Rozšířenost *BSD systémů

x

Re: Rozšířenost *BSD systémů
« Odpověď #180 kdy: 14. 09. 2011, 09:33:50 »
Nezapominej, ze OpenBSD na i386/amd64 nema plne SMP, i kdyz na desktopu nebo typickem pouziti jsem kvuli tomu na zadny problem nenarazil.

Co znamena "nema plne SMP"? A Proc o tom neni neco tady http://www.openbsd.org/faq/faq8.html#SMP ?

A dobre, mel jsem to jinak pojmenovat. SMP jako podpora pro vice procesoru samozrejme je, ale SMP ve smyslu jako jsou LWKT na DragonFlyBSD nebo Solarisu (cili to, ze v kernelu muze bezet vice vlaken najednou) zatim neni. V userlandu pokud to aplikace umi, tak samozrejme bezi ve vice vlaknech, ale pokud potrebuje pristoupit do kernelu, tak muze vzdy jen v jednom vlaknu.

http://www.openbsd.org/cgi-bin/man.cgi?query=pthreads&apropos=0&sektion=0&manpath=OpenBSD+Current&arch=i386&format=html

http://www.openbsd.org/cgi-bin/man.cgi?query=kthread_create&apropos=0&sektion=0&manpath=OpenBSD+Current&arch=i386&format=html

Coz samozrejme muze ve velmi specifickych pripadech vykon ovlivnit.

x

« Odpověď #181 kdy: 14. 09. 2011, 10:37:42 »
Pokud mohu obecne doporucit nejake dobre pocteni o tomto problemu, tak toto http://www.openbsd.org/papers/eurobsd2005/tedu-rthreads.pdf

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #182 kdy: 14. 09. 2011, 10:58:50 »
Co se tyce tech terminalu, tak jsem ted v robote takze nemuzu slouzit s vystupy. Jen muzu rici, ze mam vsechno v defaulty a terminaly nefunguji jenom kdyz bezi zaroven xka. Navic to udela totez kdyz zkusim xka vypnout. Na druhe masine to funguje jak ma bez problemu a v nastaveni jsem nic nemenil.

Navic se mi jeste obcas stane, pri instalaci baliku, ze se instalace v prubehu zasekne bez jakekoliv hlasky. Kdyz jsem zadal pkg_add -vvvvv balik tak se to zasekne pri extrakci jednoho urciteho souboru a je mozne to jenom breaknout. Neprijde mi, ze je to velikosti souboru. Dela to i na i386 i na amd64 platforme a u rozdilnych a rozdilne velkych baliku.

x

« Odpověď #183 kdy: 14. 09. 2011, 11:16:04 »
Prvni i druhe tipuji na HW problem. Urcite nejsou stejne VGA a ani pravdepodobne to ostatni. Jedna se o current nebo 4.9 release?

A to, ze instalace vypada jakoby se zasekla jsem taky videl i u sebe na nekterych strojich, ktere jinak vypadaji jako plne podporovane. Pomerne nedavno mi na jednom stroji pkg_add -ui trvalo pres 2 hodiny (4GB RAM atd.), zatimco na stroji s 1GB RAM a horsima parametrama to bylo behem 15 minut :-) Nastesti uz jsem se te problematicke masiny zbavil.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #184 kdy: 14. 09. 2011, 12:00:47 »
Jedna se o 4.9 release na te i5ce s ono proklamovanou Intel HD grafikou.

Co se tyce te instalace tak co jineho uz by to melo podporovat kdyz ne intel? :)
Oba dva stroje jsou intelacky masiny a na obouch to dela totez u nekterych baliku. Jedna se vetsinou o vetsi baliky typu open office apod ale neni to pravidlem. Kdybych mel jistotu, ze to potrva treba hodinu ci dve ale dojede to tak OK ale takhle?

x

« Odpověď #185 kdy: 14. 09. 2011, 14:22:06 »
Jenze prave v 4.9 neni podpora pro Sandybridge a ani nikdy nebude. Ta je az v current a tim padem budoucim 5.1 ;-)

A ta pomalost souvisi s vice vecma. U mne to byla ve starsi verzi jeste nepodporovana grafika, kdy to neustale prekreslovani ve vesa delalo divy, u kolegy to byla nevhodna kombinace RAM modulu atp.

