Tip na disk M.2 a externí box pro RPi

Tip na disk M.2 a externí box pro RPi
« kdy: 03. 06. 2023, 10:57:14 »
Zdr tu všici.
Chci udělat memu mazlikovi radost a koupit mu M.2 SSD disk.
Moc se nevýznám, ale vím že je vice druhu M.2 disku.
Pojedou mi na raspi všechny?

Zatím jsem si výbral toto. Je to dobrá volba?
https://www.czc.cz/verbatim-vi560-s3-ssd-m-2-1tb/286198/produkt
https://aliexpress.com/item/1005005477357465.html

Děkují.

« Poslední změna: 03. 06. 2023, 11:04:03 od Petr Krčmář »

Rhinox

• 114
    • Zobrazit profil
Re:Tip na disk M.2 a externí box pro RPi
« Odpověď #1 kdy: 03. 06. 2023, 13:39:20 »
Radsi bych sel cestou M.2/NVMe, protoze M.2/SATA ma porad limit kolem 600MB/s. Rozdil v cene prakticky zadnej, rozdil v rychlosti vyraznej...

« Odpověď #2 kdy: 03. 06. 2023, 15:43:11 »
A umi raspi M.2/NVMe, přes USB?

Rhinox

• 114
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03. 06. 2023, 17:13:15 »
Co s tim ma spolecne RPi? Vzdyt ta krabicka ma v sobe NVMe<->usb prevodnik, diky kteremu se to pak pro OS tvari jako kterekoli jine usb-storage...

« Odpověď #4 kdy: 03. 06. 2023, 17:51:21 »
Radsi bych sel cestou M.2/NVMe, protoze M.2/SATA ma porad limit kolem 600MB/s. Rozdil v cene prakticky zadnej, rozdil v rychlosti vyraznej...
Dobře.A k čemu mu ta rychlost NVMe bude když má pravděpodobně Pi4 (?) kde je USB 3.0... Tedy teoretický  max.USB 3.0 = 600MBps .A je otázka zda takovou rychlost vůbec Pi dá...
Mnohem rozumnější než kombinovat M2 disk s velmi ale velmi pochybným čínským křápem které se tváří jako pouzdro-převodník je lepší koupit v podstatě libovolný lepší externí SSD třeba Samsung T7 dnes naprosto za luxusní peníz.
Nezapomínal bych že KVALITNÍ pouzdro pro M2 stojí samo o sobě min 1000Kč a slušný řekněme 1TB M2 je taky za litr.Otázka je jak se mu bude dlouhodobě líbit že bude topit v pouzdře.A opět jsem u kvality pouzdra.osvědčená klasika je třeba od Asusu ale pouze pro nvme disky.
« Poslední změna: 03. 06. 2023, 17:53:40 od Tom-One »

« Odpověď #5 kdy: 03. 06. 2023, 19:25:07 »
Jak už je napsáno výše: M.2/SATA nemá smysl, je lepší NVMe. Už proto, že se dá potom použít jinde, vyměnit, ... NVMe je dnes snad v každém notebooku, M.2/SATA dost vymizelo. Ty externí boxy zpravidla neumí oboje.
Krabičku bych teda nekupoval v Číně (jo, v tom CZC nebo kdekoliv bude taky vesměs čínská, ale zde prodávaná, se zárukou a možností vyměnit).
V RPi 4B jsem to takto použil a bez potíží. Zatížení není takové, aby disk začal mít problémy s teplotou. Toho jsem dosáhl z notebooku přes USB-C, když jsem kopíroval >100GB dat - tak někde okolo těch 100GB se to zpomalilo a hliníkové pouzdro začalo být poněkud teplé. Čtení problém není.

« Odpověď #6 kdy: 03. 06. 2023, 20:21:19 »
Ono to není o tom zda SATA nebo NVMe...Problém je ten že ani zdaleka nedosáhneš teoretické rychlost SATA o PCIe 3/4 ani nemluvě.
Jinak řečeno.Bude vždy limitní USB 3.0 Tedy je zcela jedno zda je SATA nebo ne protože bude rád když se dostane na poloviční rychlost SATA.
A nechci nikomu brát iluze ale hlavně PCIe 4 disky topí vždy a podle modelu klidně i v klidu s minimálním čtení a zápisem.
Ne o moc lepší na tom jsou top modely pro 3 třeba jako Samsung 970 EVO plus.ne nadarmo má většina MB.právě připravené pasivní chladiče pro M2 disky.
Ano,kvalitní ,,redukce,, disk udrží na podobné teplotě ale to je na zmiňované ceně litr jenom za redukci.A ,,díky,, USB 3.0 bude na 1/8 teoretické rychlosti disku.
Prostě mnohem lepší volba je USB externí SSD.Tam se víceméně i počítá s tím že bude dlouhodobě topit.
A ne,při progresu cen SSD nemá smysl kupovat SSD  s tím že ho někdy nějak využiji jinak a jinde...
« Poslední změna: 03. 06. 2023, 20:25:35 od Tom-One »

