UPS pro malou spotřebu a dlouhý čas

Re:UPS pro malou spotřebu a dlouhý čas
« Odpověď #15 kdy: 30. 06. 2023, 18:08:03 »
Pokud to má být určeno k zálohování kamer s předpokládaným odběrem 30-40W, nejsou ty navrhované akumulátory s kapacitou 1440Wh nebo dokonce 4800Wh trochu overkill? Pokud to nemá řešit výpadky napájení v řádu desítek hodin, mohla by stačit nějaká LiFePO4 s ~300Wh.

« Odpověď #16 kdy: 01. 07. 2023, 14:37:29 »
Pro zálohování kamer s úspěchem používám toto https://www.penta.cz/mhpower-mpu-300-12_d169649.html

Nechá se k tomu připojit klidně 120VA baterie a pak to vydrží zálohovat opravdu velmi dlouho, těch 8 hodin určitě. Mám na to napojený DVR i poe switch, který napájí kamery /12ks/. Chová se to jako běžná UPS. Jediná nevýhoda je, že to nemá žádnou možnost vzdáleného monitoringu, ale to u kamer zas tolik nevadí.

Při řešení zálohování kotle jsem zakoupil tuto sestavu níže pro zalohování čerpadla kotle. UPS je je trošku předimenzovaná kvůli špičkám čerpadla a aby se na to dal případně připojit výkonnější PC. Je potřeba si trošku promyslet zátěž, protože obecně olověné baterie mají rády malé vybíjecí proudy, proto se hodí koupit větší baterii. Zde byl nějaký finanční limit, jinak bych koupil 100 nebo 120 Ah.

Ceny tohoto konkrétného řešení od podzimu, kdy jsem to kupoval dost klesly. Mohu taky doporučit obchod z odkazu.

Jenom doplním, že je to lowcost řešení. Nic průmyslového s nějakou kulturou.

https://www.abctech.cz/zalozni-zdroj-mhpower-mpu-800-12-ups-800w-cisty-sinus-12v_d36710.html
https://www.abctech.cz/mhpower-ge75-12-gelovy-akumulator-12v-75ah-terminal-t1-m6-deep-cycle_d39518.html?fulltextword=mhpower%20gel

« Odpověď #17 kdy: 01. 07. 2023, 15:21:23 »
Levnější alternativa oproti Victronu je Ecoflow. Je to zhruba cenově uprostřed mezi klasickou UPS a Victronem. Stačila by ta nejmenší jednotka (https://www.tsbohemia.cz/ecoflow-river-2-eu-1ecor620-_d463674.html). Používám ji, k tomu ještě větší RiverPro 2 a starší typ RiverPro. Můžeš dobíjet jak z AC, tak z DC nebo soláru.
Starší Rivery mají tu výhodu, že na DC výstupu mají 13,6V, nové "jen" 12,6V. Takže ze staršího modelu nabíjím autobaterku přímo kabelem z DC výstupu...
Mají pěkný a funkční monitoring, buď přes BT nebo Wifi.

« Odpověď #18 kdy: 01. 07. 2023, 21:20:36 »
No běžnou autobaterií bych k tomu moc nepřipojoval. Lepší gelová  např. https://www.penta.cz/mhpower-ms120-12_d163918.html

Přesně tak, startovací autobaterie při trvalém dobíjení na maximální napětí dlouho nevydrží. Kdyžtak aspoň ať se dá dolévat destilkou, ale i tak si moc nepomůžete.

Vašemu zadání totiž přesně odpovídají tzv. "staniční" baterie - to jsou ty do UPSek a DC zdrojů, gelové i jiné. Obvykle bezúdržbové = nedolejvací (bohužel).

Pokud byste se pustil do "DC systému" ze kterého poleze přímo stejnosměr z baterky, tak si dejte trochu záležet na jištění DC výstupu. Mezi baterku a spotřebiče patří pojistky. Jistěte nejlíp jednotlivé spotřebiče / paprsčitě linky, které se k nim rozbíhají. Aby shořela dřív pojistka, než začne hořet drát (třeba průřez cca 0.22mm2 v nějakém PoE). Košer PoE switche mají na každý port elektronickou pojistku - pak stačí jistit switch jako celek větší pojistkou. Nebo jističem. Bacha, na stejnosměr jsou speciální jističe, které zvládnou stejnosměr odpojit a zhasnout oblouk. Zhášení oblouku je problém i na překvapivě nízkých hladinách napětí (třeba 24V).

