.NET a remote?

.NET a remote?
« kdy: 16. 12. 2022, 17:22:53 »
Zdravim lidi, momentalne pracuju pro cizi korporat s pobockou v CR, je to muj treti .net job (asi 4,5 roku praxe pokud nepocitam predchozi brigady a part-timy). Od covidu pracuju remote a pro me top.  Ani v jednom jsem nedelal v .net core (mimo kratkej side job na part time pro zabavu). Dve z poslednich pozic jsem vzal protoze mi slibili novy technologie, ale byl to kec. Clovek si precte a vyzkousi nejaky novinky po vecerech, ale jsem hlava derava, co nepouzivam, to zapomenu. K jadru veci. Mam necelych 80k hrubyho. Z osobnich duvodu proste potrebuju vic penez. Mam relativne cas, decka zatim nechci, hypo nemam. Rad bych nasel remote pozici, idealne pro zahranicni firmu, abych pouzival AJ (napr s Britama mam zatim super zkusenost, ale to asi nejde generalizovat). Problem je, ze mi prijde, ze .NET nabidek obecne neni tolik jak treba Javy. O penezich ani nemluvim, v CR je inzeratu na 5k MD za Javu habadej. V .NETu mi prijde ze je tech 5-6K v CR strop. Ted otazky:
1) Pracujete nekdo v .NETu remote pro zahranici? Hledate nabidky proste google, "remote backend .net" a nazdar? Obecne s recruiterama nemam bohuzel dobrou zkusenost.
2) Nejsem zadnej profik, ale jak jsem rekl, mam cas si po vecerech po praci hrat... nestalo by za to zkusit najit job v Jave? Nebo Go? V Jave 7 jsem neco napsal, ale Spring treba neznam vubec, coz je esencialni. Co myslite, ma cenu se orientovat podle toho, ze ted je Java proste lip placena, nebo se radsi zdokonalit tak jak muzu v tom co delam, a doufat, ze casem najdu lip placenej job

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
Re:.NET a remote?
« Odpověď #1 kdy: 16. 12. 2022, 18:09:46 »
nestalo by za to zkusit najit job v Jave? Nebo Go?
Zrovna po vývojářích v Go je momentálně velká poptávka, co tak vidím kolem sebe (a na portálech). Takže bych to určitě doporučil, pozice bývají dobře placené a jazyk se dá naučit rychle.

« Odpověď #2 kdy: 16. 12. 2022, 18:32:26 »
Java je zase hodně podobná C# (nevím, kterej .Net jsi používal), takže by ti netrvalo dlouho se zorientovat - a Spring je jenom knihovna, to se člověk naučí používat za pár dnů. Na druhou stranu za sebou Java nemá až tak silnou společnost, takže třeba časem umře, kdo ví...

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 16. 12. 2022, 18:53:31 »
Na druhou stranu za sebou Java nemá až tak silnou společnost, takže třeba časem umře, kdo ví...
Toho bych se asi nebál, ale je možné, že v ní časem bude méně projektů.

« Odpověď #4 kdy: 17. 12. 2022, 19:43:17 »
Aby si člověk s .Net mohl říct v ČR o víc peněz, chtělo by k tomu to nějakou nadstavbu, specializaci, než jen znalost programovacího jazyka a frameworku. Ať už znalost technickou (třeba dobrou znalost některého cloudu, vývoj pro HA nasazení...), oborovou (třeba dobrá znalost bankovního prostředí nebo aplikace pro zdravotnictví) nebo mimoprogramátorskou (třeba analytik, manažerská zkušenost).

« Odpověď #5 kdy: 17. 12. 2022, 19:46:45 »
Spring je jenom knihovna, to se člověk naučí používat za pár dnů.

Dobry vtip - skoda, ze Spring je cely ekosystem s dalsimi a dalsimi zavislostami - chcem vidiet toho borca, co to za par dni alebo tyzdnov da... Posli kontakt, hned ho zamestname.

Jeden priklad z tisicov ? Co takto si postavit nieco v Spring Cloud ? Alebo je libo Spring Batch pre davkove spracovanie dat ? A co takto AMQP alebo sa napojit na Kafku ?

Prosim, radte len ti, co mate nejake skusenosti s enterprise projektami alebo este lepsie, ak ste nejaky tech lead alebo architekt, ktory sa tym zivy.
« Poslední změna: 17. 12. 2022, 19:48:26 od Vočko Szyslak »

« Odpověď #6 kdy: 17. 12. 2022, 20:28:01 »
Dobry vtip - skoda, ze Spring je cely ekosystem s dalsimi a dalsimi zavislostami - chcem vidiet toho borca, co to za par dni alebo tyzdnov da... Posli kontakt, hned ho zamestname.

Jeden priklad z tisicov ? Co takto si postavit nieco v Spring Cloud ? Alebo je libo Spring Batch pre davkove spracovanie dat ? A co takto AMQP alebo sa napojit na Kafku ?

