„Vše o datových schránkách“ na jednom místě

Re:„Vše o datových schránkách“ na jednom místě
« Odpověď #45 kdy: 06. 10. 2022, 14:05:04 »
Papírové dokumenty si také nenecháváte přerazítkovávat, ne?
taky jde o rozdílné technologie s jinými možnostmi. Předpokládám, že u papírového dokumentu jsou metody jak ověřit jeho existenci v čase a pravost(samozřejmě plusmínus) u elektronického dokumentu máte jenom jeho časové razítko a v případě prolomení použité kryptografie nemusíte mít vůbec nic
Ty možnosti se moc neliší. U papírového dokumentu a podpisu máte nějaké možnosti zkoumání, kdy v čase text a podpis vznikl – nejsou nijak zaručené a výsledkem znaleckého zkoumání bude nějaká pravděpodobnost. U elektronických dokumentů máte nějaké možnosti zkoumání, kdy v čase dokument s podpisem vznikl – nejsou nijak zaručené a výsledkem znaleckého zkoumání bude nějaká pravděpodobnost.

Já mám určitou představu, jak bych mohl falšovat dokument (s již prolomenou kryptografií) a na co bych si měl dát pozor. U papírového dokumentu takovou představu nemám. Takže osobně bych ty možnosti falšování elektronického dokumentu považoval za o něco jednodušší – ale je to dané především tím, že o jednom způsobu vím mnohem víc. Takže rozhodně nebudu tvrdit, že objektivně zfalšovat elektronický dokument je jednodušší. A rozhodně si v tom nejsem natolik jistý, abych si myslel, že by můj pokus o falšování elektronického dokumentu znalec s vysokou pravděpodobností neodhalil. Ale hlavně – pořád se bavíme o tom, že je prolomená kryptografie. Dnes se používá SHA-2, nemyslím si, že v příštích deseti letech bude SHA-2 prolomen tak, abych dokázal zfalšovat elektronický podpis na dokumentu, který si vytvořím.

A pořád se bavíme o situaci, kdy zpráva prošla skrz ISDS a v ISDS zůstávají metadata té zprávy. Je podepsaný dokument v té zprávě a pak je podepsaná samotná ta datová zpráva. A znamenalo by to, že někdo ze spisovky úřadu za dvacet let vytáhne dokument, který bude mít stejný podpis jako váš dokument, kterým se snažíte něco prokázat. To je tak extrémně nepravděpodobné…

« Odpověď #46 kdy: 06. 10. 2022, 14:17:24 »
Nepůjde, ty identity jsou úplně oddělené. Pokud se chcete přihlašovat všude stejně, přihlašujte se pomocí NIA – přes to se dostanete do všech svých schránek. Ale stejně se budete muset odhlásit a přihlásit znovu, akorát pokud využijete v NIA SSO, další přihlášení už bude rychlé.
Přes NIA se přihlašuji - a právě proto mi nedává smysl, že když se přihlásím přes NIA do jedné a pak se chci podívat i do druhé, musím se odhlásit a pak (stejným způsobem) přihlásit znovu. Třeba u daňových schránek (nebo jak se ta věc jmenuje) to IIRC počítá s tím, že když mám přístup do víc schránek, můžu přejít z jedné do druhé, aniž bych se musel odhlásit a znovu přihlásit. Na to SSO se budu muset podívat, ale asi s dalšími experimenty počkám, až se vyřeší problém s příliš novým Yubikey (což by snad mělo být do měsíce).