« Odpověď #19 kdy: 01. 07. 2023, 22:43:39 »
Na taketo zalohy je vhodna ta ups s cistym sinusom, co tu niekto daval odkaz. Ja mam podobnu, ale neznackovu a trocha vacsiu. V pohode to vie potiahnut 2 cerpadla 4 hodiny (dlhsi vypadok som nemal), a to nebola vybita ani na 50%
Pripadne, ak je vsetko 12V, tak pohladat priamo DC 12V - jablotron niekedy predaval cerpadla na 12V a k nim ups - mozno sa bude dat kupit aj samostatne.

f-k-r

• 113
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 02. 07. 2023, 09:41:55 »
No běžnou autobaterií bych k tomu moc nepřipojoval. Lepší gelová  např. https://www.penta.cz/mhpower-ms120-12_d163918.html

Přesně tak, startovací autobaterie při trvalém dobíjení na maximální napětí dlouho nevydrží. Kdyžtak aspoň ať se dá dolévat destilkou, ale i tak si moc nepomůžete.

Vašemu zadání totiž přesně odpovídají tzv. "staniční" baterie - to jsou ty do UPSek a DC zdrojů, gelové i jiné. Obvykle bezúdržbové = nedolejvací (bohužel).

Ideální by byly niklokadmiově akumulátory, louhové (KOH). Snášely hluboké vybití, mohly i zmrznout. Kdo byl na vojně u spojařů, možná si vzpomene, 2NKNU24, 5NKS100 atd. Obdobné se používaly i na železnici, ty asi by byly ještě lepší. Výrobce byl tuzemský. Ovšem ta ekologie.

_Jenda

• 1 615
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #21 kdy: 02. 07. 2023, 12:07:50 »
Proto nabíječky mají boost/absorption režim, kdy maximální napětí připojí jen po nastavený čas (řádově hodiny) a pak nechají nižší „float“ napětí. A ten cyklus se opakuje po vybití akumulátoru (poklesu pod „boost reconnect voltage“), případně by stálo za to ho opakovat periodicky třeba jednou za měsíc.

Typický důvod, proč se v tomto případě nepoužívají autobaterky, je, že nesnáší cyklování. Ale pokud mu elektřina vypadne maximálně párkrát za rok, tak by to mohlo být v pohodě.

Ale při dnešních cenách LiFePo baterií si myslím, že už tohle bastlení nestojí za to.

« Odpověď #22 kdy: 02. 07. 2023, 15:10:03 »
Ale při dnešních cenách LiFePo baterií si myslím, že už tohle bastlení nestojí za to.
Pokud se bavíme o předpokládané funkci UPS v dimenzích EU, čili tedy výpadek několikrát do roka, tak olověná AGM/gel technologie je naprosto dostačující. Oproti LiFePo vychází cenově velmi dobře.

acute

« Odpověď #23 kdy: 02. 07. 2023, 23:53:43 »
Souhlasím s předřečníky, na toto téma se tady už psalo mnoho... klasická UPS (jedno od jakého výrobce) vybije sama sebe za několik desítek minut a to úplně bez zátěže. Je na tyto účely naprosto nepoužitelná. Používám a mám vyzkoušeny záložní zdroje VOLT sinusPRO-500E (ZZ20-350W) a k tomu pořádnou gelovku, třeba 120 Ah. Pak je doba zálohy dobrá. Podívej se sem:
https://www.vselektro.eu/zalozni-zdroj-300w-sinus-zz20/
je tam tabulka s dobou záloh pro mnoho akumulátorů. Nechtěl bych se opakovat, přečti si také tuto debatu:
https://forum.root.cz/index.php?topic=26521.0
tam najdeš zajímavé a výživné názory. Kolega tady psal o zdrojích MH Power, je to asi stejná konstrukce, určitě budou také dobré. Dodavatelů je mnoho, dá se to koupit v mnoha eshopech.

Fotovoltaika je na tento účel taky dobrá, ale na rovinu, pořád mám pocit, že vynaložené prostředky neodpovídají výstupu. Mám takto udělanou serverovnu, jede mi tam Victron EasySolar, mám tam 4 ks 200Ah Hoppecke v sérii, 8 panelů 350W. Bylo to drahé, perfektně to funguje, ale na trvalý odběr 1200W je to prostě málo, chtělo by to větší sestavu - a mnohem větší investici. Předtím jsme tam měli APC UPS 3kW. To byla úplně šílená věc, baterie v sérii bez balancerů. Po 3 letech výměna baterií, pak porucha celé UPS a sdělení autorizovaného servisu, že náhradní díly vedou až na UPS od 5kW výše. Zklamání, vztek, bezmoc a vyhozené peníze. Od té doby žádná klasická UPS, všechno jsem vyhodil. Některé z nich dokázaly nafouknout akumulátory (i značkové Panasoniky) tak, že UPS nešla rozebrat. Všechny tyto "UPS" (ÚplněPitoméStroje) jsem nahradil právě uvedenými UPS s externími akumulátory. Naprostá spokojenost, záložní časy v délce hodin, žádné problémy, prostě paráda.

