Z mojich skusenosti, co sa wifi pokrytia tyka. Panelaky obzvlast, ak su tam zelezo-betonove steny a velky priestor sa jednym wifi routrom pokryt neda. Navyse v case najvacsiej spicky, co su veceri, ked je kazdy na internete, tak sa zariadenia rusia navzajom zo susedmi, ak to maju zle nastavene. Vzdy sa najdu miesta, kde ten signal bude slaby alebo ziadny. Preto treba vzdy dve a viac zariadeni na pokrytie.
Nasledne zalezi od toho, ci chces mat v ramci celeho bytu jeden nazov wifi siete - mesh siet, alebo ti nevadi, ze ma kazda wifi iny nazov. Kazde ma svoje plusy a minusi. Od toho sa si vies odvodit ake zariadenia treba.
Ako uz bolo spomenute vyzsie na mesh siete je dobry bud TP-LINK Deco, Unifi, TP-LINK EAP, v najhorsom tie CAps od mikrotiku. Mikrotik ma v celku dost zlu wifi oproti inym vyrobcom. K unifi a EAP treba zvlast kontroler, ktory zabezpeci mesh siet, Deco ci Caps maju tuto funkcionalitu v sebe. Pri kupe AP by som sa poobzeral po zariadeniach, co maju podporu wifi6, ktore aj na 2,4ghz pasme dosahuju vacsie rychlosti ako starsie verzie. A hlavne su menej nachylne na rusenie.
Mikrotik ako taky ma routovaciu rychlost a bridgovaciu rychlost. Rychlost pri routovani ovplyvnuju firewall pravidla, mangle pravidla, nat, shaping... Bridge rychlost zase ovplyvnuju pravidla na bridge a vlany.
vid. priklad...
Mam RB4011, ktore maju cez 100fw pravidiel a zaroven robia shaping cca 100-150 klientov a routing zvladu do 1Gbitu bez problemov. Zo switchovanim nemaju problem ist aj cez 5Gbit. Po vyskusani RB5009, by som sa k RB4011 uz nevracal. Cena je ta ista, ale priepustnost je uplne inde. Uz len pri VPNkach, co mam overene,tak na 5009 som mal priepustnost 350+Mbps bez problemov, kdezto 4011 zakapavala na 150+Mbps...
Ak ti tvoj mikrotik cez lan porty v bridge prenesie 1gbps medzi zariadeniami, tak nemas dovod ho menit. Ak ti do internetu da 250Mbps, tak asi tiez nie je dovod ho koli tomu menit.