NIA SSO obecně funguje dobře, přihlásím se jednou na té centrální NIA stránce a pak si můžu postupně procházet "onlline FÚ", ČSSZ, Dluhopisy republiky, očkovací certifikáty, ..., aniž bych se musel pokaždé znovu autentizovat. Jen ty datové schránky jsou implementované nějak divně. Na začátku je sice stránka s výběrem jedné ze dvou datových schránek, ale jakmile vlezu do jedné z nich, začne se to tvářit, že existuje jen tahle. Dokonce do té míry, že i když na té stránce s výběrem kliknu v rychlém sledu prostředním tlačítkem na oba odkazy, v prvním novém tabu je první schránka, ale ve druhém už ta výběrová stránka, kde se zobrazuje už jen jedna schránka (ta, na kterou jsem kliknul první). Když zavřu okno a zkusím se tam dostat znovu, je tam pořád jen ta jedna. Jediný způsob, jak z toho ven, na který jsem přišel, je odhlašovací tlačítko v pravém horním rohu (jméno a šipka doprava), ale pak mne to odhlásí z celého NIA SSO a musím se znovu kompletně přihlásit. S dalšími experimenty už asi radši počkám, až mi to bude fungovat přes mojeid, přes bankovní identitu je to opruz.

Ono to vůbec celé navržené tak, že je těžké nezískat pocit, že celý design byl motivován snahou, aby to lidem co nejvíc lezlo na nervy. Třeba kredit pro komerční zprávy ("poštovní datová zpráva") taky funguje pro každou schránku zvlášť. Je tam tedy sice něco o "dotované schránce", což by mělo být přesně ono (kredit udržuji v jedné schránce a druhá čerpá z něj), ale nikde není vidět, jak tento režim nastavit - až kdesi hluboko v dokumentaci je ukryta nenápadná zmínka, že to funguje jen v režimu smlouvy, ne v režimu kreditu. Ach jo...

« Odpověď #47 kdy: 07. 10. 2022, 14:26:51 »
U datovych schranek mam jediny problem - ze po porizeni datove schranky si nemuzu dovolit ignorovat ji 14 dnu - tzn. vzit si 14 dnu opravdoveho volna. Coz u papirove komunikace jde. Nasi dokonali zakonodarci zas odvedli skvelou praci.
To není pravda, pravidla pro doručení fikcí jsou pro datové zprávy stejná, jako pro doporučené dopisy – v obou případech je po 10 dnech zpráva považována za doručenou a vy máte možnost namítat, že jste se z vážných důvodů nemohl s obsahem zprávy seznámit.

Tak to se omlouvam. Zil jsem v bludu, ze u papiru je to o 4 dny vic. Jeste ze jsem vzorny, peclivy a proaktivni obcan :)

Nicmene, kdyz uz ty "dinosauri schranky" vnucuji cim dal vetsimu okruhu lidi, neni cas na revizi terminu a posunuti fikce doruceni na 15 ci radeji 20 dnu i pro DS i pro papir? Ja se v tom nevyznam, muzu nejak zalozit nejakou elektronickou petici, aby si ji zakonodarci vsimli? Nemoznost si vzit 14 denni dovolenou podle me vola po defenestraci.

« Odpověď #48 kdy: 07. 10. 2022, 15:02:30 »
Nicmene, kdyz uz ty "dinosauri schranky" vnucuji cim dal vetsimu okruhu lidi, neni cas na revizi terminu a posunuti fikce doruceni na 15 ci radeji 20 dnu i pro DS i pro papir? Ja se v tom nevyznam, muzu nejak zalozit nejakou elektronickou petici, aby si ji zakonodarci vsimli? Nemoznost si vzit 14 denni dovolenou podle me vola po defenestraci.
To, že se datové schránky vnucují dalším subjektům, těžko může být záminka pro změnu lhůty pro fikci doručení. Ty termíny jsou stejné pro papír i datovou zprávu, takže z hlediska termínů se pro adresáty nic nemění, když zprávu dostanou DS místo papíru.

Elektronické petice jsou dostupné na portálu občana, jak se ta petice zakládá ovšem nevím.