Rhinox

• 114
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 06. 2023, 22:22:25 »
Ono to není o tom zda SATA nebo NVMe...Problém je ten že ani zdaleka nedosáhneš teoretické rychlost SATA o PCIe 3/4 ani nemluvě.
Jinak řečeno.Bude vždy limitní USB 3.0 Tedy je zcela jedno zda je SATA nebo ne protože bude rád když se dostane na poloviční rychlost SATA.

USB 3.0 (jinak taky USB 3.1 Gen1) ma teoretickej limit 5Gbit/s. To se samorejme dosahnout neda (8/10b kodovani, rezie, atd), ale tech ~550MB/s zvlada, coz je jiz limit pro SATA. Pak tady je novsi USB 3.1 Gen2 (10Gbit, realne kolem 1.2GB/s), a USB 3.2 Gen1x2 (10Gbit, ~1.2GB/s), nebo USB 3.2 Gen2x2 (20Gbit, ~2.4GB/s). Ty to rozhrani jsou jiz bezne dostupne v pocitacich, tak nevim proc bych dnes nekdo kupoval M.2/SATA, co je technologie na svem konci...

« Odpověď #8 kdy: 04. 06. 2023, 07:19:56 »
Tak jinak.
Mam systém na SD kartě a v USB 128 GB flashdisk kupovaný na banggood.
Už to šlape 4 roky, tak chci raději vyměnit.
Moc neřeším tu rychlost. Je to jen na stahovaní a přehrávaní filmu přes net. A když mám doma 1G sit, tak asi těch 5Gbit/s co ma USB 3 moc nevyužiju.
Moje první řešení bylo toto a asi u něj zustanu.
https://www.czc.cz/verbatim-vi550-s3-ssd-2-5-1tb/286195/produkt?gad=1&gclid=CjwKCAjwyeujBhA5EiwA5WD7_c6Sqq5pH-lt4KQFRJUGr8PvqhsT7Um7lCFBTElqTGhVV0t4KR6cuRoCxdcQAvD_BwE

M2 jsem chtěl jen kvůli velikosti.

« Odpověď #9 kdy: 04. 06. 2023, 09:20:10 »

USB 3.0 (jinak taky USB 3.1 Gen1) ma teoretickej limit 5Gbit/s. To se samorejme dosahnout neda (8/10b kodovani, rezie, atd), ale tech ~550MB/s zvlada, coz je jiz limit pro SATA. Pak tady je novsi USB 3.1 Gen2 (10Gbit, realne kolem 1.2GB/s), a USB 3.2 Gen1x2 (10Gbit, ~1.2GB/s), nebo USB 3.2 Gen2x2 (20Gbit, ~2.4GB/s). Ty to rozhrani jsou jiz bezne dostupne v pocitacich, tak nevim proc bych dnes nekdo kupoval M.2/SATA, co je technologie na svem konci...
Někde píší že je lepší koupě SATA? Jenom upozorňuji že ani zdaleka nevyužije potenciál NVMe,ale negativa tedy provozní vlastnosti bude mít skoro jistě a ty může do jisté míry ovlivnit jak volbou disku tak i kvalitou ,,pouzdra,,
A i při volbě NVMe ani zdaleka nedosáhne na limit SATA....Tedy podle tohoto:

,, You won't get 5Gbps on a Pi4 because the four USB-A ports are derived from a controller chip on a single 4Gbps PCIe lane, but I've seen over 300MB/sec writing to an SSD with my 4B (highest was a little over 330 MB/sec sequential write).,,

https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=285468

Celou dobu tvrdím že mnohem lepší a jediná rozumná volba je externí ssd...Teoreticky pokud by šlo o velikost nějaký TOP speed Flash disk.Třeba Kingston má nejrychlejší Flash disky které těch 300MB (podle typu zápisu) dávají...Ale nejsou zrovna levné a poměr kapacita/cena je špatný...

