Tak to je riadna sprostost. Ked firmy beru omnoho viac, ci uz sa tu bavime o napr cene jedla v obchodoch, alebo proste cohokolvek co kupujeme, alebo o energiach, alebo o cene za hodinu nasej prace -> tak firmy maju z toho/z nas omnoho viac penazi.
inflace ale není rovnoměrná, ale vyloženě sektorová (viz rozmezí od 7 do 24 %,
https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/index.jsf?page=statistiky#katalog=31780). ČSÚ, který míru inflace stanovuje podle spotřebitelského koše a dnes dokonce jí koriguje kvazi konstantou, kdy odečítá kompenzace státu za energie, což je novinka. Vůbec to neznamená, že se o tolik zvednou náklady každého občana nebo příjmy každé firmy, aby mohla dorovnat mzdy. Ano, zvyšování mezd má přímý vliv na zvyšování inflace v dalším období.
Diskuze o tom, že lze jednoduše přepočítávát mzdu a práci na IČO jsou úplně o ničem, nelze, vždy to musím přepočítávat z nějaké perspektivy, můžeme si jen nějakým výpočtem pomoci, uvedl jsem svůj osobní odhad jak se ten poměr pohybuje. Problém HPP vs IČO je komplexní, nejde jen o přímé náklady a příjmy, máme tady zřejmé věci jako důchody, podporu v nezaměstnanosti, hypotéky, pak tady jsou daleko více opomíjené drobnosti jako pojištění, odpovědnost za chyby/škoda, penále a právní jistota, to už se počítá daleko hůře.
Podívejte se kolik vám ty firmy nabízí jako ekvivalent k HPP, nesetkal jsem se s firmou, která by dala ekvivalent superhrubé mzdy na IČO, dělají to proto, že chtějí ušetřit a ne se podělit o své peníze, můžeme si to pak přepočítávat jak chceme. Nenapsal jsem tady žádný výpočet, pouze osobní odhad v jakém poměru jsou na trhu nabídky. Je čímdál častější, že HPP ani nenabízí.
Zaměstnávání na kontrakt sice funguje i jinde ve světě, ale u nás to nemá zákonnou oporu a ani odpovídající zdanění, FÚ a ŽÚ to skoro neřeší a jedná se o šedou ekonomiku, nic víc, nic míň. Firmy to obcházejí virtuálními smlouvami na pronájem pracovního místa, dodávkami přes prostředníka, ale všichni víme, že to je pořád postihnutelné a pokuty mohou padnout. Nedělejme z práce na IČO a ohodnocení přes MD rate nějakou mantru, stačí aby to stát začal řešit a máme po zábavě.