Rozšířenost *BSD systémů

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #195 kdy: 14. 09. 2011, 18:35:29 »
Mimochodem tu haluz to dela i na petce po upgradu.

« Odpověď #196 kdy: 14. 09. 2011, 19:38:14 »
Prvně díky za dlouhou odpověď!

Doporucuju tu prezentaci co jsem poslal, ono se to totiz da resit i jinak a OpenBSD se o to snazi.
Kouknu na to, zatim nebyl cas. Jenom nevim, jestli tomu budu rozumet - rikam, do techhle zakouti moc nevidim...

Taky maloco tuhle vlastnost vyuzije.
To myslis vazne? Typicky *BSDcka asi  sedi nejlip na servery - a tam je hladce fungujici paralelismus alfa a omega ne?

Desitky jader OpenBSD samozrejme vyuzit umi. To o cem mluvim je jeste vice low level. Pokud mas nekde po ruce OpenBSD na vice procesorove masine, tak pust make, X, firefox a dalsi veci, deleje toho  vice  najednou  a uvidis, ze vyuziva pokud mozno rovnomerne vsechny jadra ze bezi nekolik veci najednou na vice jadrech.
No to je celkem samozrejme. Spis jde o to, kdyz pustim N procesu na N jadernem systemu, aby to tech N jader vytizilo rovnomerne a pokud mozno naplno - tj. aby se vzajemne neblokovaly nejakym cekanim na kernel... Asi nebude tak uplne lehky to otestovat... Rozhodne to neotestuju tim, ze pustim 2N procesu...

Obecne nizsi vykon je zpusobeny spise implementaci silnejsiho sifrovani nez v jinych systemech na vice mistech a by default nez v jinych systemech. 
Ve vsi ucte, pratelskosti a kolegialite :) tohle mi uz prijde jako uplna kravovina. Co ma co delat sifrovani s vecma jako je treba tohle?
http://bulk.fefe.de/scalability/ (to bude asi hodne proflaklej test, navic starej a kdovi jestli korektni - ale popravde receno, jeste jsem nevidel test, kde by OpenBSD nebylo posledni... - neritizuju to, chapu, ze to neni priorita, ale myslim, ze by bylo korektni to priznat a nesvadet to na nejake sifrovani...)

Pokud  ma clovek ext4 a prenasi tak velke  soubory, tak si staci vsimat jak dlouho jeste flashka blika jak strhana i pote co system davno oznamil, ze soubor byl preneseny.
To je snad samozrejmy, ne? Ale takhle se testovani vykonu nedela :)

se treba  OpenBSD vydavalo cestou sparc64 a SGI kde byl a je mnohem kvalitnejsi HW a navrh platformy nez je u i386/amd64

[off topic]
No jo no, ale nejak se to neujalo :) Apple taky sel cestou "mnohem lepsi platformy" (nechci posuzovat!) ppc - a jak to dopadlo...

U nas na skole jsme taky meli jakysi x-jadrovy krasavce šatníky od sgi a uz jsou pryc, nahrazeny uplne normalnim stock ProLiantem :)
[/off topic]

x

« Odpověď #197 kdy: 14. 09. 2011, 20:01:17 »
tady mas ty vystupy cos chtel. Prvni je to psko a zbytek dmesg
smoofy   29876  0.0  0.0    56   244 p0  R+/1   5:31PM    0:00.00 grep getty
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel Mobile HD graphics" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel Mobile HD graphics" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
inteldrm0 at vga1: apic 1 int 16

No pokud jsi to omylem nevymazal pri vkladani, tak ten vystup z ps ukazuje jen grep na getty a tim padem by to znamenalo, ze ti opravdu nebezi getty. Chtelo by to videt cely dmesg a pcidump -v. Mas moznost to dat nekde na pastebin.com nebo tak? Pri instalaci jsi predpokladam odpovedel yes na otazku, jestli budes pouzivat X server. Odpovidal jsi yes i na tu druhou otazku jestli se to ma poustet primo do X nebo jsi to nechal default na no?

Jinak grafika uz vypada ok. Sice 'glxinfo | grep -i render' urcite ukaze, ze je SW, ale glxgears uz asi ukaze fps kolem 20 a v /var/log/Xorg.0.log bude urcite videt, ze zatim to je vesa  driver.

x

« Odpověď #198 kdy: 14. 09. 2011, 20:25:23 »
Prvně díky za dlouhou odpověď!