Prosim, radte len ti, co mate nejake skusenosti s enterprise projektami alebo este lepsie, ak ste nejaky tech lead alebo architekt, ktory sa tym zivy.
Když jsem nějakou z nich potřeboval, tak jsem se ji naučil velice rychle. Třeba zrovna ten Spring Batch vypadá jako něco, co je člověk schopnej používat v podstatě hned. A že by se někdo musel naučit hned všechny, aby mohl dělat v Javě, to asi nebudeš tvrdit ani ty?
Na druhou stranu u spoustu těch Spring knihoven moc ani nechápu smysl - proč používat Spring Rabbit, když je to zhruba stejně složitý jako použít ten Rabbit přímo...

Jinak díky za nabídku, ale pokud jsi reprezentativní vzorek lidí ve vaší společnosti, tak k vám jít pracovat opravdu nechci  ;)

« Odpověď #7 kdy: 17. 12. 2022, 21:20:47 »
Když jsem nějakou z nich potřeboval, tak jsem se ji naučil velice rychle.
Presne o tomto hovorim...9/10 ludi neovlada poriadne JPA, nerozumeju rozdielu medzi @OneToMany a @ManyToOne a preco by mali uprednostnovat Lazy fetch pre Eagerom (resp. eager maximalne v @OneToOne  inak nikdy !!!!). Rovnako nevedia dedit v JPA, nevedia, co je Entity graph (bleee) a preco je nutny, nerozumeju ani N+1 problemom, myslia si,ze daju em.persist a to staci a uz vobec nie, ako to cele debugovat a ladit... a co takto nad to postavit QueryDSL alebo JOOQ ?

Pozriet si nejake Baeldung tutorialy nie je skutocne vsetko.

A že by se někdo musel naučit hned všechny, aby mohl dělat v Javě, to asi nebudeš tvrdit ani ty?
Urcite nie, ale rovnako nebudem niekoho presviecat, ze naucit sa Spring (Spring Boot) a jeho projektom je vec na par dni...rukou mi preslo niekolko vyvojarov a trva to niekedy aj roky....ono to je aj o tom, aby clovek rozumel ako to v tom Springu aj funguje (pozdravujem magic autoconfigure beany a @ConditionalOnXYZ anotacie) ked uz riesi, preco nieco debuguje.

Na druhou stranu u spoustu těch Spring knihoven moc ani nechápu smysl - proč používat Spring Rabbit, když je to zhruba stejně složitý jako použít ten Rabbit přímo...
Uplne vsetko nema zmysel...na druhu stranu si neviem predstavit implementovat rucne veci napr. z cloud starterov - OpenTelemetri, Zipkin, Sleuth tracovanie, napojenie na Vault, Discovery server, Broker alebo taku blbost ako bootstrap.yaml tahaneho z nejakeho remote umiestnenia (konfig server, git, ...)....

Ono to vsetko zacne davat zmysel - pretoze medzi jednotlivymi projektami je velka synergia - priklad Actuator, ktory zazracne funguje podla toho, co zo springu pouzivate.... Sleuth, ktory "zazracne" funguje, ked detekuje dalsie Spring projekty na classpathe (JDBC tranzakcie, P6Spy, Scheduled, AMQP listenery, ...).

Prave podla toho sa pozna senior a skuseny technolog, ktory si uvedomuje, preco to cele ma zmysel takto postavit....

Ale je pravda, nie uplne vsetko je potrebne....zrovna ten spominany Spring AMQP
 je hodne uzitocny....

Vysvetlim preco...

Jednak je to, ze ponuka abstrakciu (rovnaky sposob ako sa s tym bude pracovat) pre rozne messaging technologie - od AMQP po Kafku (rozdiel je len v tom... ze sa vola jeden @RabbitListener a druhy @KafkaListener)....

Ale to najdolezitejsie ... je to HIGH LEVEL zapuzdrenie --- a tu pozor ... tu je ten rozdiel medzi tutorialmi z Baeldungu.... viete si predstavit, ze si rucne v low level Rabbit kniznici budete implementovat Acknowledge spolu s propagovanou tranzakciou z JDBC, Retry mechanizmy alebo rucne implementovat Error handling a replayom cez DLQ ? A nepacilo by sa Vam, keby automaticky fungovala propagacia tranzakcie pri praci s Kafkou a JDBC (nie naozaj nemam na mysli XA tranzakcie) ... videl ste uz niekedy implementaciu posuvania offsetu v Kafke v low level kniznici od Kafkacov ? No tak pre toto existuje Spring AMQP projekt...aby ste vyuzivali tu synergiu.

Jinak díky za nabídku, ale pokud jsi reprezentativní vzorek lidí ve vaší společnosti, tak k vám jít pracovat opravdu nechci  ;)

To je uplne v poriadku, na takychto ludi ani necielime...dnes je naozaj znalost syntaxe a zakladov jazyka uplne nepostacujuca....

Az budes mat odkodenych ako lead dev a architekt 10+ rokov, napis, potom mozme pokecat ;-)
« Poslední změna: 17. 12. 2022, 21:23:43 od Vočko Szyslak »

« Odpověď #8 kdy: 17. 12. 2022, 21:55:53 »
No, sebevědomí ti nechybí :-) A nejspíš umíš celkem obstojně poslepovat cizí knihovny tak, aby ti výsledek fungoval.

