsem nepsal, ze benchmarky jsou zlo ;-) To zase nekdo spatne pochopil. Je ale benchmark a benchmark. Programy co si prehazuji cisilka, data a kdovico dalsiho nereknou nic o zadnem nasazeni.
Pokud mas na mysli treba to, ze si reknes jdu udelat treba storage s tolika a tolika diskama, na takovem HW, s takovym pripojenim do site atd. atd. a jakmile mas ten HW, tak na tom postupne vyzkousis ruzne OS aby jsi zjistil, ktery je nakonec nejlepsi, tak dostanes vysledky, kterym by se dalo rikat pouzitelny benchmark. Otazka je, kolik takovych znas? ;-)
Jsou ale oblasti kde si vyber hodne ulehcujes. Z pohledu storage by mne ani nenapadlo sahat po necem jinem nez systemu kde je nativni ZFS nebo Hammer FS. Tim si z pripadneho benchmarku vyradim hodne kandidatu.
V pripade firewallu bych okamzite vyradil cokoli s iptables (to je HOROR a nikdo mi nema sanci to vyvratit, protoze jsem administroval oboje v pomerne velkem nasazeni, nastesti to iptables bylo v mensim rozsahu). Jasne ze bych sel do pf nebo jeste v nouzi ipfilter/ipfw
Pro web server nemam vylozene preference. Zalezi jestli staticke/dynamicke stranky, kolik pripojeni, uzivatelu, jestli ma byt HA a hromady dalsich veci. Nejake favority bych mel, ale i tak bych musel ozkouset kdeco dostupneho pro vetsi nasazeni. Do urovne SMB je ale hodne zjednodusene receno po cem clovek sahne.
Clustery jsem videl nekolik zajimavych postavenych na FreeBSD i na Solaris. V TOP 500 ma Linux velke zastoupeni, ale on to neni az tak moc standardni Linux. Widle bych tam opravdu nezvazoval ani omylem :-) Samozrejme sitove cluster (pf, dhcp, bgp atp.) tam bych sel do OpenBSD
Pro hry je konzole :-) Ja si vyhraju i na Linux/BSD a nemam potrebu tech aktualnich trhaku, i kdyz i tam jsou. Jinak asi Windows, vzdy mne stejne vadilo ta nutnost kazdou chvili investovat do noveho HW.
Pro ucetnictvi specialne tady v CR Windows, dost omezene Linux.
Virtualizace realna HP-UX, IBM AIX nebo Solaris s Ldoms, Ldoms i na OpenBSD, nevim jak na tom jsou jine BSD v podpore Ldoms.
Ta srandovni ala VMware, VirtualBox a podobne tam jedine Linux. Nova KVM by vetsina sla asi do Linuxu, ja do SmartOS/OpenIndiana.
No a tak by se dalo pokracovat do aleluja. Proste neni jeden nastroj pro vsechno.