Preco sa pytam... s Rustu som bol nadseny a pouzival som ho jeden a pol roka aj na vetsich veciach, myslel som si, ze to bude Go-killer. Ale moje nadsenie opadlo. Tak hladam nieco ine, lepsie, v com sa aj da realne programovat.
Ono skor Go-killer je C# a net 6/7 (miliardukrat lepsi jazyk a richlejsi runtime ako Go a 7-cka aj mirene vykonejsia ako Rust (v grpc)).
C#/F# combo sú momentálne moje top jazyky. (C# v posledných rokoch drasticky vylepšil svoju syntax, F# bolo
famózne od začiatku.) Napriek tomu, že syntaxou a svojimi možnosťami ďaleko prekračujú Go, Go je v niektorých
prípadoch pre mňa vhodnejší jazyk.
Go je ideálny jazyk pre command linu a pre tých, čo programujú network. C# doteraz nemá cmd parser, chystá sa
System.CommandLine, zatiaľ to do 7.0 nestihli dať. Go má flags a výborný package Cobra. Go je taký hackerský jazyk.
Trebárs pre porovnanie chcete si pingovať s ICMP. C# má Ping classu s určitími limitujúcimi možnosťami, Go má
celú sadu funkcií pre ICMP:
https://pkg.go.dev/golang.org/x/net/icmp.
Go umožňuje ísť oveľa viac do hĺbky a pohrať sa s úplnými detailami. V tomto nemá konkurenciu.
Je úplne v pohode naprogramovať si cmd tool v C#, avšak ak ten tool plánujem pre tisícky ľudí, tak je Go vhodnejšie
pretože výsledná binárka je zlomkom veľkosti .NET binárky.
Go má svoje pevné miesto medzi programovacími jazykmi. A syntaktické možnosti jazyka nie sú všetko. Zásadne sú
tiež knižnice a tooling.