Rozšířenost *BSD systémů

Tomy

Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #255 kdy: 15. 09. 2011, 17:28:42 »
Momentalne mi sily dochadzaju taktiez,na prekvapenie nie z OpenBSD ,ale z datla (Strakapoud),ktory nam vrta do zateplenia diery a nie ho ani za ten svet odplasit.Linux na neho :D

x

« Odpověď #256 kdy: 15. 09. 2011, 19:14:58 »
Narusuje ti DMZ? Asi selhalo Cisco (myslivec) na perimetru :D

pepazdepa

« Odpověď #257 kdy: 15. 09. 2011, 20:48:24 »
Pokud je to treba EHCI od Nvidia nebo podobnych "odborniku", tak to chyba FreeBSD neni, ale tezko se mu to samozrejme vysvetluje.

Samozřejmě trefa ;)

Jenže Linuxu to neva ... a o to ve finále jde a žádný řeči na tom nic nezmění...

velci zastanci opensource z linuxove komunity casto podepisu NDA s vendorem, pak sice napisou opensource driver, ale o tom jak a co urcite cisilka atp v kodu znamenaji nikdo nevi, pac se tyto informace dle NDA nesmi sirit :) OpenBSD zadny NDA nikdy neprijme... Blablalba, uz vidim ty reci, ze "jinak by bylo malo hardware"...

Martin

« Odpověď #258 kdy: 15. 09. 2011, 22:59:51 »
Momentalne mi sily dochadzaju taktiez,na prekvapenie nie z OpenBSD ,ale z datla (Strakapoud),ktory nam vrta do zateplenia diery a nie ho ani za ten svet odplasit.Linux na neho :D
Mas smolu , na jednom stretnuti s lesnikmi som sa dozvedel ze prave zateplena stena ma pri tukani dalta tu spravnu rezonanciu ktora ho uistuje ze tam proste potravu najde..... pomoze uz iba atrapa dravca ...

Martin

« Odpověď #259 kdy: 15. 09. 2011, 23:12:20 »
Mal by som dotaz k *BSD , ako je to s podporou hardware (povedzme konfrontacne s linuxom). Narocnost na obsluhu (uzivatelska privetivost). Uvazujem o prechode/vyskusasni *BSD na desktope.

Urcite trivialna otazka v porovnani s predoslim probelmom ....

« Odpověď #260 kdy: 16. 09. 2011, 02:08:42 »
ako je to s podporou hardware (povedzme konfrontacne s linuxom). 
Podpora hardware trochu slabsi, u FreeBSD rekl bych ne nejak moc vyrazne, ostatni neznam.

Narocnost na obsluhu (uzivatelska privetivost).
Pod tim si kazdy predstavuje neco uplne jinyho.
Mne treba prijde krajne uzivatelsky pritulny treba to, ze cela zakladni konfigurace je v jednom souboru /etc/rc.conf ve stylu
Kód: [Vybrat]
hostname="bobecek.domena.cz"

## sitovka
ifconfig_bge0="DHCP"

## daemoni
sshd_enable="YES"
openvpn_enable="YES"
pf_enable="YES"

## rozhrani pro jaily
cloned_interfaces="lo1"
ifconfig_lo1="10.0.1.254 netmask 255.255.255.255"
ifconfig_lo1_alias0="10.0.1.1 netmask 255.255.255.255"
ifconfig_lo1_alias1="10.0.1.2 netmask 255.255.255.255"

...
...a clovek nema tisice neprehlednych (nedej b-ze dokonce GUI-generovanych) nesmyslu po nejakych /etc/sysconfig/network/wireless/my-wireless-card/config souborech a tisice symlinku typu /etc/rc.[0-∞]/{S,K}XY-sshd nebo jak se to vsechno jmenuje, ja uz si to ani z hlavy nepamatuju :)

Nebo je pro me treba prudce uzivatelsky privetivy, ze kdyz zmenim pravidla firewallu, tak ho jenom reloaduju - nemusim ho restatovat a timpadem neprijdu o dynamicky tabulky apod. - a kdyz je tam nejaka syntakticka chyba, tak se oznami chyba a nic se nemeni... zadna krec, ze si urezu vetev.

Na druhou stranu jsou zase veci, ktery jsou na poprve neprijemny sok - jakoze treba dost dobre neexistuji "automaticke updaty", jak je clovek zna z jinych systemu.

