Netbook Intel Atom a Linux

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re: Netbook (Atom, Intel grafika), prosím o rychlé zkušenosti
« Odpověď #30 kdy: 17. 07. 2011, 01:29:24 »
Pro BSD nejsou ovladace grafiky pokud vim, takze gentoo je lepsi volba :)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re: Netbook Intel Atom a Linux
« Odpověď #31 kdy: 19. 07. 2011, 15:11:55 »
Dneska ečer bych měl mít NTB doma, ráno očekávám, že na něm pojedou Gentoo :-P

Jak jsem psal - mám doma čtyřjádro desktop, na tom si to celý předkompiluju a pak to jenom přesunu na disk do NTB a nainstaluju GRUB a předpokládám, že po restartu to najede ;-)

Už jsem takhle dal dohromady mini-server s Atomem a když člověk má nějaký zkušenosti s Gentoo, neni se v čem splést.

Já se teda u toho mi-serveru seknul celkem fest, to si dočtěte, stojí to az to! ;D

Jsem si celej systém připravil na USB disku, ze kterýho to taky jede. Takže i jádro, GRUB, prostě se všim všudy. Pak jsem to jen připojil a nastartoval... A ono to nenajelo... Protože jsem jaksi celou dobu dělal 64 bitovej systém, ale Atom N270 je 32 bitovej procesor ;D Tak jsem si to dal ještě jednou, ale už 32bitů.

Pro ten NTB jsem si už ověřil, že je to 64bit :-D

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #32 kdy: 25. 07. 2011, 14:51:51 »
Notebook už mám skoro týden doma a pro zvědavce (jako jsem byl já) připravuju malý bonus.

Zapisuju si časy kompilací vybraných balíků. Většinou jde o koncový balík, tj. ne o závislosti, které s sebou táhne (například mám zapsaný Pidgin, ale nemám GTK - i když GTK ještě taky poznamenám ;-) ). Mám i čas totálně osekaného kernelu systému (aby jel na HW, ale nic víc)

Až zkompiluju OpenOffice, tak ty časy hodím sem. Myslím si, že by mohlo někoho zajímat, jak dlouho co trvá na Atomu.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 25. 07. 2011, 15:04:23 »
Tak jestli az po kompilaci OO tak to mame jeste cas  ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 25. 07. 2011, 15:56:56 »
Pavouk106: Jestli ten notebook nechcete hned upect, tak aspon zkuste pouzit distcc.

trubicoid2

« Odpověď #35 kdy: 25. 07. 2011, 17:55:48 »
Zapisuju si časy kompilací vybraných balíků.

to nemusis zapisovat, pise se to samo do /var/log/emerge.log
taky existuje genlop, kterej z toho logu predpovida, jak dlouho bude kompilace trvat, koukni sem: http://pario.no/2007/07/25/estimate-emerge-time/

trubicoid2

« Odpověď #36 kdy: 25. 07. 2011, 18:02:53 »
jinak toto v /etc/make.conf by melo kompilaci urychlit
Kód: [Vybrat]
MAKEOPTS="-j3 -l4.0"
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--jobs --load-average=4.0 --with-bdeps y"

a pak
Kód: [Vybrat]
echo 10 >/sys/devices/system/cpu/cpufreq/ondemand/sampling_down_factor

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #37 kdy: 26. 07. 2011, 11:11:01 »
Jarda P: Neupeču, nejvyšší teplota, který jsem dosáhnul na jádře CPU byla 61. Nemluvě o tom, že jsem zastánce názoru, že HW musí být konstruován i na 24/7 v plném zápřahu. A to i NTB. Samozřejmě za předpokladu, že není pohozený v peřinách ;-)

trubicoid2: genlop zní velmi dobře. Zatím budu dál zapisovat do souboru (ručně, jako doteď), ale už si o něm začnu něco hledat a určitě ho zavedu na všechny svoje PC :-P

MAKEOPTS="-j3" mám

Zbytek neznám, nerozvedl bys to prosím?

ondemand nepoužívám, jedu na conservative. Každopádně obecně mi delší časy kompilace nevadí, u tohohle HW prostě počítám s tím, že nebude všechno hned. Ovšem na OO se vysloveně těším a už vím, co budu dělat o víkendu :-D

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #38 kdy: 24. 08. 2011, 12:38:52 »
Pardon za vytahování tématu zpět nahoru, ale mám jen drobnou aktualizaci.

Na netbooku používám LXDE a jako přehrávač mplayer. Navzdory tomu, že rozlišení je jen 1024x600, zkusil jsem přehrát FullHD video (v různých kontejnerech/formátech, výčet ale nemám, natolik mě to nezajímá) a světe div se - jede!

Video musí být na místní disku (aby se nezatěžovalo CPU případným šifrováním u přenosů po síti a aby byla dostatečná rychlost - v mém případě to brzdila wifi), mplayer při delším seeku zařve do řádky, že je to pomalé (ale jen jednorázově při tom seeku), ale ve finále to jede naprosto v pořádku, bez záseků, trhanců atd. atd.

To jen tak doplnění :-) Ten genlop sem zkoušel, celý systém (emerge system world -e) trvá cca 1 den 20 hodin a asi 16 minut. Libreoffice si evzmou 11 hodin a nějaké drobné, Chromium lehce přes 5 hodin. Všechno ostatní je proti temhle balíkům "rychlé". :-)

Časy z genlopu hodlám poslat na jeho domovskou stránku, aby se staly součástí databáze, které se genlop případně ptá.

trubicoid2

« Odpověď #39 kdy: 24. 08. 2011, 13:22:38 »
v MAKEOPTS to -l je toto:
-l [load], --load-average[=load]
            Specifies  that  no  new  jobs (commands) should be started if there are others jobs running and the load average is at least load (a floating-point number).  With no argument, removes a previous load limit.

podobne je to v EMERGE_DEFAULT_OPTS, ale ten jakoby kompiluje vic baliku zaroven, jestli je load mensi nez to cislo

jinak --with-bdeps y je blbost, ted nedavno jsem to oddelal