Optika od T-Mobile a vlastní MikroTik

Re:Optika od T-Mobile a vlastní MikroTik
« Odpověď #75 kdy: 12. 10. 2022, 05:31:32 »
Ethernet do bytu je samozřejmě lepší řešení, protože pro ISP odpadá nutnost provozovat X opto-metalických převodníků u lidí. A nějaké zdánlivé omezení metaliky je bezpředmětné, protože nad 1 Gbps se prakticky žádný ISP pro home přípojky nechystá (ano, PODA nabízí 2 Gbps, ale to je spíš o testování provozu a samozřejmě i snaha se nějak zviditelnit, reálně pak nesmysl). Nicméně případný upgrade nad 1 Gbps pak určitě u GPON není o výměně jedné krabičky u zákazníka, ale je o výměně všech krabiček u všech zákazníků neboli pro ISP to není žádná výhra a je otázkou, jestli výměna switchů pro metaliku nevychází líp.

Upgrade nad 1 Gbps se netýká home userů, ti to ani nezaplatí a ani nevyužijí. To jsou jenom vzdušné zámky a vznášení se v oblacích. Dneska chce sice většina lidí rychlý net, ale na druhou stranu aby moc nestál, takže cokoliv nad 1 Gbps prostě smysl nedává.

Optika žádnou extra životnost vůči metalice nemá, dneska chodí net na starých zvonkových drátech Cetinu ve stáří přes 30 let a jestli si totéž lze říct u optiky po takové době, tak klobouk dolů.

Jimmyx

• 171
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 12. 10. 2022, 07:28:19 »
Ethernet do bytu je samozřejmě lepší řešení, protože pro ISP odpadá nutnost provozovat X opto-metalických převodníků u lidí....
Ethernet do bytu je ale řešení pouze pro paneláky, kde v každém vchodě nebo u menších paneláků v každém druhém vchodě musíte mít switch, vzhledem k dosahu ethernetu jen 100 metrů. Rychlost problém není, 2,5 Gbps jede i na 100 metrů, 5 Gbps na 50-60 metrů, 10 Gbps na 40-50 metrů (reálné testy na Cat5e), problém jsou switche na tyto rychlosti (cena, spotřeba).

Optika s dosahem v kilometrech je univerzálnější řešení a nemusí to být jen GPON. 10 Gbps SFP+ na optice stojí už jen 300-400 Kč a i spotřeba je malá.

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #77 kdy: 12. 10. 2022, 10:21:50 »
Teď nám v jednom baráku natáhl optiku CETIN, a vlákna končí v krabičce na chodbě, před dvěřmi do bytu. Předpokládám, že tam bude nějaký jednoduchý převodník napájený přes POE, což je určitě to lepší řešení.
Spíše tak, že až projevíš zájem o připojení, tak provrtají do bytu, tam hned zakončí optickou zásuvkou a pokud budeš chtít router a spol někam dál, tak si dáš patřičně dlouhý optický patch. Protože nikdo ti nebude tahat kabel po bytě někam dál - už jen kvůli opravám. Pokud ti papoušek překlove ten kabel, tak jen vyměníš patch a nemusím ti honit tam někoho se svařečkou.

Jinak z celkového energetického hlediska je lepší mít optiku až do bytu. Naprostá majorita zákošů má jeden router dodaný od ISPíka. Takže stejně má jednu "krabičku" u sebe doma, co něco žere. Pokud optiku ukončím na patě, tak tam navíc živím ten switch. Jen naprosté minimum lidí je ve stavu, že má svůj router a před ním ODU v bridge režimu. O2 aspoň nabízí malej 1 port GPON-RJ45 bridge, pokud si chci dát svůj router. Lidí, coby neměli doma nic, jen jeden počítač metalicky připojen, tak to už je snad limitně nula.

« Odpověď #78 kdy: 12. 10. 2022, 15:44:07 »
Ethernet do bytu je samozřejmě lepší řešení, protože pro ISP odpadá nutnost provozovat X opto-metalických převodníků u lidí....
Ethernet do bytu je ale řešení pouze pro paneláky, kde v každém vchodě nebo u menších paneláků v každém druhém vchodě musíte mít switch, vzhledem k dosahu ethernetu jen 100 metrů. Rychlost problém není, 2,5 Gbps jede i na 100 metrů, 5 Gbps na 50-60 metrů, 10 Gbps na 40-50 metrů (reálné testy na Cat5e), problém jsou switche na tyto rychlosti (cena, spotřeba).

Optika s dosahem v kilometrech je univerzálnější řešení a nemusí to být jen GPON. 10 Gbps SFP+ na optice stojí už jen 300-400 Kč a i spotřeba je malá.
Psal jsem o připojení bytů, takže samozřejmě paneláky a činžáky. A ty obvykle nebývají extra malé. Ale jasně, záleží na okolnostech.

