Zdravím a prosím o pomoc s nastavením grub boot menu pro batocera.linux (retro herní distribuci postavené na syslinuxu). Předem se omlouvám, že něco nepopíšu úplně správně, v linuxu jsem začátečník.
Mám Batocera.linux na externím USB disku. Na systémovém disku PC jsou Windows 10. Potřeboval bych na tom externím disku s Batocera.linuxem aktivovat grub boot menu, které by mělo dvě položky:
1. boot Windows 10 z lokálního disku (výchozí položka)
2. boot Batocera.linux z tohoto externího disku
(timeout 4 sekundy na automatický výběr výchozí položky menu)
Aktuálně mám nastaveno pořadí bootování tak, že se nějdřív použije USB disk (Batocera) a když není připojený, nastartuje se ze systémového disku SSD NVME (Windows 10). Zádrhel je v tom, že mi děti zapomínají Batocera.linux disk z USB odpojit po vypnutí. Já občas potřebuju toto PC zapnout na dálku a používat vzáleně Windows, což ale neproběhne, když tam zůstane připojený ten USB disk. A otočit pořadí bootování a vysvětlit dětem, že musí hned po startu PC mačkat F12 a z nabídky vybrat bootování z USB (když je tam asi 5 položek), zní snadněji než to ve skutečnosti je.

Jde i nainstalovat grub boot menu na systémový disk přes Grub2Win. Tomuto bych se ale chtěl vyhnout, mám obavu, že se mi to nepovede a protože na tom systémovém disku mám spoustu dat, SW a nastavení, zálohovat to by bylo na půl dne. Navíc je tady pořád ten problém s Windows, které se cizím boot managerům brání a věčně je buď přepisují, nebo mění pořadí bootování v BIOSu. Vlastní zkušenost.

Přece jenom - je tam linux, je tam grub, mohlo by to jít?
Moje poznatky z chování Batocera.linux boot:
Když při startu podržím Esc, naskočí grub boot menu z položkami
Batocera (normal)
Batocera (verbose)
Z toho jsem vyrozuměl, že je tam grub "kompatibilní" se SecureBootem
V Batocera linuxu je v cestě /etc/grub.d symlink na /usr/libexec/libostree/grub2-15_ostree
Soubor grub2-15_ostree přidám do přílohy, pokud by někdo dokázal poradit, co tam dopsat/změnit, aby se to chovalo jak potřebuju.
Ptal jsem se na něco podobného na redditu, ale nic pořádného mi neporadili.