Tak podporuje to i hruzy jako Nvidia, ale ty pozdeji nez HW ke kteremu je dokumentace.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #186 kdy: 14. 09. 2011, 14:57:33 »
Ok takze tim mi chces rict, ze musim cekat dalsich 6 mesicu na 5.1? To neni podpora sb ani v 5ce?

x

« Odpověď #187 kdy: 14. 09. 2011, 15:40:35 »
Nn, tim jsem chtel rict, ze ve snapshotech(current) ta podpora uz je. A mel jsem prave i celou dobu pocit, ze jsi na current(snapshotu), proto jsem se tak divil, ze by to nejelo.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #188 kdy: 14. 09. 2011, 15:51:56 »
No to asi proto, ze jsem te umne mystifikoval a preinstaloval current na 4.9 kvuliva tem binarkam. Nejela mi kompilace awesome tak jsem to reinstaloval, jsem moc linej v tech tunach textu hledat problem, nicmene asi mi nic jineho nezbude. Mam ale takovej pocit, ze tam to delalo totez, ale nejsem si jistej tak mi dej cas to zkusit.

Jinak jsem zkousel ten fingertip reader a jaksi tu aplikaci nechapu. Resp. nepochopil jsem, jak do toho login.configu dostanu ty otisky??? Jsem z toho bolako zmatenej a zadnou aplikaci jsem na to nenasel. :(

« Odpověď #189 kdy: 14. 09. 2011, 16:26:09 »
A dobre, mel jsem to jinak pojmenovat. [...] V userlandu pokud to aplikace umi, tak samozrejme bezi ve vice vlaknech, ale pokud potrebuje pristoupit do kernelu, tak muze vzdy jen v jednom vlaknu. [...]

No to je ale docela zasadni nedostatek, ne? Ne ze bych se v techhle low-level vecech vyznal, ale prijde mi to jako dost zasadni problem, kdyz mame dneska systemy s az desitkami jader...

Je to hlavni problem nizkeho vykonu OpenBSD?

P.S. FreeBSD se s timhle zacalo postupne vyrovnavat, pokud se nepletu, uz nekdy od verze 4.x...

x

« Odpověď #190 kdy: 14. 09. 2011, 16:27:16 »
Ty baliky snad brzo budou a pak uz bude po problemech, nicmene treba i kompilace baliku jet urcite musi.Chtelo by to videt ty hlasky.

V tom README by to melo vsechno byt, ale obecne pomoci enroll_fingerprint ziskas otisky, ktere  pak budou v tvem home, pomoci  login_fingerprint se da pak ruzne prihlasovat pres  ssh, su nebo v X atd., ale v /etc/login.conf pro to musi byt samozrejme nastavena moznost (nepouziva se tady PAM zpusob jako na Linuxu).

x

« Odpověď #191 kdy: 14. 09. 2011, 16:52:05 »
A dobre, mel jsem to jinak pojmenovat. [...] V userlandu pokud to aplikace umi, tak samozrejme bezi ve vice vlaknech, ale pokud potrebuje pristoupit do kernelu, tak muze vzdy jen v jednom vlaknu. [...]

No to je ale docela zasadni nedostatek, ne? Ne ze bych se v techhle low-level vecech vyznal, ale prijde mi to jako dost zasadni problem, kdyz mame dneska systemy s az desitkami jader...

Je to hlavni problem nizkeho vykonu OpenBSD?

P.S. FreeBSD se s timhle zacalo postupne vyrovnavat, pokud se nepletu, uz nekdy od verze 4.x...

Doporucuju tu prezentaci co jsem poslal, ono se to totiz da resit i jinak a OpenBSD se o to snazi. To neznamena, ze na zpusobu v jinych OS je neco spatne, ale jen proste jsou strasne slozite na implementaci a spravnost.  Taky maloco tuhle vlastnost vyuzije. Desitky jader OpenBSD samozrejme vyuzit umi. To o cem mluvim je jeste vice low level. Pokud mas nekde po ruce OpenBSD na vice procesorove masine, tak pust make, X, firefox a dalsi veci, deleje toho  vice  najednou  a uvidis, ze vyuziva pokud mozno rovnomerne vsechny jadra ze bezi nekolik veci najednou na vice jadrech. Taky moc aplikaci obecne na trhu neni moc psano pro vicevlaknove pouziti, neni tak lehke je prepsat.