Názor si ale udělej sám, na tomto fóru najdeš mnoho informací, které ti pomohou. K nezaplacení!
« Poslední změna: 03. 07. 2023, 00:00:46 od acute »

jjrsk

• 695
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 03. 07. 2023, 08:43:05 »
Souhlasím s předřečníky, na toto téma se tady už psalo mnoho... klasická UPS (jedno od jakého výrobce) vybije sama sebe za několik desítek minut a to úplně bez zátěže. ...
A dalsi megablabol ...

Proto mi UPSky bezne zustavaji zaply i desitky hodin. To kdyz neco failne a nevypnou se kdyz maj.

Pro tyhle ucely se uplne bez problemu da pouzit zcela libovlna UPS jen je treba pocitat  stim, ze vydrz je dana kapacitou aku, a ten je u beznych UPS dimenzovany na cca 15 minut pri jmenovity zatezi.

Desitky lidi v mem okoli to delaji tak, ze si poridi typicky za pivo nejakou vyrazenou UPSku, a dokoupi k ni baterky. Typicky takhle zalohuji vytapeni, a bez problemu jim to udrzi 14+dnu.

« Odpověď #25 kdy: 03. 07. 2023, 09:58:44 »
Hej, teorie a akademická praxe je sice super, startovací baterky opravdu nemají rády cyklování nebo obecně větší než mělké vybíjení, ale pro velmi občasné použití nevidím celkem nic moc špatného na tom, když si někdo koupí pár let starou UPSku, vyndá z ní mrtvou gelovku, vyvede si z fastonů zevnitř UPS dva dobře izolované (bo požár, žejo) vodiče ven, připájí clampy a cvakne na to autobaterku, které už nejde věřit v autě.
Při odběru desítek wattů pochybuju, že by měl dobu zálohování limitovat ohřev měniče v UPS, no a nabíjení té autobaterky holt pak potrvá klidně dva dny..

Doma mám APC Back-UPS 350 koupenou na radioburze za stokorunu, na ní paralelně dvě startovačky 44 Ah, zálohuje to infrastrukturu (20W) + dílenský lustr (20W) + NAS (10W) + mou workstejšnu (až 50W) a třetím rokem to je zcela bezúdržbové, akorát jednou za čas pod stolem cvakne a slyším jemné pobrumlávání vyšších harmonických z modifikovaného sinu..

Daleko raději bych měl zálohovaných DC 12V, ale to by chtělo mít po celém obydlí roztahaných 12V a maximum věcí napájet z tohoto DC rozvodu. To bych pak řešil jedním macatým zdrojem 13.7V, který bude napájet celý DC rozvod, ke kterému bude přes polyswitch připojená třeba velká trakční gelovka. Samozálohovací a bezpečný systém.

BTW: Mean Well 12V/hodně_A průmyslové zdroje fungují v tomto režimu bezproblémově, ozkoušeno. Mají i trimr, kterým se dá natočit 13.7V a zdroj nijak neprotestuje.

acute

« Odpověď #26 kdy: 03. 07. 2023, 10:25:24 »
Pánové, dovolte mi tedy přidat ještě jeden megablábol. Jistě, staré upsky mohou takto fungovat, ale to musíme mluvit o upsce na JEDEN akumulátor. Jakmile tam jsou V SÉRII DVA akumulátory, dopadne to vždycky stejně. Jeden z nich je horší a ve výsledku odejdou oba. A u starých vyřazených autobateriích to platí dvojnásob. Vemte si multimetr a měřte to, jeden akumulátor vám doslova vyvře, druhý ještě pořád nemá dost na správné nabití. Pokud vám to funguje, fajn, víte, co děláte, máte to nepochybně pod kontrolou, hlídáte si to, občas změříte. To je v pořádku. Ale nedoporučoval bych to dalším lidem, zejména s použitím zaklínadla "zcela libovolná UPS". Chtel bych totiž vidět, jak ona "zcela libovolná UPS" s obdélníkovým výstupem zálohuje čerpadlo. A to čerpadlo se při běhu na zálohu opravdu i točí?
« Poslední změna: 03. 07. 2023, 10:28:29 od acute »

« Odpověď #27 kdy: 03. 07. 2023, 11:15:15 »
Jestli UPSka vezme akumulátor o kapacitě citelně vyšší, než co se původně vešel dovnitř, případně paralelní kombinaci třeba více startovacích aku z auta, to záleží na dvou věcech:

- jestli firmware nějak hlídá dobu nabíjení nebo proud (kapacitu) a hlásí chybu, pokud je mimo meze

- jestli fakt chlazení utáhne zátěž po delší dobu. Případně se tomu asi dá dost pomoct ventilátorem, ale chtělo by to spínat pouze při provozu na baterku (nebo podle teploty).

