U notebooku jsem zjistil ze udajne crashnul (Win7), vic nevim , nebyl jsem u toho a nevím co tomu přecházelo (myslím si že buď nezdařený přechod do memory sleep s3 a nebo nezdařené probuzení právě). Následně po otevření víka (po nějaké době, třeba 5 min na obrazovce byla čistá plocha a uprostřed nějaké okno asi s hláškou že systém nebyl správně vypnut naposled, nevím, malý obdélník, tyhle hlášky na windows vidím tak jednou za 5 let a windows používám tak v20%) U tohoto se to se to stává Asi jednou za uhersky rok (>3roky) . Přitom denně se tak >5x uspává a probouzí léta bez problému. Překvapivě v /systemroot%/MEMORY.DMP nic není (ani v dalších kde by to mělo být k nalezení). (v eventlogu pár minut po čistém startu je hláška EventLog:Inicializace výpisu stavu systému se nezdařila.)
Tomu předcházela "Předchozí vypnutí systému (11:05:11, 10.11.2022) bylo neočekávané." (čas uvedený asi nehraje roli, může být posunutý o pár minut) Předtím je v eventlogu 6 minut hluché místo (před ním jsou info hlášky, takže z toho usuzuji že systém běžel, zřejmě proběhlo uspání, 6 minut se nic nedělo, pokusil se pak po otevření víka probudit ale crashnul a restartoval se). Otázka je zda crashnul po probuzení (jakoby v userspace) nebo během procesu probouzení (ikdyž ten proces trvá 2 sec, opakuji jde o S3) a nebo už na úrovni SMI/UEFI - že ani nedošlo k probuzení, ale BIOS zjistil, že je něco v nepořádku (volitelně došlo k nějakému záseku před probozením a triggeru watchdogA) a provedlo nové bootování
Zajímá mě konkrétní jedna hláška, která se objevila v EventLogu asi hodinu po tom čistém startu.
Typ: HAL Firmware platformy při předchozím přechodu systémového napájení poškodil paměť. Zkontrolujte dostupnost
aktualizovaného firmwaru pro váš systém.
Co tato hláška znamená? Napětí baterky CMOS je OK , >3.000V, v biosu je vše OK, žádné hlášky v diagnostice UEFI ani v BIOSU samotném