« Odpověď #79 kdy: 13. 10. 2022, 08:56:56 »
Teď nám v jednom baráku natáhl optiku CETIN, a vlákna končí v krabičce na chodbě, před dvěřmi do bytu. Předpokládám, že tam bude nějaký jednoduchý převodník napájený přes POE, což je určitě to lepší řešení.
Spíše tak, že až projevíš zájem o připojení, tak provrtají do bytu, tam hned zakončí optickou zásuvkou a pokud budeš chtít router a spol někam dál, tak si dáš patřičně dlouhý optický patch. Protože nikdo ti nebude tahat kabel po bytě někam dál - už jen kvůli opravám. Pokud ti papoušek překlove ten kabel, tak jen vyměníš patch a nemusím ti honit tam někoho se svařečkou.

Jinak z celkového energetického hlediska je lepší mít optiku až do bytu. Naprostá majorita zákošů má jeden router dodaný od ISPíka. Takže stejně má jednu "krabičku" u sebe doma, co něco žere. Pokud optiku ukončím na patě, tak tam navíc živím ten switch. Jen naprosté minimum lidí je ve stavu, že má svůj router a před ním ODU v bridge režimu. O2 aspoň nabízí malej 1 port GPON-RJ45 bridge, pokud si chci dát svůj router. Lidí, coby neměli doma nic, jen jeden počítač metalicky připojen, tak to už je snad limitně nula.

Vůbec jsem si neuvědomil, že existují i optické zásuvky a patch kabely, nějak jsem měl v hlavě zaseknuto, že se optika musí spojovat vždy svařením, vyjma koncovích zařízení. Takhle to pochopitelně dává smysl.

« Odpověď #80 kdy: 24. 10. 2022, 09:53:36 »
Dobrý den,
náhodou jsem natrefil na toto fórum a jsem docela rád, protože už několik dní řeším úplně stejnou věc, co tazatel.
...
BTW: parametry optiky by měly u TMobile být Single Mode (SM, žlutý tenký kablík), SC konektor s APC zakončením (čtvercatý zelený konektor). Pozor, neplést si s UPC zakončením, které má prý modrý konektor a není kompatibilní. Dále u Huawei uvádějí vlnovou délku US (upstream) 1310nm, DS (downstream) 1490nm, která předpokládám má být také stejná. Co už netuším jsou nějaké normy G.984.3, uváděný nějaký GEM Port a TCONT mapping....

Podařilo se vám to vyřešit? Zkoušel jsem to obejít na Unifi UDM Pro s patch kabelem a SFP UACC-OM-SM-1G-S-2 - jsou v sadě a každý má jinou vlnovou délku, ale ani to neblikne. Chtěl bych se toho nezávislého topení od huawei taky zbavit.

« Odpověď #81 kdy: 25. 10. 2022, 11:16:46 »
Právě mi zapojili optiku od T-Mobile a také jsem byl nemile překvapen, že dodaný bridge je ten od Huawei. Píše se tu o jednoduchých jednoportových převodnících, co berou 0,5 wattu - zajímalo by mě, zda to někdo přeměřoval, zda opravdu mají desetinovou spotřebu? Pokud provoz Huawei stojí při dnešních cenách elektřiny cca 500 korun, za deset let to udělá 5 tisíc, což už mi nepřijde jako něco, co nezaslouží řešení.

A druhá poznámka: naivně jsem si myslel, že když mi obchodní zástupce říkal, že dostanu ethernetovou zásuvku, prostě do toho strčím kabel a přes DHCP dostanu IP a pojede internet. PPPoE jsem byl nemile překvapen, i když jsem to po chvíli rozchodil. Z googlení se mi ale zdá, že PPPoE má jednak datový overhead (8 bytů na paket, to klidně budu ignorovat) ale hlavně je o dost více energeticky (na cpu) náročnější než IPoE. PPPoE nebo IPoE jsou zároveň, pokud to správně chápu, jediné dvě technologie které se pro spotřebitelské přípojky přes optiku používají. Můj router (Archer C7 v2) mi přes kabel zvládnul uroutovat pouze asi 120mbit, což mi přijde nic moc. Můžu samozřejmě koupit nový, ale úplně se mi do toho nechce. Je mezi těmahle technologiema opravdu nějaký závratný rozdíl (máme v domě natáhlé ještě pe3ny.net, tak bych zvážil je, ti také umožnují ten malý převodník, ale jsou dražší).

« Odpověď #82 kdy: 25. 10. 2022, 12:43:56 »
Archer C7 v2 je víc než 6 let stará historie (a tato verze se tuším nějak nepovedla, problémy s WiFi v 5 GHz). To už je výkonnější i Archer C6 v3.20, nicméně jistotou je Archer AX20 (aktuálně v prodeji již v3).

GG

« Odpověď #83 kdy: 25. 10. 2022, 15:01:18 »
Můj router (Archer C7 v2) mi přes kabel zvládnul uroutovat pouze asi 120mbit, což mi přijde nic moc.