Obecne nizsi vykon je zpusobeny spise implementaci silnejsiho sifrovani nez v jinych systemech na vice mistech a by default nez v jinych systemech.  I s obycejnym HW nemas problem treba na 1Gb siti mit realne kolem 100MB/s prenos (teoreticke maximum je 125MB/s pokud dobre pocitam :-)), rychlost disku je taky v podstate stejna jako jinde i kdyz velke rozdily jsou samozrejme i v ramci filesystemu a tak USB s ffs ma uplne jinou rychlost nez  USB s fat32 atd. Tohle jsou ale veci, ktere  si clovek nevsimne obzvlaste pokud to nepouziva a pokud se k tomu dostane jen obcas, tak si  nevsimne vubec.  Leda  tak  u toho prenosu z USB s fat32, ale  on to je i na Linuxu spiste jen takovy trik s vyuzitim  cache. Pokud  ma clovek ext4 a prenasi tak velke  soubory, tak si staci vsimat jak dlouho jeste flashka blika jak strhana i pote co system davno oznamil, ze soubor byl preneseny. Existuji velmi specificke oblasti vyuziti kde vykon opravdu nebude dostacovat, ale tam se obecne malokdy pouziva cokoliv z open source.

Ano, FreeBSD se v te dobe pro neco rozhodlo a nebyla to uplne stastna volba, protoze rada 5.x, 7.x a jeste i 8.x  tim byla dost postizena a az u 9.x to zacina prinaset vysledky. Jeden z duvodu proc vlastne vzniklo DragonFlyBSD (ne-li ten hlavni duvod) byl ten, ze Matthew Dillon a dalsi  vyvojari nesouhlasili s navrhovanym resenim SMP a tak se trhli a udelali v podstate to  same (hodne ted zjednodusuji) co je v Solaris. Jsou uz ted ve stavu,  ze skoro cely kernel uz funguje vicevlaknove, ale taky s tim maji dost problemy a je v tom dost bugu prubezne nachazeno. Opravdu to neni jednoduche.

tady prvni dva body http://www.dragonflybsd.org/features/#index1h2
moc pekne video o tomtez http://www.youtube.com/watch?v=c5E2pWTwxJE

Je to dost i o tazka financich zdroju, protoze poradna implementace zabere hodne casu, hodne lidi a tim  padem  i hodne penez. Ani Linux doted neni vnitrne uplne giant lock free, ale  to uz jsou fakt jen detaily a to ma pochopitelne uplne jinou podporu ze strany velkych firem nez *BSD.

Ohledne podpory vice CPU/jader (SMP) se treba  OpenBSD vydavalo cestou sparc64 a SGI kde byl a je mnohem kvalitnejsi HW a navrh platformy nez je u i386/amd64 (jeden z  duvodu proc tak  pozde OpenBSD ziskalo podporu vic nez 4GB RAM byl nekvalitni HW na amd64 kde Intel/AMD a jejich prvotni IOMMU bylo otresne). Proto kdo to trochu sleduje se  mohl divit, proc chvili bylo BIGMEM dostupne v OpenBSD  kratce po vydani jedne verze, ale pak to zase zrusili a objevi se to znovu oficialne az ve verzi 5.0, ktera  vyjde 1.11.2011.

http://www.openbsd.org/papers/asiabsdcon2010_smp_for_sgi.pdf
http://www.openbsd.org/papers/asiabsdcon2010_smp_for_sgi_paper.pdf

x

« Odpověď #192 kdy: 14. 09. 2011, 17:45:59 »
U toho videa je i dalsi tykajici se primo OpenBSD. Pokud by nekdo prehledl, tak

OpenBSD vs SMP, Threading, and Concurrency, Ted Unangst
http://www.youtube.com/watch?v=hKpljl-kI3I&feature=relmfu

stewe

« Odpověď #193 kdy: 14. 09. 2011, 18:25:57 »
kvalitny prispevok, dakujem pekne:)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #194 kdy: 14. 09. 2011, 18:34:38 »
tady mas ty vystupy cos chtel. Prvni je to psko a zbytek dmesg
smoofy   29876  0.0  0.0    56   244 p0  R+/1   5:31PM    0:00.00 grep getty
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel Mobile HD graphics" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel Mobile HD graphics" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
inteldrm0 at vga1: apic 1 int 16