Právě mi zapojili optiku od T-Mobile a také jsem byl nemile překvapen, že dodaný bridge je ten od Huawei. Píše se tu o jednoduchých jednoportových převodnících, co berou 0,5 wattu - zajímalo by mě, zda to někdo přeměřoval, zda opravdu mají desetinovou spotřebu? Pokud provoz Huawei stojí při dnešních cenách elektřiny cca 500 korun, za deset let to udělá 5 tisíc, což už mi nepřijde jako něco, co nezaslouží řešení.
A druhá poznámka: naivně jsem si myslel, že když mi obchodní zástupce říkal, že dostanu ethernetovou zásuvku, prostě do toho strčím kabel a přes DHCP dostanu IP a pojede internet. PPPoE jsem byl nemile překvapen, i když jsem to po chvíli rozchodil. Z googlení se mi ale zdá, že PPPoE má jednak datový overhead (8 bytů na paket, to klidně budu ignorovat) ale hlavně je o dost více energeticky (na cpu) náročnější než IPoE. PPPoE nebo IPoE jsou zároveň, pokud to správně chápu, jediné dvě technologie které se pro spotřebitelské přípojky přes optiku používají. Můj router (Archer C7 v2) mi přes kabel zvládnul uroutovat pouze asi 120mbit, což mi přijde nic moc. Můžu samozřejmě koupit nový, ale úplně se mi do toho nechce. Je mezi těmahle technologiema opravdu nějaký závratný rozdíl (máme v domě natáhlé ještě pe3ny.net, tak bych zvážil je, ti také umožnují ten malý převodník, ale jsou dražší).