Postavit jOOQ nad JPA je už z principu blbost. Navíc JPA a obecně všechny ORMy přináší tolik komplexity a problémů, že se dost často vůbec nevyplatí je používat - čistý jOOQ naprosto stačí a ještě člověk může využívat pokročilý SQL. Například to s tím tvým eager fetchováním - to totiž nemá být vlastnost relationshipu, to přece záleží na tom, jaký data a pro jaký použití zrovna tahám, ale to v JPA udělat nejde. Věci jako N+1 ti ORM hezky schová, abys musel "debugovat a ladit", v SQL by to bylo vidět na první pohled.

Podobně Spring Boot, resp. autokonfigurace - ne díky. Když přidávám novou knihovnu, tak snad není tolik práce si explicitně přidat @Import. Mnohem radši než pak řešit, že se mi v unit testu na rozdíl d produkčního nasazení pouští Jetty místo Tomcatu, protože se tam dostala tranzitivně z nějaké testovací knihovny.

A senior a zkušený technolog se pozná hlavně podle toho, že ví, kdy má smysl použít kterou knihovnu, a nesnaží se všude narvat všechny a pak machrovat, jak má složitou aplikaci, které nikdo nerozumí.

« Odpověď #9 kdy: 18. 12. 2022, 11:45:42 »
Penize nejsou vsechno. Delej co te bavi.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #10 kdy: 18. 12. 2022, 13:08:26 »
Penize nejsou vsechno. Delej co te bavi.
To je rada trochu nanic, když původní dotaz obsahoval: "K jadru veci. Mam necelych 80k hrubyho. Z osobnich duvodu proste potrebuju vic penez."

« Odpověď #11 kdy: 18. 12. 2022, 14:06:30 »
prekvapive dospely clovek musi obcas delat neco, co ho nebavi.

Ovsem znam jednoho (jinak vysoce inteligentniho), co zase dela jen, co ho bavi. Vysledkem je, ze nic nedodelal a nedodela. narazove si privydela penize, ale predevsim parazituje na pribuznych. Diky nemu vim, ze ne vsichni homeless jsou obeti okolnosti a zleho okoli.

« Odpověď #12 kdy: 18. 12. 2022, 19:04:34 »
Diky vam za rady a odpovedi. Nahore Tomas rekl, ze to chce k .NETu nejakou specializaci. Pracuju v bance a uprimne, ta hromada domenovejch znalosti, kterou si momentalne ani nedovedu predstavit, me prekvapila. Fakt, jen dobrovolnej learning o bankovnictvi obsahuje fakt hromadu veci, o kterych nemam ani tuseni, co ty topicy znamenaj. A delat neco co cloveka bavi - to je tak napul, urcite bych si obecne dokazal predstavit i lepsi veci, nez stravit cely dny u PC. Ja sam jsem se za penezma zatim moc nehrnul, kdyz mi nabidli 77k pred 2 rokama tak jsem cumel jak puk, ze takovymu volovi daji tolik penez :-) Ale holt veci se deji.

« Odpověď #13 kdy: 19. 12. 2022, 22:56:03 »
. V .NETu mi prijde ze je tech 5-6K v CR strop.

Hodne zalezi, co mas v CV a praxi. pokud je CV a praxe aspon trosku rozumna, tak to na 5K/MD spis zacina, nez konci.

7K/MD je celkem beznych pro seniory, a pri troše snahy (ale hlavne i nejakych peidanych zkusenostech) tu 8 / 9 pokoris.

ale k tomu .NETu je potreba pribalit i nejaky dalsinznalosti - web, databaze, aspon zaklady nejakyho cloudu (zejmena azure) , tuseni, co je to ci/cd, schopnost komunikovat se zakaznikem atd)

« Odpověď #14 kdy: 20. 12. 2022, 12:34:12 »
. V .NETu mi prijde ze je tech 5-6K v CR strop.

Hodne zalezi, co mas v CV a praxi. pokud je CV a praxe aspon trosku rozumna, tak to na 5K/MD spis zacina, nez konci.

7K/MD je celkem beznych pro seniory, a pri troše snahy (ale hlavne i nejakych peidanych zkusenostech) tu 8 / 9 pokoris.

ale k tomu .NETu je potreba pribalit i nejaky dalsinznalosti - web, databaze, aspon zaklady nejakyho cloudu (zejmena azure) , tuseni, co je to ci/cd, schopnost komunikovat se zakaznikem atd)

rozumim no, ja chci delat proste backend, chtel jsem vzdycky aspon uz v .NET core ale krom jednoho kratkyho pricichnuti to vzdycky skoncilo u starsich technologii, ted prakticky jediny co denno denne pouzivam je c# a sql, pouzivame stored procedury. Ci/cd jde relativne mimo me, resp. mame teamcity, jediny co vyvojar potrebuje udelat je udelat release a deployment, vsechny ty build agenty jsou nastaveny.