Prošel jsem si tím, za mě z časového hlediska to chce alespoň 100.000 obyvatel město, do přírody můžeš jet 20 minut autem...
Připomínáte mi tchýni z paneláku na Jižním Městě, pro kterou je "příroda" trávník pět krát pět metrů obehnaný dvoumetrovou neprůhlednou zdí. Fungovat, jako
pražáci lufťáci, co o víkendu "přece můžou jet do přírody autem", to bych se asi musel hanbou propadnout už z principu. Ne, to že "mohu jet do přírody 20 minut autem" neřeší naprosto nic. Notabene s více dětmi. Čím dál méně chápu, koho napadlo, že lidé budou žít na ploše osmdesát metrů čtverečních, kde aby viděli víc, než dva stromy, musí někam jet půlhodinu autem.
Časová efektivita města je prostě vyšší.
To ano. Malého města. (Tak jste to ostatně asi myslel.) Nikoliv velkoměsta, tam je všechno daleko. Ve velkoměstě za to navíc platím tupým, prázdným, povrchním, konzumním a na druhou stranu zběsilým životem v první řadě bez jakéhokoliv širšího smyslu. A ne, nepište mi, že ten přece žít ve městě nemusím nebo ho mohu žít i na venkově. Ten ve městě žije drtivá většina obyvatel, dost pravděpodobně (statisticky) včetně vás. Ono to ve městě ostatně jen těžko jde bez velkého úsilí nějak výrazně jinak. Poslední roky mě tohle začalo vyloženě vysávat.
Taky je otázka, jestli je to fakt tak zásadní, pro někoho, kdo pracuje full remote, ta "časová efektivita". A to nemluvím o tom, že u nás na větší vsi mám poštu sto metrů, obchod stopadesát metrů a obecní úřad dvěstě metrů. Doktor tu taky je, do školy vodit děti nemusím protože po té vesnici dojdou hravě samy. Nemusím řešit kdy půjdou ven, co budou dělat. Protože mohou jít na jednu zahradu, na druhou zahradu, na třetí zahradu, k sousedům nebo na hřiště co je asi osmdesát metrů odsud ale na to obvykle ani nedojde. Běžně nepotřebuju jiného skoro nic. Jediné, co mi tu dost chybí (a asi vždycky bude) je, že mi nákup nedovezou až pod nos. To je otrava, uznávám. Kdy jsem byl naposledy osobně v bance už si ani nepamatuji ale budou to v průměru tak dvě návštěvy za poslední čtyři roky. Nezajímavý problém.
Člověk bohužel musí používat auto protože hromadná doprava jezdí tak, jak nejezdí. A když jedu do Prahy, jedu vlakem, kde jednak mohu pracovat a druhak je mi naopak příjemné, že nemusím trčet pořád na jednom místě, navíc někde v bytě. A vlaky mám rád. Život není jen o penězích a časové efektivitě. My two cents.