Doporucuju tu prezentaci co jsem poslal, ono se to totiz da resit i jinak a OpenBSD se o to snazi.
Kouknu na to, zatim nebyl cas. Jenom nevim, jestli tomu budu rozumet - rikam, do techhle zakouti moc nevidim...

Ta  prvni neni az tak silena. Taky ani po letech nevim vsechno a kdovi jestli nekdy budu,  ale je pomerne srozumitelna a ty videa hodne pomohou.

Taky maloco tuhle vlastnost vyuzije.
To myslis vazne? Typicky *BSDcka asi  sedi nejlip na servery - a tam je hladce fungujici paralelismus alfa a omega ne?

Ne. Vzdy zalezi na aplikaci a pouziti. Spousta treba www nebo mail serveru ani neumi bezet vice nez v jednom vlakne. Kdyz zustaneme na prizemnim desktopu, tak v tom videu  o SMP na OpenBSD treba popisuje jak v te dobe  (2 roky zpatky) sice Firefox umel vice vlaken, ale jeho resolver ne a jedna jedina komponenta tak totalne rusila celou vicevlaknovou aplikaci.

Cele je to dobre popsano v tom videu od  DragonFlyBSD vcetne toho co se pouziva v jednotlivych systemech a toho proc FreeBSD zacalo v 4.x s necim jinym , ale bylo nuceno nakonec taky prejit na jiny model. Pozor, je to porad o necem jinem nez o vyuziti jader CPU, ty umi vyuzit vsechny snad  kazdy OS na trhu. Dfly jeste i zacatkem roku melo a pri urcitych poctech CPU porad ma problemy s tim, ze s narustem poctu jader se naopak system zpomaluje diky rezii, ktera zabere vsechnu tuhle SMP praci.

Desitky jader OpenBSD samozrejme vyuzit umi. To o cem mluvim je jeste vice low level. Pokud mas nekde po ruce OpenBSD na vice procesorove masine, tak pust make, X, firefox a dalsi veci, deleje toho  vice  najednou  a uvidis, ze vyuziva pokud mozno rovnomerne vsechny jadra ze bezi nekolik veci najednou na vice jadrech.
No to je celkem samozrejme. Spis jde o to, kdyz pustim N procesu na N jadernem systemu, aby to tech N jader vytizilo rovnomerne a pokud mozno naplno - tj. aby se vzajemne neblokovaly nejakym cekanim na kernel... Asi nebude tak uplne lehky to otestovat... Rozhodne to neotestuju tim, ze pustim 2N procesu...

Neni to lehke  otestovat a taky musi byt aplikace, ktera vubec takhle funguje a tech taky zrovna moc neni. Jsou dokonce reseni, ktera cela operuji jen v userspace a do kernelu vlastne ani nelezou. Obecne jsou tri ruzne pristupy popsane v tom videu a v open source to  nakonec konci u 1:1 i kdyz zacinaji s ideou treba M:N nez zjisti, ze to je proste strasne komplikovane. Cela tahle oblast je proste silenost sama o sobe s nekolika pristupy, ktere maji kazdy sve plus i minus a navic je podle toho pak potreba i upravovat/psat aplikace.

Obecne nizsi vykon je zpusobeny spise implementaci silnejsiho sifrovani nez v jinych systemech na vice mistech a by default nez v jinych systemech. 
Ve vsi ucte, pratelskosti a kolegialite :) tohle mi uz prijde jako uplna kravovina. Co ma co delat sifrovani s vecma jako je treba tohle?
http://bulk.fefe.de/scalability/ (to bude asi hodne proflaklej test, navic starej a kdovi jestli korektni - ale popravde receno, jeste jsem nevidel test, kde by OpenBSD nebylo posledni... - neritizuju to, chapu, ze to neni priorita, ale myslim, ze by bylo korektni to priznat a nesvadet to na nejake sifrovani...)

