Tak ja to nechci vzdavat. To bych zase nebyl ja. Na druhou stranu, ale nechci takovouhle picovinou stravit zbytek sveho mladi. Jinak k te Mirove pripomince bych asi rekl akorat, ze clovek prece nejak musi zjistit co mu vyhovuje, ne?
A navic, kdo by cetl manunal kvuli necemu natolik samozrejmemu jako je switchovani terminalu? Nicmene presto jsem ho cetl a nic jsem tam nenasel takze jsem googloval
. Na druhou stranu, treba se mi s vasi pomoci podari objevit a odstranit nejakej bug a budu mit pak dobrej pocit a nebo nakonec prijdu na to, ze sem uplnej idiot ale neco jsem prehledl. Az prijdu, vyzkousim tam dat tu i386 verzi co mi na druhe masine facha.
Tohle je fakt divny. Dokazu pochopit kdyby nefachalo necoi sofistikovaneho ale terminaly???
Nevim, ktere man stranky jsi zatim cetl, ale je jich o tom bohuzel pomerne hodne :-) Terminaly jsou velmi sofistikovane samy o sobe
man getty
man gettytab
man 4 tty
man ttys
man vga
man wscons
a mnohe dalsi. Je to uplna alchymie. Behem te chvile mne napadlo jeste par dalsich veci. Rikas, ze po prepnuti na nejakou konzoli z X vidis jen cernou obrazovku, zpatky do X se prepnout da prepokladam, nezkusil jsi teda v te cerne obrazovce se naslepo prihlasit a pak v X zkontrolovat, jestli ses nahodou opravdu neprihlasil? Nebo v te cerne obrazovce zmacknout Ctrl+D aby jsi getty donutil znovu projit pres init jestli nezobrazi prihlaseni? Dalsi moznost co mne napada je v /etc/ttys u jednoho z terminalu zmenit typ z vt220 na vt100 a zkusit jestli to nepujde (vt220 nemusi byt treba nadseny z tvoji karty).
Taky to muze souviset s X, ale to by byl treba projit jejich log. Predpokladam, ze volbu:
Option "DontVTSwitch" "boolean"
This disallows the use of the Ctrl+Alt+Fn sequence (where Fn
refers to one of the numbered function keys). That sequence is
normally used to switch to another "virtual terminal" on
operating systems that have this feature. When this option is
enabled, that key sequence has no special meaning and is passed
to clients. Default: off.
jsi nepouzil a nebo ji snad sam z nejakeho obskurniho duvodu nezapina defaultne i bez xorg.conf.
Za tech par stranek vyplynulo hodne moznosti co overit a sam nad tim docela sedim i jen tak ze zvedavosti a prolezam to i u sebe. Problem je, ze jsem se jeste nikdy nesetkal s tm, ze by to nefungovalo :-) At uz na workstation, laptop, serveru, firewallu, nejakem mini zarizeni atd. Co jsem nasel jen v archivech, tak to jsou klidne i vice jak dva roky stare zalezitoti na ruznych BSD a vetsinou souvisejici s problemem v Xorg nebo HW.
Osobne jsem mel treba problem kdysi s timhle
http://www.openbsd.org/faq/faq7.html#80x50 (mrkni na note a nebo taky hned prvni vetu). Na ATI karte to neslo rozchodit, ale jak jsem presel na Intel aniz bych cokoliv jineho menil, tak uz to jelo. Vtip je v tom, ze tyhle veci tykajici se konzoli nejsou bohuzel stejne v grafikach a navic vubec nesouvisi s X, protoze musi samozrejme fungovat i bez nich a to pak uz zalezi na vyrobci, karte, jeji serii atp. jak moc se mu to povedlo nebo naopak nepovedlo. Vim, zni to jako silena alchymie a jak uz to psal Mirek, tak vetsinu lidi tohle proste nezajima a spise je to vytaci. Coz dokazu plne pochopit na druhou stranu mne to zajima z technickych duvodu a taky proto, ze mne system funguje uz roky na ruznych HW, tak je to pomerne nuda a jsem rad za kazdou prilezitost ke zkoumani a uceni