Rozšířenost *BSD systémů

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #240 kdy: 15. 09. 2011, 11:01:40 »
Tak ja to nechci vzdavat. To bych zase nebyl ja. Na druhou stranu, ale nechci takovouhle picovinou stravit zbytek sveho mladi. Jinak k te Mirove pripomince bych asi rekl akorat, ze clovek prece nejak musi zjistit co mu vyhovuje, ne?:) A navic, kdo by cetl manunal kvuli necemu natolik samozrejmemu jako je switchovani terminalu? Nicmene presto jsem ho cetl a nic jsem tam nenasel takze jsem googloval :). Na druhou stranu, treba se mi s vasi pomoci podari objevit a odstranit nejakej bug a budu mit pak dobrej pocit a nebo nakonec prijdu na to, ze sem uplnej idiot ale neco jsem prehledl. Az prijdu, vyzkousim tam dat tu i386 verzi co mi na druhe masine facha.

Tohle je fakt divny. Dokazu pochopit kdyby nefachalo necoi sofistikovaneho ale terminaly???

x

« Odpověď #241 kdy: 15. 09. 2011, 11:12:44 »
Jj reci jsou zdarma. Volim penezenkou a takove kramy nekupuju a pokud mam moznost ovlivnovat rozhodnuti o nakupu u lidi nebo ve firmach, tak od takovych nakupu taky odrazuji a doporucuji vyrobky firem co maji jiny pristup.

Ze Linux podepise kdejake NDA, vetsina vyvoje se deje ve firmach jako Oracle, IBM nebo RH kde pracuje Linus, tak to uz je jejich boj.

Aktualni priklad je tady tohle http://www.raspberrypi.org/ , staci se podivat kdo je v te nadaci reditel a kdo jsou jeji clenove a uz to pak tak lidumilne od toho Broadcom nevypada a specifikace pro to zarizeni jsou taky legracni (z pohledu dokumentace nebo spise teda nedokumentace :-)). Nu ale je to levne, tak po tom bude urcite velka shanka :-) To ja si radeji priplatim za neco jineho nez cernou skrinku.

Ale uznavam, ze marketingovy tah to je genialni a taky dobry zpusob pro korporaci jak si vyznamne snizit dane a jeste si hrat na lidumila :-)

x

« Odpověď #242 kdy: 15. 09. 2011, 11:27:21 »
Tak ja to nechci vzdavat. To bych zase nebyl ja. Na druhou stranu, ale nechci takovouhle picovinou stravit zbytek sveho mladi. Jinak k te Mirove pripomince bych asi rekl akorat, ze clovek prece nejak musi zjistit co mu vyhovuje, ne?:) A navic, kdo by cetl manunal kvuli necemu natolik samozrejmemu jako je switchovani terminalu? Nicmene presto jsem ho cetl a nic jsem tam nenasel takze jsem googloval :). Na druhou stranu, treba se mi s vasi pomoci podari objevit a odstranit nejakej bug a budu mit pak dobrej pocit a nebo nakonec prijdu na to, ze sem uplnej idiot ale neco jsem prehledl. Az prijdu, vyzkousim tam dat tu i386 verzi co mi na druhe masine facha.

Tohle je fakt divny. Dokazu pochopit kdyby nefachalo necoi sofistikovaneho ale terminaly???

Nevim, ktere man stranky jsi zatim cetl, ale je jich o tom bohuzel pomerne hodne :-) Terminaly jsou velmi sofistikovane samy o sobe

man getty
man gettytab
man 4 tty
man ttys
man vga
man wscons

a mnohe dalsi. Je to uplna alchymie. Behem te chvile mne napadlo jeste par dalsich veci. Rikas, ze po prepnuti na nejakou konzoli z X vidis jen cernou obrazovku, zpatky do X se prepnout da prepokladam, nezkusil jsi teda v te cerne obrazovce se naslepo prihlasit a pak v X zkontrolovat, jestli ses nahodou opravdu neprihlasil? Nebo v te cerne obrazovce zmacknout Ctrl+D aby jsi getty donutil znovu projit pres init jestli nezobrazi prihlaseni? Dalsi moznost co mne napada je v /etc/ttys u jednoho z terminalu zmenit typ z vt220 na vt100 a zkusit jestli to nepujde (vt220 nemusi byt treba nadseny z tvoji karty).

Taky to muze souviset s X, ale to by byl treba projit jejich log. Predpokladam, ze volbu:

Option "DontVTSwitch"  "boolean"
              This disallows the use of the Ctrl+Alt+Fn sequence (where Fn
              refers to one of the numbered function keys).  That sequence is
              normally used to switch to another "virtual terminal" on
              operating systems that have this feature.  When this option is
              enabled, that key sequence has no special meaning and is passed
              to clients.  Default: off.

jsi nepouzil a nebo ji snad sam z nejakeho obskurniho duvodu nezapina defaultne i bez xorg.conf.