Tenhle benchmark  je snad to nejhorsi co vzniklo a bohuzel se na nej porad odkazuje. Sifrovani ma s tim to na kolika mistech v OpenBSD je zapnuto by default a v jinych systemech jen jako moznost http://www.openbsd.org/crypto.html a to neni kompletni souhrn. A vliv to opravdu ma. Netvrdim, ze OpenBSD opravdu neni v nekterych oblastech pomalejsi a treba zrovna  FreeBSD je tam na  tom lepe, ale to uz je pak zase o tom, ze pro konkretni vec se ma pouzivat spravny nastroj. Jsem sice velky fanda a jsem schopen pouzivat to na kdeco, ale zrovna iSCSI target bych na tom asi nestavel :D Sitove veci, web, klidne desktop do firmy, mail server ano,  cluster z GPU urcite ne  atd. Jsme prece realisti ne? ;-) Hodne lidi to pouziva tak, ze ve firme  je na sitove veci OpenBSD, na storage kvuli ZFS FreeBSD, kvuli virtualizace treba NetBSD atp. Napr. pro Javu bych ja osobne nepouzil ani jedno BSD, i kdyz to tak nekteri pouzivaji.

Pokud  ma clovek ext4 a prenasi tak velke  soubory, tak si staci vsimat jak dlouho jeste flashka blika jak strhana i pote co system davno oznamil, ze soubor byl preneseny.
To je snad samozrejmy, ne? Ale takhle se testovani vykonu nedela :)

To vim taky :-) To byl laicky priklad pro rychly popis obecneho problemu. Jinak treba jako NFS storage s 400GB RAM a rychlosti kolem 90MB/s na 1Gb siti se to pouziva taky. To uz snad za benchmark povazovat jde :-) Ze cela infrastruktura za OperaMini na tom  je taky to snad taky  stoji za to ne? :-)

se treba  OpenBSD vydavalo cestou sparc64 a SGI kde byl a je mnohem kvalitnejsi HW a navrh platformy nez je u i386/amd64

[off topic]
No jo no, ale nejak se to neujalo :) Apple taky sel cestou "mnohem lepsi platformy" (nechci posuzovat!) ppc - a jak to dopadlo...

U nas na skole jsme taky meli jakysi x-jadrovy krasavce šatníky od sgi a uz jsou pryc, nahrazeny uplne normalnim stock ProLiantem :)
[/off topic]

i386 melo a ma problemy okamzite od sveho vzniku.  Proto se do toho Unix svet nehrnul ;-) Ale  MS a jeho marketing to zlomil. Jinak doporucuji http://hysteria.sk/prielom/25/#vid ;-) Asi nejlepsi dostupne v nam blizkem jazyce

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #199 kdy: 14. 09. 2011, 20:33:28 »
Kód: [Vybrat]
smoofy@ikaros~$ glxinfo | grep -i render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile GEM 20100328 2010Q1
smoofy@ikaros~$ glxgears
4039 frames in 5.0 seconds = 807.344 FPS
4189 frames in 5.0 seconds = 837.682 FPS
4140 frames in 5.0 seconds = 827.899 FPS
3997 frames in 5.0 seconds = 799.396 FPS
4041 frames in 5.0 seconds = 808.080 FPS
3796 frames in 5.0 seconds = 758.742 FPS

smoofy@ikaros~$ cat /var/log/Xorg.0.log | grep vesa
[1761461.279]           Identifier      "Builtin Default vesa Device 0"
[1761461.279]           Driver  "vesa"
[1761461.279]           Identifier      "Builtin Default vesa Screen 0"
[1761461.279]           Device  "Builtin Default vesa Device 0"
[1761461.279]           Screen  "Builtin Default vesa Screen 0"
[1761461.290] (**) |-->Screen "Builtin Default vesa Screen 0" (1)
[1761461.290] (**) |   |-->Device "Builtin Default vesa Device 0"
[1761461.290] (==) No monitor specified for screen "Builtin Default vesa Screen 0".
[1761461.515] (II) LoadModule: "vesa"
[1761461.516] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/vesa_drv.so
[1761461.521] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[1761461.521] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[1761461.522] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[1761461.815] (II) UnloadModule: "vesa"
[1761461.815] (II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/vesa_drv.so

na tom dmesg a pcidumpu se pracuje. Btw odpovidal jsem, ze budu parit Xka a na zadnou dalsi odpoved si nepamatuju :). Jeste mam navic pocit, ze ten vystup z ps auf | grep -i getty je stejnej i bez spustenejch xsek a tam to facha.

x

« Odpověď #200 kdy: 14. 09. 2011, 20:33:51 »
vidim, ze jsem zcela nepochopil funkci quote na mistnim foru. sorry :D

x

« Odpověď #201 kdy: 14. 09. 2011, 20:40:12 »
No jak na ty vystupy koukam, tak nemas ten novy Sandybridge, protoze kdyby jo, tak urcite tvoje grafika  neukazuje v glxinfo pouziti MESA Intel a taky by jsi nemel zdaleka tolik fps :-) Takze i 4.9 by melo jet normalne, jen ze podpora pro novejsi HW je vzdy jen v novejsich verzich.

