Dobrý den,
náhodou jsem natrefil na toto fórum a jsem docela rád, protože už několik dní řeším úplně stejnou věc, co tazatel.
S dovolením se tedy podělím o své dosavadní zkušenosti a třeba mě někdo popostrčí jiným směrem

. Předem se omlouvám za delší přízpěvek...
U nás v paneláku je původně FTTH optika od firmy A1M převzatá TMobilem. Mám nejnižší tarif S (250/250Mbit) s jejich IPTV, ale bez jejich set-top-boxu (vlastním NVidia Shield Pro, kde jde nainstalovat ta jejich TMobile GO aplikace, ale osobně mi zatím přijde lepší mé dosavadní Lepší.TV zejména kvůli ovládání aplikace...). Čili až do bytu mám vedenou optiku a přes nějakou přechodku je na ní připojený od TMobilu zadarmo poskytnutý GPON Huawei HG8145V5 v bridge mode bez Wifi, za nímž je můj vlastní obyčejný Mikrotik router, který se musí na Huawei napojit přes LAN1 port a Address Acquisition mít nastavenou na PPPoE (zde jsou potřeba přihlašovací údaje, které mi TMobile technik předal - nejsou stejné jako ty uvedené na spodku Huawei).
Zrovna včera jsem měřil spotřebu toho Huawei a papá to celkem stabilně 8.5W, což není úplně to, co uvádějí officiálně na stránkách...nicméně nevadí mi pouze spotřeba energie, ale i to, že Huawei je obecně čínskej krám a samotný technik mi jej moc nedoporučoval, protože zbytečně přidává latency atd. Napadlo mě ten Huawei restartovat do továrního nastavení, abych si zapnul aspoň NAT routing, ale nechci riskovat, že to pak nepojede vůbec :-D.
Kdyžtak tady jsem našel k routeru více detailní info:
https://forum.huawei.com/enterprise/en/huawei-hg8145v5-an-informative-product-review/thread/763941-100181Nejdříve mě tedy napadlo, že vyměním Huawei za Mikrotik s SFP portem, abych měl pouze jednu krabičku, nad kterou mám kontrolu, plus SFP modul, ale ten se mi vůbec nedaří dohledat s potřebnými parametry a navíc jsem se jinde dočetl informaci, že tyhle SFP moduly se velmi často uvnitř routeru doslova uvaří a odejdou.
Místo Mikrotiku s SFP se mi ještě podařilo najít celkem levný GPON TP-LinkXC220-G3v za 1024Kč, který vypadá, že má úplně stejné parametry:
https://www.suntech.cz/produkt/583022-tp-link-xc220-g3v-ac1200-wireless-gigabit-gpon-hgu-with-voip/Co ale netuším je, jestli mi dovolí ISP připojit své zařízení přímo na jejich optiku. Neoficiálně jsem od technika slyšel, že někteří uživatelé to tak mají, že si objednali Sagecom modem za 50Kč měsíčně, mají jej nezapojený a hozený někde ve skříni a místo něj používají své vlastní zařízení. V případě problému s konektivitou si pak dočasně připojí Sagecom zpátky...
Po přečtení všeho možného se nyní pomalu smiřuji s tím, že Huawei nechám zapojený a za ušetřené peníze si udělám radost raději novým Mikrotik routerem s WiFi6, který nyní míří na trh

. Pokud ale má již někdo rozchozenou TMobile optiku na svém zařízení a potvrdí mi, že to nějak jde, budu moc rád

BTW: parametry optiky by měly u TMobile být Single Mode (SM, žlutý tenký kablík), SC konektor s APC zakončením (čtvercatý zelený konektor). Pozor, neplést si s UPC zakončením, které má prý modrý konektor a není kompatibilní. Dále u Huawei uvádějí vlnovou délku US (upstream) 1310nm, DS (downstream) 1490nm, která předpokládám má být také stejná. Co už netuším jsou nějaké normy G.984.3, uváděný nějaký GEM Port a TCONT mapping....