Prvně díky za dlouhou odpověď!
Doporucuju tu prezentaci co jsem poslal, ono se to totiz da resit i jinak a OpenBSD se o to snazi.
Kouknu na to, zatim nebyl cas. Jenom nevim, jestli tomu budu rozumet - rikam, do techhle zakouti moc nevidim...
Taky maloco tuhle vlastnost vyuzije.
To myslis vazne? Typicky *BSDcka asi sedi nejlip na servery - a tam je hladce fungujici paralelismus alfa a omega ne?
Desitky jader OpenBSD samozrejme vyuzit umi. To o cem mluvim je jeste vice low level. Pokud mas nekde po ruce OpenBSD na vice procesorove masine, tak pust make, X, firefox a dalsi veci, deleje toho vice najednou a uvidis, ze vyuziva pokud mozno rovnomerne vsechny jadra ze bezi nekolik veci najednou na vice jadrech.
No to je celkem samozrejme. Spis jde o to, kdyz pustim N procesu na N jadernem systemu, aby to tech N jader vytizilo rovnomerne a pokud mozno naplno - tj. aby se vzajemne neblokovaly nejakym cekanim na kernel... Asi nebude tak uplne lehky to otestovat... Rozhodne to neotestuju tim, ze pustim 2N procesu...
Obecne nizsi vykon je zpusobeny spise implementaci silnejsiho sifrovani nez v jinych systemech na vice mistech a by default nez v jinych systemech.
Ve vsi ucte, pratelskosti a kolegialite

tohle mi uz prijde jako uplna kravovina. Co ma co delat sifrovani s vecma jako je treba tohle?
http://bulk.fefe.de/scalability/ (to bude asi hodne proflaklej test, navic starej a kdovi jestli korektni - ale popravde receno, jeste jsem nevidel test, kde by OpenBSD nebylo posledni... - neritizuju to, chapu, ze to neni priorita, ale myslim, ze by bylo korektni to priznat a nesvadet to na nejake sifrovani...)
Pokud ma clovek ext4 a prenasi tak velke soubory, tak si staci vsimat jak dlouho jeste flashka blika jak strhana i pote co system davno oznamil, ze soubor byl preneseny.
To je snad samozrejmy, ne? Ale takhle se testovani vykonu nedela

se treba OpenBSD vydavalo cestou sparc64 a SGI kde byl a je mnohem kvalitnejsi HW a navrh platformy nez je u i386/amd64
[off topic]
No jo no, ale nejak se to neujalo

Apple taky sel cestou "mnohem lepsi platformy" (nechci posuzovat!) ppc - a jak to dopadlo...
U nas na skole jsme taky meli jakysi x-jadrovy krasavce šatníky od sgi a uz jsou pryc, nahrazeny uplne normalnim stock ProLiantem

[/off topic]