Ale jak rikam - uzivatelskou privetivost si kazdy predstavuje jinak - nekdo treba tak, ze se mu vlni okynka, coz zas ja povazuju za maximalni uzivatelsky opruz a vždycky když spustím Knoppix, tak mě z toho málem šlahne :)

Uvazujem o prechode/vyskusasni *BSD na desktope.
Vyzkoušej. To je taky jedinej způsob, jak tu uživatelskou [ne]přívětivost můžeš posoudit sám podle svých měřítek. Jenom se připrav na to, že pokud jsi odchovaný nějakým RedHatem, Debianem nebo Ubuntu, tak to bude docela šok, kterým se musíš trochu prokousat a po prvních nemylých překvapeních neutéct :)

x

« Odpověď #261 kdy: 16. 09. 2011, 07:51:07 »
Mal by som dotaz k *BSD , ako je to s podporou hardware (povedzme konfrontacne s linuxom). Narocnost na obsluhu (uzivatelska privetivost). Uvazujem o prechode/vyskusasni *BSD na desktope.

Urcite trivialna otazka v porovnani s predoslim probelmom ....

Vsechno jde, kdyz se chce http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20110420080633

http://undeadly.org/misc/201104/gnome1.png
http://undeadly.org/misc/201104/gnome2.png
http://undeadly.org/misc/201104/thinclient.png

Jenze na desktopu to pak neni moc o klikani jako v Ubuntu, Windows, MacOS. Ne ze by neslo udelat to same, to jde, ale vyhody jsou prave nekde jinde a jedna z nich je absolutni kontrola nad tim co se v systemu deje a co vubec pojede. Proste se nic nepousti automaticky jako jinde. Takze kdyz nainstalujes Gnome, tak jako zavislost se sice nainstaluje i GDM, ale jen se nainstaluje balicek. Jeho nastaveni a spusteni je uz na tobe, protoze TY mas nejlepe vedet co chces a podle toho si to mas nastavit. Je to kvuli tomu aby ses to naucil, ale hlavne aby jsi pochopil jak cely system funguje a vedel jsi tak co se deje. Tohle prave nemusi kazdemu vyhovovat.

Podpora HW je otazka zalezejici na uhlu pohledu. Co se tyce licenci a dalsich veci, tak je to tam jasne http://www.openbsd.org/goals.html a tak v OpenBSD je dobra podpora jen pro kvalitni a overeny HW a takovy, ktery ma dokumentaci. Jasne, snazi se delat obcas i podporu pro neco jineho rozsireneho, ale nema to tu prioritu. U NetBSD/DragonFlyBSD/FreeBSD to neni az tak striktni, ale porad je to striktnejsi nez na Linuxu.

x

« Odpověď #262 kdy: 16. 09. 2011, 08:06:42 »
Z pohledu desktopu te mohou treba zajimat baliky, tak tady neco k nim.

OpenBSD
http://openports.se/
zjistil jsem, ze veci treba jako Pidgin a podobne jsou casto aktua
lnejsi nez v hlavnich Linux distribucich

NetBSD (ale i dalsi, kde je pkgsrc jako OpenIndiana, DragonFlyBSD a hromady dalsich viz. http://www.pkgsrc.org
http://pkgsrc.se/
vice baliku sice, ale prace s binarnima balickama pokulhava za OpenBSD hlavne z pohledu jejich dostupnosti. To diky tomu, ze projekt se nachazi ve "svobodnych" USA a tak clovek treba pri pokusu o instalaci mplayer obdrzi vtipnou hlasku, ze pokud se nachazi v ose zla a vyjmenovanych statech, tak at na to ani nesaha a ze kvuli licencim problemum neni mozne nabizet mplayer jako balicek a tak se musi kompilovat. A tak to je s hodne balikama a to i mnohem vetsima nez je mplayer.

