Nedávno jsem četl jeden článek (nejspíš reklamní) od někoho, kdo říkal, že programovat a rekvalifikovat se dokáže každý, protože není třeba být chytrý a znát matematiku.
Upřímně mě toto zděsilo. Ok, zda je třeba být chytrý, to záleží na definici, co si kdo pod tím představuje, ale neznat matematiku? Samozřejmě neočekávám, že k programování je třeba znát integrály a nebo pokročilejší VŠ matematiku, která je i mně neznámá, ale základní matematický aparát je dle mého názoru potřeba, stejně tak mít i matematické myšlení, které by mělo být alesoň na té úrovni mezi SŠ a VŠ - tedy nejde ani o to, zda člověk pokročilou matematiku ovládá jako spíš, že mu nedělá problém, když se řekne - napiš algoritmus pro výpočet determinantu, tak je toho schopen. To je především hlavní důvod, proč se studenti IT musí trápit tolik matematikou.
Proč o tom píšu? Protože mě to rozčiluje a to z důvodu, že se šíří dezinformace, že programovat může každý - no jakože nabušit nějaký kód nejspíš ano, ale otázka je, zda je to to, co chceme, protože ve výsledku pak přijde typ, co nějak nabuší nekvalitní kód, který neprojde code review, nedělá přesně to, co má, nebo to dělá neoptimálně. Takový člověk se pak i sám trápí, protože pořádně netuší, co a jak a otravuje to jak jeho, tak i kolegy, co se mu musí moc věnovat.
Zajímá mě, jaký na to názor máte vy? Souhlasíte? Pokud ne, tak trhejte
Mám na to svůj názor a samozřejmě nemusí být správný, nebo přesný.