Nicméně si nemyslím, že není možné vzít si 14denní dovolenou. Za prvé, aby vůbec došlo k nějakému problému, musel by dopis/zpráva být doručen hned na začátku dovolené. I pak bývá v dopisu určena nějaká lhůta, do které musíte na doručení reagovat – obvykle bývá alespoň 8 dnů. Takže pravděpodobnost, že něco prošvihnete kvůli 14denní dovolené, je hodně nízká. A i kdyby se to stalo, pořád platí, že pokud si nemůžete dopis nebo datovou zprávu pro dočasnou nepřítomnost vyzvednout, můžete požádat o určení neplatnosti doručení nebo změnu termínu, kdy byla písemnost doručena. Takže i kdyby došlo k té nepravděpodobné situaci, že něco kvůli dovolené prošvihnete, požádáte o posunutí termínu doručení a je to vyřízené. Ano, je to práce navíc, ale jak jsem psal, ta pravděpodobnost není vysoká. A prodloužení lhůty by naopak prodloužilo spoustu řízení, kde si adresát zásilku nevyzvedne. Třeba i vaše stavební řízení…

Za mne pokud by se mělo něco měnit, tak spíš to, aby to zneplatnění doručení šlo dělat nějak systémově, třeba i předem. Že bych si v DS nastavil „out of office“, automaticky by se doručení přestalo počítat a po návratu, pokud se něco mezi tím dodalo a uplynula by ta lhůta, bych jenom doložil, že jsem opravdu byl pryč (aby toho zase šíbři nezneužívali). 

« Odpověď #49 kdy: 07. 10. 2022, 15:21:34 »
Datové schránky budou pro mě nepoužitelné dokud se nebudou zprávy archivovat a přerazítkovávat v ní sami a zadarmo, pro fyzické osoby nepodnikatele.
Pokud tu tvrdíte, že fyzické osoby nepodnikatelé bude dostávat zpráv málo, tak jejich archivace a přerazítkování nebude výrazný náklad. Pokud jich tak málo nebude, tak je to vydírání ze strany státu, protože si musím zprávy konvertovat na poště za peníze. Nápady si zprávy jen ukládat a doufat, že za X let budou platné jsou zcela mylné. Bez přerazítkovávání platné nebudou!

« Odpověď #50 kdy: 07. 10. 2022, 18:01:18 »
Pokud jich tak málo nebude, tak je to vydírání ze strany státu, protože si musím zprávy konvertovat na poště za peníze. Nápady si zprávy jen ukládat a doufat, že za X let budou platné jsou zcela mylné. Bez přerazítkovávání platné nebudou!
Ne, zprávy si na poště za peníze konvertovat nemusíte. Zprávy samozřejmě budou platné i bez přerazítkování. Pokud tvrdíte opak, ukažte mi zákon, který něco takového tvrdí.

Tom73

« Odpověď #51 kdy: 08. 10. 2022, 11:16:07 »
Pokud jich tak málo nebude, tak je to vydírání ze strany státu, protože si musím zprávy konvertovat na poště za peníze. Nápady si zprávy jen ukládat a doufat, že za X let budou platné jsou zcela mylné. Bez přerazítkovávání platné nebudou!
Ne, zprávy si na poště za peníze konvertovat nemusíte. Zprávy samozřejmě budou platné i bez přerazítkování. Pokud tvrdíte opak, ukažte mi zákon, který něco takového tvrdí.

Já jsem téhož názoru. Viz např. hned první z nich: https://www.mvcr.cz/clanek/nejvetsi-omyly-a-myty-o-datovych-schrankach.aspx

« Odpověď #52 kdy: 08. 10. 2022, 11:58:46 »
Bohužel si myslím, že nemáte pravdu. Zákon to explicitně nevyžaduje a ministerstvo si myslí, že to není třeba, ale zákon vykládá soud. Myslím, že se lze oprávněně domnívat že soud dokument s časově prošlými podpisy v budoucnu neuzná. A tím bude zřejmé, že přerazítkování opravdu třeba bylo/je. Ale to už na prošlé podpisy neuděláte, takže je na to třeba myslet už teď.
Nevěřím, že soudy budou ochotné ve sporech o miliardy uznávat dokumenty s prošlými podpisy, tomu nevěřím.
Pokud se pletu a to je možné, tak přerazítkováním nebo konverzí nic nezkazím. Jen to bude výdaj na víc.
Osobně očekávám max jednotky dokumentů ročně. To přežiju.

