Nicmene, kdyz uz ty "dinosauri schranky" vnucuji cim dal vetsimu okruhu lidi, neni cas na revizi terminu a posunuti fikce doruceni na 15 ci radeji 20 dnu i pro DS i pro papir? Ja se v tom nevyznam, muzu nejak zalozit nejakou elektronickou petici, aby si ji zakonodarci vsimli? Nemoznost si vzit 14 denni dovolenou podle me vola po defenestraci.
To, že se datové schránky vnucují dalším subjektům, těžko může být záminka pro změnu lhůty pro fikci doručení. Ty termíny jsou stejné pro papír i datovou zprávu, takže z hlediska termínů se pro adresáty nic nemění, když zprávu dostanou DS místo papíru.
Elektronické petice jsou dostupné na portálu občana, jak se ta petice zakládá ovšem nevím.
Nicméně si nemyslím, že není možné vzít si 14denní dovolenou. Za prvé, aby vůbec došlo k nějakému problému, musel by dopis/zpráva být doručen hned na začátku dovolené. I pak bývá v dopisu určena nějaká lhůta, do které musíte na doručení reagovat – obvykle bývá alespoň 8 dnů. Takže pravděpodobnost, že něco prošvihnete kvůli 14denní dovolené, je hodně nízká. A i kdyby se to stalo, pořád platí, že pokud si nemůžete dopis nebo datovou zprávu pro dočasnou nepřítomnost vyzvednout, můžete požádat o určení neplatnosti doručení nebo změnu termínu, kdy byla písemnost doručena. Takže i kdyby došlo k té nepravděpodobné situaci, že něco kvůli dovolené prošvihnete, požádáte o posunutí termínu doručení a je to vyřízené. Ano, je to práce navíc, ale jak jsem psal, ta pravděpodobnost není vysoká. A prodloužení lhůty by naopak prodloužilo spoustu řízení, kde si adresát zásilku nevyzvedne. Třeba i vaše stavební řízení…
Za mne pokud by se mělo něco měnit, tak spíš to, aby to zneplatnění doručení šlo dělat nějak systémově, třeba i předem. Že bych si v DS nastavil „out of office“, automaticky by se doručení přestalo počítat a po návratu, pokud se něco mezi tím dodalo a uplynula by ta lhůta, bych jenom doložil, že jsem opravdu byl pryč (aby toho zase šíbři nezneužívali).