V logu pro X grepni intel, urcite ho to ale nacita. Jinak spravne to ma byt 'ps aux | grep -i getty', predpokladam, ze jen preklep. Ale pokud to opravdu neukaze nic, tak ti ty getty fakt nebezi.  Maji bezet defaultne ctyri. Placni i prvnich cca 15 radku z /etc/ttys . Nikdy jsem tohle nevidel a toho by se urcite hodne  rychle vsimlo :-) Fakt je to default instalace? Z ktereho mirroru jsi stahoval?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #202 kdy: 14. 09. 2011, 20:49:02 »
tak mozna delam neco spatne ze jo to ja nevim :). Jinak mas recht, i5 540M koukam jeste nehalem. Tak to na tom jeste vybavova nejsem tak zle, horsi to bude inteligencne :). Nicmene ti prisaham ze mi to tu netaha papousek a ze skutecne to dela jak na 4.9 tak na ty 5.0 co jsem se ted pokusil na ni upgradeovat ale i predtim na cisty instalaci install5.0 a pouzivam nejakej londynskej mirror.

x

« Odpověď #203 kdy: 14. 09. 2011, 20:59:23 »
Londynsky? Doporucuju tady ve Stredni Evrope tenhle http://ftp.wu-wien.ac.at/pub/OpenBSD/ , rychly, udrzovany aktualni atd. Pokud ve Stredni Evrope nejsi, tak to je pak jina samozrejme :-)

Klidne je mozne, ze kdybych k tomu sedl, tak to pojede. Mne uz  se pocitace boji :D Bud rad, ze uz jsou aspon iso ke stazeni. V dobach kdy to bylo k dispozici ciste jen jako  filesety (etc50.tgz atd.) to byla jina  legrace :-)

Nicmene zpatky k tematu, mrkni na to co jsem psal. Grepni i messages pro cokoliv se slovem tty (problemy s jejich vytvorenim jsou tam) a pokud ti to fakt pres Ctrl+Alt+F[1-neco] nejde prepnout, tak to zkus za chodu vytvorit.

wsconscfg -t 80x25 1 (nastavi virtualni konzoli pristupnou pres Ctrl+Alt+F2)
pgrep -l init (zjistis PID)
kill -HUP PID_init

vsechno jako  root samozrejme. Over, jestli se spustilo to getty

ps aux | grep -i getty

a mrkni do messages jestli tam neco je

tail /var/log/messages

no a pokud to probiha  jak ma, tak se tam zkus prepnout pres Ctrl+Alt+F2. Pokud to vsechno pujde, tak je pak treba najit v cem je problem, ze to nedela  automatiko pri bootu pokud to je nastaveno v /etc/ttys

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #204 kdy: 14. 09. 2011, 20:59:53 »
root@ikaros/home/smoofy$ ps -aux | grep getty
root     21473  0.0  0.0   416   240 p0  R+/1   7:57PM    0:00.00 grep getty
root     10554  0.0  0.0   428   928 C0  Is+    7:54PM    0:00.04 /usr/libexec/getty std.9600 ttyC0
root      3434  0.0  0.0   256   940 C2  Is+    7:54PM    0:00.00 /usr/libexec/getty std.9600 ttyC2
root      7092  0.0  0.0   232   940 C3  Is+    7:54PM    0:00.00 /usr/libexec/getty std.9600 ttyC3
root     17457  0.0  0.0   268   936 C5  Is+    7:54PM    0:00.00 /usr/libexec/getty std.9600 ttyC5

lama sem to samo nedal jako root takze my bad.

x

« Odpověď #205 kdy: 14. 09. 2011, 21:06:20 »
To funguje i pres bezneho uzivatele diky tomu 'ps aux' (je  mozne ty options davat i bez  pomlcky).

