Objednal jsem si tři wifi zásuvky, co by měli umět měřit i spotřebu za 350 Kč.
https://www.czc.cz/solarmi-tp29-pg01/341388/produkt V těch zásuvkách je Tasmota opensource firmware, takže je možné všechno řídit a přepínat bez nějakého cloudu třetí strany. Nejednoduššeji přímo na webu té zásuvky. Je tam použit univerzální chip, který se vyrábí ve velkém pro podobné aplikace, proto je to tak levné a přitom zdá se být kvalitní.
Mám ale problém v tom, že zásuvka při měření spotřeby naměří 2W i když k ní není nic připojeno. Kalibrace 60W obyčejnou žárovkou našla jen minimální chyby a problém se tím nespravil. Je to běžná vlastnost, kterou se prodejci jen zákeřně nechlubí?
Předpokládám, že aby bylo měření přesnější i nízkých hodnot, musím koupit nějakou dražší zásuvku. Můžete mi nějakou doporučit? Na claudy kdoví kde nejsem moc zvědavej, takže podmínkou je zase Tosmota.

Jinak jsem zkoušel upgrade firmware a pak jsem omylem zadal při kalibraci ampéry v ampérech a ne použadovaných miliampérech. A pak byly hodnoty pořád nulové. Provedl jsem tedy reset do továrního nastavení, ale pak se začal používat špatný Template a měření spotřeby to přestalo ukazovat úplně (úplně to vynechávalo). Řešení bylo kliknout na "Configuration" -> "Configure other" a Template nastavit na {"NAME":"Athom Plug V2","GPIO":[0,0,0,3104,0,32,0,0,224,576,0,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":18}. A nyní vše funguje jako na začátku s nejnovějším firmware.
Jinak spotřebu samotné zásuvky mi měřák ukazuje 0, nejsem schopen naměřit tak nízkou hodnotu bez ohledu na to jestli je zapnutá nebo vypnutá. Což je dobré, protože se tím dají automaticky vypínat různé věci jako třeba tiskárny nějakou dobu poté co se naposledy použijí. Použití se pozná automaticky podle zvýšené spotřeby, což vynuluje timer. A zapnout se pak dají také bez stávání ze židle. Ale bojím se toho, že třeba androidí televizi to nebude dělat dobře a možná brzy z toho chcípne. Laserové tiskárně co má stejně na boku fyzický vypínač to rozhodně vadit nebude, inkoustovka to jednou za čas přežije. No chci tím měřit spotřebu klimatizace kterou si přitápím. Automatizovaně restartovat kabelový modem od nej.cz, který to tak jednou za týden potřebuje, protože v nej.cz jsou matláci a něco tam vždy v noci tvořej.