FreeBSD
http://www.freebsd.org/ports/index.html
nejvice baliku (ale hodne z nich pres Linux emulaci, tak to nejde tak zcela povazovat za nativni). Mne vzdy vadilo to zamereni na kompilaci podobne jako u Gentoo (kazdemu dle chuti) a slabsi prace s binarnimi balicky (ktere se NetBSD i FreeBSD snazi postupne resit). Co jsem nekolikrat zkousel, tak bylo v podstate FreeBSD pro desktop http://www.pcbsd.org a jejich format balicku PBI. Dalo by se rict, ze to je uplne stejna instalace jako na Windows. Seznam "transformovanych" tady  http://www.pbidir.com/

Jeste k tomu HW. Vsechny Open source systemy mezi sebou kod sdili. S BSD kodem je to mnohem snadnejsi a tak je mozne najit ovladace z OpenBSD i v Linuxu, Solarisu a jinde a BSD mezi sebou hodne sdili. Treba sitove ovladace pro WiFi jsou nejcasteji jako prvni v OpenBSD a pak se dostavaji do dalsich. Tohle ale nebude ani tak zalezitost projektu jako toho, ze pro mensi projekty jako NetBSD/DragonFlyBSD je snazsi pri jejich poctu vyvojaru to prevzit odjinud nez to psat cele odznova i diky stale urcite podobnosti internich zalezitosti, kdy uprava kodu z jineho BSD je mnohem mene narocnejsi nez uprava kodu z Linuxu.

Co se tyce ostatnich veci, tak nastesti pro OpenBSD je GPLv3 neakceptovatelne v jadre z moc dobrych duvodu. Se zajimavosti ocekavam do budoucna pokusy jinych BSD kde se implementuji veci pod CDDL nebo snad mozna i brzy pod GPLv3 kdy se Oracle nebo FOSS ozve :-)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #263 kdy: 16. 09. 2011, 09:37:52 »
Tak i ja si dovolim prijit se svou troskou do mlyna a podelit se o sve zkusenosti. Ja bych ten tolik vychvalovany balickovaci system OpenBSD zas az tolik neprechvaloval. Cca kazda druha instalace bez rozdilu platformy ci FTP zdroje se z nejakeho duvodu v prubehu zasekne a sbohem a satecek. Pak Vam beztak nezbude nic jineho nez atakovat porty a doufat, ze kompilace po hodine nespadne tez. Navic na FreeBSD odpada mnou zminovany problem s prepinanim terminalu, funguje čeština v konsoly (velice užitečná věc pokud se rozhodnete psát román v češtine bez xsek :)) a přepínání mezi konzolemi fachá stejne jako v linuxu, takze Alt+Fx a v Xkach Ctrl+Alt+Fx. Vzhledem k te haluzy s prepinamim konzoli tak nejak nejsem ochoten prekousnout vymluvu na vyrobce HW etc. protoze si nemyslim, ze by muj hardware byl nejak extra exoticky.

Na druhou stranu musim konstatovat, ze nastaveni OpenBSD zachazi kolikrat az do extremni jednoduchosti a to nikoliv na ukor prakticnosti a rekl bych, ze vyjma online dokumentace, ktera je velice dobra u obou systemu ma OpenBSD daleko lepe zmaknute manualove stranky, ktere jsou pouzitelne, aniz byste je museli cist cele, coz napr. v pripade ifconfig je celodenni ukol. A napad s implementaci sifrovani primo do ifconfigu etc. je proste super a celkove je v OpenBSD prace se siti jednodussi.

Toliko muj pohled na vec v soucasne dobe. Snazim se byt objektivni a po vykendu asi na muj notas poputuje FreeBSD nakolik ho potrebuju k praci. Jeste si s tim zkusim pohrat ale moc tomu nedavam. Jak je videt, vsechno ma neco a zalezi na cloveku nakolik co opravdu potrebuje ci je ochoten tolerovat.

x

« Odpověď #264 kdy: 16. 09. 2011, 10:00:27 »
Tak i ja si dovolim prijit se svou troskou do mlyna a podelit se o sve zkusenosti. Ja bych ten tolik vychvalovany balickovaci system OpenBSD zas az tolik neprechvaloval. Cca kazda druha instalace bez rozdilu platformy ci FTP zdroje se z nejakeho duvodu v prubehu zasekne a sbohem a satecek. Pak Vam beztak nezbude nic jineho nez atakovat porty a doufat, ze kompilace po hodine nespadne tez. Navic na FreeBSD odpada mnou zminovany problem s prepinanim terminalu, funguje čeština v konsoly (velice užitečná věc pokud se rozhodnete psát román v češtine bez xsek :)) a přepínání mezi konzolemi fachá stejne jako v linuxu, takze Alt+Fx a v Xkach Ctrl+Alt+Fx. Vzhledem k te haluzy s prepinamim konzoli tak nejak nejsem ochoten prekousnout vymluvu na vyrobce HW etc. protoze si nemyslim, ze by muj hardware byl nejak extra exoticky.

