Fascinuje mě ta zdejší nenávist k Meshi. Asi to má nějaký důvod, nicméně přidám svou aktuální zkušenost. Jasně, nedá to gigabit (už proto, že to je HW max 100Mbit), ale …
Známý má rodinný dům kdesi na okraji obce. Pro mě to byl vždycky zakletý dům, protože WiFi tam fungovala asi ve třech případech vždy ideálně jen v tom pokoji, kde bylo APčko, v dalších místnostech bída, v dalším patře sci-fi. Tahání kabelů je tam mimo hru, prostě nechce vrtat do zdí apod. (stačí, že mu do jednoho z těch pokojů přitáhli internet ze střechy).
Nedávno jsem tam pořídil
Halo S12 v provedení tři krabičky (přeznačený TP-Link, i to konfigurační rozhraní je klasický TP-Link, jen v růžové barvě). Tam, kde je přitažený kabel od internetu, je jedna z krabiček na kabelu, ostatní jsou bez kabelu k internetu, komunikují pouze bezdrátově - druhá v témže patře tam, kde to dříve byla bída, třetí o patro výš, kde to bylo sci-fi a doteď tam byla data tažená přes elektriku, bo se jinak nedalo. Jedno z PC v tom druhém patře je připojené do RJ45 konektoru té třetí krabičky, čímž je jakoby na wired LAN (dva porty každé krabičky se dají nakonfigurovat k použití jeden jako WAN, druhý LAN), zbytek jede bezdrátově.
Long story short: problem solved. Všechno funguje, rychlost všech připojených zařízení odpovídá rychlosti providera (reálných 50 Mbit tam i zpět). Komunikace mezi zařízeními se až na drobné výjimky víceméně nekoná (není požadována), když jsem to zkoušel u sebe, než jsem to tam odvezl, na konfiguraci „přízemí - jedna krabička na LAN, 1. patro druhá krabička bez drátu, 2. patro třetí krabička bez drátu“ jsem se dostal v bezdrátové komunikaci ve 2. patře s přístroji na LANce na 80 Mbit (to bylo v městském WiFi-středně zahlušeném prostředí). Nevím, jak to ty krabičky dělají, ale chodí to jak víno. Co jsem vysledoval, po prvotním zapojení a spárování to chvilku působí dojmem, že to není úplně ono, ale pak jako by si to nějak sedlo a jede to jak z praku. Vše se tváří jako jedna WiFi (SSID), neřeším, k čemu jsem připojen, zařízení vidí to SSID jen jedou (některá starší zařízení víckrát, např. tiskárna Canon mi řekla, že jich vidí víc a jestli se má připojovat k jednomu, nebo ke všem, dal jsem ke všem). Nezáleží, jestli 2,4 GHz, nebo 5 GHz (krabičky umí obojí naráz).
Říkám: jak to udělali, nevím, ty krabičky jsou lehounké, že je silnější průvan shodí, trafíčka k tomu jsou jak když plivne do moře a zavře za sebou dveře. Ale chodí to a od té doby o tom nikdo neví, nic neřeší, prostě to funguje a signál dosáhne i do garáže, kde má borec televizi s kotlem různých netflixů, HBO a dalších nesmyslů, vše jede i ve 4K, vše je omezené rychlostí providera.
Je to moje první zkušenost s Mesh a jsem tím vyloženě unešený. Ta trojice krabiček stála 12 stovek a za ty prachy je to zlatý stříbrný. Podotýkám, že zarušení Wifinami v dané lokalitě je spíš hodně nízké, on je na konci obce, takže vedle sebe má ve smysluplné dowifi vzdálenosti jen jeden barák, kde nějakou WiFinu jistě mají. Tam byl spíš problém s propustnosti baráku jako takového, kterou tyhle tři kostičky nějakým záhadným způsobem vyřešily, zatímco pavouk s několika anténami měl pořád potíže (doteď jsem přesvědčen o tom, že více antén na routeru, který pak vypadá jak spiderborg z dooma, je spíš marketingová finta na diváky, než že by to mělo nějaký smysluplný přínos).
Takže Mesh jako „levné řešení všehomíra“ bych určitě nezatracoval. Připouštím, že existují lepší řešení, otázkou je pak poměr cena/výkon a já bych řekl, že tyhle tři krabičky za 12 stovek mají ten poměr velice dobrý.