Dle testů zvládne uroutovat >800Mbit
https://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/32498-tp-link-archer-c7-v2-reviewed
A s PPPoE také nemá problém.
https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/77682

« Odpověď #84 kdy: 25. 10. 2022, 15:22:56 »
Teoreticky snad, ale co jsem měl v5, tak stačilo cca 10 připojených zařízení a CPU toho routeru jel furt na 100%, takže výkonnostně už prostě o ničem.

« Odpověď #85 kdy: 31. 10. 2022, 14:25:25 »
A rozdíl spotřeby modemu v režimu bridge a jednoduchého konvertoru tedy nikdo neměřil?

Jinak co se Archeru, tak ho možná budu muset upgradeovat, ale stejně by mě zajímalo, zda je mezi PPPoE a IPoE nějaký významný rozdíl co se týče náročnosti na CPU.

CFM

« Odpověď #86 kdy: 31. 10. 2022, 16:43:44 »
Právě mi zapojili optiku od T-Mobile a také jsem byl nemile překvapen, že dodaný bridge je ten od Huawei. Píše se tu o jednoduchých jednoportových převodnících, co berou 0,5 wattu - zajímalo by mě, zda to někdo přeměřoval, zda opravdu mají desetinovou spotřebu?
Mám HG8010H (https://files.wifihw.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=4952). Napájím z vlastního 12V zdroje, ze kterého to bere 1.45W, když je ethernet připojen do 1Gbit portu a 1.2W, když je připojen do 100Mbit portu. 100Mbit download (víc nemám) se na spotřebě téměř neprojevuje (pořád to kolísá +/-50mW kolem uvedených průměných hodnot).

« Odpověď #87 kdy: 05. 11. 2022, 10:28:55 »
Právě mi zapojili optiku od T-Mobile a také jsem byl nemile překvapen, že dodaný bridge je ten od Huawei. Píše se tu o jednoduchých jednoportových převodnících, co berou 0,5 wattu - zajímalo by mě, zda to někdo přeměřoval, zda opravdu mají desetinovou spotřebu?
Mám HG8010H (https://files.wifihw.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=4952). Napájím z vlastního 12V zdroje, ze kterého to bere 1.45W, když je ethernet připojen do 1Gbit portu a 1.2W, když je připojen do 100Mbit portu. 100Mbit download (víc nemám) se na spotřebě téměř neprojevuje (pořád to kolísá +/-50mW kolem uvedených průměných hodnot).

Ten HG8010H Vám dal TMobile ? Divím se, proč mě pak dali ten vybavený WiFi a jinými zbytečnostmi, které jsou stejné zablokované a žere mi to pak zbytečných 8.5W (mnou nameřená hodnota) :(.

« Odpověď #88 kdy: 05. 11. 2022, 10:49:12 »
Dobrý den,
náhodou jsem natrefil na toto fórum a jsem docela rád, protože už několik dní řeším úplně stejnou věc, co tazatel.
...
BTW: parametry optiky by měly u TMobile být Single Mode (SM, žlutý tenký kablík), SC konektor s APC zakončením (čtvercatý zelený konektor). Pozor, neplést si s UPC zakončením, které má prý modrý konektor a není kompatibilní. Dále u Huawei uvádějí vlnovou délku US (upstream) 1310nm, DS (downstream) 1490nm, která předpokládám má být také stejná. Co už netuším jsou nějaké normy G.984.3, uváděný nějaký GEM Port a TCONT mapping....

Podařilo se vám to vyřešit? Zkoušel jsem to obejít na Unifi UDM Pro s patch kabelem a SFP UACC-OM-SM-1G-S-2 - jsou v sadě a každý má jinou vlnovou délku, ale ani to neblikne. Chtěl bych se toho nezávislého topení od huawei taky zbavit.

Bohužel ne. Prozatím jsem se s tím smířil. Musel bych naslepo kupovat zařízení, kde nemám jistotu, že bude fungovat a vlastně ani nevím, které zařízení bych koupil. SFP moduly i samotný router s SFP jsou také docela drahé, což by mě vyšlo dráž, než platit elektřinu za ten Huawei, který naštěstí mých 250/250MBit ještě zvládne utáhnout. Mám na to napojený starší Mikrotik RB951G-2HnD jako router (pro zajímavost: spotřeba cca 9.6W) a protože potřebuji v paneláku rozšířit WiFi signál s 5Ghz (kvůli zahlcení 2.4Ghz pásma), tak jsem si pořídil ještě APčko Ubiquity U6-Lite, který žere nádherných 4.8W a hezky pokryje mé 3+1, když je vhodně umístěn.

CFM

« Odpověď #89 kdy: 06. 11. 2022, 07:39:40 »
Ten HG8010H Vám dal TMobile ? ....
Ne, mám netbox.