Jít přes embedded linux jednodušší rozhodně není. Pokud vezmu například zařízení založené na ATMega se zápisem na SD, tak program v ANSI C se dá napsat za chvilku a s minimálním použitím datasheetu (nastavení UARTu a SPI je na pár řádků, použití knihovny od CHaNa na FAT je brutálně jednoduché).
Oproti tomu porovnám například systém např. s AT91SAM9260 (ARM s připojenou externí SDRAM a NAND flash). Tam je potřeba nejdřív upravit/napsat celý znova first-stage bootloader tak, aby bylo vůbec možno zavést U-Boot z flash. Potom si připravíte zdrojáky U-Bootu tak, aby bootloader správně nastavil HW procesoru, SDRAM kontroléru a NAND flash kontroléru tak, aby vůbec bylo možné linux zavést. Tohle budete opakovat s nastavením kernelu, a to jsem se ještě nedostal ke kompilaci userspace pro ARM. Potřebujete správně nakonfigurovat a upravit uClinux tak, aby to fungovalo. A pak si možná, velmi komplikovaně, připojíte přes AT91 SPI paměťovou SD kartu, a bude Vám přes AT91 USART fungovat i ta sériovka. Což zase neřeší nastavení ovládací konzole linuxu alespoň přes debug UART. I pro člověka zoceleného X platformami dokáží některá úskalí pořádně potrápit. Počítáte-li, že distribuce pro tyto systémy existují, tak ano - ale buď jsou tyto buildrooty placené, nebo jsou jen pro velmi specifickou platformu.
Moje rada zní - jděte na to jednoduše. Kupte si Arduino založené na AVR (i když já ho prostě nesnáším, je to zase jeden projekt, který programátora embedded hardware abstrahuje právě od hardware, vývojář zařízení by měl minimálně spolutvořit alespoň schéma zapojení na základě znalosti cílové aplikace, schopnosti procesoru, možnosti a různorodosti jeho zapojení tak, aby řešení bylo maximálně efektivní). Tam nebudete řešit úskalí zavedení, spuštění a udržení stability embedded linuxu.
To Lenin: Je to super že je všude linux, je jenom velká škoda, že úpravy kódu ať už U-Bootu nebo jádra nejsou commitována do komunitních repozitářů u velké spousty platforem. Chce-li pak člověk vytvářet zařízení založené na nějakém takovém SoCu, tak si musí hodně věcí udělat sám nebo to pokoutně hledat v šílených balících zdrojových kódů u výrobce. DOkumentace populárních SoCů běžících na linuxu je taky hodně bídná. Atheros, Broadcom, Realtek. Z těch vymlátit datasheet, to je kolikrát unikum. Neodeberete-li alespoň 100000 kusů procesorů, tak vám ani neukážou ani co to umí.