Za tech par stranek vyplynulo hodne moznosti co overit a sam nad tim docela sedim i jen tak ze zvedavosti a prolezam to i u sebe. Problem je, ze jsem se jeste nikdy nesetkal s tm, ze by to nefungovalo :-) At uz na workstation, laptop, serveru, firewallu, nejakem mini zarizeni atd. Co jsem nasel jen v archivech, tak to jsou klidne i vice jak dva roky stare zalezitoti na ruznych BSD a vetsinou souvisejici s problemem v Xorg nebo HW.

Osobne jsem mel treba problem kdysi s timhle http://www.openbsd.org/faq/faq7.html#80x50 (mrkni na note a nebo taky hned prvni vetu). Na ATI karte to neslo rozchodit, ale jak jsem presel na Intel aniz bych cokoliv jineho menil, tak uz to jelo. Vtip je v tom, ze tyhle veci tykajici se konzoli nejsou bohuzel stejne v grafikach a navic vubec nesouvisi s X, protoze musi samozrejme fungovat i bez nich a to pak uz zalezi na vyrobci, karte, jeji serii atp. jak moc se mu to povedlo nebo naopak nepovedlo. Vim, zni to jako silena alchymie a jak uz to psal Mirek, tak vetsinu lidi tohle proste nezajima a spise je to vytaci. Coz dokazu plne pochopit na druhou stranu mne to zajima z technickych duvodu a taky proto, ze mne system funguje uz roky na ruznych HW, tak je to pomerne nuda a jsem rad za kazdou prilezitost ke zkoumani a uceni :D

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #243 kdy: 15. 09. 2011, 12:12:58 »
Pokusim se to shrnout.

Na ciste instalaci OpenBSD 4.9 nebo 5.0 funguje prepinani normalne. Jakmile ale zapnu xka tak se muzu dostat pouze do terminalu s xkama a i kdyz se pokusim manualne vytvorit novej tak to nejede a nejde tam prepnou. Obrazovka proste stmavne a sbohem tva mana. Kontroloval jsem nastaveni /etc/ttys oproti nastaveni na konkurencni zminovane jednotce kde vsechno funguje v poradku a je identicke (az na rozdil verzi v poznamce hlavicky) a i prava nebo ps aux | grep -i tty je stejny. Obcas jsem zaregistroval, ze ale ten proces u prvni konsole spadne pri pokusu o prepnuti a uz se neobjevi. Nestava se to vzdy a nepodarilo se mi najit vzorec, pri kterem se to stava a vzdycky je to jenom prvni konsole nezavisle na tom, na kterou se pokousim prepnout. Dalsi zvlastni vec je, ze xka ani nejdou vypnout. Jakmile se o to pokusim, dojde ke stejnemu problemu jako u terminalu, a sice xka se vypnou, ale terminal nenabehne, coz taky znamena nutnost rebootu po kazdem takovem pokusu a zpomaleni troubleshootingu. Pokusim se prihlasit pres ssh a uvidim co se da delat po tom padu. Netusim, co by na mem pocitaci mohlo byt natolik specifickeho, ze se jeste nikdy nikomu nepodarilo problem replikovat.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #244 kdy: 15. 09. 2011, 12:17:09 »
Ocividne nejsem jedinej kdo zaznamenal podobnej problem na me masine.

http://old.nabble.com/Thinkpad-x201-OBSD-compatibility-td30905271.html

Tomy

« Odpověď #245 kdy: 15. 09. 2011, 12:25:53 »
Neviem ci podobne,ale v dobach ked som skusal OPBSD 4.4 sa mi stavalo,ze po odchode z X do text terminalu sa mi usiel tak isto blackout.Obrazovka stmavla a nic,viac nic nenej sa nedalo robit.Ako keby monitor presiel cez DPMS do setriaceho modu.Nepodarilo sa mi to vyriesit.

x

« Odpověď #246 kdy: 15. 09. 2011, 12:33:58 »
Ocividne nejsem jedinej kdo zaznamenal podobnej problem na me masine.

http://old.nabble.com/Thinkpad-x201-OBSD-compatibility-td30905271.html

Tohle je zajimave, v tom pripade by to urcite chtelo dmesg, pcidump -vxx by ocenili taky vyvojari a acpi tabulky by mohly byt taky k dobru plus samozrejme /var/log/Xorg.0.log

Jako workaround by se dal povazovat tmux pouzivany v X a tim obejit to prepinani do klasicke konzole, ale je mi jasne, ze tohle neni dlouhodobe. To vlakno je ze zacatku roku, takze se to tykalo nadchazejici verze 4.9 a od te doby se dost zmenilo v podpore HW i samotnych X, ale evidentne je tam porad neco prapodivneho.