Na druhou stranu musim konstatovat, ze nastaveni OpenBSD zachazi kolikrat az do extremni jednoduchosti a to nikoliv na ukor prakticnosti a rekl bych, ze vyjma online dokumentace, ktera je velice dobra u obou systemu ma OpenBSD daleko lepe zmaknute manualove stranky, ktere jsou pouzitelne, aniz byste je museli cist cele, coz napr. v pripade ifconfig je celodenni ukol. A napad s implementaci sifrovani primo do ifconfigu etc. je proste super a celkove je v OpenBSD prace se siti jednodussi.

Toliko muj pohled na vec v soucasne dobe. Snazim se byt objektivni a po vykendu asi na muj notas poputuje FreeBSD nakolik ho potrebuju k praci. Jeste si s tim zkusim pohrat ale moc tomu nedavam. Jak je videt, vsechno ma neco a zalezi na cloveku nakolik co opravdu potrebuje ci je ochoten tolerovat.

Ten problem s instalaci balicku se prave u tebe tyka i toho HW - bohuzel. Jinak baliky se uz na mirrorech objevuji. Muze take byt, ze mas pomale spojeni na jeden mirror, pomaha v PKG_PATH nastavit vice mirroru at nestahuje jen z jednoho. Jak jsi i nasel sam v archivech, tak ten problem se tyka toho x201, ostatni tam takove problemy nemaji a to ani na jinych Lenovo/Intel kombinacich. Bohuzel kombinace HW, toho, ze nejsou zatim nove X(ani v Linuxu) a ze novejsi Intel ovladace potrebuji KMS, ktere zatim neni vysla na tebe a pak to kazi dojem z OpenBSD, coz chapu. FreeBSD je na to mene citlive. Patch pro cestinu v terminalu se nekde vali, ale nejak mne to prijde stejne zbytecne, ale to je muj osobni pohled vyhazejici i z toho, ze jak vidim na Linuxu vysledek po pouziti dd ve stylu blabla vstoupivsich, blablabla vystoupivsich, tak bych fakt vrazdil :D Jak na to prepinani pres Atl+Fx jsem posilal. Je to zalezitost implementace, ale resitelna.

Zbytek ano, to je presne to co na tom cloveka pritahne. Smula je, ze kdyz se netrefi HW, tak jsou problemy, ale pokud to clovek nezkusi, tak to ani nevi. Proto je jasne, ze pokud lepe funguje a vyhovuje FreeBSD, tak budes treba u nej. To ti nikdo normalni asi vycitat nebude. Od toho tady je ten vyber ne? ;-)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #265 kdy: 16. 09. 2011, 10:42:29 »
Ja to poskytuju pouze jako objektivni krititu a ve skracene forme to, co tady na dvaceti strankach fora resime. Nechci nikomu skodit a problem s prepinanim terminalu me mrzi, ale nemuzu s tim nic delat. Koneckoncu OpenBSD pouzivam stale na druhe masine a jsem s nim maximalne  spokojeny. Jen doufam, ze nebudu muset cekat 8 let, nez bude ma x201ka plne podporovana a funkcni :) co se tyka toho jazyka tam je to jasný a neříkám že je to nutnost ba i třeba potřeba. Já osobně nevidím vetší využití češtiny v konsoly a xkach to neni problem a prepinani konsoli jsme uz resili a ja na to jen upozornil. Neni to nic na co by se nedalo zvyknout i kdyz je to dost exoticky :).
U tech baliku to neni hardwarem, protoze to dela uplne stejne na vsech strojich co jsem zkousel. Vyzkousim pridat vice cerveru jak rikas, mozna to bude tim, zvlastni ale je, ze se to vzdycky zasekne na stejnem miste a u stejnych baliku. Takze ve finale, pokud mi bude behat FreeBSD na xku bez problemu tak budu pouzivat to a nakolik OpenBSD na T40 slape jako hodinky, nemam duvod menit. Samozrejme se mi stalo, ze jsem mel problem s kompilaci baliku obcas i na FreeBSD ale tomu se asi zadna distro obcas nevyhne ze? Muj celkovy dojem je z OpenBSD velice kladny,ale zminene problemy mi brani v jeho pouzivani na hlavnim stroji a jak si sam psal, aby tohle fungovalo je prece starost vyvojaru a ne uzivatele :).

