Rychlost Chez Scheme

Re:Rychlost Chez Scheme
« Odpověď #15 kdy: 21. 01. 2023, 16:45:47 »
autoři Chez Scheme dosahují rychlosti srovnatelné s Céčkem/Rustem
Nově ověřeno na novém projektu :) Klobouk dolů :D

Mohla by být nějaká ukázka pls? Jde mi o to, jaký "level" abstrakce ten kód má, jestli to třeba jen nění "prekabátěné céčko" (nic ve zlém, ale třeba na https://benchmarksgame-team.pages.debian.net/benchmarksgame/index.html je vidět, jak lidi ohýbají řešení až do extrému jen proto, aby z nějakého jazyka dostali další % speedupu). Fakt mě to zajímá, zrovna u Scheme.

U těchto jazyků je hlavní problém v syntaxi - Lisp je slepá ulička, kterou (skoro) nikdo fakt chodit nechce. Tu abstrakci si tam představit dovedu, ale za jakou cenu...

Lisp má i alternativní syntax: M-expression https://wiki.c2.com/?EmExpressions

« Poslední změna: 21. 01. 2023, 16:47:24 od uetoyo »

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 21. 01. 2023, 17:08:14 »
U těchto jazyků je hlavní problém v syntaxi - Lisp je slepá ulička, kterou (skoro) nikdo fakt chodit nechce. Tu abstrakci si tam představit dovedu, ale za jakou cenu...

Muzes dat nejakej priklad problemu v syntaxi Lispu?

Ja se netajim tim, ze mi to vyhovuje a furt nedokazu pochopit co na tom komu muze vadit....
OK oteviraci zavorku pisu na trochu jiny misto nez v jinych jazycich, ale na to se prece snadno da zvyknout.
A vyhody ktery to prinasi jsou obrovske... homoikonicita, structured editing, nemusim resit priority operatoru ...

Především tam těch závorek je moc. Homoikonicita je problém a ne řešení, protože většině programátorů prostě ta čitelnost přijde horší a obezličky typu rainbow parentheses to řeší jenom zčásti.

Vždycky když je nějaký flame o programovacích jazycích, někdo poznamená něco o znovuobjevení Lispu. A mně přijde, že když už, tak se znovuobjevuje ML. Když vynechám Clojure, tak si nevzpomínám na žádný jazyk v poslední době, který by se vydal cestou Lisp-like syntaxe.

« Odpověď #17 kdy: 21. 01. 2023, 17:10:57 »

Muzes dat nejakej priklad problemu v syntaxi Lispu?

Ja se netajim tim, ze mi to vyhovuje a furt nedokazu pochopit co na tom komu muze vadit....
OK oteviraci zavorku pisu na trochu jiny misto nez v jinych jazycich, ale na to se prece snadno da zvyknout.
A vyhody ktery to prinasi jsou obrovske... homoikonicita, structured editing, nemusim resit priority operatoru ...

Především tam těch závorek je moc. Homoikonicita je problém a ne řešení, protože většině programátorů prostě ta čitelnost přijde horší a obezličky typu rainbow parentheses to řeší jenom zčásti.
Když vynechám Clojure, tak si nevzpomínám na žádný jazyk v poslední době, který by se vydal cestou Lisp-like syntaxe.
Je jich docela dost.
« Poslední změna: 21. 01. 2023, 17:16:31 od uetoyo »

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 21. 01. 2023, 17:17:29 »

Jo a třeba ta priorita operátorů je z mého pohledu další záměna problému za výhodu. Když si nejsem jistý, můžu závorkovat snad v každém běžném jazyce, vtip je v tom, že obecně nemusím. Beru teoretickou výhodu výrazů typu (* x y z), ale nikdy v životě a to ani v době, kdy jsem se snažil si Lisp zamilovat, jsem si neřekl "tohle je bomba, jinde mi to zásadně chybí".

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 21. 01. 2023, 17:18:56 »
Když vynechám Clojure, tak si nevzpomínám na žádný jazyk v poslední době, který by se vydal cestou Lisp-like syntaxe.
Je jich docela dost.

Obecně věřím, ale kde jsou v TIOBE nebo jiném srovnání? Obskurní jazyky pro autora a pár fandů vůbec nevylučuju.

« Odpověď #20 kdy: 21. 01. 2023, 17:28:29 »
Je jich docela dost.

Obecně věřím, ale kde jsou v TIOBE nebo jiném srovnání? Obskurní jazyky pro autora a pár fandů vůbec nevylučuju.

Znáš Julii? Zkus do konzole zapsat  `julia --lisp` :D
Jinak K/Q, Wolfram, Lisp Flavored Erlang (LFE), prostě je jich celá řada... 

« Odpověď #21 kdy: 21. 01. 2023, 17:33:33 »
Je jich docela dost.

A co s tím má společného zase TIOBE? Nemainstream neznamená nutně "Obskurní jazyk pro autora a pár fandů " ale třeba specializovaný. Já sem rád že se lidi snaží prošlapávat cestu i do stran.

« Odpověď #22 kdy: 21. 01. 2023, 17:37:29 »
V TIOBE sice není, ale známá hra Last od Us ho používá: https://www.youtube.com/watch?v=Ox2H3kUQByo&t=37m40s

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 21. 01. 2023, 18:21:00 »
když už, tak se znovuobjevuje ML
ML je ostatně podstatně zajímavější než Lisp. Nejnověji inspirovalo například Lean.

« Odpověď #24 kdy: 21. 01. 2023, 18:58:05 »
ML je ostatně podstatně zajímavější než Lisp. Nejnověji inspirovalo například Lean.

Hlavne F#, to uz je rekl bych docela mainstream.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 21. 01. 2023, 22:55:31 »
Hlavne F#, to uz je rekl bych docela mainstream.
Víc mainstream, ale ne až tak zajímavé.

« Odpověď #26 kdy: 22. 01. 2023, 10:20:42 »
Především tam těch závorek je moc.

Neni... jen vseho ostatniho je tam min. ;-)

Homoikonicita je problém a ne řešení....

Nema resit citelnost, ale rozsiritelnost jazyka. a to resi celkem pekne...
A jako side effect prinasi tooling support.. viz structured editing..

a obezličky typu rainbow parentheses to řeší jenom zčásti.

rainbow parentheses neznam/nepouzivam...
pouzivam paredit a nepamatuju si, ze bych mel nekdy problem s balancovanim zavorek.

protože většině programátorů prostě ta čitelnost přijde horší

Mas nejaky data potvrzujici tohle tvrzeni?

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 22. 01. 2023, 12:57:12 »
Homoikonicita je problém a ne řešení
Krásná ukázka neznalosti a nepochopení.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 22. 01. 2023, 13:59:36 »
protože většině programátorů prostě ta čitelnost přijde horší
Mas nejaky data potvrzujici tohle tvrzeni?
Zdroj: Just trust me dude.

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 22. 01. 2023, 14:03:31 »
Homoikonicita je problém a ne řešení
Krásná ukázka neznalosti a nepochopení.

Ale jdi.