Nicmene getty ti tam bezi na tech terminalech, tim padem tam funguje login a ma to nabizet prihlaseni.

ls -l /dev/ttyC*  ukaze, ze tam fakt jsou ty terminaly predpokladam. BTW co mas za shell? Ptam se, protoze nevypada zrovna default a tak by mne zajimalo jestli to tak blbne i s default shellem.

BSD

« Odpověď #206 kdy: 14. 09. 2011, 21:08:25 »
Tak wifi uz chodi... Pouzil jsem jine AP (drive 22Mbps, ted 54Mbps) a jine zabezpeceni (drive WEP, ted WPA2(TKIP+AES)). Nevim proc, ale zabezpeceni pres WEP asi nufunguje u OpenBSD a IWN uplne korektne. Ted uz to bezi skvele, takze jsem moc rad :). Konecne mam system skoro cely nainstalovany (amd64, 4.9). Jakmile se objevi balicky pro snapshots, tak system kompletne upgraduji.

Mimochodem, mam 4GB RAM, ale zobrazuje se mi jen neco malo pres 3GB. Predpokladam, ze "set bigmem=1" v boot.conf to asi nevyresi.

x

« Odpověď #207 kdy: 14. 09. 2011, 21:19:39 »
Tak wifi uz chodi... Pouzil jsem jine AP (drive 22Mbps, ted 54Mbps) a jine zabezpeceni (drive WEP, ted WPA2(TKIP+AES)). Nevim proc, ale zabezpeceni pres WEP asi nufunguje u OpenBSD a IWN uplne korektne. Ted uz to bezi skvele, takze jsem moc rad :). Konecne mam system skoro cely nainstalovany (amd64, 4.9). Jakmile se objevi balicky pro snapshots, tak system kompletne upgraduji.

Mimochodem, mam 4GB RAM, ale zobrazuje se mi jen neco malo pres 3GB. Predpokladam, ze "set bigmem=1" v boot.conf to asi nevyresi.

Skvele. I tak by bylo fajn zjistit o co slo jen jako zajimavost, ale ja  to tipuju na ten AP a jeho HW a ze zrovna moc nekamaradi s OpenBSD.  Taky uz jsem zazil. Byva  obcas dost narocne na kvalitu :-) WEP vs WPA2 by problem byt nemel, i kdyz mozne je vsechno. Nicmene obecne kvuli bezpecnosti je stejne lepsi WPA2 no a nebo rovnou authpf nebo IPsec :D

Vice nez  4GB RAM je podporovano az  po 4.9. To "nastaveni" v boot.conf to nevyresi, navic to tam ani nic takoveho neumi :-) Sice se jedna o podobnou zmenu (zmenit jedno cislo z 0 na 1), ale v konfiguraku a pak by bylo treba zkompilovat nove jadro. To sice zabere tak minutu az  dve, ale vcelku se muze pockat uz na current ne? :-)

Tady konkretni zmena http://www.openbsd.org/cgi-bin/cvsweb/src/sys/arch/amd64/amd64/machdep.c.diff?r1=1.132;r2=1.133;f=h

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #208 kdy: 14. 09. 2011, 21:23:03 »
je to bash s upravenym promptem co pouzivam vsude a vsude to facha :). Na druhem kompu mam stejnej na OBSD 4.9 i386 a facha to bez problemu. Dela to totez i na defaultnim wm coz je tusim fwm ci co? A dokonce to ani nejde vypnout. Jak se pokusim vypnout xka tak to spadne tutne a nic. Zkusil jsem to vytvorit a ono mi to rekne ze uz to je vytvoreny. mimochodem ten funkcni vypis z predchoziho prispevku je bez xsek. V xkach to nejede.

x

« Odpověď #209 kdy: 14. 09. 2011, 21:31:20 »
Nechces mi dat SSH? :-)  Mas to cele nejake potento. Protoze to ma delat presne obracene. Bez  X pres 'ps aux | grep -i tty' uvidis jen ten grep proces, kdyz to udelas v X, tak uvidis i ty 4 getty procesy.

Navic kdyz se podivas pres 'ls -l /dev/ttyC*' a pak znova po uspesnem prihlaseni na virtualni konzoli, tak uvidis, ze se zmenili prava u toho terminalu na ktery ses uspesne prihlasil.

mmmm jeste mne tak napada...copak povida 'sysctl machdep.allowaperture'  ????