Samozřejmě jsem si zkusil, připojit na UPS vyřazenou startovací autobaterku. A ne jednou. Podle mých zkušeností, pokud nedolejvací autobaterka už neutáhne motor, tak jí zbejvá života pár měsíců na zálohovací funkci.

Jinak sério-paralelní řazení článků se ve staničních bateriových DC systémech používá zcela běžně, jenom při spojování se musí dát pozor, aby měly přibližně stejný stav nabití, aby při paralelním spojení více sérií netekl moc velký vyrovnávací proud. A profi řešení mají samozřejmě hlídání "symetrie" = jestli někde není vadný článek.

Jak už jsem psal, při blbnutí s baterkama bacha na zkrat. Je potřeba to jistit. I od 12 V se dá vyhořet.
Nejsem si jistej, jak s odvětráváním "nabíjecích plynů".

« Odpověď #28 kdy: 03. 07. 2023, 13:20:06 »
Ono u vyřazených startovacích autobaterek jsou dvě možnosti - buďto je vadný jeden článek (to pak je do UPS na prd, protože se snaží tu baterku furt zbytečně nabíjet), nebo je zasulfatovaná (a to se ve finále projeví menší kapacitou a vyšším vnitřním odporem).
Ale i tak mi pětiletá 44Ah Bannerka, co už v zimě zatočí startérem jen tak tak, na modelářské nabíječce při měření proudem 2A vykazuje kapacitu 25Ah. V ideálním případě a kompletním vyždímání do mrtě (cca 10.5V) = 300Wh. I když to APCčko odpíná baterii trochu výš, asi při 10.8V, stejně se pohybujeme už v sekci "hluboké vybití"..
Asi by pomohl paralelně k baterii pulzní desulfátor, ale nevím, co by na to řekl nabíjecí obvod UPSky, tak jsem si netroufl ho tímto týrat..

Čerpadlo na "obdélníkový" sinus, co jsem zažil různá oběhová čerpadla k ústřednímu topení, běží normálně, jen mírně hlučněji. Samozřejmě nutné řádné předimenzování UPS oproti jmenovitému příkonu čerpadla, což ale platí pro motory obecně. Obzvláště velký náběhový proud umí mít ledničky.

Dvě autobaterky do série by mě ani nenapadlo dávat. Sice jsou olova, co se balancování týče, podstatně tupější ve srovnání s Li-Ion, ale stejně časem jedna vyvaří..

acute

« Odpověď #29 kdy: 04. 07. 2023, 01:09:50 »
To je přesně to, o čem mluvím. Dvě libovolné autobaterie těsně před smrtí zapojené do série s "libovolnou UPS" jsou na průšvih. Aby bylo úplně jasno, mluvím v této souvislosti o "libovolné UPS", která k provozu potřebuje dva 12V akumulátory zapojené do série. UPS konstrukčně určené na jediný akumulátor tento problém nebude tak kritický. A naprosto souhlasím s poznámkou - pokud nebude v háji jeden z článků...

A s těmi čerpadly, no, zažil jsem dvě situace. Když přešel systém na zálohu v okamžiku, kdy čerpadlo běželo, jelo v pohodě dál tak, jak jsi psal - jen trochu více hlučněji. A druhá situace s "digitálním" čerpadlem Willo, kdy bylo napětí z UPS a čerpadlo startovalo z klidu. Mělo být spuštěno, ale nespustilo se. Je to evidentně velmi závislé na typu čerpadla a jeho schopnostech poradit si s různým napájením. Takže je vše nutné zkusit a odladit, obecné řešení platné za všech situací pro všechna čerpadla neexistuje.

Prostě jsem chtěl říci, že není dobré použít libovolnou UPS s libovolným akumulátorem pro libovolné čerpadlo či zátěž. Nic více. Každý nechť buduje svůj vlastní systém a pokud perfektně funguje - budiž jeho řešení pochváleno.