podla mojho nazoru co sa tyka pouzivania BSD systemov na desktop/workstation vyuzitie ( tj aj notebooky a pod) je velmi mala , mozno aj na neakych 0,3% , ako tu uz predomnou pisali kazda statistika je nepresna a bere statisticke udaje z roznych uhlov napr na
www.distrowatch.com je tiez statistika ale ta bude skor pre desktop pouzivatelov
co sa tyka BSD na servroch, tam uz tiez nie je najpouzivanejsi , myslim si ze vacsina sa starsich servrov (zeleza) zbavuje a nasadzuje novy HW ale uz s neakou z linux distribucii pre servre (napr. Yahoo tiez dlhoroka ikona BSD ktorou sa chvalili vraj posledne servre s BSD zamenila za RedHat , a stala sa clenom Linux Foundation)
myslim ze problem a pricina ubudajuceho zaujmu ci pouzivanosti BSD (a mozno aj linux distribucii) je z casti slaba podpora novych technologii
je to mozno aj tym ze nove technologie prichadzaju velmi rychlo a nestihaju sa pre ne vytvarat ovladace ci iny software, vsetko dostatocne odladit a zabezpecit
tvrdenie "cim menej tym lepsie" mi nepride spravne, ak chcu tvorcovia z toho hobby projekt tak fajn ale nech to potom nepropaguju ako plnohodnotny OS pretoze na takom systeme sa operovat neda
ak bude mat mensiu a mensiu pouzivanost nebude (myslim) dobre kedze to bude malo kto pouzivat bude mensie mnozstvo uzivatelov co najdu chyby , tak isto nebude zaujem zo strany programatorov na dany system programovat kedze bude malo uzivatelov atd atd
reklama predava a to je jedno ci to je neaky proprietarny produkt/software alebo neaky FOSS , a reklama je aj to co ludia viac pouzivaju a vacsine je jedno ci ten produkt/software je bombasticky a riesi vsetky mozne problemy pokial ho nikto nepouziva
VHS vs BETAMX , BR-Disc vs HD-DVD, google wave vs ..... atd atd
k tomu ze Mac OS vzdy niekto priraduje k BSD je uz myslim uplne milne , mozno to platilo na zaciatku a to tiez iba na user space , kernel (vraj) pouzival uplne iny (niekde uvadzaju Mach), ale podstatne je ze od tej doby sa Mac OS urcite drasticky zmenil (kedze ide o uzavrety OS tazko sa to da asi overit) pridavat ho k uspechom BSD uz mi pride ako drzanie sa prastarej pravdy ktora uz nie je pravdiva ale pre dobry pocit a presvedcenie ju stale tvrdit , sirit a drzat sa jej , mi nepride dobre ani ako reklama
zem (uz) nie je plocha