Haha, greenlinuxguru me fakt bavi
Tolik protimluvu a manipulaci jsem jeste v jednom vlakne snad nezazil...
Co bych nejvíc zvážil je budoucí styl života, tvoje vize, jestli se prostě vidíš jako ten fotřík s passatem co 20 let chodí do stejného korporátu, ve 30ti založí rodinu a bude žít v 3+kk v paneláku v Praze, Brně a chodit do práce.
Aha, takze VS == "
3+kk v panelaku v Praze a chodit do prace" vs. ne-VS == "
svoboda, pivko, cestovani"?
Dekujeme za analyzu
ad2 jinou kariérní cestu bych volil, pokud si představuješ, že v budoucnu chceš dělat na sebe, s přítelkyní karavanem objíždět evropu nebo žít na bali.
Ale tak mě se obecně mladá léta líbila i mimo vysokou, prostě jsem měl spolubydlící a cestoval. Taky jsem trávil mládí na lavičce pohulující brko s partou, taky relativně skvělá bezstarostnost. To přeci není jen o vysoké.
Chtel bych zduraznit TVOJI VETU:
To přeci není jen o vysoké..
Řekněme, že dám 5 let do vysoké, v mém času je to prostě 10 mio. Kč a moje otázka je, zaplatí to stát? A odpověď je ne. Naopak zaplatí míň než americká konkurence, takže pro mě stát je něco jako tlustá ošklivá holka co má požadavky na prince, mít je může, ale mě nezajímají, když hezká modelka má požadavky nižší.
Jasne, urcite jako devatinactiletemu cucakovi s maturitou ti US firma zaplati (ekvivalent) 10K CZK / MD. Z 99% na VS chodi lide prave hned po maturite. Prvni prispevek v tomhle vlakne je dle indicii od cloveka na stredni skole. Tudiz se tu snazis dokazat svoji pravdu odpovedmi na neco na co se nikdo neptal (tj. jestli jit na vysokou napr. ve 40).
Zaměstnavatel samozřejmě radši přijme člověka s FCE a certifikací na Javu než inženýra z ČVUT bez praxe a znalosti technologií s tím, že umí vypočítat přes kirhorfovi zákony výkon trafa - což je mu na nic.
Naprosto neni pravda. Mne se na certifikat z AJ nikdy nikdo neptal (mam CAE) a uz vubec ne na nejaky obskurni certifikat na Javu/C#/C++. Programovani neni administrace. Naopak, anglictina byla vzdy rozsouzena po prvnim screening pohovoru, ktery jsme vedli v anglictine a pak prisla brutalni algoritmizace - pro tvoji informace: Big O notation, efektivni algortmy, obcas statistika apod. Tohle se na youtube naucis tezko.
makám na sobě, viz. ta posilovna, strava
Gratuluji, prave ses zaradil na seznam osmisteho-milionteho-prvniho mileniala, ktery "chodi do posilovny a pije zeleny caj"
Vskutku originalni zivotni cesta
Osobně jsem chodil na ekonomku
Aha, jasne, takze jsi chodil na VSE, kterou jsi ani nebyl schopny dokoncit a pak tady rozdavas rady, jak ti VS nedala zadne znalosti do IT?
A jako člověk, kterého téma zajímalo a četl si na ekonomce tisícistránkové knížky od světových ekonomů jsem byl exot
Ano, tak to jsi exot a naprosto jsi nepochopil vyznam VS. Vysoka skola ti ma dat rozhled, naucit te teorii, principy a to ve velmi kratkem case. Cist tisicistrankove knihy skutecne neni treba, protoze cil (ne vzdy to samozrejme vyjde, ale to uz zalezi na studentovi...) je predat znalosti takove, aby student znal obecne principy a pak to overit na zkousce.
Jeste jeden point k "precetl jsem tisicistrankove knizky": Pokud jsi nebyl na zkousce -> na statnicich -> nedostal jsi diplom, jak ti tady muzeme verit, ze jsi to skutecne cele precetl a spravne pochopil?
Pro mě je důležité vzdělání
Ok, ale jak ostatnim dokazes, ze to skutecne umis? Nejsou CISCO certifikaty nahodou principielne uplne stejne? Tam ses jako nesprtal na zaverecne testy? Ale jdi ty...
když chceš pochopit souvislosti věcí, které se učíš, tak prostě musíš omezit to množství, rozhled a postupně se doučovat věci, co ti schází.
Naopak, kdyz chces chapat souvislosti, musis znat teorii a principy. Kvalitni VS ma cloveka zejmena "naucit se ucit", tj. kdyz vypadnes z VS znas teorii siti, vis jak funguji programovaci jazyky, neni pro tebe problem se rychle naucit novou technologii, coz je daleko vetsi asset nez se "nasprtat jednu konkretni technologii".
Ale na internetu jsou i strukturované kurzy programování, a mnohdy na mnohem vyšší úrovni než VŠ.
Tak urcite... Delal jsem kurzy na Coursere, LinkedInu, RangeForce, PluralSight, znam nekolik holek z CzechITas. Nic z toho nesaha ani po kotniky cloveku s rigoroznim vzdelanim z CVUT/MFF.
A jedna věc je, učit se pro testy a druhá pro pochopení souvislostí. Je skvělé, že všichni vědí kdy byla bitva na bílé hoře, ale kdo ví souvislosti v tom, proč, co se tam řešilo, jaká byla doba, a jak se tehdy vnímala válka a tak? Není to samo o sobě důležitější než napsat datum do testu, ostatně ten datum je ten nejmíň podstatný údaj.
Aha, takze zrusime skoly a budeme detem rikat, at koukaji na youtube. Jasne, vsichni jsou tak chytri a svedomiti, ze to dokoukaji, udelaji si zapisky a hned si vsechno zapamatuji...
když ti to začne vyprávět Ševčík, tak tě to chytne
Myslis treba to jak nema dostatek publikaci, aby byl vubec docent, jak sikanoval kolegy, jak jel na dalnici v protismeru s majackem... Tak aspon zname tvoje modly.
Jj, i můj kamarád potkal manželku na vysoké, ano. A sám mám takové hezké storky z vysoké, kdy jsem si stoupnul u kolejí, opřel se o zábradlí, vyšla první holka ze dveří a za 5 minut jsme seděli na pivku, a strávili hezkou noc, a byla mladá, pěkná.
Opet gratulujeme a posilame klicenku
No, nevim nevim greenlinuxguru. Mozna bych byt tebou bud zmenil nick nebo sel radeji mudrovat nekam jinam, moc ti to nejde