x

« Odpověď #266 kdy: 16. 09. 2011, 11:07:30 »
Jasne, vzdy ja to beru ;-) V pripade takovych problemu je ale vzdy lepsi to resit pres misc@ primo. Specialne takovy HW problem. Idealni pripad by byl, ze by jsi to tam nechal a prubezne testoval, ale na druhou stranu je pochopitelne, ze pokud to je hlavni masina nutna k praci, tak si to treba nemuzes dovolit a musis pouzit to co funguje hned ted. Spousta lidi to resi tak, ze treba OpenBSD maji na sitove veci nebo zalozni masine a storage je na Dfly nebo Fbsd atp. Je nesmysl mit na necem dulezitem system, ktery tam nejede uplne na 100% jen proto, ze jinak je dobry.

Co se tyce konkretne x201, tak bych se zkusil zeptat tech ostatnich z toho threadu, ale tipuju, ze az budou nove ovladace od Intel (a ty nebudou drive nez bude KMS na kterem se pracuje) a novy Xorg, tak uz to bude v pohode.

S tema balikama na te x201 to bude souviset s tim HW, ale jinde tezko. Ktere konkretni baliky jsi zkousel a co mas za mirror? Taky zkousel jsi pouzit vice -vvvv aby jsi videl na cem to treba stoji nebo vypnout progress meter pres -x? Tady se ptam proto, protoze ja se s timhle nesetkavam nikde. Jediny problem s rychlosti co jsem kdy mel jsem popisoval. Obecny subjektivni dojem je, ze to je pomalejsi nez treba rpm nebo apt-get, ale je to diky designu a tomu jak to pracuje, ale i tak mne to prijde pomalejsi dejme tomu v radu jednotek procent a v ramci ruznych BSD mne to prijde stejne rychle.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #267 kdy: 16. 09. 2011, 11:21:14 »
Tak ono to zas tak dulezite neni, neni to tak, ze bych byl bez masiny. Mam jeste macbook a tu T40 a oboje mi k "praci" staci bohate. Jen tohle je masina urcena na prenaseni etc. na tom IBM vydrzi baterka 20 minut a na macbooku odesla uplne, takze tezko si to muzu vzit treba do hospody nebo do parku na hrani :). A za nove se mi nechce vyhazovat prachy. Asi to jeste budu chvili testovat a hadam, ze kazdou chvili by melo vyjit nove FreeBSD tak tam potom soupnu to i kdyz zrovna pro praci v terenu jsou OpenBSD konfiguracni vychytavky idealni.

Ty baliky jsem zkousel s peti veckama coz je tusim maximum a pokazdy se to sprcne na stejnym souboru. Na druhou stranu to byl openoffice kterej muze trvat dele, i tak mi to prislo ale dost dlouho na jeden soubor s nicnerikajicim oznacenim.

x

« Odpověď #268 kdy: 16. 09. 2011, 11:35:58 »
Ja kdybych ted pro sebe kupoval, tak jdu do http://www.openbsd.org/loongson.html

Jinak jak uz jsem rikal, baliky uz se objevuji. Schvalne zkusim kolik u mne zabere update vsech baliku pres pkg_add -ui. Treba libreoffice je uz novejsi http://ftp.wu-wien.ac.at/pub/OpenBSD/snapshots/packages/i386/libreoffice-3.4.2.3p1v0.tgz nez mam ja v systemu

$ pkg_info libreoffice
Information for inst:libreoffice-3.4.1.3p1v0

Comment:
multi-platform productivity suite

Description:
LibreOffice is a productivity suite that is compatible with other major
office suites, and available on a variety of platforms.
It is free software and therefore free to download, use and distribute.

Maintainer: Robert Nagy <robert@openbsd.org>

WWW: http://www.libreoffice.org/

$

Asi toho bude hodne, tak jsem sam zvedavy. Jinak, ktery soubor ti to blbnul konkretne?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #269 kdy: 16. 09. 2011, 12:14:16 »
Vyzkousim a uvidim. Pres vikend bude spousta casu.