« Odpověď #10 kdy: 04. 06. 2023, 09:37:09 »
Tak jinak.
Mam systém na SD kartě a v USB 128 GB flashdisk kupovaný na banggood.
Už to šlape 4 roky, tak chci raději vyměnit.
Moc neřeším tu rychlost. Je to jen na stahovaní a přehrávaní filmu přes net. A když mám doma 1G sit, tak asi těch 5Gbit/s co ma USB 3 moc nevyužiju.
Moje první řešení bylo toto a asi u něj zustanu.
https://www.czc.cz/verbatim-vi550-s3-ssd-2-5-1tb/286195/produkt?gad=1&gclid=CjwKCAjwyeujBhA5EiwA5WD7_c6Sqq5pH-lt4KQFRJUGr8PvqhsT7Um7lCFBTElqTGhVV0t4KR6cuRoCxdcQAvD_BwE

M2 jsem chtěl jen kvůli velikosti.
Víš ale o tom že je to SATA že jo? Tedy potřebuješ redukci na USB. V tom případě musíš volit něco z :
https://www.alza.cz/levne-externi-hdd-boxy-2-5/18843369.htm

Nebo ,,hotový,, produkt
https://www.alza.cz/levne-externi-ssd-1-tb/18872443.htm

Jinak podívej se na recenzi tvého vybraného SSD.
https://hardwarecorpus.in/blogs/reviews/verbatim-vi550-s3-1tb-review

Je prostě levný a je  zhruba na 1/2 maxima SATA.Ale pro tvé účely a při limitaci výkonu Pí to asi postačí.Do PC bych ho ovšem nedával...

« Odpověď #11 kdy: 06. 06. 2023, 10:17:04 »
U těch redukcí USB3 > SATA, M.2 SATA a M.2 NVMe je ještě důležité, jestli umí uas (UASP, USB Attached SCSI Protocol), což má menší režii než starší a univerzální usb-storage (mass-storage, BOT, Bulk Only Transport). Akorát některé ty HW implementace uas jsou horší a kouše se to, tak se stejně musí zakázat.

Co se používá je vidět v lsusb -t

https://www.jeffgeerling.com/blog/2020/uasp-makes-raspberry-pi-4-disk-io-50-faster

« Odpověď #12 kdy: 06. 06. 2023, 12:54:23 »
My two cents: používám u RPi4 boxík AXAGON EEM2-UG2, který má pozoruhodnou vlastnost, že podporuje NVMe M.2 SSD a přitom se připojuje do klasického USB (klidně i do USB 2.0), čili nějakým způsobem nejspíš překládá NVMe protokol do Mass Storage, potažmo do UASP (pokud host podporuje). UASP ten box umí, testováno.
Skoro všechny jiné boxy na M.2 SSD se připojují do USB-C a počítají s Thunderboltem (PCI-E passthrough), ale to samozřejmě u RPi4 použít nelze.

« Odpověď #13 kdy: 12. 06. 2023, 22:51:23 »
Topení je věc power managementu a nastavení. Nevím jak na linuxu, (by mě to zajíimalo), al na windows hodně měl vliv něco jko Agfresita uspávání linky PCIE. Nízká Střední Maximální. Pouze na maximální měl disk hodně nižsí teplotu, jjnak topil

Pak je tam ještě přímo nějaká volba HIPM, DIPM, sleep atd, to myslim že vliv nemělo

Já bych bral Verzi s USB 3.1 (10Gbps se hodí), pro RPI overkill. redukce na USB-A) USB-C stojí stovku, ale je vzácná(opačný směr), co vím, měli ji jen v CZC

Ve finále RPI stejně nepozná rozdíl ... 300MBps

Zlaté RPI4 ... na 3 jsou rychlosti o řád níž

« Odpověď #14 kdy: 13. 06. 2023, 06:38:25 »
Topení je věc power managementu a nastavení. Nevím jak na linuxu, (by mě to zajíimalo), al na windows hodně měl vliv něco jko Agfresita uspávání linky PCIE. Nízká Střední Maximální. Pouze na maximální měl disk hodně nižsí teplotu, jjnak topil

To je v Linuxu:
Kód: [Vybrat]
$ cat /sys/module/pcie_aspm/parameters/policy
default performance powersave [powersupersave]