A taky bych zcela jiste napsal matthew at dempsky dot org nebo to primo dal na misc@ i se vsema potrebnyma vystupama jak to je aktualne. I kdyz zrovna on tam o tom problemu s X nepise. Muze mit trochu jine cipy v laptopu (ani to Lenovo uz neni co to byvalo casto).

x

« Odpověď #247 kdy: 15. 09. 2011, 12:43:33 »
A jaky mas BIOS? Aktualni je 1.37, co jsem videl ruzne dmesg, tak tam lidi maji 1.31 a podobne.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #248 kdy: 15. 09. 2011, 13:02:32 »
Nejsem si jisty verzi BIOSu ale jisty si sem tim, ze jsem ho pred tam mesicem ci dvema aktualizoval. Nemam ho u sebe tak nedokazu rici presne. Spise je mi divne, ze presto, ze je to ocividne znamy problem, tak to nikdo neresil a problem je vyhradne zalezitosti OpenBSD protoze jsem vsechno mozny zkousel a problem nie je. Navic tam pisou, ze suspendace a probuzeni pomaha. Mno nezkousel sem, poskytnu ty vystupy. Vcera jsem si pripravil ten dmesg a zapomnel jsem ho sem nalepit tak dneska to zkusim znovu.

x

« Odpověď #249 kdy: 15. 09. 2011, 13:11:24 »
No zase tak znamy nebude, protoze kdyby to bylo neco obecneho, tak to nedela jen na X201. Oprava taky nemusi byt jednoducha ve smyslu aby nezpusobila problemy pro zmenu jinde. Bylo by treba porovnat hodne veci z dostupnych BSD aby slo videt v cem je rozdil.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #250 kdy: 15. 09. 2011, 14:24:51 »
Ja myslim znamy ve stylu, ze to nedela jen na ME x201 :). I tak to ale musi bejt nejaka hardwarova nekompatibilita jinak si to neumim vysvetlit. Asi grafika. Chtelo by to zjistit, kterej jinej notas ma stejnej procak/grafiku jestli se to tam nahodou taky neprojevuje.

x

« Odpověď #251 kdy: 15. 09. 2011, 14:36:34 »
No nejaka takova low level silenost to bude, jenze zjisteni toho uz nebude tak trivialni. Jasne, jde nakompilovat X s debug modem a zkoumat, ale to malokdo umi poradne. Procak/Grafika prave ten dmesg a pcidump a zjistit, jestli to je fakt stejne jako jinde, jenze Intel zrovna v tomhle sachy prave nedela. Taky to muze byt, ze ten Intel driver pro grafiku ma nejaky problem, je uz pomerne starsi, ale novejsi nebude dokud nebude KMS, tak je to takovy zacarovany kruh.

x

« Odpověď #252 kdy: 15. 09. 2011, 15:06:28 »
Jinak X jsou v podstate aktualni

$ Xorg -version 

X.Org X Server 1.9.5
Release Date: 2011-03-17
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: OpenBSD 5.0 i386
Current Operating System: OpenBSD hexempo.eu.tieto.com 5.0 GENERIC.MP#66 i386
Build Date: 12 September 2011  11:55:39AM

Current version of pixman: 0.22.2
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
$

Stejna verze je treba i v Linuxu a 1.10.x jeste neni. Jeden z problemu je, ze X uz se netestuji v mainstreeamu. Proste vyplivnou hromadu modulu bez nejakeho radu a kooperace a operacni systemy delejte si s tim co chcete a jsou ruzne pristupy jak to dat do kupy. Na OpenBSD je to   http://www.openbsd.org/cgi-bin/cvsweb/xenocara/

A evidentne to je docela rozsireny problem

ATI
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=5&t=64145

tady, ze vgatext mode je docela problem pro ruzne karty
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=5&t=64145

Jasne, nic z toho zrovna moc nepomuze, ale predstavu o tom jaky to muze byt des to dava :-)

x

« Odpověď #253 kdy: 15. 09. 2011, 15:09:19 »
Docela se to forum rozrusta :D Byt tebou, tak se urcite zkusim soustredit na veci okolo podpory hw (dmesg, pcidump, acpidump,...) a taky toho co delaji X, cili jejich log projit, jestli pomuze mit xorg.conf a testovat volby a podobne. Teda pokud na to budes mit porad cas a chut ;-)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #254 kdy: 15. 09. 2011, 15:29:46 »
Cas by se i nasel, chut mozna i taky, ale sily dochazeji....At se klidne forum rozrusta. Od toho tu je, ne? Koukal jsem ze to tam neco hazeli v dmesg a snad i v pcidumpu ale nevim jiste. Musim to prozkoumat doma.