« Odpověď #53 kdy: 08. 10. 2022, 12:12:20 »
Myslím, že se lze oprávněně domnívat že soud dokument s časově prošlými podpisy v budoucnu neuzná.
To se může domnívat pouze někdo, kdo nezná zákon. Naopak se lze oprávněně domnívat, že soud bude zákon znát, takže podpis bez platného razítka uzná. Stejně jako uzná vlastnoruční podpis bez nějaké další doložky. Doporučuju ke studiu zejména zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, Část 1, Hlava 5, Díl, 1 Oddíl 4, a pak také nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014 (eIDAS), Kapitola III, oddíly 4 a 6 a Kapitola IV.

« Odpověď #54 kdy: 08. 10. 2022, 12:38:58 »
Osobne by som sa nespoliehal na právne úvahy nejakého Jirsáka, odborníka na všetko, trebárs taký Jiří Peterka (ktorý je rozhodne na túto vec odborník, ale asi nie na všetko, takí polyhistori sú dnes zriedkaví) pokiaľ viem radí všetko dôležité prerazítkovávať...

« Odpověď #55 kdy: 08. 10. 2022, 12:55:03 »
Osobne by som sa nespoliehal na právne úvahy nejakého Jirsáka
Já jsem odkázal na konkrétní legislativní ustanovení, takže si každý může ověřit, z čeho mé úvahy vycházejí. Jak si můžu ověřit, z čeho vycházejí vaše úvahy?

trebárs taký Jiří Peterka (ktorý je rozhodne na túto vec odborník, ale asi nie na všetko, takí polyhistori sú dnes zriedkaví) pokiaľ viem radí všetko dôležité prerazítkovávať...
Pokiaľ viete a nebo k tomu máte nějaký podklad, odkaz na jeho článek, záznam přednášky apod.?

« Odpověď #56 kdy: 08. 10. 2022, 12:55:58 »
Naopak se lze oprávněně domnívat, že soud bude zákon znát, takže podpis bez platného razítka uzná.
V ČR není precedentní soudní systém. Je čistě na daném soudci, jak si daný daný zákon vyloží.

FKoudelka

« Odpověď #57 kdy: 08. 10. 2022, 15:03:30 »
Naopak se lze oprávněně domnívat, že soud bude zákon znát, takže podpis bez platného razítka uzná.
V ČR není precedentní soudní systém. Je čistě na daném soudci, jak si daný daný zákon vyloží.
Ale musí svůj výklad , resp rozhodnutí taky obhájit před odvolacím soudem. Ten to může zamítnout, vrátit k novému projednání apod.
Judikatura Nejvyššího soudu je pak závazná pro nižší stupně. To není precedenční  systém, to vychází z logiky odvolacího procesu.

« Odpověď #58 kdy: 09. 10. 2022, 14:57:19 »

Ale musí svůj výklad , resp rozhodnutí taky obhájit před odvolacím soudem.
Můžete se klidně odvolávat až do Štrasburku. Záleží jenom na vašich penězích, času a energii.

Primární problém je, že vůbec někam odvolávat musíte a není to rozhodnuto na první dobrou správně. 

FKoudelka

« Odpověď #59 kdy: 09. 10. 2022, 17:59:54 »

Ale musí svůj výklad , resp rozhodnutí taky obhájit před odvolacím soudem.
Můžete se klidně odvolávat až do Štrasburku. Záleží jenom na vašich penězích, času a energii.

Primární problém je, že vůbec někam odvolávat musíte a není to rozhodnuto na první dobrou správně.
To že se někdo odvolává, neznamená že to není rozhodnuto správně, jen to chce jeho strana vyhrát, což je ve sporu pochopitelné a legitimní.
« Poslední změna: 09. 10. 2022, 18:02:04 od FKoudelka »